اکونومیستی که ناصر کرمی پس از 15 سال دوباره زنده کرد!

توجه توجه: لطفاً تلفن همراه خود را خاموش کنید و ببینید در کجا ایستاده و به کجا می روید؟!

      در شماره 10 سپتامبر 1994 میلادی، هفته نامه معتبر اکونومیست، عکسی را بر روی جلد خود انداخت که فضای ژورنالیستی حرفه‌ای را تا مدت‌ها تحت تأثیر قرار داده و بسیاری از نخبگان این حوزه را به تحسین واداشت؛ به نحوی که آن جلد مشهور کماکان در بین 40 تصویر و طرح ممتازی قرار دارد که در طول 40 سال گذشته در ایالات متحده آمریکا منتشر شده است.
     امّا منظر اندمیکی که ناصر کرمی از آن ارایه داد! تا یکی از بحث‌برانگیزترین طرح‌های مجالس قانون‌گذاری در قبل و بعد از انقلاب اسلامی را به چالش بکشد، حقیقتاً غافل‌گیرکننده، انصافاً جذاب و البته طنزافناک بود!
     با این وجود و به رغم فتوای ناصرالحکمای عزیز وبلاگستان سبز برای مجاز بودن به آتش کشیدن سبزها در پای بهارستان و در اعتراض به این طرح ترکمنچای‌گونه، تو گویی که گرد مرگ بر سبزها پاشیده باشند! آنقدر که ناصر مجبور شد توصیف آن راه را از زبان ابوالحسن اشارت دهد و هشدار دهد که نخواهد گذاشت آن لقمه مثل هلو بره تو گلو! 
    راستی کسی می‌داند چرا حتا آن هنجارشکنی شتری هم نتوانست تا یخ سبزها را آب کند و خشم‌شان را به قلیان انداخته و به بهارستان بکشاند تا بگویند:
    ما می‌گوییم وزارت مستقل منابع طبیعی می‌خواهیم؛ ما می‌گوییم: تا کی باید ملاحظات منابع طبیعی در پای کشاورزی ناپایدار قربانی شود؟
    آنگاه شما نه‌تنها منابع طبیعی را از سطح معاونت وزیر ارتقاء نمی‌دهید، بلکه آن را تنزل مقام داده و یک سازمان نظارتی و حاکمیتی دیگر را نیز با اخته کردن بر تشکیلات ناسازه‌وار کشاورزی می‌افزایید!
     آیا این گونه می‌خواهیم اصل 50 قانون اساسی را صیانت کنیم؟
     عزیزان قانون‌گذار بهارستانی: لطفاً دورگوهای تمام دیجیتال همراه‌تان را خاموش کنید و ببینید که در چه موقعیتی قدم می‌زنید!
     در این باره بیشتر خواهم نوشت …

     توصیه ضروری و کفایی!
    برخی از آن 40 تصویر برگزیده روی جلد را فقط ناصر کرمی می‌تواند ببیند که یک ژورنالیست حرفه‌ای بوده و در دام حاشیه‌ها نمی‌افتد. بنابراین اگر این کاره نیستید، لطفاً آن کار را نکنید و نبینید!
     به قول اچ جکسون براون: «به افکار بزرگ فکر کن، امّا از شادی‌های کوچک لذت ببر

 

22 فکر می‌کنند “اکونومیستی که ناصر کرمی پس از 15 سال دوباره زنده کرد!

  1. يك صداي بي‌صدا

    فوق‌العاده است…فكر مي‌كنم اين روزها بسيارند كساني كه در مملكتمان نياز به چنين پند واندرزهايي دارند…دريغا كه گوش شنوايي و چشم بينايي ندارند تا متوجه خطر باشند
    در ضمن يكي از بزرگ‌ترين نقايص مجله‌ها و روزنامه‌ها در ايران، عدم استفاده مفيد از طرح‌ها، كارتون‌ها، كاريكاتورها يا طرح جلدها است (مقايسه كنيد با نيويوركر كه اصلا بيشتر اعتبارش به Cover آن است و خيلي‌ها بي‌آنكه به محتوياتش كاري داشته باشند آن را تنها براي Cover‌اش تهيه مي‌كنند)…البت كه با خبرم از محدوديت‌هاي دهشتناكي كه چونان زنجير بر دست و پاي طراحان و گرافيست‌هاي ما بسته شده…

  2. محمد درویش نویسنده

    درود بر یک صدای بی صدای عزیز … من البته درست نفهمیدم که کدام فوق العاده است؟! روایت من یا روایت ناصر یا کار نمایندگان مجلس یا طرح اکونومیست یا عمل شترها؟!

  3. پيمان

    سلام جناب درویش!
    به طرز جالبی من هم همزمان به فهم قضیه رسیدم و در موردش نوشته ام!
    من نگران بودم که در این واویلای اخیر! چرا محیط زیست و منابع طبیعی از چشم همه افتاده! و به تفسیر جالبی در مورد پایداری و ناپایداری جوامع رسیدم…
    http://yasnababa.blogspot.com/2009/08/blog-post_07.html

  4. محمد درویش نویسنده

    درود بر پيمان عزيز … مانند هميشه نگاهي متفاوت به موضوع داشته اي كه آن را به زودي انعكاس خواهم داد. درود …

  5. اشکار

    دستشان درد نکند 30 سال رودروایسی داشتند حالا مشکل برطرف می شود
    ببینم چه مقدار جنگل جلگه ای در شمال مانده که می خواهند برای صادرات برنج زیر کشت ببرند
    در تنکابن 12-13 سال پیش 6000 هکتار جنکل مخروبه کوهپایه را گفتند می بریم زیر کشت چایی
    پس چی شد؟
    چای ها در انبار در حال پوسیدن است باغات چای بر اثر عدم حرس جنگل شده!

  6. اشکار

    آخی بمیرم اللهی!چقدر به فکر…. مظلوم هستند!آخر این…. گناه دارند چرا نباید گذاشت کل و قوچ را بزنند مردم باید گوشت بخورند کلاشینکف بردارند رکبار در گله بزنند بمیرم اللهی پس من چند هزار گوشفند دارم گربه من از تریاک به کراک روآورده کاسکو من خرش را فروخته زانتیا خریده همان هفته اول رفته تو دره
    بمیرم اصلا همه شما مهندس های طاغوتی با…. بدید سرلج دارید

  7. اشکار

    جنگل بان طاغوتی اعدام باید گردد
    حمایت از خرس و خوک همایت از آمریکاست

  8. اشکار

    معاون رييس جمهور و رييس سازمان حفاظت محيط زيست گفت: براساس ارزيابي‌هاي انجام شده، ايران چهار سال پيش رتبه چهارم كشورهاي منطقه به لحاظ شاخص هاي زيست محيطي را در اختيار داشت كه امسال رتبه ايران به جايگاه سوم منطقه ارتقا يافته است.

    به گزارش روز يكشنبه خبرنگار اجتماعي ايرنا، فاطمه واعظ جوادي در نشست خبري تشريح فعاليت‌هاي اين سازمان افزود: براساس برنامه چشم انداز كشور بايد ايران به جايگاه نخست در ميان كشورهاي منطقه به لحاظ مسايل زيست محيطي برسد، و تلاش‌هاي دولت نهم ، كارشناسان و مديران سازمان حفاظت محيط زيست در اين چهارساله موجب تحقق اهداف پيش بيني شده اين سند در قالب برنامه توسعه چهارم است.

    وي با اشاره به اينكه شاه كليد توسعه كشور در برنامه چهارم ماده ‪ ۷۱‬آن مبني بر لزوم انجام ارزيابي‌هاي زيست محيطي در مكان يابي و استقرار صنعت و اجراي طرح‌هاي عمراني كشور است، كه دراين زمينه مصوبات زيادي دراين مدت تهيه و ابلاغ شده است.

    * طرح‌هاي عمراني و خسارت‌هاي زيست محيطي
    واعظ جوادي با اشاره خسارت‌هاي كه از طريق اجراي طرح‌هاي عمراني به ويژه در حوزه راه و نفت به محيط زيست كشور وارد مي‌شود، اظهار داشت: دراين ميان مي‌توان به تركيدگي لوله انتقال نفت در استان‌هاي اصفهان، خوزستان و لرستان و نشت نفت به رودخانه‌هاي زاينده رود، كرخه و كشكان اشاره كرد.

    معاون رييس جمهوري افزود: در مورد اصفهان با انجام يك عمليات مديريت بحران و همكاري گسترده وزارت نفت و استانداري در كمتر از سه روز اين اتفاق مهار شد و توانستيم از آلوده شدن مخزن سد زاينده رود جلوگيري كنيم.

    به گفته وي، در اين طرح حدود چهار هزار كاميون خاك آلوده از اين منطقه جمع آوري و از حاشيه رودخانه انتقال داده شد.

    رييس سازمان حفاظت محيط زيست در خصوص تركيدگي لوله نفت در خوزستان و آلودگي رودخانه كرخه نيز گفت: نشت نفت موجب آلوده شدن ‪۹۰‬كيلومتر از مسير رودخانه با ورود حدود ‪۱۰‬هزار بشكه نفت به اين منطقه شد.

    واعظ جوادي گفت: كار عملياتي سنگيني در اين حوزه انجام شد و ضمن مهار نشت و ممانعت از آلوده شدن آب شرب شهر اهواز، با عقد قرارداري ‪۵‬ميليارد توماني حجم وسعي از خاك‌هاي آلوده به نفت منطقه جمع آوري از اين منطقه خارج شد.

    وي تصريح كرد: براساس مصوبات هبات دولت و همچنين برنامه توسعه كشور، انجام هرگونه عمليات نفتي در كشور بايد با اعلام گزارش ارزيابي‌هاي زيست محيطي انجام شود و اجراي اين طرح‌ها بدون ارزيابي‌هاي زيست محيطي ممنوع است.

    وي در خصوص مشكلات محيط زيست با طرح‌هاي عمراني در حوزه راه و ترابري نيز گفت: متاسفانه برخي طرح‌هاي راهسازي موجب دو تكه شدن زيستگاهها ، از بين رفتن حيات وحش و زيست بوم‌هاي منطقه مي‌شود كه سازمان با اجراي اين طرح ها به جد مخالفت مي‌كند.

    جوادي افزود: البته وزارت راه و ترابري نيز همواره با اين اقدامات سازمان حفاظت محيط زيست موافق نيست چراكه طرح‌هاي عمراني راهسازي به دليل هزينه بر بودن مشكلات زيادي را به همراه دارد.

    وي گفت: براي بسياري از مردم و حتي مديران وزارت راه هنوز قابل درك نيست كه به خاطر حفظ يك زيستگاه و يا جان چند حيوان بايد از اجراي طرح‌هاي عمراني جلوگيري كرد.

    رييس سازمان حفاظت محيط زيست گفت: به عنوان مثال در خصوص مسير عبوري از تالاب انزلي با توجه به ارزيابي زيست محيطي و براساس مصوبه هيات دولت، بايد ‪۶۰‬درصد اين مسير با استفاده از پل باشد.

    واعظ جوادي گفت: حدود ‪ ۱۰‬روز پيش نقشه‌هاي اين طرح را براي تاييد به سازمان آوردند كه براساس مصوبات قبلي بايد پل‌ها داراي دهنه حدود ‪۶۰‬متري باشند و پايه آن در مكاني باشد كه خشكي است.

    به گفته وي، در نقشه يك هزار و ‪۸۰۰‬متري از مسير پل‌ها تنها ‪ ۴۹۰‬متر آن تاييد شد چراكه دهانه بسياري از پلها ‪۲۰‬متري بود و اين خلاف مصوبه و در جهت تخريب تالاب انزلي است و اعلام شد كه بايد براي اجراي طرح مسايل زيست محيطي دقيقا رعايت شود.

    وي افزود: درهمين ارتباط سازمان با حمايت رييس جمهوري و براساس مصوبا ت دولت مخالف جدي با طرح‌هاي راهسازي در حوزه پارك ملي گلستان دارد و اجراي اين راه در داخل پارك برخلاف مصوبات قبلي مخالفت مي‌كند.

    واعظ جوادي گفت: اين طرح با شكايت سازمان محيط زيست و حكم قضايي متوقف شده است و سازمان با جديت اين موضوع را دنبال مي‌كند.

    ** پديده گرد و غبار و هشدارهاي قبلي سازمان حفاظت محيط زيست
    معاون رييس جمهوري در خصوص پديده گرد و غبار حاكم بر هواي كشور كه منشا آن نيز خارجي است، گفت: در خصوص اين پديده براساس طرح‌هاي پژوهشي كه دو سال پيش توسط مركز اقليم شناسي مشهد انجام شد ، سال ‪ ۸۶‬هشدارهاي لازم به دولت و مقامات مسئول داده شد ولي متاسفانه كسي جدي نگرفت.

    رييس سازمان حفاظت محيط زيست افزود: البته با همكاري جدي رسانه‌ها و همچنين بروز اين پديده در استان‌هاي غربي كشور و مشكلات آلودگي ناشي از آن موضوع جدي گرفته شد و اقدامات جدي نيز در خصوص مقابله با اين پديده گرفته شده است.

    جوادي با اشاره به تصويب آيين نامه مقابله با پديده گرد و غبار در هيات دولت كه براساس پيشنهاد سال ‪ ۸۶‬سازمان محيط زيست بوده، افزود: دراين آيين نامه سه برنامه بلندمدت، ميان مدت و كوتاه مدت براي مقابله با اين پديد پيش بيني شده و برنامه‌هاي مجزايي نيز در حوزه وزارت امور خارجه براي اجرا در كشورهاي منطقه با توجه به خارجي بودن منشا اين آلودگي لحاظ شده است.

    وي افزود: يكي از راه‌هاي اصلي مبارزه با اين پديده اقدامات فرامرزي و ديگري همكاري جدي دستگاه‌هاي مسئول دز اين بخش مانند وزارت راه، جهاد، نيرو و كشور است.

    * شوراي عالي محيط زيست
    رييس سازمان حفاظت محيط زيست درخصوص شوراي عالي محيط زيست نيز گفت:
    ترديدي نيست كه تشكيل اين شورا با حضور رييس جمهوري نقش مهمي در رفع مسايل و مشكلات زيست محيطي كشور دارد.

    واعظ جوادي البته در تمامي سفرهاي استاني مصوبات خوبي در حوزه محيط زيست داريم، ولي تشكيل اين شورا با حضور رييس جمهوري بسيار موثرتر و مفيدتر خواهد بود.

    وي گفت: به طور حتم با توجه به نظر رييس جمهوري اين شورا در دولت دهم با حضور رييس جمهور و دستگاهاي مسئول تشكيل خواهد شد.

    * چالش‌هاي زيست محيطي با دستگاه‌هاي اجرايي
    رييس سازمان محيط زيست افزود: سازمان كمترين چالش زيست محيطي را با وزارت صنايع و دفاع و بيشترين چالش را با وزارت نفت و راه و ترابري و جهادكشاورزي دارد.

    وي افزود: در سال ‪ ۸۴‬تنها ‪ ۳۵‬شهرك صنعتي كشور تصفيه خانه داشتند ولي در سال ‪ ۸۷‬با يك رشد ‪۱۰۰‬درصدي ‪ ۷۰‬شهرك صنعتي فعال كشور داراي تصفيه خانه شدند.

    به گفته وي، وزارت دفاع نيز در كاري خارج از سيكل و روند اداري از سه سال پيش اقدام به اجراي مسايل زيست محيطي در محيط پادگان‌ها و سازمان‌هاي مرتبط كرده است.

    به گفته وي، برنامه‌هاي زيست محيطي براي تمامي مراكز مرتبط با اين وزارتخانه تهيه و يا در دست تهيه است و به يقين تا دو سال آينده مشكلات زيست محيطي در اين حوزه نخواهيم داشت.

    وي افزود: پسماندها و زباله‌هاي بهداشتي و بيمارستاي يكي از چالش‌هاي جدي محيط زيست در بحث آلودگي است.

    به گفته وي، اكنون ‪۹‬بيمارستان بزرگ دولتي تهران فاقد تصفيه خانه فاضلاب هستند و اين مشكلات جدي را براي محيط زيست منطقه ايجاد مي‌كند.

    واعظ جوادي افزود: دراين زمينه كليه آيين‌ها و دستورالعمل‌هاي اجرايي در خصوص ضوابط حاكم بر پسماندهاي پزشكي، صنعتي و بهداشتي تهيه و تدوين شده و ضوابط حاكم بر پسماندهاي كشاورزي نيز به زودي تدوين و ابلاغ مي‌شود.

    وي افزود: مشكل عمده دستگاه‌ها در خصوص اجراي اين ضوابط منابع مالي است و اكنون ‪ ۹‬بيمارستان دولتي فاقد فاضلاب تهران تقاضاي زمان براي رفع اين مشكل هستند.

    وي افزود: از تمامي اين بيمارستان‌ها شكايت شده و همگي آنها در دادگستري داراي پرونده قضايي هستند.

    به گفته وي، همه قبول دارند كه نبايد فاضلاب و پسماندهاي پزشكي و صنعتي وارد فاضلاب شهري شود ولي به دليل برخي محدوديت‌ها مانند مشكلات مالي اين مهم از سوي بسياري از دستگا هها مراعات نمي‌شود.

    * نمره ‪ ۸۵‬از ‪ ۱۰۰‬به عملكرد سازمان حفاظت محيط زيست
    رييس سازمان محيط زيست در پاسخ يه اين سووال كه در مواقعي كه تمي توانستيد از محيط زيست كشور دفاع كرده و ديگر دستگاه‌هاي دولتي اقدام به تخريب محيط زيست مي‌كردند چرا استعفا نداديد، افزود: تمامي تلاش خود را براي حفاظت از محيط زيست بكار بستم و برهمين اساس به تلاش‌هاي انجام شده در اين چهار سال از ‪ ۱۰۰‬نمره ‪ ۸۰‬مي‌دهم.

    وي افزود: رييس جمهور حمايت ويژه‌اي از محيط زيست مي‌كرد و همواره تاكيد داشت در مصوبات استاني بايد ملاحظات زيست محيطي در صدر و ذيل آن لحاظ شود.

    واعظ جوادي افزود: به عنوان مثال در بحث تالال هورالهويزه و اجراي طرح عمليات مبدان نفتي آزادگان مانع از اجراي اين عمليات در ضلع شمالي تالاب به دليل آب داشتن آن شديم و اعلام كرديم تنها در محدوده جنوبي آن مي‌توان فعاليت كرد.

    وي افزود: در اين محدوده نيز واگذاري ملكي اراضي نيز نداشتيم و براساس قانون اين مجوز نيز تنها با شرط رعايت ملاحظات زيست محيطي داده شد.

    وي با اشاره به اينكه طرح اوليه واگذاري ‪۷۵۲۰‬هكتار از اراضي شمالي تالاب به اين ميدان نفتي بود، افزود: پس از اصلاح تنها اجراي طرح در محوطه ‪۱۸۰۰‬ هكتاري منطقه جنوبي تالاب تاييد شد و واگذاري ملك هم نداشتيم بلكه تنها براي هر حلقه چاه دو هكتار به عنوان محدوده عملياتي تعريف شد.

    معاون رييس جمهوري افزود: اعتقادي به استعفا ندادم و كسي كه يك كاري را شروع مي‌كند بايد با فاطعيت و جديت تمام فعاليت‌هاي لازم را انجام و مسئوليت‌ها را بذيرد و ما نيز در دولت نهم در قالب يك تيم كاري با توچه به حمايت‌هاي جدي رييس جمهوري از محيط زيست كشور همواره در اين راستا گام برداشتيم.

    * طرح مجلس مبني بر ادغام محيط زيست در جهادكشاورزي
    رييس سازمان حفاظت محيط زيست افزود: دولت با اين طرح مخالف است و ما نيز مخالفت خود را اعلام كرده‌ايم و نمي‌دانيم نمايندگان مجحلس با اين طرح به دنبال چه هستند.

    وي افزود: يكي از مشكلات جدي در تخريب محيط زيست و تالاب‌هاي كشور، مسايل كشاورزي و آبياري و موضوع آب است كه به صورت بي‌رويه و بدون نظارت مشكلات جدي را براي اين حوزه ايجاد كرده است.

    پاسخ:
    كاش نظير چنين مصاحبه هايي را زودتر مي ديديم و مي خوانديم!

  9. اشکار

    بازم بگید خانم جوادی بد!د بازم بگید!
    جواب این همه زحمت اون شتر های…….. بودند!

  10. اشکار

    در روزگاری نه چندان دور یک هیات از گرجستان برای ملاقات با استالین به مسکو آمده بودند . پس از جلسه استالین متوجه شد که پیپش گم شده است و به همین خاطر از رییس ” کا.گ.ب ” خواست تا ببیند آیا کسی از هیات گرجستانی پیپ او را برداشته است یا نه ؟

    پس از چند ساعت استالین پیپش را در کشوی میزش پیدا کرد و از رییس ” کا.گ.ب ” خواست که هیات گرجی را آزاد کند .

    رییس ” کا.گ.ب ” اما گفت : ” متاسفم رفیق ، تقریبا نصف هیات اقرار کرده اند که پیپ را برداشته اند و تعدادی هم موقع بازجویی مرده اند !

    پاسخ:
    محشر بود. مي شود لينكش را برايم بفرستي؟

  11. هومان

    با تشکر از ناصرالحکم هوشمند
    ادغام محیط زیست در کشاورزی = حیاط خلوت ذبح کنندگان طبیعت

  12. باران محسنی

    سلام اقای درویش. حیف نشد خدمت شما و اقای بهشتی برسم. دنیا کوچیکه مطمئنم یه جایی یه روزی شما را ملاقات خواهم کرد و امابعد: داریم با خانم ناظری که دوست و همکار خوب من در ایسنا است یه فیلم مستند از تندوره می سازیم. فعلن شروع کردم به نوشتن فیلمنامه. ازتون می خوام و خواهش می کنم که اگر کمکی در این زمینه از دستتون برمیاد که حتما بر میاد دریغ نکنید … تشکر
    شما را به خالق شرم نجیب گیاه می سپارم…

  13. محمد درویش نویسنده

    درود بر شما و ممنون از دعای متفاوت و هوشمندانه تان. من در خدمت هستم و برایتان آرزوی موفقیت و بهروزی دارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.