پاسخ مصطفی خوشنویس به ادعای انحصار‌طلبی در نهال‌کاری اُرس!

به دنبال انتشار گزارشی مصور از حضور بی‌نظیر مردم داوطلب برای کاشت نهال اُرس در ایستگاه تحقیقاتی سیراچال، هموطنی به نام سید حسین با درج دو کامنت ادعا کرده بود که در بخش نهال‌کاری هم مافیا وجود دارد و اتهاماتی را متوجه همکار عزیز و شریفم مصطفی خوشنویس کرده بود که می‌توانید نظرات ایشان و پاسخ نگارنده به وی را در همان پست ملاحظه فرمایید. اینک از آنجا که ایشان حاضر نشدند تا برای ادعاهای خود دلیل ارایه داده و یا با نگارنده تماس بگیرند، پاسخ مکتوب و مشروح مصطفی خوشنویس را در اینجا منتشر می‌کنم و همچنان این امیدواری را برای خویش محفوظ می‌دارم که شاید دلیل عدم پاسخگویی ایشان، قانع شدنشان باشد.
و امّا پاسخ مصطفی خوشنویس :

مصطفی خوشنویس در حال آموزش کاشت ارس - 4 اردیبهشت 88 - سیراچال

هموطن عزیز جناب سید حسین جان سلام؛
از شکوائیه شما بعد از بزرگترین دعوتم به نهالکاری متحیر شدم؛ دعوتی که با همت نیروهای مردمی علاقه‌مند در روز جمعه چهارم اردیبهشت ماه برگزار شد و دست‌کم 209 نفر از تمام اقشار در ایستگاه سیراچال گرد آمدند تا دست به دست هم دهند و با کاشت نهال‌های تولید شده از یکی از درختان ارس کهنسال (1500 ساله) تن‎پوشی سبز بر پیکر آفتاب خورده کوه‎ها بنشانند و بدین‌ترتیب یک روز به یاد ماندنی در تاریخ درختکاری این مرز و بوم رقم خورد. احساس می‎کنم شاید شما یکی از افرادی هستید که در آن روز با ما همراه شدید. اگر این چنین است به شما خالصانه می‎گویم دست مریزاد، خسته نباشید. خداوند به شما و همه آنهایی که در آن روز و دیگر همایش‎های قبل با ما همراه شدند تا نهالی بنشانند تا سایبانی بر پیکر کوه‎ها باشند، قوت و قدرت دهد تا سال‌های سال با هم همراه شویم و این عزم مقدس را تداوم بخشیم. اگر تصورم اشتباه بوده و با ما همراه نبودید، آرزو می‎کنم رحمت خداوند همچون گذشته شامل حال من شود و قسمت کند شما را به نحوی ملاقات کرده و در آینده در کنار هم نهال‎های فراونی را در دامن کوه‎ها بنشانیم.

امّا هموطن من!
از این که من و سایر همکارانم را در مؤسسه تحقیقات جنگل‎ها و مراتع کشور ناعادلانه به انحصار‌طلبی و ایجاد مافیای نهالکاری متهم کردید، متعجبم! چگونه بدون شناخت این طور راحت و بدون ترس از خداوند متهم می‎کنید و در یک رسانه قابل دسترس همگان، ترور شخصیت می‌نمایید؟ از من و ملت ایران اگر شرم نمی‎کنی از خدا بترس. بدان در مقابل خداوند و ملت ایران مسئول هستید. زود برای منافعی که نمی‎دانم چیست دنیای دیگر خود را خراب نکن. کِی و کجا از من نهالی خواستی که به شما ندادم و کِی از من روش تولید و کاشت این نهال را خواستی، به شما نگفتم؟ بیمار‌گونه و چشم بسته متهم نکن.
در تاریخ آمده است که ابن مقنع شب‌ها ماه نخشب را به آسمان می‎فرستاد تا شب تاریک را روشن کند. به صراحت می‎گویم اگر ابن مقنع راز کار خود را فاش و برای مردم روشن می‎ساخت و روش کارش را به تحریر می‎آورد، امروز روش کارش یک افتخار بزرگ برای ملت ایران محسوب می‎شد و شاید بنیان اختراعات بسیاری می‎گردید.
    باور من و سایر همکارانم در این مؤسسه یک صد و هشتاد درجه با ابن مقنع فرق دارد. افتخار ما این است آنچه را با پول این ملت و تلاش خود تحقیق کرده و به نتیجه می‎رسانیم از راه چاپ مقالات، برگزاری سخنرانی‎ها، جلسه‎های علمی انتقال یافته‎های تحقیقاتی، کلاس‌های آموزشی، جلسه‎های کار گروهی عملی و …. به سمع و دید علاقه‌مندان و طالبین موضوع برسانیم. اگر غیر از این عمل کنیم، یعنی عمری را به بطالت گذرانده‎ایم، بیت‎المال را هدر داده‎ایم،……و در نهایت به ملت خود خیانتی نابخشودنی کرده‎ایم.
هموطن من! درخت اُرس را 30 سال است که می‎شناسم. از زمانی که در اداره‎ کل منابع طبیعی چهار محال و بختیاری مسئول تولید نهال و جنگلکاری بودم یکی از آرزوهایم این بود که بتوانم روزی این گونه را همچون سرو، بنه، ارغوان، بلوط و ده‎ها گونه دیگر که تولید می‎کردم، تولید کنم. مدت 16 سال، به طور مستمر از سال 1372 بدون انقطاع من و گروهی بیش از 15 نفر در زمینه‎های مختلف با هدایت سرکار خانم دکتر سودابه علی احمد کروری (فوق دکترای بیو تکنولوژی از دانشگاه وین و عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور) و حمایت همه جانبه رؤسای وقت و کنونی این مؤسسه تحقیق کردیم که حاصل پژوهش‌های انجام شده در 6 گزارش نهایی، بیش از بیست مقاله، چاپ 4 جلد کتاب، یک کتاب در 208 صفحه، دو کتاب با حدود 100 صفحه و یک کتاب در دست چاپ 880 صفحه، برگزاری بیش از 20 کلاس و کنفرانس به سمع و دید علاقه‌مندان رسانده شده است. برخی از کتاب‌ها و مقاله‎های چاپ شده، سمینارها، کلاس‎های کار گروه و … به شرح زیر است:
-کتاب مطالعات اکولوژی و زیست محیطی رویشگاه‌های ارس ایران (انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور 1379)  208 صفحه.
– کتاب مطالعات جامع ارس در ایران شامل مطالب جامعی همچون (مطالعات اکولوژی، تکثیر جنسی و غیر جنسی، میکوریزهای همزیست با ارس، مطالعات فیزیولوژی جنس ارس، بررسی قرابت بین رویشگاه‌های ارس در کشور، آناتومی چوب گونه‎های جنس ارس، معرفی درختان کهنسال ارس در ایران و …….) در دست چاپ 880 صفحه.
– فلور ایران، بازدانگان نشریه شمارۀ 19 الی 22 معرفی 4 تیره گیاهی، انتشارت مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور.
– کتاب تحقیق در بارۀ تولید بذر و نحوۀ رویاندن آن در درختان ارس، تحریر جناب آقای دکتر کریم جوانشیر، انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، 1360
– مقاله اثر تیمارهای مختلف نوری و هورمونی در رویاندن بذر ارس، سمینار جنگل‎ها و توسعه پایدار (رامسر 1379). چاپ شده در مجموعه مقالات این سمینار
– مقاله اثر تیمارهای مختلف در ریشه‎زایی قلمه‎های ارس Juniperus excelsa مجله تحقیقات جنگل و صنوبر، جلد 16 شمارۀ 1 سال 1387
– مقاله مطالعه و بررسی قرابت بین پایه‎های  Juniperus polycarposو Juniperus excelsa به روش آنزیمولوژی، فصلنامه پژوهش و سازندگی، شماره 37، زمستان 1376
– شناسایی قارچ‌های همزیست با ارس (Juniperus excelsa) و بررسی فراوانی آنها در رویشگاه سیراچال مجله تحقیقات جنگل و صنوبر، جلد 13 شمارۀ 4 سال 1384
و تحریر ده‌ها مقاله دیگر که ذکر آنها این مطلب را طولانی و خسته کننده خواهد کرد و در صورت تمایل و مراجعه به مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور در اختیار شما قرار خواهند گرفت.
جدا از موارد اشاره شده برخی از کارگروه‌های آموزش تکثیر و جنگلکاری با گونه ارس که توسط اینجانب طی ده سال اخیر برگزار شده است عبارتند از:
کلاس کار گروه در دفتر جنگلکاری و پارک‌ها (چالوس) با شرکت 25 نفر از کارشناسان تولید نهال این سازمان 1381 تولید نهال ارس در برخی نهالستان‎های سازمان جنگل‌ها آغاز شده است (استان سمنان) .
کلاس کار گروه با شرکت 50 نفر از مروجین وزارت کشاورزی در بخش منابع طبیعی 10 استان کشور در ارومیه 1386
کلاس کار گروه با شرکت 20 نفر از کارشناسان اداره کل منابع طبیعی و مرکز تحقیقات کشاورزی منابع طبیعی استان کرمان. در این استان تولید انبوه نهال ارس آغاز شده است. آقای مهندس محمدی از اداره کل پیگیری مراحل مراقبت از نهالهای تولید شده را به عهده دارد
کلاس کار گروه با شرکت 55 نفر از کارشناسان اداره کل منابع طبیعی و مرکز تحقیقات کشاورزی منابع طبیعی استان خراسان. در این استان تولید نهال ارس چند سال است که آغاز شده است.
کلاس کار گروه با شرکت 20 نفر از کارشناسان اداره کل منابع طبیعی و مرکز تحقیقات کشاورزی منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری
کلاس کار گروه جهت تولید کنندگان بخش خصوصی با شرکت 12 نفر در سال 1383. در این ارتباط افرادی از بخش خصوصی تولیدی بیش از 20000 اصله نهال ارس دارند و نهالهای تولید شده خود را به ارگانهای دولتی و بخش خصوصی به فروش می‎رسانند. شماره یکی از تولید کنندگان 09123631417
کلاس کار گروه جهت دانشجویان لیسانس و فوق لیسانس پردیس منابع طبیعی کرج در مجتمع تحقیقات البرز سال 1386
برگزاری 4 کلاس و کار گروه برای کارشناسان سازمان پارک‌ها و فضای سبز تهران در طول سه سال اخیر و آموزش تکثیر و جنگلکاری با گونه ارس در سطوح شیب‎دار شمال شهر تهران با حضور بیش از 70 نفر از کارشناسان این سازمان
ذکر تمامی کلاس‌ها مطلب را بسیار طولانی خواهد کرد.
هموطن من، مطالبی که ذکر شد به جرأت حتا یک دهم از کاری که ما در خصوص گونه ارس انجام داده و منتشر کرده‎ایم نیست. حال با این همه فعالیت در زمینه‌ی توسعه‌ی تکثیر و جنگلکاری با این گونه، باید قبول کنی هیچ انحصار‌طلبی و مافیایی در میان نبوده است. مرد عمل می‎خواهد تا همت کند و بخشی از این کار را بدوش کشد. ما رسالت خود را در ترویج تولید نهال و جنگلکاری با این گونه به نهایت خود رسانده‎ایم و حداقل در بین نیروهای مردمی (مشابه آنچه در تصاویر دیدید) 1000 نفر را آموزش داده‎ایم. امیدوارم قانع شده باشید.
این را بدان ِبرِشت سخنور آلمانی گفته است: « آن کس که حقیقت را نفهمد ابله است و آن کس که بفهمد و ِانکار کند تبهکار است
حال هموطن من، شما و هر کس که علاقه‌مند به فعالیت در زمینه تکثیر، جنگلکاری و شناسایی و ثبت پایه‎های کهنسال گونه ارس و هر گونه دیگر هستید خوشحال خواهیم شد با اینجانب و سایر همکاران ما در مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور تماس بگیرید. مطمئن باشید دست شما را با گرمی خواهیم فشرد. تلفن اینجانب 09123607256 و تلفن مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور 5-02144195901 امیدوارم همت بلندی داشته باشید. به امید دیدار.

مصطفی خوشنویس

9 فکر می‌کنند “پاسخ مصطفی خوشنویس به ادعای انحصار‌طلبی در نهال‌کاری اُرس!

  1. متيني‌زاده

    خيلي از پاسخ متواضعانه و صبورانه‌ي شما ممنونم. در اين چند وقته كه مي‌بينم وقت ارزشمند محققين ارجمند مؤسسه‌ي ما صرف پاسخ‌گويي به انديشه‌هاي غير كارشناسي و غير علمي افراد مختلف (مانند اين برادرمان يا بحث ديگري كه در مورد تبديل منابع طبيعي و پارك‌ها به مزارع و باغ‌ها شده بود)مي‌شود افسوس وقت‌هايي را مي‌خورم كه همكاران من بايد روي آن بگذارند. وقت‌هايي كه بخوبي مي‌دانم چقدر براي اين همكارانم طلاست. منو ياد ضرب‌المثل سنگه مي‌اندازه كه در چاه مي‌افته…

    پاسخ:
    درود بر دكتر متيني زاده عزيز … همين است ديگر برادر! فقط آنها كه هيچ كاري نمي كنند در معرض هيچ اتهامي هم قرار نمي گيرند.

  2. نصيري

    سلام بر مصطفي و همه ياران طبيعت دوست او
    کاش زودتر پاسخ کامل و عالمانه ات را ديده بودم و ديگر من درد دل نمي کردم. معمولا کساني که بيش از حد تکليف کار ميکنند در معرض چنين اتهاماتي قرار دارند. شما با همين روحيه و پر انرژي به کارت ادامه بده و نظرت به صاحب اصلي طبيعت(خداي منتقم) باشد و به مخالفان بگو “گيرم که خلق را بفريبي فريفتي==== با دست انتقام طبيعت چه مي کني”

  3. علی

    با سلام
    من می خواستم اطلاعات کاملی در مورد کاشت صنوبر و اینکه چطور رشدش سریع میشه داشته باشم
    ممنون میشم اگه کمکم کنید

    با تشکر

  4. محمد درویش نویسنده

    علی آقا شما می توانید در این مورد با بخش تحقیقات صنوبر موسسه – آقای دکتر مدیر رحمتی – تماس بگیرید. موفق باشید.

  5. مجتبي

    مصطفاي عزيز را صميمانه دوست داشتم كه او را همانند اجزاي طبيعت ، استوار، زلال و صميمي ميشناختم. خواندن اين پاسخ دردمندانه مرا بران مي دارد كه به اين دوستي با تمام وجود ببالم.
    امواج جادويي اين كلمات را از لابلاي صدها سال فرهنگ اصيل اين مرز و بوم تقديمش مي كنم
    این جفای خلق بر تو در جهان گر بدانی گنج زر آمد نهان
    خلق را با تو چنین بدخو کند تا تو را ناچار رخ زان سو کند – مولوی
    ميدانم كه چنان جانش از سرسبز كردن دامن طبيعت، شيرين شده و خواهد شد كه ناگواري يك اظهار نظر نا آگاهانه كه فاقد سوء نيت به نظر مي رسد را برخواهد تافت. دوست عزيز به قول استاد فرزانه سيد آهنگ كوثر كار براي خدا پوست كلفت و ساق پاي آهنين ميخواهد…

  6. محمد درویش نویسنده

    سلام بر مجتبی پاکپرور عزیز
    راستش اگر کسی چنین جفایی در حق فرد دیگری می کرد هیچگاه به اندازه مورد مصطفی ناراحت نمی شدم. خیلی کم مثل او پیدا می شود. نمی دانم ما مردم را چه می شود. چقدر خوب گفته است سید آهنگ کوثر عزیز…

  7. yones

    سلام،مطمعنا”ایشان آقای خوشنویس را نمی شناسند وگرنه در مورد ایشان اینگونه اظهار نظر نمی کردند.
    امیدوارم خداوند همه ما را به راه راست هدایت کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.