علت خشک شدن موقت رود استراتژیک ارس چه بود؟

علت خشک شدن موقت رود استراتژیک ارس چه بود؟

متهم: سریال سدسازی ترکیه

فرهیختگان:
🔻طی یکی، دو روز گذشته، خبری مبنی‌بر خشک شدن رودخانه ارس در رسانه‌ها دست‌به‌دست شد؛ اتفاقی که به‌مدت یک روز رخ داد و نگرانی‌هایی را به وجود آورد اما کسی نسبت به آن واکنش خاصی نشان نداد و بی‌توجه از آن گذشتیم. این مساله آنقدر حائز اهمیت بود که این بی‌توجهی، خیلی‌طولانی نباشد و گمانه‌هایی طرح شود. تعداد زیادی از فعالان محیط‌زیست، بعد از این اتفاق اشاراتی به اقدام‌های ترکیه در زمینه سد‌سازی داشتند، اقداماتی که ماحصل اجرایی شدن یکی از پروژه‌های آن، می‌تواند به کم‌آبی رودخانه ارس، به‌عنوان بزرگ‌ترین و مهم‌ترین رودخانه مرزی ایران منجر شود؛ اتفاقی که دور از ذهن نیست و قرابت یا دوری زمانی آن هم، در این بایکوت رسانه‌ای و بی‌اطلاعی از تصمیمات آتی ترکیه، قابل پیش‌بینی و تشخیص نیست.

🔻اما چیزی که اهمیت دارد، این است که دو رودخانه مرزی و اصلی ایران که یکی، هیرمند و در جنوب شرق کشور قرار دارد و دیگری ارس که در شمالغرب ایران است هر دو، به‌خاطر زیاده‌خواهی‌های همسایگان و عدم تحقق حقابه به کشورمان یا خشک شده‌ یا در شرف از دست رفتنه‌اند، اتفاقی که نه‌تنها در بخش کشاورزی و صنعت و در نابودی محیط‌زیست و زیستگاه‌ها، بلکه مشکلاتی را در تامین آب شرب این مناطق هم ایجاد کرده و می‌کند.

محمد درویش، فعال و پژوهشگر حوزه محیط‌زیست در گفتگو با فرهیختگان در این زمینه گفت:
حداقل این است که ایران از فشار افکار عمومی استفاده کند، نمی‌دانم چرا این کار را نمی‌کنند. خود ترک‌ها هم که چراغ‌خاموش حرکت می‌کنند. درنهایت اینکه به طرز عجیبی ماجرا فیلتر است، یعنی سرچ کنید به جز چند مطلب که به زبان ترکی استانبولی است و من نفهمیدم چه نوشته، مطالب انگلیسی نیست. در خبرگزاری‌ها خبرهای مربوط به پروژه داپ سانسور است ولی رایزن فرهنگی ما در ترکیه باید این اطلاعات را در اختیار قرار دهد و بالاخره نباید دوباره غافلگیر شویم و ببینیم بخش زیادی از یکی از مهم‌ترین رودخانه‌های مرزی مان را از دست داده‌ایم.

🔻پیرو همین مساله و اهمیت موضع‌گیری و ورود سازمان حفاظت محیط‌زیست تماسی با سید حسین موسوی‌فر به‌عنوان سرپرست مرکز امور بین‌الملل و کنوانسیون‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست گرفتم. موسوی‌فر در واکنشی عجیب، بعد از شنیدن سوال من، گفت:«سر ظهر جمعه وقت تماس گرفتنه؟ من الان خوابم میاد، بعدا حرف می‌زنیم!»

🔻حتما ایشان از کم و کیف پروژه‌هایی که در ترکیه در حال انجام هستند، از من مطلع‌ترند و از اثرات آن هم اطلاعات بیشتری دارند، اما من به این فکر می‌کردم، در تمام این لحظاتی که این مدیر محیط‌زیستی کشورمان خواب قیلوله جمعه‌شان را می‌کنند، چند درصد از پروژه‌های ضد محیط‌زیستی ترکیه‌ای و سدسازی‌های آنها، پیش‌روی می‌کنند. قدیم‌ترها، دنیا را آب می‌برد و ما را خواب، حالا در بی‌آبی هم خوشخوابیم!

🔺گزارش #قاسم_رحمانی دبیر گروه جامعه

@FarhikhteganOnline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.