دکتر جلال ‌الدین شایگان: آب تهران ناسالم است!

در ادامه‌ی چهار یادداشت گذشته که به روایت مهم‌ترین فرازهای گفتگوی رو در روی برخی از فعالان و نخبگان محیط زیست  با شهردار تهران پرداخته شد، اینک می‌خواهم سخنان دکتر جلال‌ الدین شایگان را انتشار دهم، استاد دانشگاه صنعتی شریف و رییس شاخه‌ی محیط زیست فرهنگستان علوم ایران؛ سخنانی که بخش‌هایی از آن بسیار بحث‌برانگیز و مهم ارزیابی شد.
استاد شایگان، سخنان خود را در چهار بند تنظیم و ارایه کرد:
1-    آب تهران ناسالم است. بررسی‌ها و اندازه‌گیری‌هایی که توسط خود من در خروجی تصفیه‌خانه‌ها و چاه‌های آب تهران صورت گرفته، جملگی نشان از آلوده بودن این آب می‌دهد. اما نکته مهم این است که آب تهران فقط به نیترات آلوده نیست، بلکه یک ماده‌ی خطرناک‌تر دیگر در آب تهران مشاهده شده است به نام TOC که یک پارامتر نسبتاً ناشناخته است که در هنگام کلر زدن به آب آشامیدنی به ترکیبات کلره تبدیل می‌شود که اغلب سرطان‌زا هستند. نکته نگران‌کننده آن است که میزان این ماده از 3 تا 14 میلی‌گرم در جاهای مختلف – اعم از خروجی تصفیه خانه‌ها تا چاه‌های آب متغیر است؛ در حالی که استاندارد آن در آب شرب باید صفر باشد. من از شما آقای شهردار می‌خواهم تا به این موضوع رسیدگی فرمایید، هرچند که می‌دانم مدیریت آب در تهران برعهده‌ی سازمان دیگری است.
2-    معضل زباله‌ی تر هنوز در تهران حل نشده است، در صورتی که من طرحی دارم که خانواده‌ها به راحتی می‌توانند زباله‌های تر خود را به کمپوست تبدیل کنند و کتابی به زبان ساده در این خصوص نوشته‌ام که امیدوارم شهرداری تهران در توزیع آن بین مناطق شهری تسهیل فرماید.
3-    متأسفانه جنگل‌کاری‌های وردآورد در غرب تهران، به بهانه ساخت و ساز – آن هم برای تعاونی‌های متعلق به شهرداری – دارد قلع و قمع می‌شود (ماجرایی که نگارنده هم بر آن تآکید کرد و پیش‌تر هم در همین تارنما به آن پرداخته‌ام). دکتر شایگان این موضوع را حیرت‌آور و غیرقابل قبول دانست و به آقای قالیباف گفت: اگر مایل باشند، می‌توانند اطلاعات جزیی‌تری را در اختیارشان قرار دهند (موضوعی که شهردار قول پیگیری آن را دادند).
4-    آخرین نکته‌ای که دکتر شایگان بر آن تأکید کردند، روند نگران‌کننده‌ی تخریب محیط زیست نه فقط در تهران که در ایران بود؛ ایشان خواستار برانگیختگی بیشتر آحاد مردم شده و از نخبگان خواستند تا بنیادی با نام “بنیاد محیط زیست ایران” تشکیل دهند که بتوانند بدون وابستگی‌های دولتی و صنفی به روشنگری در این حوزه بپردازند و از شهردار تهران خواست تا به این موضوع عنایت بیشتری کنند.

مؤخره:

–    دکتر صدرالدین علی‌پور هم روایت خویش را از این ماجرا ارایه داده‌اند.

در همین باره:

مجید مخدوم: ستاد محیط زیست و توسعه پایدار ۱۸ ماه است که تشکیل جلسه نداده!

نبی بیدهندی: مدیریت زباله در ایران با کیست؟!

تا الگوهای فشار تغییر نکند، در تهران کاری نمی‌توان انجام داد!

18 فکر می‌کنند “دکتر جلال ‌الدین شایگان: آب تهران ناسالم است!

  1. مسعود

    به امید برانگیخته شدن آحاد مردم و نخبگان در مورد محیط زیستمان

    و به روزی برای جناب دکتر شایگان …

    در ضمن ؛ این عکس های بی هوا خیلی دیدنی شده !

  2. شیوا شفاهی

    درویش عزیز خسته نباشید و پایدار بمانید
    خیلی موضوع مهمی است.
    آقای مسعود فعلا در راه ابن برانگیختگی هستیم اما ما همچو لاک پشت حرکت می کنیم. ;-)
    فقط و فقط در حوزه افرادی “خاص” محدود می گردد و باز هم بی نتیجه است چون از متفکران “غیر دوست” استفاده نمی شود این” بنیاد محیط زیست” هم یکی دیگر از جاهای است که در حلقه کوچک محیط ریست ایران به زودی شاید ببینیم و باز جای برای چای و شیرینی و نسکافه خوری و ضحبت های تکراری .
    به امید روزی که توسعه در حفظ محیط زیست را از مسائل حاشیه ای پاک کنیم. :-D

  3. محمد درویش نویسنده

    اگر به جایی برسیم که بتوانیم متفکران را – فارغ از این که دوست هستند یا نه! – به هم افزایی و تعامل نزدیک کنیم؛ آنگاه بسیاری از دردها را دانسته و برای درمانش اقدام خواهیم کرد.
    درود …

