شاید مثبتترین نکتهای که در بیانیهی پایانی اجلاس 5 کشور ساحلی خزر به چشم میآید ، توافق نظر جدی و متفقانهای است که برای نجات ماهیان خاویاری این بزرگترین دریاچه جهان صورت گرفت و 5 رهبر جهان، به پیشنهاد قزاقزستان، تصمیم گرفتند تا راهکارهای اجرایی ممنوعیت 5 سالهی صید این ماهی را تا 3 ماه دیگر تبیین و ارایه دهند.
جالب این که قزاقزستان همان کشوری است که تاکنون با چنین ممنوعیتی که از سوی ایران و روسیه مطرح شده بود، مخالفت میکرد؛ اما اینک وضعیت چنان بحرانی شده که حتا قزاقها هم متوجه وخامت شرایط زیست ماهیان خاویاری در خزر شدهاند.
با این وجود، نکتهای که نباید فراموش کرد، آن است که این فقط صید بیرویه نبوده که سببساز کاهش چشمگیر شمار ماهیان خاویاری را فراهم کرده است؛ بلکه آلودگی روزافزون و بسیار شدید خزر هم یکی دیگر از عوامل نامساعدی است که سبب شده، زیستگاه گرانترین ماهی جهان با تهدید و تحدید مواجه شود. نکتهای که اگر توجه درخوری به آن شود، آنگاه ممکن است عنایت سیاسی رهبران 5 کشور ساحلی خزر به ماهیان خاویاری، سبب بهبود کیفیت و زیستگاه دیگر آبزیان خزر هم بشود.
یک دریافت تأملبرانگیز دیگر در این میان، اشاره به سخنان ژان باتيست لامارك (Jean Baptiste de Lamark) است؛ اکولوژیستی که بیش از 200 سال پیش و با صراحت گفته بود: «آبزيان دريا در مقابل انقراض نسل خود توسط انسان به طور طبيعی حفاظت میشوند. سرعت تکثير و زاد و ولدِ آنها بسيار زياد است، به سادگی در دام نمیافتند و به علاوه توانايي بالايي برای فرار از چنگ صيادان دارند. بدين جهت، احتمال آن که نوع بشر نسل آنها را به انقراض بکشاند، به هيچ عنوان مطرح نيست!»
امّا در کمتر از يکصد سال پس از این سخن، جهانيان دريافتند که پيشبيني خوشبينانهي لامارک تا چه اندازه همچون فرضيهي جنجالی تکاملیاش به خطا رفته است؛ حقيقتي كه در واپسين سالهاي قرن بيستم (1996) لويس اووين و تيم آنوين دركتاب 522 صفحهاي خويش با عنوان «مديريت محيطزيست» بر آن تأكيد كرده و مصداق بارزي از اشتباه علم ناميدند. اشتباهی که توافق اخیر 5 رهبر ساحلی خزر هم تأکیدی دوباره بر آن به شمار میآید.
امید است حضور محیط زیست به عنوان عامل همگرایی دولتها و ملتها از این پس نقشی پررنگتر در همایشهای منطقهای و فرامنطقهای یابد. زیرا پس از ماجرای ریزگردها که منجر به تشکیل اجلاسهایی با شرکت نمایندگان عالیرتبهی کشورهای ترکیه، سوریه، عراق و ایران شد؛ اینک، ماهیان خاویاری سبب شدهاند تا بیش از پیش توجه رهبران منطقه به لزوم رعایت هنجارهای محیط زیستی جلب شود.
سلام. جنگلهای جعفرآباد گرگان یه شدت در آتش میسوزد. هیج نیرویی در منطقه نیست. من بامداد امروز روستا بودم.آتش از شهر پیداست.
شهر پیداست.
اینجور که داره پیش میره باید دوستان عزیز فکر کنند اصلا جنگلی نبود که بخواهد بسوزد
هر کی میگه ما جنگل داریم دروغه و دنبال تشویش اذهان عمومیه
به نظر مي رسه داغي آتش جنگلها چنان اين وبلاگ و خوانندگانش را فراگرفته كه كسي متوجه خاويار نيست! هست؟
بهداد جان:
اگر امكان دارد چند عكس از آتش سوزي در جنگل هاي جعفر آباد برايم ارسال كن.
متشكرم.
سلام. باید تا به همین جا هم تبریک گفت وشاد بود که بالا خره بعد از مدتها این پنج کشور به نتیجه عدم صید پنج ساله ماهی خاویار رسیدند. ولی این کافی نیست. تا عدم رعایت صحیح به تعهدات بین المللی حفاظت محیط زیستی دریایی ، نابودی تالابها، استخراج نفت و گاز، تخلیه مواد زائد صنعتی و کشتیها و شهری به آب دریا،عدم زهکشی علمی و منظم دریا، و حتی آن طور که من شنیده ام ریزش باران های اسیدی بخاطر هوای آلودهٔ شهرهای ساحلی، و سرازیری بدون کنترل سیلاب ها به دلیل آتش گرفتن جنگل های شمال و….. از جانب این پنج کشور صورت گیرد،عدم صید ماهی به تنهایی نتیجه زیاد مثبتی نخواهد داشت.
بله بايد تبريك گفت. زيرا اين يكي از نادرترين مواردي است كه به تصويب جمعي رسيده و همه را به اشتراك نظر و همدلي كشانده است.
درود …