🔸️یادداشت های میانی روزنامه گلشن مهر گلستان
شنبه سیزدهم اسفند شماره ۲۵۵۰
🔹️خطرات پساب ید
✍دکتر محمد مازندرانی
دانش آموخته مهندسی شیمی و پژوهشگر
نکته اول:
با درود و سپاس از سرکار خانم کوثر قندهاری از روزنامه وزین گلشن مهر در مورد مصاحبه با آقای استاد محمد درویش، کنشگر با سابقه و با تجربه محیط زیست، مراتع و جنگلهای کشور.
اختصارا عرض نمایم از آنجائیکه در این مصاحبه فقط گریزی کوتاه به مضرات حاصل از پساب ید در دشت ترکمن صحرای آق قلعه- گرگان شده است، لذا بنده نیز از این فرصت استفاده نموده و بدون وارد شدن علمی، فقط مختصری توضیح دهم و در پایان نیز اشاره ای کوتاه و تلاش در جهت به حداقل رسانیدن مضرات بی کران پساب حاصل از تولید ید را یادآور گردم.
نکته دوم پساب ید:
در بحث کمبود بارش و خشکسالی گرگان و دشت که بفرموده استاد درویش طبق آمارها؛ خطه گرگان و دشت بیشتر از سایر نقاط ایران گریبانگیرش شده است، قطعا می توان نتیجه گرفت با اینکه کمبود باران و خشکسالی، تحت عوامل مختلف جوی و عملیات تکنوژنیک می باشد، اما فراموش نشود که اثرات مخرب حاصل از تولید پساب ید از مهمترین و موثرترین عوامل در کنار تلفات و صدمات ناشی از اتلاف و ناقص الخلقه شدن پرندگان، سایر جانداران، انسان، نباتات و گیاهان و جنگلها می باشد.
نکته سوم پساب ید:
یک بار دیگر لازمست خلاصه و مفید عرض نمایم، شکی نیست که هر تولید کننده ید می بایستی یکی از موثرترین و ملزوم ترین رعایت نکات ایمنی در پروسه تولید ید را بر طبق استاندارهای علمی جهانی در جلوگیری از مضرات و صدمات آن بکار گیرد که آن همانا خلاصی از شر پسابهای ید حاصله از طرق علمی و رعایت و اجرای استانداردهای موجود جهانی می باشد.
نکته چهارم پساب ید:
کوتاه عرض نمایم، همانطور که قبلا هم اشاره کرده ام، امروزه تولید ید بطور مستقیم و غیر مستقیم تقریبا برای تولید همه صنایع لازم و ضروری است و بنده و امثال ما نه تنها هیچ مخالفتی با تولید ید نداشته، بلکه دستان تولیدکنندگان ید را هم از صمیم قلب می فشاریم. اما در عوض از تولید کننده یا تولیدکنندگان ید، مصرانه می خواهیم با اینکه واقفیم که سود نهایی حاصل از تولید ید بحمدالله بالاترین رقم در میان دیگر تولیدات جهانی را دارد و اگر اغراق نباشد، حتی شاید بیشتر از سود تولید صنایع نظامی می باشد! پس چه اشکالی دارد که یک تولید کننده ید با کمال میل و رغبت و وجدان کاری و وطن پرستی و … حداقل به مقدار کم، ده تا حداکثر بیست درصد از مبلغ سود خالص حاصله از تولید ید را در جهت بکارگیری رهایی خطرات خانمانسوز پساب ید بکار گیرد و بقیه حدود هشتاد درصد سود بیکران نوش جانشان و به اصطلاح از شیر مادر حلالتر؟
نکته پنجم و آخری پساب ید:
آیا طمع مالی و یا کسب سود بالا به هر قیمتی؛ ازجمله با نابودی حیات و خطرات جانبی دیگر همراه باشد! گوارای یک انسان بامرام و باوجدان و خیّر، خواهد بود!؟ و قلب او را به درد نمی آورد!؟
با پذیرش و اجرای این هزینه اندک، دفع استاندارد پساب ید که در مقایسه با سود نهایی آن، قابل قیاس نیست اما در عوض عذاب وجدان نداشته و دعای خیر مردم منطقه نثارتان خواهد شد که برکات پنهانی آن بسیار گرانبهاتر و خداپسندانه تر خواهد بود. لذا با پذیرش این هزینه اندک در رهایی از شر مضرات پساب ید که صد البته بطرق علمی و تجربی و رعایت استاندارهای جهانی مربوطه کاری مفید و شدنی است.
به روزترین توصیه استانداردسازی خلاصی و رهایی از شر مضرات و خطرات ید همانا حفر چاه یا چاهای عمیق (حدود یا بیش از یکهزار متر) در منطقه جمع آوری پساب ید و بازگرداندن سریع و کامل آن از طریق چاه عمیق و دفن در عمق زمین می باشد. این راه حلی است که توسط جهان متمدن و دارای قانون و مسئولین محترم و دلسوز اجرا می گردد. شک ندارم که عزیزان تولید کننده ید در ترکمن صحرای مان با وجدان کاری و اهمیت دادن به سلامتی و زندگی هر جنبده ای، اگر هم تاکنون به هر دلیلی موفق به این کار نبوده اند از امروز به رعایت اجرای روش استاندارد جهانی در دفن عمقی پساب ید همت خواهند نهاد تا خود، خانواده و همشهریهای عزیز ترکمن صحرا، گرگان و حومه و حتی مردم همسایه کشورهای شمالی منطقه از شر خطرات زیانبار سلامتی و مالی رهایی یابند.
🔶گلشن مهر دفترچه ی خاطرات گلستان است.
🔷پیام رسان واتس آپ گلشن مهر
۰۹۲۱۱۷۶۲۱۸۴
Www.golshanemehr.com
ir_golshanemehr اینستاگرام
@ir_golshanemehrr