مهار بیابان‌زایی

به استقبال روز جهانی بدون سم برویم

26 سال است که جهانیان در سومین روز از آخرین ماه سال میلادی، برابر با سیزدهمین روز از واپسین ماه پاییز، یک مناسبت محیط زیستی – No Pesticide Day – را گرامی می‌دارند که البته ریشه در یکی از تلخ‌ترین روزهای قرن بیستم دارد. آن روز سیاه، هنوز هم برای بازماندگان حادثه‌ی بوپال در هندوستان تلخ و سیاه مانده است و از تبعات مرگ‌آفرینش کماکان نسل امروز هم رنج می‌کشد.
چرا که در آن فاجعه، ابر مرگ آوری سراسر آسمان بوپال را فراگرفت؛ ابری که ناشی از نشت متجاوز از 40 تن گاز (methyl isocyante (MIC بود؛ یک گاز بسیار سمی که در اثر خطایی انسانی تاکنون 300 هزار انسان را معلول کرده و40 هزار از نوع بشر را به کشتن داده است.
چنین است که جهانیان با درس گرفتن از آن رخداد مصیبت‌بار کوشیده‌اند تا تمام همت خود را برای ساختن جهانی بدون سم به کار بندند.

امسال هم مرضیه وحید دستجردی، عالی‌ترین مقام کشور در حوزه سلامت و بهداشت با همکاری دفتر محیط زیست و توسعه پایدار کشاورزی کوشیده‌اند تا در روز شنبه – سیزدهم آذر ماه –  در تالار همایش‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (ساختمان نصر)، همایشی برای گرامیداشت این روز و آگاهی از پیشرفت‌های ایران در حوزه‌ی سم‌زدایی ترتیب دهند.
یادمان باشد که در آغاز دهه‌ی 70 میلادی از قرن بیستم، زمانی که عده‌ای از دانشمندان نسبت به مصرف د.د.ت هشدار می‌دادند و آن را برای پایداری حیات در کره زمین یک تهدید برمی‌شمردند، گروهی به رهبری توماس بورولوگ )معروف به پدر انقلاب سبز) آنها را به سخره گرفتند تا این که مرگ سالانه‌ی متجاوز از ۲۰۰ هزار انسان، ناشی از مسمومیت حاد با آفت‌کش‌ها، نسل امروز را به خوبی از میزان صحت ادعاهای بورلوگ آگاه کرد و همه را از کرده‌ی خویش پشیمان ساخت! نساخت؟
عملکرد بورولوگ و حامیانش مرا یاد سروده‌ی جاودان فردوسی بزرگ می‌اندازد که افزون بر هزار سال پیش به من و تو زنهار داده بود:

کسی کو خرد را ندارد به پیش
دلش گردد از کرده خویش ریش

باشد که همه‌ی ما عبرت گرفته و یاد بگیریم در این یگانه سیاره‌ی مسکون – تا این لحظه – خردمندانه‌تر زندگی کنیم.

پیوست:
–   برای آنها که مایلند سیاهه‌ای از ندانم‌کاری‌های فاجعه‌بار آدم‌زمینی‌ها را در طول 36 سال گذشته رصد کنند!
–    6  سم پرخطر در بخش کشاورزی حذف شد.
–    با فاجعه بوپال بیشتر آشنا شویم.

محمد درویش

عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

نوشته های مشابه

14 دیدگاه

  1. ناصر خسرو، خیام، نظامی، فردوسی، سعدی، گوته، شیدلر، کنفسیوس و … همه و همه از چهارسوی عالم زنهار داده اند که جهان بدون حاکمیت خرد، تفاوتی با جهنم ندارد؛ شگفتا که همچنان آنچه که یافت می نشود، همانا خرد است! نیست؟
    درود …

  2. سلام. خیلی‌ ممنون از خانم وحید دستجردی و تمام سازمان ها و افرادی که در جهت پاک کردن محیط زیست از مواد سمّی می‌‌کوشند. و این که ( تا پایان سال ۸۹ در انبار‌ها ذخایر سموم کشاورزی به اتمام می‌رسد ) نیز خبر مسّرت بخشی است.ولی‌ یاران محیط زیست آیا فکری هم برای تشعشات اتمی‌ و آثار رادیو اکتیوی زباله های اتمی‌ کرده اید؟آیا نمیدانید مسمومیت ناشی‌ از آن چندین برابر خطر ناک تر از ددت و سموم کشاورزی است؟آیا باز هم باید ایران در فکر انرژی هسته ای باشد؟ این دیگر پر واضح است که اگر امکان ابتلا به سرطان از طریق کود های ازته و ترکیبات نیتراتی، فسفاتی یا ذرات معلق کارخانجات مس، فولاد و پا لایشگاه ها چند درصد است، امکان ابتلا به آن از طریق رادیو اکتیو درصد بالایی‌ دارد. من فکر می‌کنم با شعار امید به جهانی‌ بدون انرژی هسته ای باید به استقبال روز جهانی‌ بدون سموم رفت.

    1. به میری:
      همانگونه که برای خلیل نوشتم، مشکلاتی که ما برای زمین و خودمان ایجاد کرده ایم، یکی دو تا نیست. گاه می اندیشم که هیچ دیوانه ی مجنونی چنین سنگی را به چاه زندگی زمین نمی انداخت که ما انداخته ایم! و شگفتا که همچنان خود را اشرف می پنداریم!!

  3. سلام. با تشکر از یادآوری این روز. یادآوری می کنم که تنها سموم نیستند که زندگی انسان را به مخاطره انداخته اند. تولیدات پلاستیگی یکی دیگر از آنها است.

  4. با سلام
    در بازار تره بار قزل قلعه دو غرفه به فروش محصولات بدون کود وسم اختصاص یا فته است .از تولید کنندگان چنین محصولاتی باید حمایت کرد .از امروز تا 15 اذر

    1. به نکته خوبی اشاره کرده اید. ما مردم هم باید با جهت دادن به نوع خریدهامان، عملا از محصولات بدون سم و سالم حمایت کنیم؛ هرچند اگر گران تر باشد.
      درود …

  5. سلام ایکاش باخانم وزیر راجع به برنج های الوده که در کیسه های رنگارنگ در تمام فروشگاه ها ی کشور عرضه می شود صحبت شود این برنج ها هر چه شسته می شود باز بوی د.د.ت ویا چیزی شبیه ان به مشام می رسد وموضوع ان مسکوت مانده است البته به بیابان ربط ندارد ولی به سم ربط وسلامتی مردم ربط دارد البته در شهرهای محروم و مناطق فقیر بدون دغدغه این برنج مصرف می شود . متشکرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا