در سيزدهمين روز ارديبهشتماه 1387، سرانجام انتظاري سهساله به پايان رسيد و تلاشهاي مستمر و دلسوزانهي مرد ساده زيست و بيادعاي كوير، محمّدرضا اختصاصي و همراهانش به بار نشست و انجمن علمي مديريت و كنترل مناطق بياباني كشور (با نشان اختصاري: IDMCSA ) با برگزاري انتخابات و شناخت اعضاي هيأت مديره و بازرسان خود در محل دانشكده منابع طبيعي دانشگاه يزد، رسماً موجوديت خويش را اعلام كرد.
حضور چهرهي ماندگار منابع طبيعي كشور، استاد محمّد حسين جزيرهاي، مردي كه هنگام تولد صاحب اين قلم، مسئوليت مديريت بخش مراتع سازمان جنگلها و مراتع كشور را در سال 1344 برعهده داشت! بيشك براي يكايك اعضاي اين انجمن نوپا ميتوانست بسيار دلگرمكننده باشد. افزون بر آن، اغلب نامآوران آكادميك اين حوزه از جمله دكتر حسن احمدي (كه تقريباً همهي حاضران در اين نشست، روزگاري شاگردش بودهاند)، دكتر محرابي، دكتر زهتابيان، دكتر علويپناه، دكتر روحيپور، دكتر خسروشاهي، دكتر رضايي، دكتر مشكاة، دكتر ميبدي، دكتر ميرشاهي و بسياري ديگر از دوستان از دانشگاههاي گرگان، زابل، كرمان، شيراز و تهران به همراه برخي از مسئولين دولتي مرتبط، از جمله مقدسي، معاون سازمان در امور مناطق خشك و نيمهخشك و عبدينژاد (مديركل دفتر امور بيابان) خود را به اين نشست كاملاً بياباني رسانده بودند.
نخست، محمدرضا اختصاصي، در سخناني نسبتاً محرمانه و با نمايش كفشهايي كه به آهستگي وارد بيابان ميشود! بر بيقراري طبيعت اين زيستبوم تأكيد كرده و ضمن خوشامدگويي به حاضرين، خلاصهاي از اقدامهاي انجام گرفته در انجمن را ارايه داد.
سپس نماينده وزارت علوم، به تشريح قوانين آپارتايد گونهي حاكم بر تأسيس انجمنهاي علمي پرداخت و تأكيد كرد، از نظر نهاد متبوع وي، نمايندگان همهي نهادهاي پژوهشي كشور در مؤسسات و مراكز تحقيقاتي متعدد ستادي و استاني كشور، برابر صرفاً نماينده يك دانشگاه دولتي اعتبار داشته و ميتوانند در هيأت مديره نجمن عضو شوند.
سرانجام پس از سخنراني كوتاه و دلنشين دكتر جزيرهاي، از بين كانديداها (سركار خانم رحيمي و آقايان احمدي، رضايي، اختصاصي، نصري، مشكاة، عظيمزاده، غضنفري، المدرسي، بيرگاني و محمّديان)، 5 نفر زير به عنوان هيأت مديره انجمن انتخاب شدند:
1- محمّدرضا اختصاصي (رييس دانشكده منابع طبيعي يزد)
2- حسن احمدي (رييس مركز همزيستي با كوير دانشگاه تهران)
3- محمدعلي مشكاة (رييس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي يزد)
4- علي محمّد بيرگاني (دبير كميتهي فني دفتر امور بيابان)
5- غضنفري (مدرس دانشگاه كرمان)
همچنين، آقايان دكتر سيد عطا رضايي و دكتر عظيمزاده به عنوان اعضاي اللبدل انتخاب شدند. دكتر زهتابيان و دستوراني نيز به سمت بازرسان انجمن انتخاب گرديدند.
اميد كه با اعلام موجوديت اين انجمن، بتوان گرايههاي مبتني بر مديريت بومسازگان بيابان را با فريادي رساتر در جامعهي امروز طنينانداز كرده و بر محتواي علمي انديشهها و راهكارهاي مهار بيابانزايي بيافزاييم.
در حاشيه:
– سلوك دكتر جزيرهاي، اين فرزانهي 87 ساله، بسيار تأملبرانگيز و الگوبخش بود، چرا كه ايشان با فروتني زير پاي هر تازهواردي بلند ميشد و به گرمي با او احوالپرسي ميكرد. جالب آنكه وي سخنان خود را با اين بيت زيباي حافظ آغاز كردند – چون پير شدي حافظ، از ميكده بيرون رو … – و گفتند مفهوم اين شعر هر چند كه شامل حال من ميشود، اما من فعلاً خيال بيرون رفتن از ميخانه را ندارم!
– وجود عنوان «كنترل مناطق بياباني كشور» در عنوان انجمن، اندكي پرسشبرانگيز بوده و اميدوارم اصلاح شود؛
– ظاهراً انارها در يزد – برخلاف اغلب نقاط كشور، از جمله ساوه – از خطر سرمازدگي نجات يافته و مناظر زيبايي را با آن گلهاي استثنايي قرمزرنگشان آفريده بودند. با اين وجود، آشكار بود كه درختان زيتون ونخل هنوز از شوك سرماي سال گذشته خارج نشدهاند.
– استان يزد نيز، چون اغلب استانهاي كشور، در شرايط خشكسالي به سر برده و ريزشهاي آسماني آن در سال آبي جاري، تاكنون حدود 40 درصد ميانگين درازمدت بوده است. به گفتهي دكتر مشكاة نزديك به 400 ميليارد تومان به زيربخش كشاورزي و دام آسيب وارد آمده است.
– شرايط و فرم عضويت در انجمن علمي مديريت مناطق بياباني ايران را اينجا ببينيد.
– ظاهراً يك مهمان ناخوانده نيز ديشب قصد ورود به محل مهمانسراي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي يزد را داشته است كه به دلايل نامعلومي نتوانست به اهدافش برسد!
– شب كويري يزد، به مراتب از همتاي تهرانياش خنكتر و البته بسيار آرامتر بود.
– آقاي مهندس مسعود طوفان، مدير روابط عمومي اداره كل منابع طبيعي يزد، در گفتگو با نگارنده، درخواست كرد تا دربارهي احداث مناقشهبرانگيز تلهكابين در طرزجان تفت (كه به دليل وجود برفخانهي كهنش در ارتفاعات شيركوه مشهور است)، مبحثي را در تارنماي مهار بيابانزايي بگشايم. دوستان اگر اطلاعاتي دارند، يا از مفاد گزارش ارزيابي زيستمحيطي اين پروژه آگاه هستند، دريغ نفرمايند.
– در هنگام مراجعت به تهران، حضور يك هواپيماي مسافربري از كشور عراق در باند مهرآباد، توجه بسياري از مسافران را برانگيخت، بخصوص كه اينك مدتي است تمامي پروازهاي بينالمللي به فرودگاه امام خميني (ره) انتقال يافته است!
مهندس جان خسته نباشی
5 نفری که اسم برده ای هیئت مدیره هستند نه هیئت رئیسه. هیئت ریسه چهارنفر دیگر بودند که اسمی هم از آنها نیاورده ای
پاسخ:
ممنون از يادآوري اين نكته حقوقي دكتر جان. هيأت رئيسه فقط مسئوليت نظارت بر حسن اجراي انتخابات را داشتند كه عبارت بودند از آقايان: جزيره اي، عبدي نژاد، علوي پناه و رفيعي.
خدا کند کاری صورت بگیرد
سلام من از فارغ التحصیلهای رشته بیابان دانشگاه یزدم که الان فوق لیسانس همیم رشترو دارم. راستش خیلی ژشیمونم که چرا تو این رشته بیفایده و این گرایش واقعا بیفایده تر عمرمو تلف کردم که آخرش با هزار بدبختی از آموزشو ژرورش سر در بیارم. به همه دانشجوهای این رشتم توصیه میکنم وقتشونو علکی تلف نکننو با تشکر
چرا برادر من؟
سلام جناب درویش. چرا نداره برادر من این جور رشتها بازار کارشون تقریبا دولتیه!!! در حال حاضرم که اوضاع جذب سازمانهارو میبینین !!! دیگه گفتن نداره عزیزم. در عوض رشته های فنی خیلی بهتر جذب میشن.خلاصه اگه قصدتون از تحصیل زندگیه که رشته های منابع طبیعی وضشون مشخصه! اما اگه عشقون طبیعته و میتونین بقیه عمرتونو با نون و هوا سر کنین بسمه الله! خلاصه ما این راه و رفتیم تهش چیزی نبود
درود بر آقا رضای عزیز:
چند نفر بیکار در رشته های پزشکی‘ داروسازی‘ برق، مکانیک و … می خواهی تا بهت معرفی کنم؟ هرچند می دانم که خودت بهتر می دانی بین 7 میلیون بیکار رسمی در کشور از همه گرایش های تحصیلی وجود دارد! ندارد؟
من فکر می کنم آنها که کسب دانش را با توانایی در یافتن مهارت، بینش و دانشی عمیق به پایان می برند، هرگز در هیچ جامعه ای بیکار نخواهند ماند.
متاسفانه اغلب دانشگاه های ما از استعداد لازم برای انتقال چنین مهارت هایی بهره مند نیستند، اما در همین محیط های استعداد گریز! می توان شاهد بارقه هایی از هوشمندی و نبوغ و تلاش متفاوت هم بود.
به جردت می گویم که توان جذب هیچ حوزه ای در جهان به اندازه گرایش های محیط زیست نیست. افسوس که قدر این مزیت را نمی دانند و نمی دانیم.
درود …
سلام من خیلی دوست داشتم این رشته روادامه بدم ولی الان با حرفای آقارضادچارشک شدم.
من عاشق طبیعتم ولی کاروپول درآوردن هم دوست دارم که اینجورکه ایشون میگن تواین رشته کارنیست.