گمان برم همهی آنهایی که امروز خود را با اتوبوس، مینیبوس یا وسیلهی نقلیهی شخصی به بالای سد کرج رسانده تا به فراخوان سبز مصطفی خوشنویس لبیک گویند، گمان نمیکردند که با چنین استقبال و جمعیت کمنظیری روبرو شوند. در حقیقت به جای یک دستگاه اتوبوسی که پیشبینی شده بود، 3 دستگاه اتوبوس و مینیبوس هم کفایت نکرد و بقیهی عاشقان اُرس با بیش از 50 دستگاه اتومبیل سواری خود را به سیراچال رساندند تا به کوروش یزرگ ثابت کنند: هنوز فرزندانش در این آب و خاک حضور دارند و برای پاسداری از آرزوها و استمرار بخشیدن به فرامین سبزش میکوشند …
گفتم هر او که درختی بکارد
به دانایی پروردگار خواهد رسید
به درگاه دریا و آرامش آسمان خواهد رسید
در حقیقت امروز آنچه که کم بود، نه نیروی انسانی داوطلب، که بیل و کلنگ بود! از همین رو، بیل و کلنگها هم امروز برای خود آقایی کردند و کلی هواخواه داشتند!
کاش شما هم امروز در دامنههای زیبای سیراچال میبودید تا به چشم خود میدیدید که چگونه برخی از زنان و مردان حاضر در این حرکت اجتماعی شورآفرین در هنگام کاشت نهالهای اُرس با پروردگار خویش راز و نیاز میکردند و دعا میخواندند … کاش کمالالدین ناصری عزیز امروز اینجا بود و میدید که چگونه مردم «برادرش» را حرمت مینهند و عزیز میدارند … و کاش آن طبیعتستیزانی که بیمهابای فرداها فرمان نیستی سبزینه را صادر میکنند، میدیدند که در پیرامون هر نهال اُرسی که امروز کاشته شد، دعایی به آسمان رفت و اشک شوقی از دیده فرو ریخت.
درود بر همهی آنهایی که امروز آمدند و آنهایی که نیامدند، امّا دلشان در سیراچال بود …
درود بر عباس محمدی و علیرضا آیینهچیان عزیز که با گروه همپای همیشگیشان به سیراچال آمده بودند و تا آخرین لحظهها برای کاشت نهالی بیشتر از یکدیگر سبقت میگرفتند … درود بر همکاران عزیزم در مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور که بسیاریشان با خانواده آمده بودند … و درود بر مصطفی خوشنویس عزیز که ایستگاه تحقیقات سیراچال، بیشک به حضور اوست که اینچنین شاداب و پرطراوت بر دامنههای البرز میانی میدرخشد. صمیمانه از پروردگار مهربان میخواهم این پدر اُرس ایران را در جفت پنج زندگی چنان شاداب و سرحا نگه دارد که بتواند این آیین سبز را تا جفت 9 زندگیاش دوام و قوام و استمرار بخشد.
– در حاشیه:
– حضور زنان و نوجوانان در این مراسم کاملاً چشمگیر و نمایان بود.
– اروند هم روزی بیادماندنی را سپری کرد و تقریباً به نام و یاد هر یک از بابابزرگها و مامان بزرگها و عمه و دایی و … خانواده یک نهال اُرس را غرس کرد. روایت اروند از این روز را میتوانید اینجا بخوانید.
درود بر شما
روز خوبي بود: هواي خوب ، كوهستان سبز ، كاري ارزنده ، و ديدار دوستان سبزانديشي چون شما و مهندس خوش نويس و ديگران.
البته به نظر من ، ما مي بايست بهتر از اين كار مي كرديم !(دليل آن را در وبلاگ دكا نوشته ام ) .
پاسخ:
درود بر شما. برای من و اروند هم روزی بیادماندنی بود. البته نباید از یاد برد که امروز با کمبود شدید بیل و کلنگ روبرو بودیم که سبب شد بسیاری نتوانند کارایی خود را نشان دهند.
مافیای نهال کاری؟!
با سلام
با توجه به اینکه در کشور پهناور ما وسعت مکانهایی با ظرفیت بالا برای کاشت نهال بسیار زیاد است. برای گسترش و عمومی نمودن این حرکت دست اندکاران باید از کوته فکری و تنگ نظری دست بردارند و نهال را « ملی » کنند . باید نهادهای غیر دولتی و همه طبیعت دوستان بتوانند به راحتی نهال تهیه و در مکانهای مناسب بکارند. در حال حاظر تهیه و پخش نهال به طور عموم و مخصوصأ نهال « ارس » در اختیار و انحصار یک نفر می باشد. باید برای ایجاد تحول و یک حرکت ملی نهال کاری کوشید و وضعیت مافیایی فعلی را تغییر داد.
پاینده باشید
پاسخ:
شنیده بودم توهم توطئه را اما نمی دانستم تا این حد این پندارینه می تواند نفوذ و رسوخ داشته باشد!
سلام
از اين حركت بسيار زيبا و مردمي لذت بردم.
اميدوارم كه فرهنگ ديگر افراد نيز به اين اندازه رشد نمايد تا شاهد از بين بردن طبيعت و محيط زيست از سوي ايشان نباشيم.
بدرود.
پاسخ:
من هم اميدوارم ابوحنانه عزيز.
فرهنگ منابع طبیعی باید به معارف عمومی تبدیل شود.
– مقام معظم رهبری
————————-
فرهنگ کاشت نهال و باز سازی پوشش سبز جنگلهای نابود شده کشور تنها با مشارکت عمومی مردم امکان پذیر است و هرگونه انحصار و تشکل مافیایی در این زمینه از جمله انحصار تهیه و کاشت نهال درخت (ارس ) که گیاه مناسب در این زمینه است باید شکسته شود.
آیا این یک توهم است ؟
پاسخ:
سید حسین عزیز من برای شما ایمیل فرستادم و شماره همراه خود را درج کردم تا با هم در این باره گفتگو کنیم. اما متاسفانه معلوم شد که نشانی ایمیلی که برای من نوشته اید وجود خارجی ندارد! چرا؟! از چه یا که می ترسید؟! لطفاً با نشانی کامل سخن بگویید تا من هم ترتیب ملاقات شما را با آقای خوشنویس بدهم تا انشاالله سو تفاهم بوجود آمده حل شود. منتظر نشانی حقیقی ایمیل شما هستم.
هموطن عزیز جناب سید حسین جان سلام؛
از شکوائیه شما بعد از بزرگترین دعوتم به نهالکاری، که با همت نیروهای مردمی علاقمند در روز جمعه چهارم اردیبهشت ماه برگزار شد و 209 نفر از تمام اقشار در ایستگاه سیراچال گرد آمدند تا دست به دست هم دهند و با کاشت نهالهای تولید شده از یکی از درختان ارس کهنسال (1500 ساله) تنپوشی سبز بر پیکر آفتاب خورده کوهها بنشانند، یک روز به یاد ماندنی در تاریخ این مرز و بوم رقم خورد. احساس میکنم شاید یکی از افرادی هستید که در آن روز با ما همراه شدید. اگر این چنین است به شما خالصانه میگویم دست مریزاد، خسته نباشید. خداوند به شما و من و همه آنهایی که در آن روز و دیگر همایشهای قبل با ما همراه شدند تا نهالی بنشانند تا سایبانی بر پیکر کوهها باشند قوت و قدرت دهد تا سالهای سال با هم همراه شویم و این عزم مقدس را تداوم بخشیم. اگر تصورم اشتباه بوده و با ما همراه نبودید آرزو میکنم رحمت خداوند همچون گذشته شامل حال من شود و قسمت کند شما را به نحوی ملاقات نموده و در آینده در کنار هم نهالهای فراونی را در دامن کوهها بنشانیم.
هموطن من، از این که من و سایر همکارانم را در موسسه تحقیقات جنگلها نا عادلانه به انحصار طلبی و ایجاد مافیای نهالکاری متهم کردید متعجبم! چگونه بدون شناخت این طور راحت و بدون ترس از خداوند متهم میکنید و در یک رسانه قابل دسترس همگان ترور شخصیت میکنید؟ از من و ملت ایران اگر شرم نمیکنی از خدا بترس. بدان در مقابل خداوند و ملت ایران مسئول هستید. زود برای منافعی که نمیدانم چیست دنیای دیگر خود را خراب نکن. کِی و کجا از من نهالی خواستی به شما ندادم و کِی از من روش تولید و کاشت این نهال را خواستی به شما نگفتم؟ بیمار گونه و چشم بسته متهم نکن.
در تاریخ آمده است که ابن مقنع شبها ماه نخشب را به آسمان میفرستاد تا شب تاریک را روشن کند. به صراحت میگویم اگر ابن مقنع راز کار خود را فاش و برای مردم روشن میساخت و روش کارش را به تحریر میآورد، امروز روش کارش یک افتخار بزرگ برای ملت ایران محسوب میشد و شاید بنیان اختراعات بسیاری میگردید.
تفکر من و سایر همکارانم در این موسسه یک صد و هشتاد درجه با ابن مقنع فرق دارد. افتخار ما این است آنچه را با پول این ملت و تلاش خود تحقیق و به نتیجه میرسانیم از راه چاپ مقالات، برگزاری سخنرانیها، جلسههای علمی انتقال یافتههای تحقیقاتی، کلاسهای آموزشی، جلسههای کار گروهی عملی و …. به سمع و دید علاقمند و طالبین موضوع برسانیم. اگر غیر از این عمل کنیم یعنی عمری را به بطالت گذراندهایم، بیتالمال را هدر دادهایم،……و در نهایت به ملت خود خیانتی نابخشودنی کردهایم.
هموطن من، درخت اُرس را 30 سال است که میشناسم. از زمانی که در اداره کل منابع طبیعی چهار محال و بختیاری مسئول تولید نهال و جنگلکاری بودم یکی از آرزوهایم این بود که بتوانم روزی این گونه را همچون سرو، بنه، ارغوان، بلوط و دهها گونه دیگر که تولید میکردم تولید کنم. مدت 16 سال، به طور مستمر از سال 1372 بدون انقطاع من و گروهی بیش از 15 نفر در زمینههای مختلف با هدایت سرکار خانم دکتر سودابه علی احمد کروری (فوق دکترای بیو تکنولوژی از دانشگاه وین و عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور) و حمایت همه جانبه روسای این موسسه تحقیق نمودیم که حاصل تحقیقات انجام شده در 6 گزارش نهایی، بیش از بیست مقاله، چاپ 4 جلدکتاب، یک کتاب در 208 صفحه، دو کتاب با حدود 100 صفحه و یک کتاب در دست چاپ 880 صفحه، برگزاری بیش از 20 کلاس و کنفرانس به سمع و دید طالبین رسانده شده است. برخی از کتابها و مقالههای چاپ شده، سمینارها، کلاسهای کار گروه و … به شرح زیر است.
-کتاب مطالعات اکولوژی و زیست محیطی رویشگاههای ارس ایران (انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور 1379) 208 صفحه.
– کتاب مطالعات جامع ارس در ایران شامل مطالب جامعی همچون (مطالعات اکولوژی، تکثیر جنسی و غیر جنسی، میکوریزهای همزیست با ارس، مطالعات فیزیولوژی جنس ارس، بررسی قرابت بین رویشگاههای ارس در کشور، آناتومی چوب گونههای جنس ارس، معرفی درختان کهنسال ارس در ایران و …….) در دست چاپ 880 صفحه.
– فلور ایران، بازدانگان نشریه شمارۀ 19 الی 22 معرفی 4 تیره گیاهی، انتشارت موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور.
– کتاب تحقیق در بارۀ تولید بذر و نحوۀ رویاندن آن در درختان ارس، تحریر جناب آقای دکتر کریم جوانشیر، انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، 1360
– مقاله اثر تیمارهای مختلف نوری و هورمونی در رویاندن بذر ارس، سمینار جنگلها و توسعۀ پایدار (رامسر 1379). چاپ شده در مجموعه مقالات این سمینار
– مقاله اثر تیمارهای مختلف در ریشهزایی قلمههای ارس Juniperus excelsa مجله تحقیقات جنگل و صنوبر، جلد 16 شمارۀ 1 سال 1387
– مقاله مطالعه و بررسی قرابت بین پایههای Juniperus polycarposو Juniperus excelsa به روش آنزیمولوژی، فصلنامه پژوهش و سازندگی، شماره 37، زمستان 1376
– شناسایی قارچهای همزیست با ارس (Juniperus excelsa) و بررسی فراوانی آنها در رویشگاه سیراچال مجله تحقیقات جنگل و صنوبر، جلد 13 شمارۀ 4 سال 1384
.
.
تحریر دهها مقاله دیگر که ذکر آنها این مطلب را طولانی و خسته کننده خواهد کرد و در صورت تمایل و مراجعه به موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در اختیار شما قرار خواهند گرفت.
جدا از موارد اشاره شده برخی از کارگروههای آموزش تکثیر و جنگلکاری با گونه ارس که توسط اینجانب طی ده سال اخیر برگزار شده است عبارتند است.
کلاس کار گروه در دفتر جنگلکاری و پارکها (چالوس) با شرکت 25 نفر از کارشناسان تولید نهال این سازمان 1381 تولید نهال ارس در برخی نهالستانهای سازمان جنگلها آغاز شده است (استان سمنان) .
کلاس کار گروه با شرکت 50 نفر از مروجین وزارت کشاورزی در بخش منابع طبیعی 10 استان کشور در ارومیه 1386
کلاس کار گروه با شرکت 20 نفر از کارشناسان اداره کل منابع طبیعی و مرکز تحقیقات کشاورزی منابع طبیعی استان کرمان. در این استان تولید انبوه نهال ارس آغاز شده است. آقای مهندس محمدی از اداره کل پیگیری مراحل مراقبت از نهالهای تولید شده را به عهده دارد
کلاس کار گروه با شرکت 55 نفر از کارشناسان اداره کل منابع طبیعی و مرکز تحقیقات کشاورزی منابع طبیعی استان خراسان. در این استان تولید نهال ارس چند سال است که آغاز شده است.
کلاس کار گروه با شرکت 20 نفر از کارشناسان اداره کل منابع طبیعی و مرکز تحقیقات کشاورزی منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری
کلاس کار گروه جهت تولید کنندگان بخش خصوصی با شرکت 12 نفر در سال 1383. در این ارتباط افرادی از بخش خصوصی تولیدی بیش از 20000 اصله نهال ارس دارند و نهالهای تولید شده خود را به ارگانهای دولتی و بخش خصوصی به فروش میرسانند. شماره یکی از تولید کنندگان 09123631417
کلاس کار گروه جهت دانشجویان لیسانس و فوق لیسانس پردیس منابع طبیعی کرج در مجتمع تحقیقات البرز سال 1386
برگزاری 4 کلاس و کار گروه برای کارشناسان سازمان پارکها و فضای سبز تهران در طول سه سال اخیر و آموزش تکثیر و جنگلکاری با گونه ارس در سطوح شیبدار شمال شهر تهران با حضور بیش از 70 نفر از کارشناسان این سازمان
.
.
ذکر تمامی کلاسها مطلب را بسیار طولانی خواهد نمود.
هموطن من، مطالبی که ذکر شد به جرأت یک دهم از کاری که ما در خصوص گونه ارس انجام داده و منتشر کردهایم نیست. حال با این همه فعالیت در زمینه توسعۀ تکثیر و جنگلکاری با این گونه، باید قبول کنی هیچ انحصار طلبی و مافیایی در بین نیست. مرد عمل میخواهد تا همت کند و بخشی از این کار را بدوش کشد. ما رسالت خود را در ترویج تولید نهال و جنگلکاری با این گونه به نهایت خود رساندهایم و حداقل در بین نیروهای مردمی (مشابه آنچه در تصاویر دیدید) 1000 نفر را آموزش دادهایم. امیدوارم قانع شده باشید.
این را بدان ِبرِشت سخنور آلمانی گفته است آن کس که حقیقت را نفهد ابله است و آن کس که بفهمد و ِانکار کند تبهکار است.
حال هموطن من، شما و هر کس که علاقمند به فعالیت در زمینه تکثیر، جنگلکاری و شناسایی و ثبت پایههای کهنسال گونه ارس و هر گونه دیگر هستید خوشحال خواهیم شد با اینجانب و سایر همکاران ما در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور تماس بگیرید. مطمئن باشید دست شما را با گرمی خواهیم فشرد. تلفن اینجانب 09123607256 تلفن موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور 5-02144195901 امیدوارم همت بلندی داشته باشید. به امید دیدار.
مصطفی خوشنویس
مهندس درويش عزيز سلام.
(خوشبختانه مصطفي جواب کافي و مناسب داده من قبل از مطالعه آن، متن را تهيه کرده بودم)
آقا سيد حسين سلام، خوابي يا خودت را به خواب زده اي. اگر شق دوم باشد که بيدار کردنت محال است ولي اگر خوابي بدان که در همين کشور پهناور که توصيف کردي تنها در نقاط محدودي با شرايط اکولوژيکي به ويژه ارتفاع خاصي مي توان ارس کاشت. و ديگر اينکه چرا با قلم مسموم کسي را که عاشقانه وقت متعلق به خود و خانواده را با هزينه و امکانات شخصي عملاً وقف اشاعه فرهنگ منابع طبيعي نموده است(که کمتر کسي به آن مي پردازد) به ناحق متهم به مافيا مي کني و واژه هاي اين چنيني را 100% نابجا استعمال مي کني که جز کوته فکري و تنگ نظري دليل ديگري بر آن متصور نيست. نظرت در کنار همه تقديرها و تشويقهاي مردم و نهادهاي غير دولتي برچسب ناچسبي بود که دوبيتي هاي بابا طاهر را تداعي نمود که: توکه نوشم نيي… توکه يارم نيي… توکه باري زدوشم برنداري… توکه… تو که… ، خارم چرايي. آيا کاشت نهال اين سنت حسنه و صدقه جاريه که اين همه در فرهنگ هاي مختلف به ويژه اسلام به آن اهميت داده شده و پيامبر اکرم(ص) فرموده”هر کس نهالى بكارد، خداوند به مقدار بهره اي كه از آن درخت به دست مى آيد، در نامه اعمال او پاداش مى نويسد” عملي مافيايي است.
مطمئنم جمعه نبودي و مصطفي را نمي شناسي که چنين قضاوت ناحقي در باره او کردي کسي که همه پتانسيل خود را با روابط عمومي بالايي که دارد در اختيار منابع طبيعي قرار داده و زحمت هماهنگي و تهيه امکانات تردد در نقاط مختلف تهران و کرج را (با اين وسعت اطلاع رساني) پذيرفته و در روز تعطيل عاشقان و علاقمندان طبيعت را به يک ايستگاه تحقيقاتي دولتي کشانده که در کنار تفريح سالم در يک اقدام بي نظير جهادي و بدون هيچ هزينه و چشمداشتي 800 نهال را در زماني محدود در عرصه غرس کنند و عملي مافيايي انجام دهند!!. قضاوت در اين مورد را بايد اول به خدا و پس از آن به دلسوختگان طبيعت واگذار نمود. همانها که بودند و ديدند دوستداران طبيعت چگونه پروانه وار دور شمعي چون مصطفي جمع و پس از آموزش عملي نهالکاري، به غرس نهالها پرداختند. آيا اقدام عاشقانه فردي که وظيفه و شغلش هم آن را ايجاب مي کند و در بخشي به نام جنگل از موسسه اي که متولي منابع طبيعي است و مستقيما با جنگل و تحقيقات آن ارتباط دارد و نتايج حاصل از تحقيقات را مستقيماً به اجرا گذاشته است، عملي مافيايي است!!؟ اگر او اين کار نکند چه کسي پا پيش مي گذارد.کي وارد اين ميدان شده که جلويش را گرفته اند. گر تو بهتر ميزني بستان بزن.
نمي خواستم وارد اين مقوله شوم ولي نظر ناجوانمردانه و ناصوابت چنان گلويم را فشرد که مجبور شدم.
نصيري
پاسخ:
جناب مهندس نصيري عزيز ممنون از پژواك سزاوارانه و سريع شما.
درود بر همت بلندت مصطفي جان.
doorod bar shoma v mohandes khoshnvis aziz
ba shenidan in khabar dar aghazin saat amrooz ashk dar cheshmam halgeh zad v bad az hodod 1 mahi keh be shakhi orsi ke az IRAN ba khodam avoordam sari zadam inbar on shakheh digheh khoshkideh nabood atr tazehgi dasht
mamnon babat tamam tlashhatoon mamnon
khane am bar bolandai zamin shayad hast v makan ghabram pai an ORS kohan
digar anja AZADIST iek kalam AZADIST……….mamnon salam man roo be jnab khoshnevis ham brsonid
سلام بر سعيد سعيدي عزيز
اتفاقاً آنجا در سيراچال خيلي يادت بودم و فكر مي كردم اگر در ايران بودي، حتما خودت را به سيراچال مي رساندي تا به چشم خود حضور اين همه همراه و عاشق ارس را باور مي كردي.
مواظب خودت باش دوست من.
از نظر لطف همة دوستان ممنون هستم، اگر در سيرچال با كاشت نهال ارس حركت خوبي انجام شد با همت همة دوستان بود. من فقط وسيلهاي بودم تا اين ارتباط و عزم را شكل دهم. اگر بينش خوب و سبز انديش عاشقان طبيعت اين مرز و بوم نبود كه شاهد آن شور نهالكاري نبوديم. من هميشه ميگويم اگر من پيگير اين فعاليتها هستم وظيفهام را نسبت به اين آب و خاك انجام ميدهم چون حرفة من اين است. ولي آن عزيزاني كه با شغلهاي مختلف به اين كار همت ميكنند كار با ارزش انجام ميدهند. خداوند به همة آنها سلامتي و طول عمر دهد تا روزي شاهد چتر گسترده نهالي باشند كه روز جمعه به زمين نشاندند.
به پاس زحمتي كه دوستان كشيدند به منظور بهبود شرايط كاشت نهالها، روز سهشنبه هشتم ارديبهشتماه به اتفاق آقا مسعود عزيز كه روز جمعه به طور خستگي ناپذير همراه با خانوادهاش بيش از 30 نهال ارس كاشت به سيراچال رفتيم و كليه نهالهاي كاشته شده را يك نوبت آبياري كرديم.
بسیار عالی. اگر ممکن است بنده را در مورد چگونگی تکثیر درخت ارس راهنمایی بفرمایید با تشکر فراوان رحیمی دوین از بجنورد
سلام
اقا خيلي خوشحالم شمارو پيدا كردم خيلي وقته دنبال ارس كوهي ميگردم لطفا لطفا اگه ميدونيد چطوري ميشه نهالشو تهيه كرد رو ميلم جواب بديد لطفاااااااااااااا
[email protected]
lvsd
با سلام واحترام خدمت تمام دوستان و دویت داران محیط زیست،دوستان متخصص لطف میکنن من رو در زمینه پرورش درخت ارس راهنمایی کنن؟درواقع نیاز به اطلاعات برای تبدیل میوه یا بذر این درخت زیبا به نهال دارم.
با تشکر از زحمات تمامی عزیزان لطفا پاسخ به ایمیل اینجانب ارسال شود.
[email protected]
سلام چرا از ادامه کار خبری ندارید
با سلام اينجانب امير حسين نقيبي يكي از علاقمندان درخت ارس ميباشم كه در مشهد زندگي ميكنم
و در كوههاي طرقبه ازغد و مايانات فقط اثر كوچكي از جنگلهاي ارس مانده
با توجه به اينكه يكي از رويشگاههاي درخت ارس در كوههاي دهبار و ازغد ميباشد جهت دريافت نهال ارس و غرس آن صميمانه درخواست همكاري و كمك مينمايم
لطفا مرا راهنمايي كنيد
با سپاس
سلام.سیفی هستم ازکرج.میخواستم نحوه دریافت نهال ارس بدونم.کسی میتونه کمکم کنه؟
با سلام و عرض احترام چند سوال از حضور اساتید دارم اول اینکه با توجه به تفائت اقلیمی محل رویش آیا جنگلهای ارس موجود از انواع متفاوتی هستند یا خیر واینکه در صورت تفاوت کاشت نهال ارس غیر بومی امکان تخریب و یا ایجاد صدمه ای بر پیکره زیست محیطی دارد؟
دوم با توجه به اینکه رشته کوههای بینالود یکی از رویشگاههای این درخت مقدی و ارزشمند است درخواست آموزش جهت تکثیر این گونه از ارس را برای بازسازی پوشش جنگلی محل با کمک طبیعت دوستان برای این منطقه از ایران عزیز دارم از حضرات اساتید در این زمینه در خواست یاری میکنم حتی المقدور محسن هستم یک طبعتگرد دوستدار محیط زیست
.با سلام و احترام خدمت آقایان خوشنویس و درویش ، بنده سه چهار سالی میباشد که لیل و نهارهایم را با کمال میل صرف تکثیر درختان خودکفا (بومی) میکنم. ناراحتی عمیق جنابعالی را خیلی خوب فهمیده و حس میکنم چرا که به این حقیر نیز نارواییهای بیشماری در این زمینه کرده اند و هنوز هم میکنند.الان بنده نزدیک به ۱۰۰۰۰ نهال از گونه های بادام کوهی ،بارانک،داغداغان،گلابی کوهی،بلوط (پرسیکا،سفید مازو )،آلبالو کوهی،سیاهتنگرس شیروانی،بنه(پسته وحشی)،دمب اسب(افدرا)،زرشک وحشی،زالزالک،نسترن کوهی با مشقت و زحمت زیاد ،با زور بازوی خویش و با هزینه شخصی به عرصه وجود رسانده ام که صد البته غایت نهایی انتقال همه به طبیعت میباشد . جایی که بنده اینکار را انجام داده ام متعلق به اداره منابع طبیعی شهرستان محل سکونتم میباشد ،رییس قبلی کمکی قابل ذکر انجام ندادند ولی مزاحمتی هم ایجاد نمیکردند .رییس فعلی از بدو ورود به بنده چند روز وقت دادند که بزنم به چاک جاده ؟!! یعنی همه زحمات چند ساله را رها کرده ،نهالهای هنوز در زمین را نیز بدون سرپرست ترک بکنم، غرض از این مقوله اتلاف وقت عزیز شما نیست بلکه درد در جامعه یه ما خود ساخته میباشد،بر این پایه بنده در فکر تخریب همه یه نهالها بوده تا شاید از این طریق حساسیت مسعولین و جامعه اندکی تکان بخورد . آقای درویش عزیز گوشه ایی از نتایج کار بنده را رویت نموده اند (اگر ایشان) بنده را هنوز در خاطر داشته باشند). برای همه یه غیرتمردان این دیار کهن آرزوی توفیق دارم ،باشد که تعدادشان اندکی بیشتر از امروز گردد. با عرض ادب و احترام. سارنگ بهادری از ماکو