🔻از افلاطون تا امروز چقدر پیش رفته‌ایم؟🔻

🔻از افلاطون تا امروز چقدر پیش رفته‌ایم؟🔻

🇮🇷 @darvishnameh

۱️⃣ فیلسوفی که حدود دو هزار و پانصد سال پیش می‌زیسته، در جمهورش – کتاب سوم، حکمت تربیت – می‌نویسد: “دانش چیزی است که می‌دانی، خرد چیزی است که می‌دانی و انجام می‌دهی.”

۲️⃣ بعد از آن همه سال و ظهور هزاران فیلسوف، نظریه‌پرداز و دانشمندانی در حوزه‌های گوناگون علم به همراه پیشرفت‌های حیرت‌انگیز فناورانه، احساس می‌کنم بشریت چیز زیادی برای افزودن به این فهم مهم ندارد.

۳️⃣ کندی شگفت‌آورِ تبدیل فرآیند دانش به خرد، شاید یکی از عمده دلایل فرورفتن جهان در بدترین سیاهچاله دوران یعنی مواجهه با انقراض هفتم باشد.

۴️⃣ آنچه که جامعه امروز با آن درگیر است و عقوبت‌هایی که می‌چشد ناشی از حماقت است؛ یعنی چیزی که نمی‌دانی و انجام می‌دهی!

۵️⃣ ساخت سدهایی که مهاجرتی بیشتر از جنگ‌ها پدید آورده – بیش از یکصدمیلیون نفر – ۳۰ درصد گونه‌های آب شیرین را منقرض کرده و صدها هزار هکتار تالاب را به کویر بدل ساخته، مصداق بارز عقوبت چیزی است که نمی‌دانیم و انجام می‌دهیم.

۶️⃣ پاتریک مک‌کالی، بیست و دو سال پیش گفت: مخزن سدها در سراسر جهان پنج برابر حجم آب همه رودخانه‌های کره زمین – ۱۰ هزار کیلومتر مکعب – ظرفیت دارند. وزن سدها آنچنان زیاد است که می‌توانند زمین‌لرزه بیافرینند و حتی این تغییر وزن پوسته خاک روی شتاب چرخش، کجی محور و شکل میدان گرانشی کره زمین موثر است. اینک زلزله مهیب ترکیه دقیقاً در همان محلی رخ داده که طرح بلندپروازانه گاپ اجرا و دجله و فرات با ساخت صد و بیست میلیاردمتر مکعب مخزن به آبراهه‌هایی فصلی بدل شد. شاید روزی زلزله‌پژوهان درباره این رویداد با جزییات بیشتر توضیح دهند.

#افلاطون
#فقر_خرد
#سدسازی
#زلزله_ترکیه
#محمد_درویش

https://t.me/darvishnameh

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.