درست در زمانی که دکتر پرویز کردوانی با پیشنهاد شگفتانگیزش، توصیه به خواندن فاتحه برای مرگ دریاچه ارومیه میکند؛ از دیار چهارمحال و بختیاری خبر میرسد که با همکاری بخشداری، اداره کل محیط زیست استان و مردم محلی، موفق شدهاند تالاب گندمان را که در اثر خشکسالیهای اخیر و قطع حقآبه آن از طریق احداث سد چغاخور، تقریباً خشک شده بود، دوباره احیاء کنند. ماجرا از این قرار است که به همت بخشدار گندمان – آقای بهروز امینی – و هدایت و حمایت اداره کل محیط زیست استان چهارمحال و بختیاری، اقدام به تغییر شیوه آبیاری در اراضی کشاورزی مناطق همجوار تالاب شد و تمامی سطوح کشت شده، از جمله مزرعه جوی گل، مجهز به سامانه آبیاری تحت فشار شدند. در نتیجه به رغم آن که همچنان شرایط خشکسالی در منطقه حاکم است و آب مازادی هم از طریق سد چغاخور در اختیار تالاب گندمان قرار نگرفت، اما وضعیت گندمان، به سرعت رو به بهبود نهاد و آنگونه که در تصاویر خبرگزاری مهر منعکس است و نیز نگارنده از اهالی محل پرس و جو کرده ، زندگی و نشاط دوباره به این تالاب ارزشمند در بام ایران سلام داده است و پرندگان بسیاری مجدداً در کنار آن و آسمان آبیاش مأوا گزیدهاند و پرواز میکنند.
گفتنی است که تالاب گندمان، یکی از ۱۰ تالاب برتر پرنده نگری در ایران است که در دفتر بین المللی تحقیقات پرندگان آبزی لندن نیز به ثبت رسیده است. همچنین، حضور گندمان، یکی از مهمترین مؤلفههایی است که به بالانس آبشناختی منطقه کمک کرده، افزون بر پالایش آبهای زیرزمینی منطقه، سبب افزایش ظرفیت گرمایی ویژه مناطق جنوبی شهرستان بروجن را فراهم کرده و به تعدیل اقلیم در آن نواحی در جوار منطقه حفاظت شده و بسیار مهم سبزکوه کمک میکند.
درحقیقت، با تغییر شیوه آبیاری، از سنتی به مدرن، راندمان انتقال آب به مزرعه، دست کم دو برابر افزایش یافته و از حدود 35 درصد به 70 درصد رسیده است؛ در نتیجه آبی که قرار بود به مصرف اراضی کشاورزی منطقه اختصاص یابد، عملاً آزاد شده و رها گردید و همین حجم قابل توجه آب مازاد، وقتی به سمت محوطه طبیعی تالاب هدایت شد، توانستند بومسازگان تالابی را مجدداً احیاء کنند. درست مانند حرکتی که سال گذشته، کشاورزان منطقه آباده طشک در جوار تالاب کم جان انجام دادند و یا حرکت ارزشمندی که مردمان ساکن در حاشیه تالاب کانیبرازان سامان دادند و جملگی سبب شد تا پایداری حیات دوباره به آن تالابها بازگردد.
اینک ضمن قدردانی از زحمات بهروز امینی، بخشدار گندمان و دکتر سعید یوسفپور، مدیرکل سختکوش اداره محیط زیست چهارمحال و بختیاری، آرزو میکنم تا چنین مدیران طبیعت دوست و خستگی ناپذیری در ایران عزیزمان بیش از پیش تکثیر یابد.
آمین.
حقیقتن پیگیری ها و جسارت جناب امینی بخشدار منطقه، در رخداد چنین اتفاق میمونی قابل تحسین است. من از نزدیک شاهد پذیرفتن مسئولیت این کار توسط بخشدار منطقه بودم. فعالیتی که چند سالی بر زمین مانده بود و ایشان با جسارت تمامی ریسک های حاشیه آن را پذیرفتند.
دست مريزاد