🔴 غبارِ پس از سیل! 🔴

🔴 غبارِ پس از سیل! 🔴

🔻گفتگوی مژگان جمشیدی با محمد درویش!

🇮🇷: @darvishnameh

۱⃣ برخی زمزمه‌ها حاکی ‌است پیشنهادهایی مبنی بر جابه‌جایی‌ در ردیف‌های بودجه ابلاغی دولت مطرح و حذف اعتبارات مقابله با گردوغبار یکی از گزینه‌های مدنظر اعلام شده است. #محمددرویش،‌ عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور در این باره می‌گوید:‌ اگرچه به عملکرد ستاد ملی مبارزه با گرد و غبار در سکوت به #مالچ‌پاشی‌های نادرست و غیر‌علمی و کاشت گونه مهاجم #کهورآمریکایی در خوزستان اعتراض دارم، اما باید از مسئولان پرسید آیا حتما باید آتش‌سوزی رخ دهد و بعد دنبال کپسول آتش‌نشانی باشیم؟ درویش می‌افزاید:‌ حدود ۸۵ درصد سرزمین‌هایی که در عرض جغرافیایی مشابه ایران واقع شده‌اند، سرزمین‌های فراخشک، خشک و نیمه‌خشک هستند. یعنی میانگین ریزش باران در این مناطق، انحراف معیار نسبتا زیادی در مقایسه با میانگین‌های بلندمدت دارد و این یعنی وقوع سیلاب و خشکسالی‌های شدید. برای همین ما نباید هیچ وقت از طرح مدیریت سیل یا ریزگردها و عدم تخصیص اعتبارات آنها غافل شویم و آن را حذف کنیم. درویش یادآور شد: ‌یکی از گله‌های رئیس سازمان هواشناسی در گزارش اخیرش به نمایندگان مجلس، اتفاقا همین بود که اشاره کردند: وقتی گفتیم سیستم‌های پیش‌بینی سریع سیل لازم داریم همه گفتند مملکت را خشکسالی برداشته و شما دنبال سیل هستید؟! حالا اگر همه جا را سیل برداشته دلیل نمی‌شود از گرد و غبار غافل شویم. او در ادامه تاکید می‌کند:‌ اگر وزارت نیرو و مسئولانش این آگاهی اکولوژیک را داشتند که حقابه تالاب‌ها را حذف نکنند و این تالاب‌ها همیشه آب داشته باشند، خوزستان کمتر دچار گرد و غبار می‌شد؛ اما همه می‌دانیم که مسئولان این وزارتخانه از فردای بعد از توقف سیلاب، احتمالاً حقابه تالاب‌ها را قطع می‌کنند و این آبی هم که وارد آنها شده، بالاخره بعد از مدتی تبخیر و از بین می‌رود و دوباره گرد و غبار با شدت بیشتری شروع می‌شود.
 
۲⃣ حقابه دائمی تالاب‌ها باید گرفته شود
او می‌‌افزاید:‌ با اینکه مخالف برخی اقدامات ستاد ملی مقابله با گرد و غبار هستم اما همچون #طهماسبی‌بیرگانی معتقدم نباید اقدامات مقابله‌ای قطع شود. سیل و خشکسالی دو روی یک سکه در طبیعت و اقلیم ایران هستند و متاسفم که در نتیجه ضعف مدیریتی سازمان‌های مسئول، ‌اکنون زمزمه حذف این اعتبارات را می‌شنویم. 
درویش می‌گوید:‌ با توجه به عملکردهای شگفت‌آور متولیان محیط‌زیست و منابع‌طبیعی کشور، تعجبی ندارد اگر نماینده‌های مردم و دولت چنین تصمیمی بگیرند! چون وقتی خود رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری می‌گوید فقط به اندازه ۵ درصد محیط‌زیست را می‌شناسد یا وقتی رئیس سازمان جنگل‌ها و مراتع خود پیش از این، مسئول واگذاری زمین و تغییر کاربری اراضی بوده، طبیعتا نمی‌توانند واقعیت‌های طبیعی ایران را برای سیاستمداران آشکار و شفاف کنند و دفاع غلط باعث چنین تصمیماتی می‌شود. 
او می‌افزاید:‌ چرا باید رئیس سازمان محیط زیست خود فرمان تعطیلی #مدارس_طبیعت را صادر کند؟ مدارسی که می‌توانستند نسلی تربیت کنند تا میزان تعارض بین مردم و متولیان طبیعت کاهش یابد. چرا باید #مرجعیت_کنوانسیون_تنوع‌زیستی را به وزارتخانه دیگری بدهد‌؟ چرا باید کلانترِ محیط‌زیست بگوید: کل و بزهای پیر را بکشید تا آب کمتری مصرف شود‌؟‌ وقتی یک رئیس سازمان می‌گوید: اگر قرار باشد ملاحظات محیط‌زیستی در کشور رعایت شود، باید ۸۰ درصد صنایع و کشاورزی کشور‌ یا پارس جنوبی تعطیل شود، خب معلوم است که متولیان توسعه، محیط زیست را مانع خود می‌پندارند.

۳⃣ تخریب ۲۰۰ هزار هکتار از منابع طبیعی لرستان 
درویش به آماری از تصرفات منابع طبیعی استان لرستان اشاره می‌کند و می‌گوید: اخیرا جهاد کشاورزی لرستان اعلام کرده بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار هکتار از جنگل‌ها و مراتع این استان مورد تعدی و تغییر کاربری واقع شده،‌ خب چطور بعد انتظار داریم سیل نیاید و #لرستان را نبرد؟ ما می‌گوییم اگر در تمام این سال‌ها که اینقدر روی توسعه کشاورزی و دام‌داری در زاگرس و تخریب جنگل‌ها و مراتع به بهانه اشتغال‌زایی تمرکز شد، روی ایجاد معیشت جایگزین برای مردم تاکید شده بود، امروز با این حجم عظیم از خسارات ناشی از سیلاب مواجه نبودیم.‌ متاسفانه می‌بینیم هنوز هم انگار برخی مسئولان ما از این سیل درس نگرفته‌اند؛ چون همچنان نگران چندمیلیارد مترمکعبی آبی هستند که چرا به خلیج فارس رفته و برایش سدی نساختند! در‌حالی‌که باید خوشحال باشند این سیلاب حداقل شاید بتواند کویرهای دریایی شکل گرفته در بستر خلیج فارس و دریای عمان را – که در نتیجه کمبود آب ورودی، آلودگی شدید و سکون دریا ایجاد شده و مناطقی از دریا را به مناطق مرده و خالی از حیات تبدیل کرده – دوباره زنده کند.

#نه_به_لغو_بودجه_گرد‌وغبار

http://sazandeginews.com/News/Print/4365

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.