ماجرای تلخ سینه نمک را در منطقه حفاظت شده دنا یادتان هست؟ یادتان هست که 25 هزار اصله درخت بلوط را به جرم قرار گرفتن در مسیر عبور پروژه گذر خط لوله گاز عسلویه به مرکز و شمال ایران قطع کردند و آنگاه پس از رسانهای شدن موضوع و با شکایت سازمان حفاظت محیط زیست، به دستور دادستان کل کشور پروژه بعد از طی مسیر هفت کیلومتری متوقف شد.
اینک امّا خبر میرسد که گویا طبیعتستیزان عزیز توانستهاند مجوزهای لازم را برای ادامهی کشتار سبز خویش در این پارهی منحصر به فرد زاگرس فراهم آورده و میخواهند معبر 16 متری خود را با قطع دست کم 15 هزار اصله درخت بلوط دیگر که عمر متوسط آنها بیش از 200 سال ارزیابی شده است، ادامه دهند.
شوربختانهتر آن که حتا اداره کل منابع طبیعی کهکیلویه و بویراحمد را تهدید کردهاند که اگر مجوز قطع را صادر نکند، خسارت هم باید به طبیعتستیزان عزیزتر از جان پرداخت کند!
این درحالی است که به گفتهی مدیرکل اداره محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد قرار بر بازنگری کارشناسی و انجام ارزیابیهای زیست محیطی پروژه مزبور بوده و ایشان صراحتاً گفته بودند: خط لوله گاز با عرض 16 متر از کریدور سابق در جنگلهای دنا خواهد گذشت و کریدور جدیدی لازم نیست.
یادمان باشد که داریم در بارهی کدام نگین بیبدیل ایران سخن میگوییم:
کافی است به یاد آوریم که تعداد 440 گونهي گياهي (متعلق به 62 خانواده) در منطقهي حفاظتشدهي دنا شناسايي شده است كه از اين تعداد، 123 گونه از اهميت حفاظتي بيشتري برخوردار هستند، چرا كه يا اندميك بوده يا در معرض خطر، آسيبپذير و يا نادر به شمار ميروند (28 درصد). بنابراين، افزون بر 6 درصد از مجموع گياهان آوندي كشور تنها در 6 صدم درصد از خاك كشور تجمع يافتهاند؛ به ديگر سخن، هر هكتار از خاك دنا، از منظر غناي پوشش گياهي، ارزشي معادل 100 برابر هر هكتار از خاك ايران دارد.
افزون بر آن، متجاوز از 77 گونهي پرنده (15.6 درصد)، 23 گونهي پستاندار (14.4 درصد)، 35 گونه خزنده (19.7 درصد) و 20 گونهي ماهي (11.5 درصد) در محدودهي مورد مطالعه شناسايي شدهاند. يعني در مجموع 155 مهرهدار در منطقهي حفاظتشدهي دنا زيست ميكنند كه برابر است با 15.4 درصد از كل مهرهداران شناخته شدهي كشور. به سخني ديگر، از منظر تنوع جانوري، هر هكتار از زيستگاه دنا، حدود 257 برابر هر هكتار از خاك كشور ارزش دارد.
یعنی در مجموع ميانگين ارزش گونهگونی زيستي گياهي و جانوري هر هكتار از سرزمين دنا معادل 179 برابر هر هكتار از خاك كشور است.
این دریافت به معنای آن است که تخریب یک معبر 16 متری در چنین منطقهای، درست مانند این است که معبری به عرض 2864 متر را بخواهیم در جنوب تهران پاکسازی و تخریب کنیم!
وای بر ما که ناچاریم همچنان در بارهی این که روز خوب است و آفتاب مفید است و اکسیژن برای ادامهی حیات ضروری است، سخن بگوییم.
وای بر ما که ناچاریم از طرفداران و نویسندگان محیط زیستی بخواهیم که پرداخت 10 هزار تومان برای یک سال، ارزش آن همه نفرین را به مهدی اشراقی عزیز ندارد! دارد؟
گاه با خود در این اندیشه فرو میروم که نکند لطیف راست میگوید و آن لشکر گرینبلاگی سابق، چیزی جز یک سراب نبوده است! وقتی آنها که از محیط زیست حرف می زنند، حاضر نیستند 10 هزار تومان برای استمرار یگانه تارنمای وبلاگخوان سبز در وبلاگستان بپردازند، چگونه انتظار داریم از مردم عادی و مدیران طبیعت گریز کشور که برای حفظ محیط زیست از جان مایه بگذارند؟!
جناب درویش سلام
چند لحظه پیش خانم کاشفی از جمعیت زنان با بنده تماس گرفت و موضوع قطع درختان دنا را که در وبلاگ شما منتشر شده بود اطلاع رسانی کرد با اجازه شما بنده این خبر را به همه دوستان اطلاع رسانی می کنم. همچنین متشکرم از خبر رسانی به موقع شما
درود بر شما و خانم کاشفی عزیز …
جناب مهندس درويش عزيز
حداقل شما و من كه چند سالي را در منطقه حفاظت شده دنا پشت سر گذاردهايم، نيك مي دانيم اين منطقه ارزش برخورداري از طبقه بندي يك اتحاديه جهاني حفاظت را برخوردار مي باشد؛ يعني پهنه هاي طبيعي كمتر دست خورده و بسيار نزديك به شرايط طبيعت ناب .اين قبيل تخريب ها چيزي نيست جز حاصل ناداني و مهندسي بسيار عقب افتاده مادر بخش پول ساز نفت و گاز .اگر پولي كه صرف بازي كنان فوتبال مي كرديم ، در پرورش مهندسان رشته نفت و گاز به كار مي برديم ، امروز مي توانست وضع به گونه اي ديگر باشد .
وانگهي فراموش نكنيم كه امروز ” ارزيابي اثرات و پي آمدهاي زيست محيطي” به وسيله اي تبديل شده است براي تخريب محيط زيست به شيوه اي شبه علمي از يك سو و نان درآوري عده اي از كارشناسان “بي اخلاق” محيط زيست از سوي ديگر .اين خط لوله ارزيابي زيست محيطي شده است و بايد ديد كدام كارشناس بداخلاقي عهده دار انجام اين كار بده است . اين قبيل افراد بايد از ميان ما ترد شوند ، چه در غير اين صورت وجدان حرفه اي ديگران را نيز آلوده مي كنند .
با احترام ، ارادتمند ، كامبيز بهرام سلطاني
درود بر بهرام سلطانی عزیز …
می بینید چه بر سر تاج بی مانند زاگرس آورده و می آورند … متاسفانه خبرهایی که انتشار یافته، حکایت از آن دارد که مجوز های لازم برای قطع درختان مزبور از سوی کمیته ارزیابی محیط زیست صادر شده است.
من هم مانند شما بسیار مایلم تا بدانم این کدام متخصص محیط زیستی بوده که حاضر شده به خاطر مشتی ریال، اعتبار و آبروی خود را اینگونه به تاراج ببرد؟!
درود بر درویش عزیز
… در سال گذشته با نماینده پیمانکار همین خط لوله که برای اخذ مجوز ادامه مسیر در چهارمحال و بختیاری آمده بود در خصوص جنگلهای دنا صحبت کردم و ایشان می گفتند که ما در باند جدید کارمان را تمام کردیم و اینکه می گویند قرار است این لوله از باند قدیمی عبور کند بیخود است و کار احداث باند هم تمام شده است …
پاسخ:
نه اینگونه نیست … دکتر پیمان یوسفی آذر گفت که هنوز فرصت هست تا جلوی تخریب بیشتر را گرفت.
در http://www.hamtanab.com منعکس شد . . .
دشت و دامان وطن خراب و خاک آلود است واین پیر خسته را هیچ کس مددی نمیکند . .
سپاسگزارم فرشید جان …