شرط نخست در تحقق آسمان آبی!

یادداشت امروزم در آرمان

    امروز به بهانه‌ی 29 دی ماه، روز هوای پاک؛ یادداشتی را در صفحه 5 روزنامه آرمان منتشر کردم که چون به صورت کامل منتشر نشد، در ادامه شما خواننده‌ی عزیز مهار بیابان‌زایی، می‌توانید آن را مطالعه فرمایید …

عکس  امروز صفحه نخست روزنامه ایران

    دست کم حدود دو دهه است که می‌گوییم و می‌خوانیم که سهم وسایل متحرک در آلودگی هوای کلان‌شهرها، به ویژه تهران، بین 70 الی هشتاد درصد است. معنای سخن فوق آن است که به رغم همه‌ی تلاش‌هایی که برای بهبود سامانه‌ی سوخت و ساز خودروها به عمل آمده و اینک به کمتر از یورو 4 راضی نیستیم، ظاهراً همچنان نسبت‌ها همانی است که بوده! گواه این مدعا را می‌شود در سخنان اخیر معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران رهگیری کرد که در نیمه‌ی دیماه سال جاری، مجدداً تأکید می‌کند: «هشتاد درصد از منابع آلوده کننده هوای تهران مربوط به منابع متحرک اعم از موتور سیکلت، خودروهای سواری و سنگین است
این در حالی است که اینک مدتهاست وجود ذرات کوچک‌تر از 2.5 میکرون، به عنوان پای ثابت آلودگی هوا خود را به اثبات رسانده. درواقع در اغلب روزهایی که تهران در شرایط ناسالم قرار دارد، مهم‌ترین پیراسنجه‌ای که سبب این شرایط می‌شود، همانا غلظت خطرناک این ریزدانه‌ها در فضاهای شهری است.
بنابراین، شاید نخستین شرط برای تحقق آسمان آبی، آن است که مجدداً پژوهشی جامع و کامل در باره‌ی سهم مؤلفه‌های گوناگون موتوری و غیرموتوری انجام گیرد تا بتوان با تبیین دقیق اولویت‌ها با توجه به محدودیت منابع، بهترین کارایی و اثربخشی را بدست آورد.
وجود ده‌ها مرکز علمی/پژوهشی و هزاران دانشجو در مقاطع گوناگون کارشناسی ارشد و دکترا در رشته‌های مرتبط با آلودگی هوا، آشکارا نشان می‌دهد که ابزار لازم برای تحقق گام نخست به شرط وجود اراده‌ای بایسته موجود است.
نگارنده بر این باور است که برای رهایی از شر ریزگردهای کوچک‌تر از دو و نیم میکرون باید، تهران از شرایط تبدیل شدن به یک کارگاه بزرگ ساختمانی خارج شود. مدیریت‌های حاکم بر کلان‌شهر تهران و برخی دیگر از ابرشهرهای ایرانی، باید تراکم‌فروشی را متوقف کرده و اجازه‌ی تخریب هیچ ساختمانی که عمری کمتر از 60 سال را دارد (به جز در مواردی استثنایی)، ندهند. به موازات این اقدام باید هر نوع فعالیت معدنی، به ویژه برداشت شن و ماسه در محدوده‌ی 50 کیلومتری کلان‌شهرها، متوقف شود. هزینه‌ی زندگی در کلان‌شهرها باید به موازات هزینه‌ی زندگی در دیگر سکونتگاه‌های کشور که کاهش می‌یابد، افزایش یابد.
انگیزه‌ی حضور در تهران را باید از ایرانیان بگیریم و این انگیزه زمانی گرفته می‌شود که نظامی عدالت‌محورانه در توزیع امکانات در سراسر خاک وطن اعمال شود. در صورتی که هم‌اکنون از منظر شاخص‌های رفاهی چون وجود پزشکان متخصص، مراکز فرهنگی معتیر، امکانات ورزشی، مدارس و دانشگاه‌های با کیفیت، برخورداری از آزادی‌های فردی و اجتماعی و نظایری از این دست، تهران گوی سبقت را از دیگر همتایان ایرانی‌اش ربوده است. در حالی که این کلان‌شهر غول‌آسا، هم در روی زمین و هم در زیر آن، با مشکلاتی جدی و پیش‌رونده روبروست که پایداری زیستن در تهران را به شدت با مخاطره روبرو ساخته است. اٌفت شتابان سطح ایستابی، نشست زمین و ساختارهای شکننده‌ی تکتونیک و زمین‌شناختی از آن جمله است.

     یادمان باشد:
از زمانی که بختیار بیدقی نتایج پژوهش خود را در دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران منتشر کرد، بیش از 17 سال می‌گذرد. آن زمان او نشان داد که به ازای هر سال دیرکرد در مهار آلودگی هوای تهران، 15.7 میلیارد تومان از کیسه‌ی دولت و ملت می‌رود؛ در حالی که با صرف کمتر از نیمی از آن رقم، در همان زمان می‌شد آلودگی را برای همیشه مهار کرد. اینک این نسبت به طرز وحشتناک‌تری افزایش یافته و سخن از خسارت‌هایی به ارزش 16 میلیارد دلار در سال است. فقط کافی است به هزینه‌های 10 هزار میلیاردتومانی سرطان در سال گذشته توجه کنیم تا اثبات شود که آلودگی هوا تا چه اندازه می‌تواند کارمایه‌های حیاتی را در وطن به مخاطره اندازد. به ویژه اگر بدانیم: آلودگی هوا میتواند ۱۱ برابر آلودگی آب و ۱۶ برابر آلودگی غذا خطرناک باشد، چرا که هر فرد روزانه به ۱۶ کیلوگرم هوا نیاز دارد، در حالی که تنها به یک و نیم کیلوگرم آب و یک کیلوگرم غذا محتاج است.
در این میان شاید بخش امیدوارکننده‌ی ماجرا، تصویب پیشنهاد هشت ماده‌‌ای سازمان حفاظت محیط زیست توسط دولت یازدهم باشد که به موجب آن، نه تنها حلال‌های صنعتی از بنزین تولیدی پتروشیمی‌ها حذف شدند، بلکه تا کمتر از 30 ماه آینده، استانداردسازی سوخت نیروگاه‌ها و پایان کابوس مصرف مازوت هم رقم خواهد خورد، افزون بر آن، الزام دولت به استحصال انرژی‌های نو و جایگزینی دست‌کم 10 درصد از انرژی مصرفی کشور با برق تجدیدپذیر تا سال 1398و واردات تدریجی موتورهای برقی و جایگزینی آن‌ها با موتورسیکلت‌های بنزینی، نصب فیلتر دوده در خودروهای سنگین و دیزلی و افزایش بیمه خودروها همزمان با بالا رفتن سن آنها، از دیگر چشم‌اندازهای امیدبخش تحقق آسمان آبی در تهران و دیگر کلان‌شهرها به شمار می‌رود.

11 فکر می‌کنند “شرط نخست در تحقق آسمان آبی!

  1. محمد شرافت

    طرح ترافیکی وکاهش الودگی هوا

    تاريخ : سه شنبه سی ام دی 1393
    هفته هوای پاک
    به منظور کنترل ترافیک وکاهش الودگی هوا تهران پیشنهاد اجرای طرخ BRT حد فاصل ورودی شیهد همت از (کرج ) تا شرق همت اجرای طرح بی ای تی واسفتاده ازبهسازی پارگینک در حوالی دریاچه جلوگیری از ورود وسایط نقیله به داخل محدوده شهری ویا……………… میتوان اجرا نمود دوستاران محیط زیست منظقه 22 تهران ngo 22.ir 09121562036

  2. مه لقا کاشفی

    با سلام
    روز 29 دی ماه به بهانه روز هوای پاک مقابل متروی تجریش بساط پهن کردم و با مردم در باره الودگی هوا به گفتگو پرداختم.اغلب دیگر هیچ امیدی نه به دولت و نه ملت داشتند.سالها است همین حرفها را شنیده و اوضاع بدتری را شاهد بوده اند.کار بدانجا رسیده که حتی اسمان هم قهر کرده و حتی یک قطره نم پس نمی دهد.در حالیکه 9 سال پیش در چنین روزی مدارس 12 منطقه شهر تهران به علت بارش برف سنگین تعطیل بوده است.امروز هوا و فردا اب را چه کنیم؟؟؟؟

  3. محمد شرافت

    در هفته هوای پاک از دوستداران اوای طبیعت دعوت به همکاری درمورخ 1393/11/5 روز یکشنبه دربلوار امیر کبیر شهرک کلستان حهضور بهرسانیم جهت حضور باشماره همراه خانم خنجری 09126606057 تماس برقرار نماید

  4. محمد شرافت

    ساعت 9 صبح روز یک شنبه 28 دی جلسه هماهنگی بین سازمان های مردم نهاد زرندیه بمناسبت دهه فجر و ایام الله پیروزی انقلاب اسلامی به میزبانی کمیته امداد امام خمینی زرندیه و شش سازمان مردم نهاد این شهرستان برگزار گردید. مدیر عامل دوستداران و حافظان طبیعت نیز در این جلسه حضور داشت و ضمن گلایه از برخی بی مهری ها نسبت به سازمان های مردم نهاد در ساوه و زرند یه، آمادگی این گروه را برای بر پایی غرفه در دهه فجر، ارایه بیلان کار فعالیت‌ها ی مردمی، چاپ بنر و… اعلام نمود،یکی از پیشنهادات دیروز مدیر عامل دوستداران و حافظان طبیعت به اداره محیط زیست زرندیه، برگزاری مسابقات تیراندازی وهمایش در این ایام بود. در جلسه دیروز، روسای بنیاد مسکن، بهزیستی، هلال احمر، تامین اجتماعی، صندوق مهر امام رضا نیز شرکت داشتند
    [ دوشنبه بیست و نهم دی 1393 ] [ 20:27 ] [ بهرامی ]
    1 نظر

  5. محمد شرافت

    به‌مناسبت هفته هوای پاک
    چالش‌های زیست‌محیطی شهر صنعتی کاوه شهرستان ساوه بررسی شد
    به‌مناسبت هفته هوای پاک و در نشستی چالش‌ها و موضوعات زیست‌محیطی شهر صنعتی کاوه با حضور مسئولین شهر صنعتی کاوه و رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ساوه بررسی شد.

    به گزارش خبرگزاری فارس از اراک رئیس اداره حفاظت محیط زیست ساوه ظهر امروز در این نشست گفت: توجه به موضوعات مدیریت پسماند، مدیریت پساب، سیستم‌های پایش لحظه‌ای و خود‌اظهاری در پایش مسئله مهمی است که باید مدیران واحدهای صنعتی به این مسائل توجه جدی داشته باشند.

    پرویز نبیلی افزود: مسئولان شهر صنعتی کاوه باید بر اساس مصوبه کارگروه مدیریت پسماند شهرستان هر چه سریع‌تر نسبت به پیگیری امور واگذاری محل جدید دفن نخاله‌های ساختمانی و پسماند عادی شهر صنعتی کاوه اقدام و همچنین با توجه به مصوبات کارگروه پسماند شهرستان در سال جاری نسبت به تهیه طرح اصلاح، احیا و بازسازی محل دفن قدیم شهر صنعتی کاوه اقدام کنند.

    احمد آقازاده معاون امور شهری شهر صنعتی کاوه نیز نسبت به ارائه گزارشی در خصوص وضعیت تصفیه‌خانه شهر صنعتی و صنایع موجود و همچنین نقشه زون‌بندی فاز دو و تغییرات و اصلاحات آتی آن پرداخت.

    در این نشست مقرر شد نقشه اصلاحی هر چه سریع‌تر برای تصویب نهایی به اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ساوه ارائه شود.

  6. محمد شرافت

    دوستی دانش اموزان میثاق اندیشه بادوستاران اوای طبیعت NGO
    تاريخ : سه شنبه بیست و ششم اسفند ۱۳۹۳
    دانش اموزان موسسه اموزشی فرهنگی میثاق اندشیه منطقه 22تهرا ن برزگ میدان ساحل بلوار شهید جوزانی کنار دریاچه شهدای خلیج فارس با سارمان مردم نهاد NGO دوستاران اوای طبیعت استان تهران میثاق دوستی وهمکاری بر قرار نمودند

    تهیه کننده مهندس محمد شرافت 1393/12/26

  7. بازتاب: برج میلاد، قلیان و آلودگی هوا! | ورزش 3

  8. بازتاب: دپجسی برج میلاد، قلیان و آلودگی هوا! | دپارتمان فناوری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.