🔸️تیتر اول روزنامه گلشن مهر گلستان

🔸️تیتر اول روزنامه گلشن مهر گلستان
شنبه ششم اسفند شماره ۲۵۴۷

🔹️محمد درویش در گفت و گو با گلشن مهر:
نام گلستان را عوض کنید

✍کوثر قندهاری

▫️ زمستان امسال، زمستان پربارشی بود اما نه برای گلستان. سهم گلستان و سایر استان های شمالی از این پاییز و زمستان فقط سرمای هوا و بارش های بسیار ناچیز بوده است. در هفته ها و ماه های گذشته سامانه‌های متعددی به بخش های مختلف کشور وارد شد که ثمره این سامانه ها، بارش برف و باران شدید و به طبع آن پر شدن سدها و رودخانه ها و کم شدن خشکسالی مناطق مختلف کشور بوده است. اما برخلاف سراسر کشور سامانه پربارشی به مناطق شمالی کشور وارد نشده و همین امر سبب شده است که مناطق شمالی نسبت به کشور از میزان خشکسالی بیشتری برخوردار باشند.

▫️ در پی کمبود بارش ها و خشکسالی، نظریه و سخنان متعددی می شنویم که در نهایت این نظریه پردازی های عموم مردم، نتیجه گیری می شود، احداث کارخانه ید باعث کمبود بارش و خشکسالی شده است. پیرامون این سخنان و برای بررسی صحت و سقم آن ها با محمد درویش کنشگر محیط زیست و عضو هیات علمی بازنشسته در موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور گفت و گو کردیم.

▫️محمد درویش گفت: مناطق شمالی کشور به ویژه گلستان با سرعت زیادی به سمت خشکسالی می روند، بدین صورت که جنگل گلستان تا دو هفته قبل هیچ برفی را تجربه نکرده بود و میانگین بارش آسمانی در گلستان تا ۲۲ بهمن طبق آمارها ۲۶ درصد نسبت به میانگین کشور در دراز مدت کاهش یافته است در حالی که این نسبت در کل کشور منفی ۱۰ درصد است. این آمارها بیانگر این است که گلستان سالی استثنایی را پشت سر گذاشته است. وی افزود: در سالی که گذشت سایر مناطق شمالی اعم از گیلان و مازندران نیز در وضعی مشابه گلستان قرار داشتند و گیلان با میانگین منفی ۲۲ درصد و مازندران با منفی ۲۳ درصد رو به خشکسالی می روند.

▫️درویش در ادامه گفت: اما این پایان زمستان امسال نیست و با بررسی مدل های کشوری می توان امیدوار بود که تا پایان سال در نواحی شمالی به ویژه گلستان بارش آسمانی به ویژه باران را خواهیم داشت، که این بارش ها از نسبت منفی ۲۶ درصد کم می کند و میزان خشکسالی گلستان به نرمال کشوری نزدیک می شود. این کنشگر محیط زیست با بررسی چرایی وقوع خشکسالی در گلستان و تاثیر کارخانه ید گفت: این گفته که فقط کارخانه ید اینگونه بر بارش ها تاثیر گذاشته است، واقعیت ندارد و باید گفت مجموعه ای از عملیات های تکنوژنیک بر بارش ها و خشکسالی تاثیر دارند. وی یادآور شد که عملیات تکنوژنیک به مجموع عملیات هایی می گویند که ریشه انسانی دارند. همانند جاده سازی، استقرار صنایع و معادن و فعالیت های اینچنینی که مجموع این عملیات ها باعث افزایش میزان CO2  و گازهای گلخانه‌ای و تبعات ناشی از آن می شود.

▫️محمد درویش معتقد است که کارخانجات به ویژه کارخانه ید اثرات سوئی دارند اما تاثیرات آن ها محیطی و در حد منطقه خودشان است. بعنوان مثال کارخانه کانسار خزر به طور مداوم سطح قابل توجهی پساب در طبیعت رها می کند و پرنده ها به اشتباه این پساب ها را مصرف می کنند و باعث تلفات آن ها می شود. که این امر باعث می شود علاوه بر از دست دادن زیست پرنده ها محیط آن اطراف به قتلگاه پرندگان تبدیل شود که صحنه ای بسیار ناخوشایند است. درویش معتقد است این خشکسالی ها ریشه جهانی دارند و اگر قرار است جلوی این جهان گرمایی که در حال حاضر گریبانگیر جهان شده است، گرفته شود  باید همه کشورها همکاری کنند و ایران نیز به جهان تعهد داده است که تا سال ۲۰۳۰ در صورت وجود تحریم ها ۴ درصد و در صورت برداشته شدن تحریم ها ۱۲ درصد از میزان تولید گازهای گلخانه ای کم کند.

▫️ در ادامه وی با بیان اینکه گلستان به شدت به سمت بیابانی شدن پیش می رود و مناطق مختلف استان به ویژه ترکمن صحرا، اینچه برون، بندرترکمن و… در وضعیت بسیار بدی از لحاظ خشکسالی قرار دارند و خلیج گرگان به دشت گرد و خاک تبدیل شده است، گفت: چنانچه مردم، مسئولین و تصمیم گیران گلستان تغییر رویه ندهند و با همین روال پیش بروند، بهتر است نام گلستان را به جهنمستان تغییر دهید.

▫️محمد درویش در ارتباط با این تغییر رویه و بهبود عملکرد گلستانی ها گفت: گلستان ارزشمند ترین جنگل را در ایران و جنوب آسیا دارد که در لیست میراث جهانی یونسکو نیز قرار دارد. گلستانی ها باید بدانند که جنگل گلستان یک الماس بی نظیر در این استان است و با حفاظت و توسعه حیات وحش و گونه های گیاهی این منطقه می توان گردشگری این منطقه را توسعه داد، که این توسعه گردشگری به نوبه ی خود باعث توسعه ی صندوق ارزی پایا خواهد شد.وی خاطرنشان کرد: اولویت مردم و تصمیم گیران منطقه گرگان و گلستان باید حفظ جنگل های هیرکانی باشد و باید بدانند که احداث تله کابین در محدوده ناهارخوران کار اشتباهی است چرا که باعث نابودی رویش هیرکانی می شود.درویش افزود: در حال حاضر در مینودشت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.