➖ انرژی خورشیدی، امنیتی که وزارت نیرو فدای سدسازی میکند!
سالیان سال است که محمد درویش، کنشگر محیطزیست، ایده نصب پنلهای خورشیدی روی سدها را برای پیشگیری از تبخیر آب و تولید انرژی سبز مطرح کرده است. او در پاسخ به این سوال که انرژی خورشیدی صرفه اقتصادی برای دولت ندارد که وارد این حوزه نمیشود یا موضوع دیگری پشت آن قرار گرفته است؟ به خبرنگار انصاف نیوز گفت: ما در کشوری هستیم که برای سوخت سوبسید داده میشود و قیمت سوخت (گاز، نفت و فرآوردههای نفتی) واقعی نیست و به نظر میرسد استحصال از طریق انرژی حرارتی و سدهای برق ابی ارزانتر از رقبای دیگر باشد. البته اینطور به نظر میرسد چون در نظام اقتصادی ما هزینه آلودگی هوا، آب و خاک و قیمت واقعی آب را در نظر گرفته نمیشود.
او با بیان این که هندیها پیشنهاد من را اجرا کردهاند، افزود: در هند حتی روی کانالهای آب رسانی هم پنلهای خورشیدی نصب کردهاند و علاوه بر کاهش سطح تبخیر آب، برق هم تولید میکنند. البته سطح زیادی از کشورمان به ویژه پهنههای ایران مرکزی قابلیت تبدیل شدن به مزرعه تولید انرژی خورشیدی را دارد. قبل از آن که ترامپ برجام را پاره کند، قرار بود شرکتی در منطقه سیرجان نیروگاهی ۱۰۰ مگاواتی بسازد. ایران مثل کشورهای کره جنوبی و ژاپن فضا کم ندارد. این کشورها به دلیل کمبود جا مجبورند از سطوح دریاچهای برای جا نمایی پنلهای خورشیدی استفاده کنند. اما طرح نصب پنلهای خورشیدی روی سطوح آبی در ایران برای پیشگیری از تبخیر آب همچنان معنادار و با اهمیت است. میتوان دریاچه و مخازن سدهای ذخیره آب را به راحتی مزرعه انرژی خورشیدی تبدیل کرد. اما این اقدام نیازمند عزم جدی دولت و حاکمیت و واقعی کردن قیمت عوامل انرژی است. البته دولت به جای آن که فشار را روی دوش مردم بگذارد باید از این تفاوت برای سرمایهگذاری در تولید انرژیهای نو و ارزان استفاده کند.
این کنشگر محیطزیست در پاسخ به این سوال که چرا دولت عزمش را جزم نمیکند؟ گفت: برنامه پنجم چهارم، پنجم و ششم دولت را موظف کرده که از طریق انرژیهای نو ۵ هزار مگاوات برق تولید کند. بنابراین تکلیف قانونی دولت است. دولت آقای رئیسی هم اعلام کرد که عزم خود را برای تولید ۱۰هزار مگاوات برق از طریق انرژی نو جذب کرده است. یکسال از اعلام این خبر گذشته و هنوز یک مگاوات هم تولید نشده است. بنابراین باید این سوال را از مسئولان و دولت بپرسید که چرا خلاف تعهدات قانونی خود در برنامه ۵ ساله و حتی وعدههایتان عمل میکنید؟ این سوال را باید رئیس حفاظت از محیطزیست پاسخ دهد که در عملکرد یکساله محیطزیستی هیچ اشارهای به استحصال انرژی نو نکرده است. این وعده یا در حد کاغذبازی بوده یا پای مسئله خاصی در میان است. طبیعتا یک توجیه خردمندانه پشت این تعلل وجود ندارد و برای ما هم شگفتآور است که در این حوزه (تولید انرژیهای تجدیدپذیر) حرکت نمیکنیم.
صرفه اقتصادی ساخت سد، وزارت نیرو را بر آن داشته که فقط ۳ درصد بودجه را به آبهای زیرزمینی اختصاص دهد. محمد درویش در پاسخ به این سوال که این صرفه اقتصادی در ساخت سد اجازه حرکت دولت به سمت انرژیهای نو نمیدهد؟ گفت: اگر به صورت جزیرهای به این موضوع نگاه کنیم این استدلال حرف درست است. صرفه اقتصادی معاونت آب وزارت نیرو در سدسازی، طرحهای انتقال آب و نیروگاههای حرارتی است در حالی که به صرفه اقتصادی کشور نیست. در این میان باید از سازمان برنامه و بودجه که باید منافع ملی را در نظر بگیرد پرسید: «چرا این سازمان و کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به وظایف خودشان عمل نمیکنند؟»
کانال آب
@water_bio