پیشروی محسوس رنگ سبز در خردادماه 1388

      بررسی نقشه‌های وضعیت خشکسالی ایران از مهر 1387 تا پایان خرداد 1388 نشان می‌دهد که لکه‌های سبز رنگ گام به گام در حال پیش‌روی هستند. کافی است به آخرین گزارش نگارنده – با عنوان: روزگار خشک گربه ایران – که وضعیت کشور را تا پایان اردیبهشت ماه ارزیابی کرده بود، مجدداً بنگرید تا دریابید که شمار این لکه‌های خوش‌رنگ که نوید ترسالی و گریز از خشکسالی را می‌دهند، چگونه از 5 به 12 افزایش یافته و اینک علاوه بر نطنز، ایرانشهر، چاه بهار، بیرجند و تربت جام؛ مناطق بیشتری در اطراف شهرستان‌های کاشان، کنگاور، ماکو، یزد، رفسنجان، خاش و رباط به رنگ سبز آغشته شده‌اند. همچنین به موازات پیش روی رنگ سبز، شاهد عقب‌نشینی گام به گام رنگ قرمز در نواحی جنوب و غرب کشور هم بوده‌ایم، به نحوی که از 9 لکه‌ی قرمز رنگ – که نشان‌دهنده‌ی شدت خشکسالی بیش از 60 درصد میانگین 30 ساله است – اینک به سه لکه‌ی محدود خشکسالی بسیار شدید در اهواز، بهبهان و لار رسیده‌ایم.

نقشه خشکسالی کشور از مهر 87 تا پایان خرداد 88

بر روی نقشه ها کلیک کنید تا بزرگ تر دیده شوند

      البته نباید خیلی ذوق زده شده و کار را تمام شده فرض کرد. چرا که به رغم همه‌ی این نشان‌زدهای مثبت – همان طور که در نقشه می‌بینید – همچنان بیش از نیمی از کشور در شرایط خشکسالی – هر چند بسیار خفیف – به سر می‌برد.
     مانده تا برف زمین آب شود …

وضعیت خشکسالی استان اصفهان از مهر 87 تا پایان خرداد 1388

     در این میان، اما وضعیت استان اصفهان، حقیقتاً بی‌نظیر است. چرا که پیش‌روی رنگ سبز در این استان، کاملاً بارز بوده و اینک تمامی نواحی شمال و مرکز و شرق استان را فراگرفته است. جالب آن که شهر اصفهان هم در محاصره کامل رنگ سبز درآمده و می‌رود تا از حالت شبه جزیره به جزیره کامل بدل شود! چرا که کبوترآباد، نجف‌آباد و ورزنه هم سبزپوش شده‌اند. یعنی میزان بارندگی 9 ماهه‌ی آنها، نسبت به مدت مشابه در 30 سال گذشته تا 20 درصد افزایش را نشان می‌دهد.
    حال باید دید صحنه‌ی تلاطمات نیواری کشور در تیرماه، کارزار بین سبز و قرمز را به کدام سو متمایل خواهد کرد، کارزاری که البته فقط سایه‌ها می‌دانند که چه تابستانی است!

    مؤخره:
   از دوستان عزیز اصفهانی‌ام، به ویژه دکتر مرتضی خداقلی گرامی، عذر می‌خواهم که تحلیل این باره‌ی نقشه‌ی اقلیمی کشور و استان تا امروز به تأخیر افتاد … روزگار است دیگر … از یک سو باید حواسمان به خس و خاشاک غیر خودی‌ها باشد و از سوی دیگر در برابر پرتاب کلوخ‌های نادانی از سوی خودی‌ها، جاخالی دهیم!
   با این وجود همچنان دوست دارم خس و خاشاک باشم تا گرد و غبار! دوست دارم به جای این که در پوسیدگی‌ها خاموش باشم و یا نقش محلل‌های علمی را برای تصمیم‌گیری‌های نابخردانه بازی کنم، همچنان تصمیم‌ساز بمانم، ولو این که بارقه‌هایم در شعله‌های تابان بسوزد.
   به قول نویسنده‌ی دوست‌داشتنی‌ام – جک لندن – ترجیح می‌دهم: شهابی درخشان باشم و هر ذره‌ی من گدازه‌ای باشکوه؛ تا یک سیاره‌ی دایمی و خواب‌آلود. وظیفه‌ی انسان، زندگی کردن است، نه همیشه زیستن. روزهایم را در تلاش برای طولانی‌تر کردن آن تلف نمی‌کنم، باید از زمانم استفاده کنم.
    خلاصه این که:
اصلاً گور بابای طول زندگی … عرض زندگی را عشق است.

    در همین باره:

  – وضعیت خشکسالی ایران و اصفهان از ابتدای مهر ماه تا پایان دی ماه ۱۳۸۷
   – وضعیت خشکسالی ایران و اصفهان از ابتدای مهر ماه تا پایان بهمن ماه ۱۳۸۷
  – وضعیت خشکسالی ایران و اصفهان از ابتدای مهر ماه تا پایان اسفند ماه ۱۳۸۷
  – وضعیت خشکسالی ایران و اصفهان از ابتدای مهر ماه تا پایان نیمه نخست فروردین ۱۳۸۸

  – وضعیت خشکسالی ایران و اصفهان از ابتدای مهر ماه تا پایان فروردین ۱۳۸۸

  – وضعیت خشکسالی ایران و اصفهان از ابتدای مهر ماه تا پایان نیمه نخست اردیبهشت ۱۳۸۸

  – وضعیت خشکسالی ایران و اصفهان از ابتدای مهر ماه تا پایان اردیبهشت ۱۳۸۸

22 فکر می‌کنند “پیشروی محسوس رنگ سبز در خردادماه 1388

  1. اشکار

    درود درویش خان
    دریاچهOwensکالیفرنیاکه 200 مایل مربع در اوایل قرن 20 وسعت داشت پشس از اینکه در سال 1913 نسیر رودخانه آن به سوی لوس آنجلس منحرف شد تنها 10 سال دوام داشت
    در ظرف 20 یال 2000 در یاچه از 4077 دریاچه استان Qinhaiچین خشک شد کتاب طرح امید آینده و محیط زیست نوشته لستر بروان را بخوانید

  2. محمد درویش نویسنده

    کتاب خوبی است، آن را خوانده ام و به دنبال مجالی می گردم تا بیشتر از آن در این سرای مجازی بنویسم … افسوس که قصه پرغصه خس و خاشاک نمی گذارند!

  3. يك صداي بي‌صدا

    آقاي درويش عزيز

    شنيدن اين اخبار خوب، در اين زمانه كه با هر كوبش دربي، با هر زنگ تلفني سراسيمه مي‌شويم و منتظر خبري بد، جاي دلگرمي دارد…
    اما پرسشي كه براي من پديد آمد اين بود كه اين لكه‌هاي خوش‌رنگ نمايانگر سالي بدون خشكسالي، يا دست‌كم با حداقل خشكسالي هستند؟ آيا مي‌توان اميدوار بود كه امسال شاهد هجوم خشكسالي به مزارع و باغات نخواهيم بود؟

  4. محمد درویش نویسنده

    درود بر یک صدای بی صدا … حقیقت این است که پاسخ پرسش تو منفی است. ما با یک خشکسالی کشاورزی مواجه هستیم و متاسفانه بخش بزرگی از غرب کشور که عمده ترین منطقه تولید و گیرش آب است، در خشکسالی به سر می برد. با این جود شرایط بهتر از سال گذشته است و همچنان می توان امیدوارانه تر به آینده نگریست … البته اگر همه با هم برای استمرار پیش روی رنگ سبز دعا کنیم!

  5. اشکار

    درود بر خان درویش
    آیا در فلات ایران چرخه 30 ساله ترسالی وجود دارد؟
    در سینگ کسانگ 27000 تاجسک پارسی گو زندگی می کنند

  6. محمد درویش نویسنده

    اشکار عزیز. آنچه در زیست محیط وطن غیرعادی است، همانا ترسالی است. درست مانند زمانی که دکتر شریعتی وارد آن روستای مشهور شد و دریافت که مریض است! زیرا بر خلاف اهل آبادی گردنش را نمی خاراند! درود …

  7. سیامک معطری

    ای ول اقا عجب گزارش جالبی. همیشه از شنیدن پیشروی سبز خوشحال می شوم . به ویژه زمانی که خشکسالی کشور را تهدید می کند. فکر می کنم کاریزهای ایرانی نقش خودشان را برای قرون و اعصار آینده هم بازی خواهند کرد. همیشه کاریزهای رندانه ما در سرزمین تفت زده امان جاری بوده اند و نوید واحه های زیبایی را در دل کویر داده اند. واحه هایی مثل گلستانه. امیدوارم که همیشه برقرار باشید.

  8. نيره سعادتي

    هنوزهم:اين باغ اميد سبزبختي دارد!
    سلام برجناب درويش عزيز
    گزارش بسيار خوب و اميدوار كننده اي بود، اما چرا بهبهان ما كه اين همه به “سبز” از هر نوعش ارادت دارد، از اين موهبت محروم مانده؟!(راي سبزها در بهبهان-البته شهربهبهان-تقريباپنج برابربود)
    جناب درويش ، بهبهان منطقه اي است كه قابليت هاي منحصربفرد اقليمي و جغرافيايي و فرهنگي دارد اما بدلايل بررسي نشده از الطاف حداقل كشوري و استاني هم كم بهره است، بطور وحشتناكي محيط زيست آن مخصوصا بيشه ها، تنگه ها، مراتع، رودخانه هاي آن مورد تعرض شركت هاي خصوصي و دولتي قرار گرفته است بي آنكه شهر با توسعه آشنا شده باشد.اخيرا هم جناب شهردار ما قديمي ترين بلوار شهر رار با نخل هاي زينتي زيبا و بلند40-50ساله به بهانه زيبا سازي! برداشتند…
    اما اميدوارم امسال باران همه ايران را سبز كند، بهبهان ما راهم، زمين هم.
    پاينده باشيد

    پاسخ:
    درود … من هم اميدوارم كه روزي دل هاي همه ما – افزون بر سرزمين مان – سبز شود … بهبهان را بسيار دوست دارم و دوستان نازنيني از آن كهن ديار مي شناسم. زنده باشيد.

  9. حسام الدین

    درود بر شما
    1 – نمی‌دانم شاید اینقدر عجله دارم برخی مواقع چیزهای عیان را نمی بینم. شاید هم از راه درست چک نکردم
    2- یعنی داریم وارد دوران ترسالی و باران می‌شویم؟؟؟
    3- این تمثیل‌ها و عبارات چقدر جالبه. خس و خاشاک. لکه سبز و ….
    سالم باشید

    پاسخ:
    درود بر حسام الدین عزیز:
    1- مهم این است که سرانجام به مقصود خود رسیدی.
    2- در سرزمین خشک، پیش بینی کار دشواری است!
    3- موافقم!

  10. سینا

    سلام آقای درویش.
    خدا رو شکر که امسال تقریبا خشکسالی نمونده!
    گر چه سنندج تو منطقه نارنجیه‘ولی ما هنوزم سبزیم‘و البته خس و خاشاک!.

    پاسخ:
    خوشحالم که هنوز سبزید و ایمان دارم که سبز خواهید ماند …

  11. سام خسروي‌فرد

    درود بر آقاي درويش گرامي
    تبريك مي گويم اول به خاطر مطلب مفيد و دوم براي تيتر هوشمندانه و رندانه اي كه به نظرم همچون آن تيتر اكثريت و اقليت آن جاي دگر است…
    پيشروي مهم هست ولي نتيجه مهمتر در جنگ عالم‌سوز دوم نيز آلمان تا ناكجا آباد شوروي رفته بود ولي عاقبت كار را شما از من بهتر مي‌دانيد!
    اميد كه روزگار تبه‌كاران را خداي چون عاقبت يزيد و آدلف هيلتر گرداناد از خرده پاي دله‌دزد تا كلان‌كارِ خون‌ريز

    پاسخ:
    یادت باشد که اگزوپری چه گفته است …«مهم فقط نفسِ حركت است. زيرا تنها همان است كه به طول مي‌كشد و نه مقصد كه چيزي نيست جز توهم مسافري در راه مانده…»
    زنده باشی رفیق دانای من.

  12. هومان خاكپور

    چهارمحال وبختياري يكي ازمهمترين كانون هاي توليدوپشتيبانان پيش روي موج سبزدرشهرزنده رود كه حياتش رامديون دشت هاي لاله هاي واژگون وكوهاي استواربختياري است بوده،
    درودبرمحمد
    مثل اينكه توصيه هاي مثلث م.د.ح هم كم بي تاثير نبوده!

  13. سام خسروي‌فرد

    و اضافه كنم به نوشته قبلي ام كه موخره‌اي نوشته‌ايد جذاب‌ و شايد جذاب‌تر از متن….با عبارات نغزي چون کلوخ‌های نادانی از سوی خودی و يا محلل علمي!!
    دست مريزاد

  14. فلاوین

    سلام آقای درویش
    منتظر هستیم تا شرایط جوری باشه که خبرهای خوبی برای ما داشته باشید.
    نمی دونید اهواز چقدر خشک و خاکی شده و کارون هم بی آب
    همه دنیا از هوای ابری و خاکستری افسرده می شن و من یکی از آفتاب و گرما و خاک و فکر بی آبی که با خاک وگیاه و کشاورز چه می کنه…
    امیدوارم به نویدی که دادید

  15. محمد درویش نویسنده

    درود بر هموطن پاكنهاد خوزستاني … فلاوين عزيز: خشكسالي طبيعي را مي شود تحمل كرد. آنچه كه تحمل ناپذير است، خشكسالي انساني و جمود فكري و نابخردي مديريتي است.

  16. iman

    متاسفانه به دلیل برداشت بیرویه از سفره های زیر زمینی . قطع اب هلیل رود به پایین دست(کهنوج و رودبار و قلعه گنج) باعث مهاجرت مردم شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.