تازه‌ترين تصاوير از آتش‌سوزي جنگل‌هاي پل خواب – بالادست سد كرج

تصوير 1 - آتش سوزي از گوشه سمت چپ پايين عكس شروع شده است
    

      در بعدازظهر نخستين روز از شهريور 1388، مصطفي خوشنويس عزيز سراسيمه خبرم كرد كه برخي از جنگل‌هاي دست كاشت بالادست سد كرج – نرسيده به پل خواب – در حال سوختن است و ظاهراً همه فقط تماشاچي هستند! خبر را از طريق مژگان جمشيدي عزيز به سبزپرس رساندم تا موضوع را بتوانند در گستره‌ي وسيع‌تري انعكاس دهند. با آقاي مهندس زهدي هم تماس گرفتم تا موضوع را از طريق اداره كل منابع طبيعي و شوراي عالي جنگل پيگيري كنند.

تصوير 2

 

     خوشبختانه – مطابق معمول – باد مساعد قبل از اقدام مسئولين به داد منطقه رسيد و چيزي بيشتر از 2 هكتار از عرصه نابود نشد.

موقعيت عرصه آتش گرفته در عكس گوگل ارث مشخص شده است

     آنچه كه مشخص است و از تصاوير هم برمي‌آيد، دست كم 353 اصله سرو نقره‌اي با عمر متوسط 40 سال به همراه سه اصله اُرس بين 50 تا 100 ساله و بيش از 35 پايه شيرخشت و زرشك در آتش سوخته‌اند.

تصوير 4

      تصاوير را مصطفي خوشنويس، روز گذشته از منطقه برداشت كرده است.

تصوير 5

      گفتني آن كه اصولاً احتمال آتش سوزي طبيعي در عرصه‌هاي خارج از شمال كه ميزان هوموس آلي خاك ناچيز بوده، بسيار كم است (در عرصه‌هاي شمالي، گاه اين تركيبات در فصل تابستان به دمايي بيش از 80 درجه مي‌رسند كه سبب حريق مي‌شود). بنابراين، بايد پذيرفت كه آتش سوزي رخداده، ريشه‌ي انساني داشته و همين طور كه در عكس شماره يك مشخص است و شاهدان در منطقه هم تأييد كرده‌اند، از سمت كناره درياچه سد شروع شده و به سمت بالادست پيشروي كرده است.

تصوير 6

اميد كه از اين پس، بيشتر حواسمان را جمع كرده و كمتر آتيش بسوزانيم!

24 فکر می‌کنند “تازه‌ترين تصاوير از آتش‌سوزي جنگل‌هاي پل خواب – بالادست سد كرج

  1. اشکار

    لعنت!گمان نکنم اینجا را برای ساخت و ساز آتش زده باشند هرچند هیچ چیز بعید نیست وقتب یکی بگوید چرا زمین های خجیر را برای چهارتا حیوان کنار گذاشته اید در صورتی که مردم زمین ندارند!هیچ چیز دور از زهن نیست فقط نمی دانم چرا این مستضعفین وقتی خانه دار(مجتمع دار)می شوند در پارکینگ خود زانتیا پارک می کنند؟
    حیف که ما جزو قشر آسیب پذیر هستیم
    این جنگلکاری در آبخیز سد کرج و جاده چالوس هم قصه پر غصه ای است در جای جای جاده مسیر کانالها و ترانشه هایی را مشاهده می کنید که حدود 40 سال پبش برای درخت کاری کنده بودند ولی افسوس که به دلیل عذم پی گیری و داشت معدودی درخت باقی مانده است

  2. اشکار

    درویش خانسوزنی برگان دست کاشت چون سرو نقره ای آیا دربرابر آتش سوزی حساس تر از پهن برگان هستند؟
    ایکاش می شد بجز ارس که بومی است بنه و بادام کوهی در آبخیز سد کرج کاشت

    پاسخ:
    درسته … ما شانس آورده ایم که رویشگاه سوزنی برگ چندانی نداریم! وگرنه ماجرای یونان می توانست در ایران هم رخ دهد در ابعادی وسیع تر. به هر حال هم اکنون این رویه بیشتر مد نظر قرار گرفته و به سمت کاشت چند گونه ای در نهال کاری ها حرکت کرده ایم.

  3. شقایق

    باز هم خدا رو شکر که باد به موقع به دادمون رسید…

    عجیب دلشکسته آن درختان سوخته شدم… .

    پاسخ:
    آگر تعداد هموطنانی که دل شکسته مرگ درختان می شوند، افزایش یابد؛ بی شک طبیعت وطن بیمه خواهد شد. درود بر شما.

  4. شقایق

    این آقای اشکار از من هم بد بین تر هستن ها!

    پاسخ:
    قابل توجه اشکار عزیز!

  5. حامد رحیمی

    هنوز جای شکرش باقی . به نظر من این اتفاقات یه زنگ خطر . خدا نکنه روزی جنگل های شمال آتش بگیره . چون اونوقته که واقعا باید بشینیم و حسرت بخوریم . مثل آتش سوزی که همین الان داره جنگلهای اطراف آتن رو نابود میکنه .

    پاسخ:
    یک شانس دیگر که ما آورده ایم، این است که سرعت گسترش آتش سوزی در جنگل های پهن برگ ایران به مراتب کمتر از سوزنی برگانی چون رویشگاه جنگلی اطراف آتن یا استرالیا است.

  6. سید علی ساجد

    درود بر آقای درویش خودمان
    امیدوارم که در این روزها که هر دم از این باغ!!! خبری می رسد جانکاه, بازهم خوب باشید.
    عزیز جان واقعا متاسفم. نمی دانم این ره که ما می رویم ایا به هیچستان هم میرسد یا خیر؟
    اتش بزرگ در راه است
    انتخاب نخبه ای دیگر برای ریاست سازمان بظاهر حفاظت محیط زیست و اینگونه که من شنیدم و امیدوارم که فقط شایعه باشد. تائید ادغام سازمان محیط زیست با جهاد کشاورزی است. منبع من که می گفت خبر موثق است.
    راستی نزول 14 پله ای ایران در سطح جهان را به شخص خانم جوادی و دوستانشان تبریک می گویم.
    موفق باشی و مانا

  7. محمد

    سلام بر استاد درویش عزیز
    وقتی می بینم هنوز توی جامعه ما چشمان بیداری وجود داره, خیالم یه کم راحت تر می شه. با یه مطلب جدید به روزم. حضور سبزتان باعث خرسندی ماست.
    یا هو

  8. مرد خاکی

    درود بر جناب درویش عزیز…

    آتش سوزی این جنگل هی دست کاشت با ارزش فی نفسه دارای اشکال است ولی باز خدا رو شکر که بیشتر پیشروی نکرده است…
    این آتش سوزی جنگل های یونان را دنبال می کنید؟!واقعا وحشتناک است:(مانند جهنم…یاد آن می افتم…یاد آخر زمان!

    در مورد تعداد دقیق اصله ها هم همیشه برایم جالب بوده که چگونه تعداد دقیق آن ها را محاسبه کنید؟با استفاده از تصاویر ماهواره ای گوگل ارث یا راه دیگریست؟!

    در مورد این خاصیت عجیب هوموس هم تا به حال برایم مشهود نشده بود!ولی درست نفهمیدم…
    اینجور که فهمیدم هر چه کمتر باشد احتمال آتش سوزی کمتر است یا به شیب دامنه یعنی شمال و جنوب و غرب و شرق بستگی دارد؟

    پیروز باشید

    پاسخ:
    درود بر مرد خاکی عزیز … تعداد دقیق اصله ها را مصطفی خوشنویس با بازدید میدانی و نیز واسنجی از روی عکسها با دقت به دست آورده است. چون جنگل کاری مورد بحث زیاد متراکم نیست. در مورد هوموس هم درست متوجه شدی، هر چه میزانش در خاکی کمتر باشد، احتمال آتش سوزی آن منطقه در فصول گرم کمتر خواهد شد.

  9. خوارزمی

    کرج سوخت پارک ملی خبر هم در آستانه سوختن. کاش به شهرستان ها و دهات هم کمی بیشتر توجه می شد و وجدانهایی را که فقط برای پایتخت بیدار است را برای جاهای دیگر هم بیدار می کردیم.

    پاسخ:
    یادت باشد که کمتر جایی در ایران وجود دارد که طبیعتش به اندازه طبیعت پایتخت آسیب دیده باشد! آری برادر … مرغ همسایه همیشه غاز است. امید که روزی بتوانیم طبیعتی را درک کنیم که لایقش باشیم.

  10. محمد درویش نویسنده

    حقیقتاً شرم آور است. مسئولین شبکه 5 سیما باید از خود خجالت بکشند و از مردم عذرخواهی کنند. وای بر ما …

  11. مرد خاکی

    درود بر جناب درویش عزیز..

    حقیقتا در مورد هوموس مجاب نشدم…
    اکثر آتش سوزی ها در نواحی با هوموس کم صورت می پذیرد پس با این گفته ی بالا جور در نمیاد…
    ما در مورد خواص بی نظیر هوموس زیاد شنیده بودیم نه خاصیت منفی اش…در ضمن تو ترکیب شیمیایی هوموس یادم نمیاد چیزی باشه که باعث خاصیت اشتعالی اش بشه…
    فکر کنم دلیل چیز دیگری باشد…

    شب خوش

  12. محمد درویش نویسنده

    فعل و انفعالات شیمیایی که در سطح خاک در مناطق جنگلی شمال رخ می دهد، ناشی از رطوبت و مواد آلی نسبتاً غنی در خاک است که اندازه گیری ها نشان داده این واکنشهای خود به خودی و تخمیر حاصل از آن می تواند دمای بسیار بالایی را بیافریند که خود مسبب بسیاری از آتش سوزی های طبیعی در چنین جنگل ها و رویشگاه های انبوهی است. با این وجود، باز هم در این مورد از همکارانم در بخش تحقیقات جنگل مدد خواهم گرفت و نتیجه را برایت می نویسم. شب خوش مرد خاکی عزیز. من اما تا ساعتی دیگر راهی اصفهان هستم تا در همایش بررسی دلایل خشکی زاینده رود و گاوخونی شرکت کنم.

  13. اشکار

    غلام نرگس مست تو تاجدارانند
    خراب باده لعل تو هوشیارانند
    درویش خانا ، جنت مکانا،خلد آشیانا بکجا چنین شتابان؟
    شما مانند شراب کهنه و چهل ساله شیراز گیرا و مست کننده هستید،دوری و فراق شما بسیار سوزناک است بهتر است در هر سفر نایب السلطنه ایی برای خودتان بجای گذارید تا مشتاقانتان بیش از این از فراق شما دچارناراحتی و غم نگردند(خودمانیم ها، شما یا بهترین کارشناسان جهان در صفاهان گرد بیایند حضرات حاظر به افزایش دبی آب زاینده رود و احیای گاوخانی نیستند و کار این همایش نیز در آخر به جعبه ای گز ختم می گردد
    عطای بزرگان ایران زمین دوتا بارکلله یکی آفرین!
    پس در جاده مواظب خودتان باشید چون در هر ساعت 3 نفر در اثر حوادث رانندگی کشته می شوند)

  14. اشکار

    انشالله در بهشت و در کنار حوریان موبور بهشتی به خوردن شراب طهور بهشتی مشغول خواهیم شد راستی درباره غلمان اطلاعاتی دارید؟

  15. اشکار

    در حالی که استان کرمان بیشترین سطح زیر کشت پسته دنیا را داراست و سالانه از صادرات پسته این استان، درآمد بالایی نصیب کشور می شود، تولید و فروش این محصول در سال های اخیر با مشکلات و چالش های زیادی از جمله کم آبی روبه روست به طوری که به گفته نایب رئیس هیئت مدیره انجمن پسته ایران، سالانه حدود ۸ هزار هکتار باغ پسته در کشور خشک می شود بنابراین چنان چه برای رفع این مشکل، کاری صورت نگیرد رفته رفته پسته در ایران از دست می رود. از آن جایی که استان کرمان در حال حاضر یکی از قطب های اصلی تولید پسته در ایران و جهان به شمار می آید و این محصول استراتژیک، نقش بسیار مهمی در میزان صادرات غیرنفتی و ارزآوری برای کشور دارد، از بین رفتن باغ های پسته و کاهش سطح زیر کشت آن، می تواند لطمات جبران ناپذیری را بر اقتصاد منطقه و کشور وارد سازد بنابراین با توجه به این که آب، عنصر اصلی در تولید پسته محسوب می شود باید ساماندهی منابع آبی مورد اهتمام جدی مسئولان قرار گیرد.

    در همین راستا استاندار کرمان در نشست اعضای هیئت امنای انجمن پسته ایران با اشاره به مشکلاتی که پسته کاران با آن ها مواجه هستند، گفت: مهم ترین چالشی که تولید پسته را تحت الشعاع قرار داده، بحران کم آبی است.

    «دهمرده» اظهار داشت: امروز برای انتقال ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب باید بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال هزینه صرف کرد.

    وی افزود: امکان انتقال آب، منوط به ثابت ماندن سطح زیر کشت باغ های پسته است و با افزایش سطح زیر کشت، پیش بینی ها نادرست خواهد شد.

    وی عمق چاه های بیشتر از ۴۰۰ متر را برای سرمایه گذاری در تولید پسته، خطرناک دانست و تاکید کرد: باید انتقال آب با شیوه های جدید و مدرن آبیاری به منظور جبران بحران آب مدنظر قرار گیرد.

    وی با بیان این که سالانه یک میلیارد مترمکعب از سفره های زیرزمینی به صورت اضافه برداشت می شود، اظهار داشت: با استفاده صحیح از داده های موجود، باید ۳۰ درصد این میزان برداشت ساماندهی شود.

    دکتر «دهمرده» با اشاره به این که ۷۰ درصد پسته کشور در استان کرمان تولید می شود، تصریح کرد: برای رفع مشکل کم آبی این محصول، انتقال آب از مخزن به مخزن باید با شناسایی منابع لازم انجام شود.

    رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن استان کرمان نیز گفت: اگر برداشت آب از منابع زیرزمینی در زمین های معمولی حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد باشد این رقم در زمین های پسته حدود ۴۰ درصد است.

    «جلال پور» خاطرنشان ساخت: بهینه سازی مصرف آب، اعطای وام های بلندمدت و کم بهره برای انتقال آب و تلاش برای رفع ممنوعیت انتقال آب از نقطه ای به نقطه دیگر از اقدامات انجام شده برای رفع مشکلات آب موردنیاز پسته کاران است.وی با اشاره به این که انتقال آب به عنوان یک اصل در جلسه هیئت دولت به تصویب رسید، اظهار داشت: وزارت نیرو مکلف شده است از هر نقطه ای و به هر روش ممکن، آب را به کرمان برساند.نایب رئیس هیئت مدیره انجمن پسته ایران هم در این زمینه گفت: موضوع پسته مانند وقوع زلزله است، تا زمانی که رخ نداده و خسارت به بار نیاورده است کسی آن را جدی نمی گیرد.

    «نظری» اظهار داشت: اگر انتقال آب از اصفهان و سرچشمه های زاینده رود به کرمان انجام نشود، این استان دچار ضرر و زیان می شود. وی متوسط اشتغال در حوزه پسته را یک نفر در هکتار عنوان کرد و افزود: با احتساب سالانه ۸ هزار هکتار باغ خشک شده، ۸ هزار نفر بیکار می شوند.

    وی یادآور شد: این در حالی است که برای اشتغال هر نفر ۵۰۰ میلیون ریال سرمایه گذاری صورت می گیرد. وی ایجاد باغ پسته را در یک بازه زمانی ۱۲ ساله دانست و اضافه کرد: با این شرایط سالانه ۱۶۰ میلیارد ریال از دست می دهیم و اگر تلاش نکنیم پسته ایران و استان کرمان رفته رفته از دست می رود. همچنین نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی گفت: بحث انتقال آب در دستور کار جدی مجمع نمایندگان استان قرار دارد. «کریمی» افزود: توانسته ایم این باور را که بحران آب در کرمان جدی است در اذهان ایجاد کنیم.وی عنوان کرد: ۱۷۰ هزار میلیارد ریال کل اعتبار عمرانی امسال استان کرمان است که اگر ۲۵ هزار میلیارد ریال آن برای آب هزینه شود رقم بسیار سنگینی خواهد بود.

    وی اظهار داشت: به ازای هر هکتار از ۷۰۰ هزار هکتار اراضی موجود استان، ۱۰ هزار مترمکعب آب مصرف می شود.

  16. اشکار

    درویش خان نگفتم گاوخونی رو بی خیال!
    حالا هی بگو زاینده رود !همون بهتر که با آقایان دکتر ها یک کوبیده فرد اعلی بزنید پشت بندش هم یک پارچ دوغ خنک
    خودمانیم ها مااشعیر تگری باواریا با پسته چقدر می چسبد به به
    …. خانه از پای و بسط ویران است درویش خان مراقب جاده باش گفتن این حرف شایسته نیست ولی الان شما باید به تنها چیزی که فکر کنید حق ماموریت است و بس پول بنزین را هم باید حتما بگیرید

  17. اشکار

    در یزد هم پسته کاری های وسیعی انجام شده ظاهرا با دست خودمان بلایی که سر ماکارونی و فرش ماشینی و موکت ماشینی آوردیم سر پسته می آوریم بقدری موافقت اصولی احداث کارخانه ماکارونی و فرش ماشینی دادند که کمر تولید کننده ها به دلیل افزایش کالای بی کیفیت شکست
    ….فکرش را نکید درویش خان به خرید ملک در ساوه فکر کنید

  18. اشکار

    وزارت نیرو مکلف شده است از هر نقطه ای و به هر روش ممکن، آب را به کرمان برساند…

    …«نظری» اظهار داشت: اگر انتقال آب از اصفهان و سرچشمه های زاینده رود به کرمان انجام نشود، این استان دچار ضرر و زیان می شود
    …خوبه زاگرس نشینان نیز فراورده های فرد اعلای کرمان را تحریم کنند و خودکفا بشوند!

  19. tighoon

    ممنون میشم ایمیل خود را برای ارائه جدول آبیاری بمنظور نیاز آبی سوزنی برگان اراضی جنگلکاری مصنوعی ار سال تا از اطلاعات شما کمال استفاده را نمایم
    تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.