یک خبر خوش: عقب‌نشینی کم‌سابقه‌ی خشکسالی در نیمه نخست فروردین 88

وضعیت خشکسالی ایران تا 15 فروردین 1388

خوشبختانه میزان ریزش‌های آسمانی در طول نیمه‌ی نخست از نخستین ماه 1388 چنان بوده که می‌توان با جرأت گفت: نزولات آسمانی همین 15 روز سبب شده تا سیمای اقلیمی کشور در سال پیش رو متحول شود. در حقیقت با نگاهی به تازه‌ترین نقشه‌ها‌ی اقلیمی تهیه شده که وضعیت سال آبی جدید را از اول مهر 1387 تا 15 فروردین 1388 نشان می‌دهد، آشکار است که دیگر از آن رنگ قرمز نگران کننده (خشکسالی بسیار شدید) تقریباً در هیچ پهنه‌ای از کشور خبری نیست. درواقع، به جز منطقه عمومی شهرستان لار – جنوب استان فارس – که همچنان رنگ قرمز پررنگ در مقیاسی محدود قابل مشاهده است (یعنی میزان بارندگی این منطقه در طی این دوره در مقایسه با میانگین درازمدت 30 ساله کمتر از 60 درصد است)، در دیگر مناطق کشور چنین رنگی را نمی‌توان دید. با این وجود، هنوز میزان ریزش‌های آسمانی در حدود  40 درصد از پهنه‌ی کشور بین 5 تا 60 درصد کمتر از میانگین 30 ساله بوده و همچنان خشکسالی خفیف تا شدید بر آن حکم‌فرماست است. اما در عوض در بقیه کشور شرایط دقیقاً برعکس بوده  و از ترسالی خفیف تا تا ترسالی بسیار زیاد قابل مشاهده است.
نکته جالب در این میان آن است که امسال، وضعیت شرق کشور که همواره از کمبود باران در رنج بوده، نسبت به میانگین‌های دراز مدت بهتر است، رخدادی که در اغلب مناطق غربی و جنوب غرب کشور به صورت وارونه اتفاق افتاده است. در مناطق شرقی، به جز دشت سیستان و زابل و زهک که هنوز دچار خشکسالی است و نیز مناطقی از فردوس و طبس که هنوز متأثر از یک خشکسالی خفیف هستند، وضعیت در دیگر مناطق کاملاً رؤیایی است. به ویژه باید از مناطقی چون بیرجند، نهبندان، یزد، سراوان، زاهدان، ایران‌شهر، نطنز، کاشان و خور و بیابانک نام برد که در بهترین وضعیت ممکن به سر می‌برند و بهاری کم‌نظیر را تجربه می‌کنند.

نقشه پراکنش خشکسالی در استان اصفهان تا 15 فروردین 1388

در استان اصفهان نیز تقریباً روندی مشابه ادامه داشته و همان طور که در این نقشه ملاحظه می‌شود، شرایط خشکسالی در کمتر از 20 درصد محدوده‌ی استان هنوز وجود دارد که البته از شدت آن نیز کاسته شده است. با این وجود، کماکان وضعیت خود منطقه عمومی شهر اصفهان در شرایط  خشکسالی نسبتاً شدید باقی مانده است.

امید که آسمان ایران همچنان با این سرزمین مقدس مهربان مانده و بتوان امیدوار بود که بخشی از اُفت بی سابقه سفره‌های آب زیرزمینی کشور در سال جاری جبران شود.
بار دیگر به همکاران عزیزم در پایگاه مدیریت خشکسالی در استان اصفهان، به ویژه آقای دکتر مرتضی خداقلی عزیز درود فرستاده و امیدوارم تلاش‌های پژوهشی و بی‌وقفه‌ی این عزیزان بتواند بر پایداری دیار زیبا و دیرینه‌ی زنده رود دوست‌داشتنی بیافزاید.

در همین ارتباط:
– وضعیت خشکسالی در ایران و اصفهان از مهر تا پایان بهمن 1387
– وضعیت خشکسالی در ایران و اصفهان از مهر تا پایان اسفند 1387

8 فکر می‌کنند “یک خبر خوش: عقب‌نشینی کم‌سابقه‌ی خشکسالی در نیمه نخست فروردین 88

  1. نفیسه ب

    از شنیدن این خبر خیلی خوشحال شدم. امیدوارم دولت هم با مدیریت عاقلانه خود تداوم بخش خبرهای خوش باشد.(= تو رو خدا انقدر هر جایی سد نسازین!). ممنون از زحمات شما در این چهار سال. از شما واقعا سپاسگزارم.

    پاسخ:
    سپاسگزارم و امیدوارم امیدتان به ثمر نشیند و آرزویتان برآورده شود. هر چند شواهد بسیاری وجود دارد که نشان می دهد دولت – دست کم در کوتاه مدت – توان مهار و استحصال بخردانه از این سرمایه گرانبها را ندارد! به عنوان مثال در همین سیل اخیر قم، از مجموع 60 میلیون متر مکعب هرز آب جاری شده در شطح شهر، تنها 5 میلیون متر مکعب آن مهار و مورد استحصال قرار گرفت!
    درود بر شما.

  2. مرد خاکی

    با درود بر جناب درویش عزیز…

    خبر خوبی است…الان در تهران هم بارش بهاری زیبایی را شاهد هستم…

    ولی به نظر شما اینگونه باران ها رو چگونه توجیه میشه کرد؟!آیا به جهان گرمایی ربطی ندارد؟!
    قصد ندارم ارزش این نزولات را پایین بیارم و بر اهمیت آن واقفم ولی برایم کمی عجیب است که از میانگین 30 ساله بالاتر است….

    پیروز باشید

    پاسخ:
    درود بر خواننده همیشگی و با وفا – مرد خاکی عزیز: یکی از واقعیتهای اقلیمی و آب شناختی (هیدرولوژیکی) سرزمین های خشک جهان از جمله ایران همین غیرقابل پیش بینی بودن شدت، مدت و پراکنش بارندگی است. در حقیقت “بی نظمی” تنها نظمی است که بر وضعیت اقلیمی این مناطق و نظام بارشی آنها حکم فرماست!
    در مورد رابطه این موضوع با جهان گرمایی نیز نیاز به اطلاعات بیشتری وجود دارد که متاسفانه هنوز نهاد متولی این حوزه کار چندانی در این خصوص انجام نداده است.

  3. مرتضی

    مهندس درویش عزیز سلام
    ضمن تشکر از تحلیل ها و مطالب ارزشمندتان خوشبختانه عقب نشینی خشکسالی هواشناسی در سال جاری کاملا محسوس بوده است ولی احتمالا خشکسالی کشاورزی و هیدرولوژی بدلیل اثرات منفی ناشی از وقوع خشکسالی بسیار شدید سال آبی گذشته (87-1386) همچنان ادامه یابد. در مورد خشکسالی توجه به میزان رطوبت خاک، ذخایر آبهای سطحی و زیرزمینی باقی مانده از سال گذشته نیز در شدت خشکسالی موثر است. در هر صورت برای مراتع بویزه مراتع بیابانی و استپی که فصل رویش آنها شروع شده است بارش های اخیر می تواند باعث افزایش قابل توجه تولید گونه های یکساله شود.

    پاسخ:
    سلام بر دکتر مرتضی خداقلی عزیز: ممنون از لطف همیشگی و تذکر به جایت. بارندگی های اخیر بیشتر اثر مثبتش را می تواند بر کیفیت و کمیت گونه های علفی یکساله به خصوص در مناطق مرکزی، شرقی و شمال غرب کشور نشان دهد … اما هنوز مانده تا برف زمین آب شود … و آبخوانهای تشنه ی این کهن بوم و بر عزیز، سیراب گردند.

  4. مرد خاکی

    درود فراوان بر شما …

    درست می گویید جناب درویش… از بزرگترین مشکلات ایران زمین داشتن توزیع پراکندگی نامنظم باران است به طوریکه اکثر بارانی که میبارد خارج از فصل کشت و مورد نیاز کشاورزان و باغداران است و مشکل فرسایش رو نیز بیش از پیش دوچندان می کند…بقیه نزولات هم در طی دوران تبخیر و یا زایل می شود…
    به نظر حقیر این بارندگی ها نوید خشکسالی شدیدی در چند سال آینده را خواهد داد…
    در ضمن ممنون میشوم بدانم که نهاد متولی جهان گرمایی در ایران کیست؟!

    پاسخ:
    درود … نهاد متولی جهان گرمایی در ایران، دفتر تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست کشور است که مسئولیت این دفتر با آقای دکتر سلطانیه است.

    با سپاس

    پیروز باشید

  5. Taban

    Baa salaam,Man dar Canada zendegi mikonam
    v farsi font nadaaram, b har haal
    mikhaastam begam k az site e shoma besyaar khorsand shodam, chon:
    1-khatar e khoshksaali kamtar shodeh
    2-baa b kaar giri az wagegaan e farsi,besyaar shivaa neveshtid,masalan, BAARESH HAA ye AASEMAANI ra bejaa ye NOZOLAT JAVI k dar akhbaar e Iran migooyand, be kaar bordid, AFARIN, bar shoma, ey kaash sedaa v simaa ye keshvar e maan hamin kaar ra mikard,,,v niz be jaa ye TRADDOD E VASAAEL E NAGHLIEH migoft RAFT O AAMAD KHODRO HA,

    Shaad o pirooz baashid,
    rooz e khobi daashteh baashid, chonan k man baa khandan e negaaresh e taan daashtam,
    Taban,

    P.S. I am 50 years old and 25 is not an age related

    پاسخ:
    بعضي وقتها … خوندن بعضي كلمه ها از بعضي آدمها كه نمي شناسي و شايد هرگز هم نتواني آنها را ببيني … چنان شيرين و لذت بخش است كه عجيب خستگي آدم را در مي برد … خواستم بگويم ممنون كه اينگونه زيبا و صميمي از فرهنگ و زبان عزيز پارسي دفاع مي كنيد … درود بر شما.

  6. ماجد حسامی

    با تشکر امیدوارم این بارش ها بر روی زادآوری گونه های جنگلی مناطق جنگلی غرب نیز موثر باشد. و کاهش شدید بارش های سال گذشته را تا حدودی جبران شود. متشکرم ماجد

  7. رحمانی

    جناب مهندس درویش
    ضمن تشکر از جنابعالی و پایگاه مدیریت کشاورزی اصفهان امید است عقب نشینی خشکسالی برای چندین سال ادامه یابد. جهت کاهش اثرات خشکسالی و جایگزینی مدیریت بحران با مدیریت ریسک بعنوان یک راهکار اساسی مورد نظر قرلار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.