به همت گروهی از دوستان سختکوش و پژوهشگرم در بخش تحقیقات و اجرایی جنگل، گرانیگاهی علمی و فنی با عنوان: قطب علمي حفاظت، ارزيابي و بهره برداري پايدار از بلوط غرب ايران برپا شده و اعلام موجودیت کرده است. بیشک مهمترین هدف این کارشناسان و پژوهشگران نخبه، بررسی و کشف راههای ماندگاری بلوط ایرانی در زاگرس است؛ کوهستانی که اگر نبود، نه از کارون و کرخه و دز جراحی و مارون خبری بود و نه از زاینده رود و سفید رود و زرینه رود!
و البته همه میدانیم که حال بلوطها اصلاً خوب نیست. اینک اما برای نجات این بیماران عزیز و ارزشمند وطن، قرار است که سومين کارگاه آموزشي با عنوان: زوال (خشکيدگي) بومسازگان (اکوسيستم)هاي جنگلي بلوط زاگرس (بخش اول: فعاليتهاي بخش اجرا) در هفدهمین روز از مهرماه 1392 از ساعت 8 الی 13 در محل تالار اجتماعات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور برگزار شود.
فریبرز غیبی – مدير کل سابق دفتر امور منابع جنگلي (دفتر جنگلهاي خارج از شمال) و عضو کنوني شورايعالي جنگل سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري کشور – و کامران پورمقدم – مدير کل دفتر امور منابع جنگلي سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري کشور – دو سخنران این کارگاه هستند که امیدوارم بتوانند مشتاقان و دانشجویان این حوزه را به رموز پایداری بلوط و تلاشهایی که تاکنون انجام شده است، رهنمون سازند.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با ضوابط شرکت، میتوانید با دبيرخانه قطب به شمارههاي 5-44580282-021 داخلي 217 (دکتر مهدي پورهاشمي) و يا خانم عطار، مسئول آموزش ضمن خدمت (داخلي 237) تماس حاصل فرماييد.
چه عكس دردناكي است .
كار گروه آموزنده و خوبي باشد …
حضور براي عموم آزاد است استاد ؟
بله. البته باید ثبت نام کنید.
درود …
درود استاد خیلی درس میگیرم از مطالب پر بار شما درود بر شما
سلام
از مناظره دیشبتون بسیار لذت بردم. پاینده باشید
آب در کوزه و ما تشنه لبان میگردیم!
این همه دور خود نچرخیم راه حل نجات دریاچه ارومیه را کارشناسان و مسئولین به خوبی می دانند،من خودم بچه ارومیه هستم و از دوران نوجوانی کتابها و مقاله های زیادی در مورد دریاچه ارومیه و حوزه آبریز آن مطالعه کرده ام ،مشکل در یاچه با انتقال حوزه ای و بارور کردن ابر ها حل نمیشه به نظر من کار را مشکل کردن است البته من آن را تکذیب و یا منکر آن نیستم اما وقتی خود دریاچه این همه رود پر آب مثل زرینه رود ،نازلو،باراندوز،سیمینه رود،شهر چای و… دارد ما به سراغ گزینه های فرعی می رویم،کافیست به بالا دست رودخانه ها بروید و ببینید که در خود فصل تابستان چه آب فراوانی به سمت دریاچه روانه می شود اما به علت آب بندها و سدهای کوچک و بزرگی که سر راه این رودخانه ها جهت مصرف کشاورزی و… احداث شده قطره ای آب به سمت دریاچه نمی رود. تنها در اوایل فصل بهار اندکی آب به دریاچه سرازیر می شود که آن هم در گرمای فصل تابستان و بیشتر از ورودی آب به دریاچه با سرعت باور نکردنی(روزانه یک سانتیمتر)تبخیر می شود. بارور کردن ابرها هم بی فایده است چون وقتی که ابر است از زمانهای قدیم تا به امروز به طور طبیعی در فصل پاییز و بهار در منطقه بارندگی شکل می گرفت مگر اینکه بخواهند این کارشناسان و مسوولين یک کار غیر ممکن انجام بدهند و در فصل غیر بارندگی مثل تابستان ابر درست کنند و بفرستند بالای دریاچه…؟ به نظر من تعیین حق آبه دریاچه از رودخانه های اقماری دریاچه ارومیه در تمامی فصول و انتقال آن از طریق کانال به دریاچه با در نظر گرفتن آب برای زمینهای کشاورزی هم دریاچه را سیراب می کند و هم زمینهای کشاورزی بی آب نمی مونه. البته باید آبیاری سنتی و چاههای غیر مجاز هم مدیریت بشه تا این کار واقعا عملیاتی بشود.جناب آقاي درويش اينجانب علاقه فراواني به طبيعت ايران خصوصا درياچه اروميه دارم و حاضر هستم با جنابعالي كه متخصص در اين حوزه هستيد همكاري كنم چون نظرات و مقالات شما را در سايتها مطالعه كرده ام و با شما اتفاق نظر دارم متاسفانه بعضي از متخصصين ايراني و صاحب چهره نظراتي خطرناك ارائه داده اند كه اين ناشي از عدم شناخت آنها از موقعيت منطقه است
آقاي درويش مي توانم به صراحت بگويم سال 95 سال پايان عمر اين درياچه است البته اگر فكر و اقدام عاجلي از سوي دولت نشود و ديگر فرصتي براي مطالعه و تحقيق نيست يك دهه است كه وقت را تلف كرده اند به بهانه مطالعه و بودجه كافي ،واقعا اوضاع درياچه وخيم است.
با تشکر
سلام
با اجازه تان نوشتار همراه با درج منبع بازنشر شد
پیروز باشید
سلام جناب درویش
تحقیقات شخصی من چند سال روی تاثیر گراز های زاگرس روی ماندگاری طبیعت کوهستانی منطقه و بلوط ها و گوت ها بوده.
خوشحال می شم همکاری کنم.
درود بر شما
مناظرتون با جمعی از خشک مغرها و بی کفایتان مسئول نما رو دیدیم…خدا عمرتون بده. عالی بود.
درود فراوان بر استاد ارجمندم جناب مهندس درویش نازنین
کار بزرگ وارزشمندی است که لازم می بود. متاسفانه با بازگشایی مدارس و آغاز سال تحصیلی شاید نتوانم که در کنار شما و این عزیزان باشم . وگرنه آرزوی قلبی من که زاده ی بلوط ستانهای زاگرسم تشکیل چنین کارگروه تخصصی و کارآمدی بوده است .
دست همه یشما را می بوسم
جناب آقای مهندس درویش عزیز مشکلی که به نظر من می آد اینکه درسته که بزرگترین عامل تخریب محیط زیست تصمیمات نابجا و نابخردانه مسوولینه !اما بنظرم نقش مردم محلی و حساسیت آنها برای حفظ یک گونه گیاهی و جانوری بسیار مهم هست چرا که مردم مسوول و حساس ،اجازه اجرای طرحی های آسیب زا رو نمی دهند .
اما اکثر کارگاه ها ،همایش ها ،جشنواره در پایتخت کشور انجام می ده و چه بسار حتا مسوولین استانهای مربوطه هم نباشند چه برسه به مردم بومی منطقه !
ببخشید من جسارت کردم
سلام. نمی شه که یک طوری باشه که تشکل هایی که برای حفاظت از بلوط فعالیت کرده اند نیز بتوانند بیایند و کارهایشان را ارائه کنند. یعنی وقتی که دعوت نامه را میخوانی حس می کنی که فقط افراد دانشگاهی یا کسانی که علاقه مند به تحقیقات علمی هستند می توانند شرکت کنند.
سلام. می پرسم که آیا تشکل هایی که برای حفاظت از بلوط فعالیت کرده اند نیز می توانند بیایند و کارهایشان را ارائه کنند. وقتی که دعوت نامه را می خوانی حس می کنی فقط افراد دانشگاهی یا کسانی که علاقه مند به تحقیقات علمی هستند می توانند شرکت کنند.
سلام. این را یک نگاهی کنید :
http://asaad.blogfa.com/post-8.aspx
درود بر استاد سعید نوری نشاط …
لطفا در این باره مستقیما با آقای دکتر مهدی پورهاشمی تماس بگیرید تا هماهنگی های لازم صورت گیرد.
سلام
خدا به جنگلهای بلوط رحم کند …
دوست گرامي جناب آقاي سعيد نوري نشاط
قطب علمي بلوط درصدد ايجاد فضايي است که دانش و تجربه موجود در زاگرس با حضور کارشناسان و متخصصان ارائه و نقد و بررسي شود. بنابراين عزيزاني که تجربة علمي و عملي لازم را درمورد جنگلهاي بلوط زاگرس دارند، مي توانند از اين فضا استفاده کنند. لطفا براي توضيحات تکميلي به وب سايت موسسه تحقيقات جنگلها و مراتع کشور مراجعه کرده و در بخش آرشيو اخبار، فراخوان دعوت به مشارکت براي قطب علمي بلوط را مطالعه نماييد.
دوست گرامي جناب آقاي فيروزي
در برنامه هاي آينده قطب علمي بلوط پيش بيني شده است که برخي کارگاه ها و گردهمايي ها در استان هاي زاگرسي برگزار شود. البته در کارگاه هاي پيشين قطب علمي بلوط مسئولين استاني نيز دعوت شده بودند که حضور بسيار خوبي نيز داشتند.
دوست گرامي جناب آقاي سياوش سليمي
يکي از موضوعاتي که جاي آن در کارگاه هاي آموزشي قطب علمي بلوط خاليست، پژوهش هاي مرتبط با حيات وحش زاگرس است. در اين زمينه عزيزاني تمايل به برگزاري کارگاه کرده اند. شما نيز مي توانيد با دبيرخانه قطب تماس گرفته و موضوع موردنظر خود را بطور جامع بيان کنيد تا درصورت تاييد در قطب، در دستور کار کارگاه هاي آينده قرار گيرد.
کاش فکری هم برای مردم مناطقی می شد که بخاطر فقر مادی مجبورن بلوطها را به ذغال تبدیل کنن. همین طور سودجویان و به هر طریق ذغال بلوط رو تهیه و روانه بازار می کنن.
چطور می تونم عضو این انجمن بشم و به احیای جنگلهای زاگرس کمک کنم
فکر می کنم یکی از راههای اون جلوگیری از طرحهای انتقال آب از زاگرس هست. کاش طرحهای انتقال آب از زاگرس رو متوقف می کردن بهشت اباد ممنوع !
دوست عزيز تي کال
با حضور در يکي از کارگاه هاي قطب و يا تماس با دبيرخانه قطب مي توانيد اعلام عضويت نماييد. البته توجه داشته باشيد که اين بقول دوست عزيزم مهندس درويش گرانيگاه، يک قطب علمي است که زيرنظر وزارت علوم فعاليت مي کند و اهداف و برنامه هاي آن کمي با انجمن ها و سمن ها متفاوت است. توضيحات کامل در اين زمينه در وب سايت موسسه تحقيقات جنگلها و مراتع کشور، منوي قطب علمي حفاظت، ارزيابي و بهره برداري پايدار از بلوط غرب وجود دارد.
جلسه قبل که حتی از دفتر منابع جنگلی سازمان جنگل ها یک نفر هم نیامده بود شما هم که نبودید گفتم شاید ماموریت هستید( امدم یادداشت گذاشتم که اصلا محل نگذاشتید) دکتر ایرانمنش صحبتش خوب بود با اینکه تعدادی که امده بودند 20 نفر هم نمی شد اما سخنران دومی فقط پایان نامه بود مدل ایشان اصلا با وضعیت الان رویشگاههای بلوط نمی خورد کلی خسته شدیم. این کارگاهها باید مسئولین حتما باشند دانشجو ها هم بیایند و اساتید هم باشند مگر نه هر کسی برای خودش حرف بزند که نمی شود .سر ناهار و پذیرایی هم که کلی خجالت زده شدیم که در مقایسه با سمینار دکتر مخدوم تازه قدر انجا را دانستم امید که ایندفعه راه حل خوبی برای بلوط ها پیدا شود با تبلیغات ایندفعه استقبال بهتر باشد
سلام آقای درویش عزیز سپاس از نگرانی های شما نسبت به طبیعت ایران عزیز ما نیز نگرانیم اما آن را با زبان دیگری در دهکده خاطرات قلمی می کنیم منتظر حضور شما هستیم تا از تجربیات شما بهره مند شویم بدرود
حامد-وبلاگ خوبی داری تمایل داشته باشی لینک شویم -اطلاع بده
به نام خبرگزاری لحظه ای http://lahzei-info.ir/
سال 93 سال احیای جنگلهای زاگرس
بلوط عروس زاگرس “جشنواره بلوط”
” هر کلاس یک نهالستان”
ناحیه رویشی زاگرس که 11 استان کشور را در خود جای داده است میزبان یکی از ارزشمندترین گونه های درختی جهان به شمار می آید. جنگلهای بلوط از منتهی الیه شمال غربی ایران (پیرانشهر واقع در آذربایجان غربی) آغاز و سپس غرب و جنوب غرب ایران (میان جنگل در جنوب شیراز) را طی می کنند.
در سالهای اخیر جنگلهای زاگرس تهدیدات بسیاری را تجربه کرده و در این بین بخش عظیمی از وسعت این جنگلهای ارزشمند از دست رفته اند. استان چهار محال بختیاری و لرستان و.. نیز از گزند آسیبها در امان نمانده و متاسفانه تخریبهای خرد و کلان بسیاری را تجربه کرده است.
اگر امروز جنگلهای و رویشگاه جنگلی زاگرس با تخریبها و تهدیدات بی شماری دست و پنجه نرم می کنند، حاصل یک مجموعه از عوامل مختلف است. مجموعه ای که امروز فشارهای زیادی را بر روی جنگلهای چهارمحال بختیاری وارد ساخته است.
جنگلهای بلوط استان چهار محال بختیاری و لرستان در ناحیه مرکزی منطقه زاگرس قرار گرفته اند و به اعتقاد کارشناسان به خطر افتادن آنها می تواند تاثیرات بسیار پیچیده ای بر روی کل اکوسیستم ناحیه زاگرس در پی داشته باشد.
یکی از مشکلاتی که در سالهای اخیر بیشترین ضربه را به جنگلهای زاگرس وارد ساخته هجوم بی سابقه ریزگردهای عربی بوده است. ذرات معلقی که در پنج سال گذشته با تداوم ورود به ناحیه زاگرس، نفس کشیدن را برای درختان بلوط سخت کرده و مهلک ترین ضربه را به حیات این گونه ارزشمند وارد ساخته اند.
از سوی دیگر امروز با تغییرات اقلیمی رخ داده در کشورمان و استان زاگرس نشین و طرح ها ی انتقال آب کارشناسی نشده که آبهای زیست محیطی را نیز نشانه رفته اند ما شاهد روند افزایشی تخریبها در سطح جنگلهای بلوط هستیم. تغییرات اقلیمی موضوعی است که امروزه در تمامی نقاط جهان به چشم آمده و متاسفانه تاثیرات بسیار منفی را بر روی اقتصاد جهان گذاشته است. از این رو اقلیم زاگرس در سالهای اخیر دستخوش تغییرات بسیاری شده و این یکی از مهمترین دلایل عقب نشینی جنگلهای زاگرس است. به اعتقاد کارشناسان محیط زیست در سال های اخیر در نحوه بارشها در منطقه زاگرس تغییرات گسترده ای به وجود آمده و اکثر ریزشهای جوی به صورت رگبارهای تند و کوتاه مبدل شده است. این امر موجب می شود که آب باران به سرعت از دسترس خارج شده و منابع آب مورد نیاز ریشه های بلوط تامین نشود.
همچنین مشکل دیگری که درختان بلوط و جنگلهای استان با آن مواجه هستند خشکسالی است. خشکسالی موضوعی است که همیشه در کشور ما مطرح بوده است چرا که ایران سرزمینی خشک و نیمه خشک است و به همین علت همواره با خشکسالی های متعددی روبه رو بوده است.
این در حالی است که خشکسالی های اخیر در کشورمان فراتر از حد تصور کارشناسان عمل کرده اند بطوریکه این خشکسالی ها در کنار تغییرات کاملا محسوس آب و هوایی بر روی رویشگاه های اصلی بلوط تاثیرات قابل توجه ای را بر جای نهاده اند.
به هر روی مجموع عوامل یاد شده و دیگر عوامل از جمله آتش سوزی، چرای بی رویه دام، تغییر کاربری جنگلها و مراتع و … دست به دست هم داده اند تا زاگرس به عنوان پربرکت ترین منطقه ایران اسلامی دچار خسارات جدی شود.
لذا لزوم فرهنگسازی آموزش و احیای جنگلهای زاگرس در استان ما و سایر بخشهای زاگرس لازم و ضروری می باشد.
این طرح باید با مشارکت تشکلهای زیست محیطی مدارس معلمین و کارشناسان محیط زیست و منابع طبیعی استانها و دانشگاه های و مراکز آموزش عالی به سرانجام برسد.
طرح حاضر با عنوان جشنواره بلوط با اهداف زیر باید دنیال شود
1- فرهنگسازی در راستای حراست و احیای جنگل های بلوط
2- شناخت محصولات جانبی و اشتغال زایی از محصولات فرعی به جای استفاده مستقیم و تولید زغال و…
3- توسعه کشت گونهای بومی از جمله بلوط در فضاهای سبز شهری
4- حفاظت از جنگل در راستای حفاظت از منابع آب
اهداف فرعی:
1-جذب گردشگران با عنوان جشنوار بلوط و محصولات جانبی د راستای تقویت معیشت بهره برداران بلوط و بعنوان گزینه جایگزین
2-نهادیه کردن فرهنگ حراست از جنگهای و حوزه آبخیرو گونههای بومی و میراث ژنتیکی استان در کودکان و جوانان به عنوان تصمیم گیران آینده کشور و استان
گام اول :
تعامل بین بخشهای مختلف دانشگاهی و آموزش و پرورش و تشکلهای محیط زیستی استان و تصمیم گیران و خبرگان محلی
تهیه و نشر دستور العمل کاشت و بهره بردای بلوط برای طیفهای مختلف سنی با اولویت کودکان و نوجوانان
آموزش جمع آوری بذور و کاشت نهال برای عموم بویژه کودکان و دانش آموزان “مدارس و مراکز آموزش عالی پایگاه عملیاتی می توانند باشند”
برنامه ریزی از شهریور ماه تا اسفند ماه و برنامه ویژه روز 13 نوروز. روز انس با طبیعت با کاشت درختان بلوط. در مرحله دوم بعد کشت اسفند ماه خانوادگی .
این طرح نیازمند کامل شدن و برنامه ریزی دقیقتر می باشد لطفا مارا یاری کنید.
این طرح با کمک معلم یکی از روستاهای لردگان( منوچهر شیرانی) به عمل رسید تصاویر دانش آموزان با گلدانهای بلوط را مشاهد می کنید همچنین در شهرستان چگینی لرستان نیز از اول دی اجرای می شود.