بایزید مردوخی را اغلب آنهایی که با آب، محیط زیست، کشاورزی و اقتصاد سر و کار دارند، میشناسند. او که در طول نیم قرن اخیر، دانش اقتصاد را از دانشگاه مریلند، مدیریت را از دانشگاه ایالتی کالیفرنیای جنوبی و راز و رمز توسعه اقتصادی را از آژانس برنامهریزی اقتصادی ژاپن فراگرفته و در کارنامه خود 21 کتاب منتشر شده دارد، اخیرا در باره سد داریان، جملهای زنهاردهنده گفته است: «زیان آبگیری سد داریان تا ابد جبران نمیشود و سدسازی تهدید بزرگی برای تمدن هورامان است.» دقت کنیم که این جمله را کسی گفته که خود روزگاری رئيس كميته راهبردي برنامه چهارم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي كشور بود و اینک نیز عضو كميسيون آيندهنگري فرهنگستان علوم ايران و مشاور وزیر کار در کابینه حسن روحانی است و بنابراین دغدغه اشتغال و توسعه را که طراحان سد داریان با این دو چماق مخالفین خود را میرانند، خوب درک میکند.
با این وجود، طرفداران سدسازی و طرحهای انتقال آب بینحوضهای همچنان و با وقاحت هر چه تمامتر، مخالفین خود را مشتی آدم احساساتی بدون مطالعه تصویر کرده و بر برج عاج خود میتازند! چرا؟
چرا کسی متوجه حقوق بومنشینان ساکن در اطراف سد داریان و پروژههای پهنپیکر و گرانقیمت اقماریاش نیست؟
در همین باره، محسن تیزهوش عزیز یادداشتی را قلمی کرده و پیشنهادی درخور ارایه داده است که امیدوارم مورد توجه قرار گیرد؛ یادداشتی که با خبری تکاندهنده آغاز میشود: اینکه مافیای پرقدرت طبیعتخوار به طور متوسط هفتهای دو کنشگر محیط زیست را که مخالف ایشان هستند، در جهان را به قتل میرساند!
وی مینویسد:
«بر اساس گزارشی که سال 2015 از سوی سازمان غیردولتی گلوبال ویتنس منتشر شده، هر هفته حدود دو فعال محیط زیست و حقوق بومیان در جهان کشته میشوند که این حقیقت تلخ، توجه و حمایت بیشتر مجامع بینالمللی را می طلبد؛ سالهاست که با گسترش فعالیتهای ضد شکار، سدسازیهای مخرب و برنامههایی که به تخریب طبیعت منجر میشوند بر شدت خشونت، تهدید و حذف فیزیکی فعالین محیط زیست نیز افزوده شده است. به عنوان مثال، در ابتدای سال 2015 گریگوری گیبارد که از او به عنوان یکی از فعالان حفاظت محیط زیست و ضد شکار یاد میشد، در جمهوری زیمبابوه و در جنوب قاره آفریقا به ضرب گلوله از پای درآمد؛ مردی که پیشتر هم به وسیله شکارچیان غیرقانونی تهدید به مرگ شده بود. یک سال پس از قتل آقای گیبارد نوبت به قتل غمانگیز بانوی استقامت و شجاعت برتا کاسِرس رسید تا نشانی باشد برای حرکت درست فعالین محیط زیست در برابر سودجویانی که تنها به منافع اقتصادی خویش می نگرند و هیچگاه آوارگی مردم محلی و تخریب تنوع زیستی کوچکترین اهمیتی برای ایشان نداشته است! اینک برای گرامیداشت یاد و اعتقادِ انسانی برتا کاسِرس یکی از مشهورترین فعالان محیط زیست و حقوق بومیان که سوم مارس 2016 در هندوراس به دست طبیعت ستیزان به قتل رسید، پیشنهاد می شود سازمان ملل متحد روز سوم مارس را با هدف دفاع از حقوق بومیان و جوامع محلی در برابر تخریبهای مختلف محیط زیست نامگذاری کرده و در تقویم رسمی خود درج کند. در این بین باید به این نکته بسیار مهم اشاره کرد که جوامع محلی که در ایران نیز زیست می کنند در برابر مخربان طبیعت هیچگاه آرامش نداشته و در موارد گسترده ای به نام توسعه از سرزمین خویش کوچانده شدهاند تا زمینها و خانههایشان به زیر آب سدهای بزرگ رفته و همچنین استخراج نفت سبب آلودگی چاههای حیاتبخش آنها شده که این موارد تنها گوشه ای از هزاران آسیبی است که روزانه به این انسانها تحمیل می شود. لازم به ذکر است که نهم اوت در تقویم سازمان ملل متحد، روز بينالمللی مردم بومی جهان نامگذاری شده اما امروز و با هدف حمایت از راه انسانهایی همچون برتا کاسِرس که حامی حقوق بشر بوده و از جان و مال خویش در برابر دفاع از حقوق بومیان گذشت و به تمام انسانهای جهان نشان داد که باید در برابر غارتگرانی که منابع طبیعی زمین و محل زندگی بومیان را نابوده کرده و اسباب آوارگی آنان می شوند، ایستاد.»
به نظرم، پیشنهاد سزاوارانه محسن تیزهوش جادارد تا به عنوان یک مطالبه ملی از سوی تشکلهای مردمنهاد محیط زیستی به سازمان ملل متحد ارایه شود تا بار دیگر پیشگامی ایرانیان در دفاع از گونهگونی زیستی فرهنگی زمین به اثبات رسد.
امیدوارم روزی دست متجاوزین از دامان طبیعت کوتاه شود….
آمین و درود بر شما …
ممنوعیت عرضه کیسه های پلاستیکی در فرانسه
استفاده از کیسه های پلاستیکی در فروشگاه های فرانسه از اول ژوئیه 2016 ممنوع اعلام شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری فرانسه از پاریس ،استفاده از کیسه های پلاستیکی در فروشگاه های فرانسه از اول ژوئیه 2016 ممنوع اعلام شد .
این ممنوعیت با واکنش مثبت مدافعان محیط زیست که برای کیسه های قابل بازیافت فعالیت می کنند ،مواجه شده است .
حکم تایید این ممنوعیت که قرار بود درابتدا اول ژانویه اجرا شود ، پنجشنبه در روزنامه رسمی دولت فرانسه منتشر شد.
این تصمیم برای همه مغازه های کوچک و بزرگ و نیز پمپ بنزین ها ،داروخانه ها ،بازارهای سرپوشیده و روباز اعمال می شود.
وزارت محیط زیست فرانسه تاکید کرد : هدف از این تدبیر کاهش تاثیرات زیست محیطی قابل ملاحظه مربوط به تولید و توزیع این کیسه های پلاستیکی است.
برای اینکه کیسه های پلاستیکی دوباره به طبیعت بازگردند ، صدها سال نیاز است .
وزارت محیط زیست فرانسه افزود 75 درصد از زباله های رها شده در دریا پلاستیکی هستند و 86 درصد از گونه های لاک پشت های دریایی این زباله ها را می خورند زیرا آنها را با چتردریایی اشتباه می گیرند.
حدود پنج میلیارد کیسه پلاستیکی یک بار مصرف هر سال در فروشگاه ها به مردم عرضه می شود و 12 میلیارد کیسه پلاستیکی برای مصارف دیگر خارج از فروشگاه ها عرضه می شود. گمان می شود بیش از نیمی از این کیسه های زباله در داخل طبیعت رها می شود.
قتل برتا کاسیرس کل آمریکای لاتین را در بهت و غم فرو برد.
لازم به ذکر است که این قتل در حکومتی کودتایی هندوراس رخ می دهد که با حمایت مستقیم ایالات متحده روی کار آمده و کارش جاده صاف کنی برای چپاول شرکت های چندملیتی است.
درود بر شما به خاطر اطلاع رسانی تون در این زمینه.