تا ساعتی دیگر به همراه دکتر محمّدرضا نوروزی در برنامه صبحگاهی سلام تهران – که از شبکه 5 سیما پخش میشود – ماجرای درختان کهنسال را پی گرفته و به بررسی 5 دلیل ارزشمند بودن این درختان از منظر فرهنگی، اقتصادی، محیطزیستی، بومگردی و موزه طبیعی میپردازم. در این بین، مهمترین تهدیدی که این درختان بینظیر وطن را به مرگ نزدیک کرده است؛ یعنی مقدس نما بودن! مورد بررسی و نقد قرار میگیرد و در انتها به معرفی برخی از کهنسالترین پایههای موجود در استان تهران خواهم پرداخت. درختان کمنظیری چون، اُرس کهنسال شهرستانک (انتهای بسال دره) که حدود 2800 سال عمر دارد و در ارتفاع 2600 متری به حیات پرافتخار خود ادامه میدهد. همچنین اشارههایی به درخت توت نوجان کرج (واقع در کردان)، زبان گنجشک 700 سالهی بی بی زبیده (واقع در محور کرج به سیرا)، چنار باشکوه امام زاده حسین گوراب (کیلومتر 15 جاده کرج به چالوس) و داغداغان روستای دُروان کرج خواهم کرد.
جا دارد بار دیگر از زحمات مرد خستگیناپذیر طبیعت ایران، مصطفی خوشنویس عزیز قدردانی کنم که تقریباً همهی آنچه که از درختان کهنسال ایران میدانیم، مدیون او و همکاران سختکوشش در بخش تحقیقات جنگل مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور است.
آقای درویش عزیز, فکر نکنین ما اینجا نمیتونیم شما رو ببینیم. همین الآن شبکه پنج سیما رو از کامپیوتر گرفته ام که در حال پخش برنامه ی صبحانه است و برنامه ی سلام تهران بعد از اون خواهد بود که تقریبا” ده دقیقه ی دیگه شروع میشه.
نکته ای که یخورده برام عجیبه, اینه که اینجا میبینم این پست تون تقریبا” ساعت بیست دقیقه به چهار صبح آپلود شده و باید صبح خیلی زود هم برین تلویزیون. با این حال, شما کی وقت میکنین بخوابین؟ شما مگه خواب و خوراک ندارین؟
امیدوارم این مسافرتها و بیخوابی های شما نتیجه بده و محیط زیست ایران از این وضعیت فلاکت بار نجات پیدا کنه و ما دوباره بتونیم شاهد شکوفایی طبیعت این مرز و بوم باشیم.
تروخدا ادرس این درختها را ندید چون جایی که گردشگر زیاد بشه میراث فرهنگی وسایر نهادها میان شلوغی باعث دخیل بستن و بریدن میشه
آقای درویش عزیز، یک درخت کهنسال (و شاید کهنسال ترین درخت ایران) را از قلم انداختید.
سرو ابرکوه (سرو زرتشتی) با سنی در حدود ۴۰۰۰ تا ۴۵۰۰ سال.
درختی که افتخار ملی ماست.
http://www.asriran.com/fa/news/105231/%DA%A9%D9%87%D9%86%D8%B3%D8%A7%D9%84%E2%80%8C%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D8%AF%D8%B1%D8%AE%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%B2%D9%85%DB%8C%D9%86-%D8%AA%D8%B5%D9%88%DB%8C%D8%B1%DB%8C
پاسخ:
حسین جان من در باره درختان کهنسال استان تهران سخن گفته ام. در ضمن، برخی از مطالعات علمی نشان می دهد که سرو ابرکوه حداکثر عمری در حدود 2 تا 2500 سال دارد.
1- برنامه بسیار عالی بود ؛ دست مریزاد.
2- توضیحاتتان در مورد ِ آن درخت کهنسال ِ شهرستانک و شرایط اقلیمی اش و ارتفاعی در آن زندگی می کند ؛ برایم بسیار جالب بود ، و مرسی که جای دقیقش را نگفتید!! متاسفانه ناشناس بودنش به نفعش است!
3- پنج نکته ای که در مورد درختان کهنسال گفتید ؛ بسیار شنیدنی بود ؛ خصوصن آن نکته ی قلمه گیری از آنان.
4- آیا نمی شود مدافعان محیط زیست در پی ِ تصویب قانونی برای عدم قطع این “آیه های ارزشمند پروردگار” ؛از طریق نمایندگان مجلس باشند؟
پاسخ:
چقدر با دقت برنامه را تعقیب کرده اید. بسیار خوشحالم از داشتن چنین بینندگان علاقه مند و پیگیری.
در مورد بند 4، قانون وجود دارد؛ اما همیشه دست هایی فراتر از قانون هم وجود دارد!!
جناب مهندس درویش
امکان باز پخش برنامه به صورت عصرگاهی نیست؟
پاسخ:
ظاهرن قرار است به زودی سایت اختصاصی این برنامه راه بیافتد و آنگاه چنین امکانی مهیا خواهد شد.
درود …
سلام
لطفاً بخوانيد:
http://www.bona.ir/details.php?id=4569_0_22_0_C
بدرود.
:( حیف شد من الان تازه این پست رو دیدم و برنامه تمام شده.اما می تونم بگم از این دست برنامه ها جای امیدواری داره تا کارشناسانی بنامی چون شما در آن شرکت کنید و آگاهی واقعی به مردم بدید تا موجب نشه بار دیگر خرافات به آنها غلبه کنه و درختی دیگر قطع شود…
خیلی آموزنده بود و متشکرم که خیلی تخصصی حرف نزدید تا ما هم که رشته مون خیلی متفاوته ,متوجه بشیم.
شما عالی هستین مهندس جان@@
پاسخ:
شرمنده می کنید جناب پورنعیمی عزیز.
آقای درویش عزیز, بالاخره بعد از مدتها, تونستم برنامه ی شما رو بصورت زنده از شهر ونکوور تماشا کنم. همه چیز عالی بود و اثری از بیخوابی شب گذشته, توی چشاتون دیده نمیشد و اونجور هم که تصور میکردم, خیلی خشک و جدی نبودین. به نظر من, سادگی و قابل فهم بودن صحبتاتون, توام با خونسردی, تأثیر کلامتون رو چند برابر کرده بود.
امیدوارم همونطور که اونجا هم صحبتش شد, این جور برنامه ها باعث راه افتادن یک جنبش قدرتمندی بشه که دیگه هیچ احدی, حتی توی دستگاه دولت, نتونه به درختای کهنسال ما که بقول خودتون تاریخ زنده ی این سرزمین هستن, نگاه چپ بندازه. موفق و پیروز باشین.
پاسخ:
درود بر دانش عزیز …
خوشحالم که چنین بینندگان فرزانه ای، شاهد برنامه بودند.
همچنان به امید دیدار …
یاد درختان کهنسال سیستان و بلوچستان افتادم، که مردم و خیلی از مسئولین از ترس نابود کردنشان پنهانشان می کنند.
چه درد غریبیست پنهان کردن آیه های خداوند از دستان مردان (به ظاهر) خداوند
ممنون به خاطر همه ی تلاش هایت درویش عزیز
راستی ماجرای زنجان چی شد ؟؟؟ از اون روز اعصابم رو سخت درگیر کرده
پاسخ:
زنده باشید …
خبر جدیدی ندارم.
سعادت نبود محمد جان!
از تعریف دوستان مشخصه برنامه ی جالبی بوده ،
سعی می کنم برنامه رو از آرشیو دیجیتال صدا و سیما ببینم
موفق باشید ، طبیعت مرد خستگی ناپذیر
با این تعریفی دوستان از برنامه شما کردند خیلی متاسقانه هستم که نتوانستم برنامه را ببینم درست ساعت پخش برنامه بنده سرکار بودم
واقعا پروژه “پرورش شتر” در آنجا(حوضه درياچه اروميه) هست؟! هنوز باور نمی کنم! شوخی است نیست؟
پاسخ:
نه! شوخی نبوده.
بلبلی برگ گلی خوشرنگ در منقارداشت
و ندر آن برگ و نوا خوش ناله های زار داشت
سلام آقای درویش!
ما که نتونستیم برنامه شما رو ببینیم اما دست مریزاد و زنده باشی!باز هم جای شکرش باقیه که صدا و سیما برنامه های از این دست رو پخش می کنه و چقدر خوبه که تو زمانهای پر بیننده و از شبکه های سراسری پخش بشه.امیدوارم اهمیت مساله محیط زیست در خطر، برای سیاست گذاران صدا و سیما بیشتر روشن بشه!
درود بر ساسان تاری عزیز.
سلام رسیدن بخیر پاقدم خوبی داشتید 50 سانت آب دریاچه تا آخر وقت 5 شنبه بالا اومده.بیارجمن هم باران خوبی داشته متوسط بلند مدت اونجا 150 م م است ولی آخر سال 88 باران خوبی اومد.
درود بر مهرداد عزیز … انگار پا قدم تو هم در آفریقای ایران خوب بوده! نبوده؟
سلام با تشکر از کار ارزشمندتون
یه زحمتی داشتم من یه سری عکس یا آدرس از درختان کهنسال تهران که ارزشمند ار نظر اجتماعی باشند و نمادی اجتماعی باشند که مردم دور آن جمع می شده اند و در گذشته یک نماد ذهنی برای مردم بود، نیاز دارم اگر چنین چیزی در تهران هست من رو راهنمایی کنید.
با تشکر
درود بر شما … لطفا در این باره با آقای مهندس خوشنویس تماس بگیرید:
09123607256
سلام خدمت مدير محترم وبلاگ
من محمد قاسمى بزرگترين مجموعه درختان کهنسال ايران را که نتيجه تحقيقات ميدانى خودم مى باشد را در اختيار دارم.
ضمن آنکه درخت سرو ابرکوه توسط شخصى به نام پروفسور الساندروف روسى ،سونداژ شده و سن آن به بيش از 5000سال مى رسد.
اين اطلاعات در کتيبه کنار درخت ثبت شده است .