🇮🇷: @darvishnameh
🔴 تا زمانی که دلخوش به دعا برای وزش باد باشیم؛ بر غول آلودگی هوا و ترافیک غلبه نخواهیم کرد!🔴
گفتگوی امروزم -۳ دیماه ۹۶ – با روزنامه اعتماد:
https://instagram.com/p/BdE8s8rna6b
🔵 آقای درویش با بالا رفتن شاخص آلودگی هوای تهران در هفته گذشته، دوباره این پرسش قدیمی مطرح شده که برای عبور از این بحران چه باید کرد؟
✅ همان کاری را باید انجام بدهیم که در دنیا انجام دادهاند. نباید چرخ را دوباره اختراع کنیم. چند شهر در دنیا خوشبختانه در عبور از این بحران تجربه موفقیتآمیزی داشتهاند. «یان گل» آرشیتکت مطرح اهل دانمارک مدلی را طراحی کرد که در دانمارک، اتریش و هلند مورد استفاده قرار گرفته است. برای نمونه شهر #آمستردام در کشور هلند اواخر قرن بیستم یکی از پرترافیکترین شهرهای اروپا بود. با تغییر سیاستهای مدیریت شهری، این شهر امروز عاری از هر نوع ترافیک است و شاخص سلامت شهروندانش در بهترین وضعیت است.
🔵 این موفقیت حاصل چه سیاستی بود؛ در شهری مثل تهران باید بر چه محوری استوار باشد؟
✅ آنها از #خودرومحوری به سمت #زیست_محوری حرکت کردهاند و موفق شدهاند. ما هم باید از همین سیاست استفاده کنیم و برنامههایی که به خودرومحوری دامن میزنند را کنار بگذاریم و با حرکت به سمت زیستمحوری مبلمان شهریمان را تغییر دهیم. ما باید فضای بیشتری برای حرکت آدمها فراهم کنیم و در مقابل بر خودروهای شخصی سخت بگیریم. شهروندانی که از #دوچرخه و وسایل حمل و نقل عمومی استفاده میکنند یا در شهر پیاده میروند باید رفتوآمدشان تسهیل شود و به امکانات بیشتری دسترسی داشته باشند. برخی تصور میکنند که مثلا با افزایش کیفیت بنزین و خودروها و یا استفاده از خودروهای هیبریدی، مشکل ترافیک و آلودگی هوا به کلی حل میشود. این فرض غلط است، چون تهران شش برابر معابرش خودرو دارد. خیابانهای شهر ظرفیت و تحمل این همه خودرو را ندارد. باید به صراحت بگوییم که سیاست شهرداری و سازمان حفاظت محیط زیست برای فشار به خودروسازها و افزایش کیفیت خودرو و بنزین عملا شکست خورده است. شهرداری فکر میکرد با ساخت بزرگراه میتواند مشکل را حل کند اما این سیاست نیم قرن است که در دنیا شکست خورده. کاری که ما با ساخت بزرگراههایی مثل نیایش و نواب کردیم یک فاجعه بود. قناتهای تهران را کور کردیم. پوشش گیاهی را از بین بردیم برای اینکه شریانهایی دودآلود به سمت مرکز شهر به نان بزرگراه ایجاد کنیم! و در نهایت هم مشکلی را حل نکردیم. در صورتی که میتوانستیم برویم سراغ کارهای دیگر و هزینه ١٨ هزار میلیارد تومانی که صرف ساخت و سازهایی چون دوطبقه کردن بزرگراه صدر و ساخت تونلهای نیایش و توحید شد را صرف گسترش حملونقل ریلی کنیم.
🔵 پیشنهاد شما برای عملی شدن این سیاستها در تهران چیست؟
✅ پیشنهاد من این است که به سرعت دو کار کنیم. اول اینکه بستر شهر را برای آن گروه از شهروندان که میخواهند از خودرو شخصی استفاده نکنند، آماده کنیم. شهرداری باید به سرعت برود به سمت ایمنسازی مسیرهای دوچرخهسواری. به موازات آن باید ایستگاههایی ایجاد کنیم که دوچرخههای برقی در اختیار مردم بگذاریم و نیز تسهیلات ارزان قیمت برای خرید چنین دوچرخه هایی. باید اتوبوسهایی که جک مخصوص حمل دوچرخه را داشته باشند را تهیه و تجهیز کنیم مثل تجربه موفق شرکت واحد در #نیشابور. در شهری مثل #بوگوتا پایتخت #کلمبیا که یکی از شهرهای آلوده جهان بود، کنار گذاشتن سیاست خودرومحوری باعث شد تا مردم هم با سیاستهای زیست محوری همراه شده و شاخصهای سلامتی شان بسیار بهبود یابد.
🔵 برای ترغیب شهروندان به چنین برنامهای چه باید کرد؟
✅ مدیران سیاسی باید پیشقدم شوند. از طرف دیگر گروههای مرجع مثل هنرمندان و نخبگان اجتماعی، فرهنگی و ورزشی باید در ایستگاههای مترو دیده شوند. خیلی کار سختی نیست که با این مشکلات مواجهه خردمندانه داشته باشیم. به شرط اینکه رییس سازمان محیطزیستِ ما نگوید که ما ماشین میخواهیم و کاری نمیتوان کرد و باید #دعا کنیم باد بیاید تا آلودگی کم شود. با این دیدگاه البته که کاری نمیتوان کرد! می توان؟
http://etemadnewspaper.ir/?News_Id=93633