اینجا کردستان است؛ نگین سبز ایران. اینجا یکی از زیباترین مناطق شناخته شده در جهان است. این را نه فقط من، که بسیاری از هنرمندان و عکاسان و گردشگرانی که گذرشان به این دیار افتاده است، بر زبان آوردهاند.
ما با این سرمایهها چه میکنیم؟
چرا باید مردم شریف و مظلوم مازوانبند بخش آرمرده اینگونه به جان رویشگاههای بینظیر زاگرس بیافتند و دیگر حتا برگی برای فتوسنتز بر روی بلوطستان بقی نگذارند؟ آیا این است هرس سرشاخهها؟
همکار عزیزم – علی کریمی – هفتهی گذشته در منطقه بود؛ از او پرسیدم چرا اینگونه تمامیتخواهانه مردم درختان را لخت میکنند؟ پاسخم داد: برای رفع نیازهای سوخت و گرمایشیشان.
در اینترنت جستجو کردم، دیدم در 22 شهریور امسال پروژه گازرساني آرمرده و دهستان شوي بانه به بهرهبرداري رسيده است. یعنی با بهره برداري از اين پروژه 735 خانوار شهري و روستايي شهرستان مرزي بانه از نعمت گاز طبيعي برخوردار شدند. بنابراین، آیا میتوان امیدوار بود که جنگلهای بانه و مازون بند مجالی برای نفس کشیدن دوباره بیابند؟
ارتفاع مازوان بند از سطح دریا 1680 متر است.
متاسفانه مردمي كه درشمال غربي وغرب،بخصوص بانه،سردشت،كرمانشاه وبخش هايي ازسنندج زندگي مي نمايندبه دليل مشكلات مالي عديده وناآگاهي ازمشكلاتي كه دردرازمدت براي نسل هاي آتي به وقوع مي پيونددبه قطع درختان بلوط روي آورده اند.سنجاب زردايراني كه اندميك ايران است نيزبه دليل نابودي اين جنگل هادروضعيت بسياربدي قراردارد.
یکی از معضلات اینگونه هرس همین از بین رفتن امنیت روانی جانداران ساکن در زاگرس به ویژه سنجاب زرد است که در حقیقت جایی برای پنهان سازی و یافتن آشیانی ایمن نمی یابند.
درويش جان يادمه در سال 67 وقتي در كلاس اقتصاد كشاورزي نشسته بودم دكتر اميني مي گفت كوچ روستاييان به شهر از اوجب واجبات است چون عملا چيزي ندارند كه به خاطر آن بخواهند در روستا بمانند. پس از مدتي كه خود در لرستان مشغول كار شدم با گوشت و پوست خودم سرما را در سياه چادرها و خانه هاي روستايي درك كردم و فهميدم كه وقتي بچه ات و خانواده ات در حال لرزيدن هستند چوب درخت را سوزاندن يعني چه؟
در دهه هفتاد فائو در حين مطالعه منطقه ريمله در شمال خرم آباد كاملا به اين نتيجه رسيد كه اگر به تمام مردم منطقه سوخت برسانند محال است كه آنها دست به درختان بزنند و اين حقيقتي بود غير قابل انكار.
ارادتمند
درود بر امیر عزیز. ممنون از درج دیدگاهت. حقیقتی است انکارنشدنی که بخش عمده ای از تخریب منابع طبیعی ناشی از فقر و احتیاج است. اما باید بپذیریم که بخش قابل توجه دیگری که هر روز بیشتر می شود ناشی از آزمندی یا نادانی است.
می گویند 90%جنگل های زاگرس به دلایل انسانی از بین رفته است .لکه های جنگلی چون سراب گیان همدان با 200 هکتار و لکه جنگلی بلوط شازند شاهدی بر این مدعی است.در کردستان تنها چاره سوخت رسانی است برخلاف لرستان در اینجا تبدین بلوط به ژغال و استعمال ان در منقل های زیبا در کنار زیبا رویان طرفدار چندانی ندارد
درویش خان در شهر ری باستان آثاری از بلوط را میراث فرهنگی یافته است چرا در اطراف تهران در ارتفاعات پایین دست بلوط نمی کارید؟
…از جهانگیر خان شیر کش چه خبر ؟
سلاو و درود
من بااجازه 3 تا از عکسهای جنگلهای بلوط کردستان را برای پاور پوینتم کپی کردم که نشون دانشجوهایم بدهم برای درس انقراض.
در ضمن آیا اطلاعی از تعداد ببرهای پرشین دارید؟ آیا منقرض شده اند یا هنوز امیدی هست؟
درود بر مریم خداکرمی گرامی: امیدوارم عکسها به کار آیند. در مورد پرسش دوم من صاحبنظر نیستم. بهتر است با استاد هوشنگ ضیایی تماس بگیرید.
آقای درویش گرامی
ممنون از همکاری و راهنمائی هایتان
البته یه تحقیق اینترنتی کردم که آخرین این ببرها گویی در سال 1947 در راه مینو دشت- بیرجند کشته شده است. و این ببر بکلی منقرض شده است. جای بسی تاسف!
امید است قدر گونه های دیگر رابدانیم.
خواهش می کنم بانو
وظیفه بود.
خداوند شما را همواره در پناه خود و در خدمت به طبیعت وطن محفوظ دارد.
salam yeki az linkhayeh balatarin ke barayeh man jazab va delnavaz ast saiteh shomast azatun mamnunam.
سپاسگزارم و امیدوارم که همیشه دلنواز باقی ماند … درود.
سلام عزیز ایشالا همیشه سر بلند و سر افراز باشی واسه تحقیقات مواثرت من x هستم کسی که به همکاری دوست عزیزم گاز کشی به شوی بانه رو تموم کردیم البته تنها شوی نیست تموم روستاهیای سر راهش و روستاهای کانی بند و بایزید اباد و تموم روستا های سر مسیر شون.
خسته نباشید …
زندگی در روستاهای منطقه با توجه به تراکم بالای جمعیت در واحد سطح و کمبود منابع درآمد کافی بسیار سخت و دشوار است. با این حال آیا مردم منطقه راهی به جز لخت کردن درختان جهت تعلیف دامهایشان دارند؟؟ با وجود کمبود و عملا نبود مرتع در بسیاری از روستاهای منطقه تنها جنگل و گلای درختان مظلوم بلوط هستند که به داد مردم مظلومتر آن می رسند. بنابراین چه خرده ای می توان براین مردم گرفت؟؟؟؟
درک می کنم که فقر اقتصادی اگر در منطقه ریشه کن شود، آنگاه بسیاری از تخریب ها صورت نخواهد گرفت. اما متاسفانه مزیت های نسبی کردستان در زمینه گردشگری طبیعی، مناطق آزاد تجاری، استحصال انرژی های نو و دسترسی به آب درخور، عملاً خاک می خورد و تنها این وابستگی بیشتری معیشتی به سرزمین است که شتاب می گیرد.
درود …