مهار بیابان‌زایی

فرهاد دبیری به دانشکده‌ی محیط زیست آمد و رفت!

 دکتر فرهاد دبیری در حال سخنرانی - ۱۲ خردادماه ۸۶ - دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

     امروز – 12 خردادماه 86 – به اتفاق حمید رفتم به دانشکده‌ی محیط زیست دانشگاه تهران تا شنونده‌ و بیننده‌ی سخنرانی دکتر فرهاد دبیری، مدرس کنونی دانشگاه و مدیرکل دفتر حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست در تیم معصومه ابتکارباشم. دبیری در سخنان 90 دقیقه‌ای خود به شیوه‌ای متین و با استفاده از ادبیاتی حقوقی که تا حد امکان ساده شده بود، تلاش کرد تا نشان دهد: اگر وضعیت محیط زیست در کشور ما، راضی‌کننده نیست، هم به دلیل آن است که قوانین ما دچار لکنت هستند، هم به دلیل آن است که مدیران و کارگزاران اجرایی ما از روح همین قوانین نیم‌بند فاصله دارند و هم به دلیل آن است که محیط زیست مسأله‌ی مردم کوچه و بازار نیست تا برایش شعار داده و زنده باد مرده باد سر دهند.
    امّا باید اعتراف کنم که این حرف‌ها را آنقدر سربسته و محافظه‌کارانه و زیرپوستی زد که بسیاری از مستمعین، در زمان پرسش و پاسخ ترجیح دادند که بهتر است آرامشش را برهم نزده و او را با کفی مرتب از دانشگاه بدرقه کنند.
    کاش دبیری عزیز در می‌یافت که اغلب مخاطبان جوان و دانشجویش، مدیران فردای این حوزه خواهند بود و نه بینندگان متنوع و پرشمار «شب شیشه‌ای»؛ آنگاه شاید اندکی شفاف‌تر و صریح‌تر می‌توانست فاش سازد که چرا جایی ایستاده‌ایم که تنها 8 کشور در جهان مرتبه‌ای پایین‌تر و وخیم‌تر از ما را در حوزه‌ی پایداری محیط زیست اشغال کرده‌اند؟!
    با این وجود، اشاره‌ی دبیری به سنگواره بودن برخی از قوانین موجود، از جمله قانون «حفاظت و بهر‌برداری از جنگل» که از سال 1346 تقریباً بدون تغییر مانده و به صورتی آشکار به دولت اجازه داده تا صرفاً به منظور بهره‌برداری از جنگل، می‌تواند از آن حفاظت هم بکند؛ اشاره‌ای کاملاً تأمل‌برانگیز بود. قانونی که بسیاری بر این باورند یکی از دلایل تخریب شتابناک اندوخته‌گاه جنگلی منحصر به فرد ما در هیرکانی، متأثر از چراغ سبزی است که این «مجوز حقوقی» در طول 4 دهه‌ی گذشته به شرکت‌های بهره‌بردار از جنگل داده است.    

محمد درویش

عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

نوشته های مشابه

3 دیدگاه

  1. می شود جایی در سایتتان برای خبر برگزاری این سمینارها و نشست هایی را که می شنوید بگذارید. سایت دانشکده محیط زیست که این جور خبرها را نمی گذارد. جای دیگری هم مرتب اطلاع رسانی کند وجود ندارد انگار!

  2. سلام دوست عزیز…وبلاگ پرمون با مطلبی تحت عنوان “علم جزوه ای بهتر است یا عشق؟!!!” به روز است..لطفا به لن سر بزنید و از نظر خودتان مرا بهره مند کنید.

  3. با اجازه مهندس درویش ؛خدمت دوستمون safzav عرض کنم که من خبر این نشست رو از 3 روز قبلش توی وبلاگم گذاشته بودم . وچون خودم اونجام سعی می کنم اگه از این دست اخبار باشه و یا آدم به درد بخوری سخنرانی داشته باشه خبرشو حتما بدم.
    در مورد این نشست کاملا با شما موافقم جناب درویش .. به شخصه یک نوع یاس و ناامیدی رو در حرفای دکتر دبیری احساس کردم و قصه دار شدم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا