مهار بیابان‌زایی

کاش سهراب این کتاب را می‌دید!

جلد کتاب - ترجمه - کلیک کنید

dar-۵.jpg

     نام «صنوبر» همیشه برایم جاذبه داشته است، از اون نوع جاذبه‌هایی که توصیفش سخته، ولی درکش آسون! درست مثل فاصله‌ی گل نیلوفر و قرن! که بهتره پی آواز حقیقتش شناور باشیم تا اینکه درصدد مکاشفه‌ی موزائیک‌وار مسیرش برآییم.
    برای همینه که وقتی شنیدم، همکار عزیز و دانشمندم، جناب آقای دکتر منوچهر امانی، یکی از پژوهشگران و پیشکسوتان دانش جنگل، آخرین کتاب ژرارد سولرس (Gerard souleres) با عنوان: «محیط های کاشت صنوبر» (les milieux de la populiculture) را از زبان فرانسه به فارسی برگردانده‌اند، وظیفه‌ی خویش دانستم تا حاصل این کار ارزشمند را برای مخاطبین فارسی‌زبان معرفی کنم. کتابی که یافته‌های منتشرشده در آن، برآمده از پژوهش و پایشی ۱۷ ساله (۱۹۸۲ تا ۱۹۹۹) است.

      گفتنی آن که ضرورت حفظ جنگل‌ها بر اساس ملاحظات زیست محیطی از یکسو و روند شتابناک افزایش نیازهای جوامع صنعتی توسعه‌یافته و در حال توسعه به چوب و فراورده‌های آن چاره‌ای باقی ننهاده، جز آنکه به کشت و پرورش گونه‌های سریع‌الرشد توجه بیشتر و دقیق‌تری شود. به نحوی که امروزه در مناطق مختلف جهان عرصه‌های وسیعی به زراعت چوب با استفاده از گونه‌‌های مختلف سوزنی‌برگ و پهن‌برگ اختصاص یافته است. از میان گونه‌های سریع الرشد، ارقام مختلف صنوبر بیشترین توجه و مقبولیت را برای طرح‌های زراعت چوب به خود جلب کرده است.
    چنین است که امروزه کشورهایی چون فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، آلمان، چین و ترکیه اقدام به کاشت صنوبرهای پرمحصول، پربازده و زودبازده در سطح هزاران هکتار کرده و هر ساله میلیون‌ها متر مکعب چوب در این عرصه‌ها تولید و روانه‌ی بازار مصرف داخلی و خارجی می‌کنند.
همان طور که علاقه‌مندان می‌دانند، جنس صنوبر (.Populus L) به همراه جنس بید (.Salix  L) به خانوادهSalicaceae  تعلق داشته و نه‌تنها قابلیت تولید چوب‌های تجارتی و صنعتی را دارند، بلکه واجد ارزش‌ها و مزیت‌های اقتصادی پرشماری، حتا از منظر اقتصاد بوم‌شناختی هستند.
باید دانست که درختان صنوبر دارای ویژگی‌ها و خصوصیات ممتازی هستند؛ خصوصیاتی که سبب‌شده است تا جایگاه ممتازی در میان درختان سریع‌الرشد بدست آورند، از جمله‌ی این ویژگی‌ها می‌توان به سرعت رشد زیاد، سهولت تکثیر و کاشت، تنوع گونه‌ای، قابلیت کشت انبوه، قابلیت بکارگیری در الگوها و روش‌های مختلف تولید چوب، دو پایه‌بودن این درختان و دیگر ویژگی‌های ژنتیکی، امتیازات آناتومیکی، فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی، قدمت کاربرد، وجود اراضی مناسب و امکانات و قابلیت‌های فراوان برای صنوبر‌کاری در کشور اشاره کرد.
     گفتنی آن که بررسی‌های انجام گرفته در مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، حاکی از وجود اراضی مناسب برای صنوبر کاری و زارعت چوب درجای جای کشور است. همچنین بهره‌مندی کشور از امکانات و قابلیت‌های علمی فعال در این زمینه در مراکز تحقیقاتی وابسته به مؤسسه‌ی متبوع، حضور نیروهای اجرایی قابل و ماهر در عرصه فعالیت‌های مردمی و بدنه کارشناسی قوی کشور، جملگی شرایط و زمینه‌های لازم را برای سیاست‌گذاری صحیح، تخصیص اعتبارات و امکانات مناسب و مدیریت مطلوب و مستمر برای دستیابی به تولید مقادیر فراوان چوب از عرصه‌های صنوبرکاری مردمی را مهیا ساخته است؛ آرمانی که بی شک انتشار کتاب «محیط‌های کاشت صنوبر» (شناخت، کاشت، داشت، برداشت و مصارف) می‌تواند تحقق آن را تعجیل بخشد.
     این کتاب ارزشمند را که به همت انتشارات راه سبحان و با ویراستاری علمی روزبه کمالی، مسعود شریفیان و دکتر حسن مداح عارفی در 280 صفحه منتشر شده است، به بهای سه هزار تومان می‌توانید از مراکز خرید کتاب‌های علمی تهیه فرمایید، یا مستقیماً با شماره‌ تلفن‌های:  02177645628 و 09122108430 (آقای مسعود سلامی مدیر مسئول موسسه چاپ و تبلیغات پاپیروس) تماس گرفته تا ترتیب ارسال آن به نشانی خریدار داده شود.

ایستگاه بلداجی بروجن

طرح پژوهشی «بررسی رشد و تولید ۱۰ کلن صنوبر از دورگ‌گیری طبیعی در استان چهارمحال و بختیاری – ایستگاه تحقیقاتی بلداجی بروجن – شهریورماه ۱۳۸۶»

محمد درویش

عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

نوشته های مشابه

10 دیدگاه

  1. سلام بر شما سبز اندیش گرامی
    با توجه به رشد وبلاگ‌ نویسی در زمینه‌ی محیط زیست، بر آن شده‌ام تا دست به پژوهشی گسترده در این حوزه بزنم.در این راه، نگاهم به یاری شماست تا با تعاملی سازنده و هم‌افزایی‌ای درخور، به فرزند ایران در انجام بایسته‌تر این مهم یاری رسانند.
    منتظر نظرات یاری ارزشمند شما می‌مانم

  2. خیلی سپاسگزار از اطلاع رسانی و معرفی کتاب
    یکی از دوستان می گفت که کتاب صنوبر را در فروشگاه کتاب جهاد دانشگاهی دانشکده کشاورزی کرج دیده است.

    1. درود بر شما …
      بنابرا اطلاعی که از آقای دکتر مدیر رحمتی، رییس بخش تحقیقات صنوبر مؤسسه دریافت کردم، پاسخ شما مثبت است به شرط آن که محدود شیب و آب وجود نداشته باشد. در ضمن از سال های بسیار دور، نوعی صنوبر به نام ترنولا (صنوبر لرزان) در ارتفاعات بالای 2000 متر در آن منطقه کاشته شده و برای ارتفاعات بسیار مناسب است.

  3. من در سایت شما اسم کتابی تحت عنوان محیط های کاشت صنوبر ترجمه دکتر منوچهر امانی رو دیدم میخوام تهیه کنم اما متاسفانه تا الان پیدا نکردم.خیلی خیلی ممنون میشم اگه کمکی به من کنید.

    باتشکر فراوان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا