مهار بیابان‌زایی

ماجرای مرموز قطع درختان در حاجی‌آباد اردکان!

اردکان: به روایت گوگل ارث (خشکی منطقه کاملاً نمود دارد)

صبح روز دوشنبه، 18 آذرماه در بخش خبری رادیو ایران، ماجرایی نقل شد که هر شنونده‌ی علاقه‌مند به محیط زیست را عصبانی، ناراحت و غم‌زده می‌کرد. درست همان حسی که به دکتر کمال‌الدین ناصری، مدرس گروه مرتعداری دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد دست داد! به نحوی که به گفته‌ی ایشان، وقتی این خبر را از رادیوی اتومبیل خود پی می‌گرفته است، چیزی نمانده بود که از شدت خشم تصادف کند! به هر حال، ماجرا – آن هم به روایت رادیو – بسیار عجیب و بهت‌آور به نظر می‌رسد. چرا که ظاهراً مسئول منابع طبیعی اردکان اعلام کرده: دلیل قطع 300 درخت مزبور، غیرمثمر بودن آنها بوده است! و تأسف‌آورتر آن که درختان مزبور بین 100 تا 150 سال عمر داشته‌اند. آن هم در سرزمین خشکی که امکان پرورش و احیای مجدد چنین زیستمندانی بسیار دشوار خواهد بود.

اردکان باید بیشتر از هر شهری قدر فضای سبزش را بداند ...

بعد از بازگشت از مشهد، موضوع را از طریق مصطفی خوشنویس در ستاد مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور و همکار عزیزم، دکتر باغستانی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یزد پیگیری کردم. همچنین توانستم مستقیماً با مسئول اداره کل منابع طبیعی اردکان، آقای مهندس امراللهی صحبت کنم. ایشان که خود – ظاهراً – عضو شورای شهر اردکان هم هستند، به کل ماجرا را تغییر دادند و اعلام کردند: اولاً بین 80 تا 90 اصله درخت در منطقه‌ی حاجی‌آباد بیشتر قطع نشده است. ثانیاً درختان جملگی نخل بوده، آن هم نخل‌هایی که اغلب دچار سرمازدگی سال قبل شده بودند و میوه‌ی خوبی نداشتند. درنتیجه با مصوبه اداره کشاورزی استان و نظارت مهدی سازگاری، مدیر جهاد کشاورزی اردکان، اقدام به قطع و جایگزینی درختان فرسوده با درختان بارآور جوان شده است. ثالثاً درختان در ملک خصوصی قرار داشته و بنابه درخواست صاحب ملک این اتفاق افتاده است.
البته گویا مدیرکل منابع طبیعی استان، هیأتی را برای بررسی موضوع به منطقه گسیل داشته که نتایج گزارش هیأت تا روز شنبه آینده مشخص خواهد شد.
نکته‌ی امیدبخشی که از فراز این رویداد، آشکار است، حساسیت بالای رسانه‌ای و مردم محلی به هر نوع فرمان قطع درخت است، که در نوع خود هم کم‌نظیر بوده و هم شایان تقدیر است و نشان می‌دهد که در حوزه‌ی محیط زیست، ظرفیت اطلاعاتی و فرهنگی مردم و رسانه‌های جمعی در حال بالندگی، رشد و تکامل بیشتر است.
به هرحال، دکتر باغستانی قول داده تا اطلاعات کامل‌تری را از این ماجرا تهیه و برایم ارسال دارد. در همین جا، از هموطنان یزدی و اردکانی مخاطب این تارنما، بخصوص دانشجویان علاقه‌مند دانشگاه یزد (به ویژه شاگردان دکتر محمّدرضا اختصاصی) می‌خواهم تا چنانچه اطلاعات یا عکسی از این اتفاق دارند، برایم بفرستند.

– توضیحات آقای مهندس مسعود طوفان در همین ارتباط: طرح اصلاح نخیلات در اردکان یزد خبر ساز شد .

متشکرم

محمد درویش

عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

نوشته های مشابه

9 دیدگاه

  1. آقای درویش عزیز
    گویا تعداد درختانی که در 2 سال گذشته در این منطقه قطع شده اند بالای 1000 نفر نخل بوده !
    و سود حاصل از قطع آنها چند صد میلیون تومان !
    بزودی گزارش کامل به همراه عکس وشاید فیلم این جنایت را در زیستا خواهیم گذاشت.

    پاسخ:
    ممنون سپهر جان. منتظر دیدن و خواندن گزارشت می مانم.

  2. آقای مهندس درویش
    با سلام
    من هم اردکانی هستم. قرار بود در رابطه با این مسئله در وبلاگم پستی بگذارم. اما هنوز بعضی موارد گنگ و مبهم در این قضیه وجود دارد. ولی با شناخت دقیقی که از عاملان این کار دارم این مسئله دور از ذهن نیست.

    پاسخ:
    آقای مجدیان عزیز
    لطفاً اطلاعات دقیق تر و مصوری از این ماجرا تهیه فرمایید. باید با قاطعیت و هوشمندی بیشتری با چنین حرکتهایی برخورد کرد.
    متشکرم.

  3. افتاده اند به جان…به جان تک تک درختان….یوزها… اینک مرگ 2000 لاک پشت در تالاب بختگان….کم جان….بی جان…فتاده ام…مرا رها کنید…هذیان گویم…هذیان گویم؟!
    مرا رها کنید……!

  4. با سلام
    متاسفانه یک اطلاع رسانی نادرست منجر به انتشار خبری می شود که عواطفف دوستداران طبیعت و هر انسان علاقه مندی را جریحه دار می کند .از سوی دیگر انتشار جهت دار گزینشی و نادرست خبر ، حوزه افکار عمومی را مغشوش کرده و مانع از تصمیم گیری مناسب مسئولان می گردد .
    هرچند این موضوع در حوزه سازمان جهاد کشاورزی است لیکن خواهشمند است از مطلبی که در این خصوص در سایت پیام سبز یزد قرار دارد بازدید نمایید .
    ارادتنمند – طوفان – روابط عمومی

  5. .بر اساس اعلام شورای اسلامی روستا که مخالف اجرای ان بوده است مجموع درختان قطع شده که ارتفاع انها بین 50 سانتیمتر تا حدود 30 متر بوده است بین 250 تا 300 درخت براورد شده است .(براساس خبر مکتوب واحد مرکزی خبر یزد که با رییس شورا مصاحبه شده است ) و البته از انجاییکه صاحبان اصلی درختان هنوز به منطقه نیامده اند تعداد دقیق درختان قطع شده مشخص نیست .از سوی دیگر امکان جایگزین شدن درختان جدید در این منطقه بسیار پایین است .شاید حدود پنج تا شش درصد .اینکه گفته شده است با رضایت صاحبان درختان صورت گرفته است اصلا صحت ندارد .هم اکنون حدود ده تن از این صاحبان شکواییه ای را تقدیم دادگاه نموده اند که امکان ارسال کپی این شکواییه وجود دارد .گفته شده است نامیدن این طرح با عنوان طرح از رده خارج کردن درختان فرسوده به منظور مسخره کردن طرح بوده است اما کافی است به این لینک سری بزنید .این طرح از سوی مسئولان جهاد کشاورزی یزد به این عنوان نامگذاری شده است .
    https://www1.farsnews.com/newstext.php?nn=8709220999
    نکته مهمتر دیگر اینکه به علت شرایط اب و هوایی این منطقه ازکویر و خشک بودن ان اصولا این منطقه خرماخیز نیست .گرچه حدود هفت تا هشت هزار درخت خرما دراین منطقه وجود دارد اما حتی نهالهای جیرفت بم و کرمان که در این منطقه رشد کرده اند خرمای مرغوب و قابل عرضه به بازار ندارند. اشتباه بزرگی که مسئولین جهاد کشاورزی مرتکب ان شده اند این است که تصوری که درباره جیرفت و بم و کرمان و طبس وجود دارد نسبت به این منطقه نیز وجود دارد.انها تصورشان این است که با قطع این درختان بلافاصله نهالهای جدید جایگزین این درختان میشود اما تجربه چند دهه گذشته نشان داده است که چنین چیزی روی نداده و حتی با رعایت اصول کشاورزی از بین هزاران نهال درخت خرما که در این منطقه غرس شده است حتی 200 نخل نیز به مرحله رشد نرسیده است .انچه که مهم است جنبه های زیبایی و زیست محیطی این درختان است که به علت قرار گرفتن در کویر مرکزی ایران به ان جذابیت مضاعفی بخشیده است و حتی این منطقه با پیشنهاد دولت به عنوان منطقه نمونه گردشگری بین المللی معرفی شده است .

  6. سلام آقای مهندس ..من خودم از اهالی این روستا هستم..راستش را بخواهید تعداد این درختهای قطع شده بیش از سیصدتا بو..اگر فیلمش رو هم می خواهید من میتونم براتون ارسال کنم ..فقط همین را بگم که تمام این قضایا فقط ر عهده دهیار حاجی آباد آقای علی خدایی و مهدی سازگاری رییس جهاد اردکان است ..اینکه این دو نفر از قطع این درختان چه سودی می برند::::مربوط است به جایگزینی این درختان که با سود حاصل از آوردن نهال از کرمان اینها چقدر سود به جیب میزنند ..الله اعلم

  7. تا زمانی که یک آدم بی تجربه و بیسوادی مثل دهیار حاجی آباد در امور مملکت دخالت داشته باشند،باید منتظر چنین اعمال نادرست (البته برای دهیار و دست اندرکاران درست و قانونی)باشیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا