سوگنامه‌ی حسین میرزایی ندوشن برای باغ اکولوژی نوشهر

در نخستین روز از آغاز پنجمین موج سبز طرفداران محیط زیست در دنیای مجازی، دکتر حسین میرزایی ندوشن – رییس مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور – هم به درج دیدگاه‌های خویش پیرامون سابقه‌ی 500 ساله‌ی باغ‌های گیاه‌شناسی در جهان پرداخته و بر این واقعیت تأکید کرده است که به رغم آنکه اغلب آن باغ‌ها هم‌اکنون در مراکز شهرهای پرجمعیت جهان قرار گرفته‌اند، اما هیچ کس به خود اجازه نمی‌دهد تا به بهانه‌ی توسعه به حریم این محیط‌های ارزشمند پژوهشی تجاوز کند. با این وجود، شوربختانه درک و فراست ما چنان است که حتا تحمل یک باغ گیاه‌شناسی 54 ساله را در شهر کوچکی چون نوشهر هم نداریم!
میرزایی ندوشن در این یادداشت، ضمن اشاره به ثبت ملی باغ گیاه‌شناسی نوشهر، با تأسف می‌نویسد: «افسوس از اين نيست که اين سرمايه عظيم ملي که سال‌هاي سال با هزينه‌هاي زياد ايجاد شده و با خون دل به اين درجه از رشد رسيده بود در يک چشم بر هم زدن بر باد فنا رفت، افسوس از اين است که برخي از مسئولين شهر، که بايد حامي و حافظ اين‌گونه اماکن باشند و در پاسداري و مراقبت از ذخایر توارثي گياهي کشور براي ديگران الگو باشند هم با اين حرکت غير عقلاني هماهنگ شده و با لشکرکشي و اعزام انبوهي از عوامل خود به متوليان باغ حتي اجازه عکس برداري و شايد آخرين وداع با مجموعه‌اي که چون فرزندشان برايشان عزيز بود، را هم ندادند.»

رییس مؤسسه‌ای که نگارنده افتخار خدمت در آن را دارد، در پایان نوشتار غم‌انگیزش آرزو می‌کند:
« اميدوارم با پيگيري‌هاي مستمر مسئولين ذيربط و همراهي مسئولين محترم قضايي کشور، سزاي اين عمل شنيع چنان داده شود که درس عبرتي براي همه کساني باشد که فقط منافع خود را ديده و حداکثر، زندگي را فقط در چرخش چرخ صنعت مي‌بينند و نه صداي شکستن تنه‌هاي تنومند درختان جنگلي، آنها را بيدار کرده و نه وحشت بيابان شدن درياچه‌هاي اروميه و هامون و نظایر اينها تأثيري در تغيير ديدگاه‌هاي متضاد با طبيعت در آنها گذاشته و منافع زودگذر صنفي و حتي اداري، همه واقعیت‌ها را بر آنها پوشانده است.»

در تارنمای مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور دو صفحه‌ی دیگر هم وجود دارد که با رجوع به آنها حال هر انسان علاقه‌مند به طبیعتی گرفته می‌شود! نمی‌شود؟
عنوان آن دو صفحه چنین است:
تصاوير باغ نوشهر قبل از تخريب
تصاوير باغ نوشهر پس از تخريب

افزون بر نوشتار تأمل‌برانگیز دکتر حسین میرزایی ندوشن، باید از موضع‌گیری شایسته دکتر رجایی، رییس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در محکوم کردن این تجاوز به نیکی یاد کرد. همچنین، دکتر محمّد خسروشاهی، مخاطبان خویش را به زنهاری تاریخی فراخوانده و فاجعه‌ی امروز را ریشه در عدم برخورد سزاوارانه با پدیده‌ی قطع درختان کهنسال به بهانه‌ی مقابله با خرافه پرستی می‌داند.
در این بین باید از نامه‌ی اعتراضی کانون عالی گسترش فضای سبز و حفظ محیط زیست و نیز بیانیه‌ی انجمن مهندسین فضای سبز ایران هم یاد کرد که با محکوم کردن قاطعانه‌ی این تجاوز شرم‌آور، به رسالت‌های ملی و قانونی خود عمل کردند.
همچنین روز پنج‌شنبه، ماجرای این تجاوز حیرت‌انگیز در برنامه گفتگوی داغ سبز و با حضور طرفین دعوا بیشتر مورد کنکاش قرار خواهد گرفت.

درود بر همه دوستانی که از پنجمین موج سبز وبلاگستان حمایت کرده و می کنند.

7 فکر می‌کنند “سوگنامه‌ی حسین میرزایی ندوشن برای باغ اکولوژی نوشهر

  1. مسعود

    دلم مي سوزد از باغي كه مي سوزد
    نه ديداري
    نه بيداري
    نه دستي از سر ياري
    مرا آشفته مي سازد چنين آشفته بازاري

  2. اشکار

    این تنها هجوم لودر و مشتی … چملاق دار نبود ، فوران لمپنیست بود . دملی بود که پس از چندین دهه تحمل ترکید .یازده هکتار زمین برای چه ؟ احداث پارکینگ برای سازمان بنادر ؟ زهی بلاهت و وقاحت
    نخستین دستاویز این غارت گران نغمایی کشیدن جاده بود و عجیبا که لودرها مستانه به پیش می رفتند!!
    ( امشب که مسته مستم ، دست و پای غم رو بستم ، از من نپرس کی هستم ! )
    روزی برای باغ مهر شهر دندان تیز کردند ، سپس آزادراه تهران شمال دستاویز خطبه بلغت خواندن برای جنگل های اطراف شد . جاده کشی در جنگل ابر مشخص گشت ابزاری برای زمین خواران بوده….
    عجیب …. مشغول بستن بار می باشند
    چوپان از برای گوسپند است نه گوسپند از برای چوپان

  3. محمد درویش نویسنده

    بله … تجاوز بي سابقه و شرم آور عده اي چماق دار منتسب به دولت فقط و فقط يك چيز را آشكار مي كند:
    محيط زيست و منابع طبيعي در اين كشور عملاً هيچ حافظ و پاسدار واقعي ندارد.
    به قول استاد بهرام سلطاني عزيز: مناطقي كه با عنوان حريم محيط زيست يا منابع طبيعي به شمار مي روند، تا هنگامي محترم شمرده مي شوند كه نهاد ديگري براي آنها ارزش و كاركرد ديگري تعريف نكرده باشد.
    درود بر اشكار عزيز.

  4. محمد درویش نویسنده

    بله تا این لحظه، دکتر میرزایی بالاترین مقام کشور در حوزه منابع طبیعی بوده که سزاوارانه موضع گرفته است.
    درود …

  5. بهمن

    آقای درویش عزیز،
    با تشکر مجدد از پیگیری این مسائل، متاسفانه پیوند دو تصویری که برای مقایسه ی قبل و بعد گذاشته اید کار نمی کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.