  4. کریم زادگان

    درویش جان سلام
    مطالب جلسه شهرداری را از نگاه شما دنبال کردم.برایم جالب و تامل برانگیز بود.
    درویش جان بسیاری از آقایان شرکت کننده در جلسه که سا ل هاست حافظه خود را از دست داده و با قرص و دارو زندگی می کنند دیگر چه فکر و ایده جدیدی می توانند برای محیط زیست ما داشته باشند(البته خدا مر ببخشد که بسیار ی استادان ما بودند و ما هم به این مرحله شاید برسیم اما موضوع محیط زیست از همه چیز مهم تر است و باید این جمله را میگفتم) یا بسیاری از آقایان که دغدغه شخصی دارند یا د رزمان صدارات و مسئولیت خود هیچ گلی سر محیط زیست نزدند و چون کبوتر حرم ند از این صندلی به آن صندلی جابجا می شوند.بسیار ی از این آقایان چه کارنامه ای دارند که دوباره نسخه می دهند.واقعا چند درصد افراد شرکت کننده از نخبگان جوان محیط زیستی زیر 40 سال سن داشتند که بسیار ی از آنها دارند از کشور خارج می شوند.
    من به این موضوع رسیده ام که حل مسائل زیست محیطی ما به افراد خلاق . جوان عاشق و فعال نیاز دارد که اصلا به آنها میدان داده نمی شود.حتی من هم باید راه را برای شاگردانم باز کنم.لذا بسیاری از آقایان که هم سن بابا بزرگ من هستند واقعاباید راه را برای شاگردانشان باز کنند تا نسل جوان با انگیزه و خلاقیتی که دارد بتواند مشکلاتش را خو د حل کند.
    در 20 سال گذشته آلودگی هوا به کجا رسید؟؟ که آلودگی آب هم به آن اضافه شد.اگر باز هم بخواهیم با نام ها و یادها(یا معادل آن کبوتران حرم)مسائل محیط زیست راحل کنیم وضعمان از این که هست نیز بدتر می شود(باید به افراد با هوش و تحصیل کرده جوان میدان و بها بدهیم).درویش جان به نظر من و به قول سهراب :
    چشم ها را باید شست جور دیگر باید دید

  5. محمد درویش نویسنده

    زنده باشی دکتر جان …
    به نظرم تلفیقی از تجربه بزرگ ترها و جسارت و خلاقیت جوان ترها می تواند، معجزه بیافریند. به شرط آن که انتخاب آن بزرگ تر ها و جوان تر ها بر اساس شایسته سالاری باشد نه ثابت شدن برادری!
    در این نشست هم البته جوان ترها بودند، مانند دکتر صدرالدین علیپور و وحید نوروزی، اما زمان به آنها نرسید!
    درود …

  6. زهرا نقوی

    سلام جهت اطلاع به استحضار می رساند که TOC مخفف عبارت TOTAL ORGANIC COMPOUND می باشد یعنی کلیه ترکیبات الی که در آب موجود می باشد. ریشه این ترکیبات بقایای گیاهان و ترکیبات کربن دار در آب می باشد که می تواند ناشی از پسماندهای خانگی و صنعتی ، شوینده ها حلالها و سموم باشد. این میزان باید در آب شهری بین PPB 500-5000 باشد.
    کلر جهت گندزدائی به آب اضافه می گردد کار کلر حذف باکتری (میکرو ارگانیسم ها) می باشد. که اضافه شدن آن به آب شرب باید در محدوده خاصی متناسب با PH آب باشد در غیر این صورت با افزایش میزان کلر قدرت گندزدائی بدون تغییر می ماند اما میزان اضافه آن می تواند باعث تغییر طعم و بو در آب گردد.
    به شخصه رابطه ای بین دو فاکتور و تاثیر آن را بر هم نمی دانم ممنون می شوم اگر کسی راهنمائی کند.

    پیشنهاد آقای دکتر شایگان در زمینه “تاسیس بنیاد محیط زیست ایران” بسیار شایسته است و در صورت نیاز به همکاری در این زمینه اینجانب کمال افتخار را دارد که به وظیفه خود به عنوان یک شهروند کمک نماید.
    با احترام – زهرا

    پاسخ:

    آزمایش هایی که دکتر شایگان شخصاً انجام داده است، نشان می دهد که این ماده می تواند با کلر، ترکیبات کلره بسیار خطرناکی را بوجود آورد که به گفته دکتر شایگان، برخی از ترکیبات جدید بسیار خطرناک و سرطان زا هستند.
    درود بر شما.

  7. نيره

    هم نمي توانم از خواندن اين مطالب بگذرم .. هم با خواندنش بيشتر دچار احساس خطر و نااميدي و ترس و بحران زدگي مي شم…. به كجا مي ريم … خدا رحم كنه… نمي كنه؟!!!

  8. محمد درویش نویسنده

    متاسفانه امروز وزیر بهداشت هم موضوع را با اندکی تخفیف تأیید کرد.
    با این وجود به رحم پروردگار ایمان دارم.
    درود …

  9. مهلقا كاشفي

    با سلام
    در ابتدای جلوس سردار قالیباف بر صندلی بهشت دعوتی از بیشتر نخبگان به عمل اوردندکه اقای میر سلیم یکی از منتقد ترین حاضران به سیاستهای کلان شهری بودند.طی این چند سال ببینید چقدر از مشکلات حل شده یا بر انها افزوده شده است ؟فقط بیش از 3 میلیون نفر طی این چند سال به تهران مهاجرت کردهاند.ساختمان سازی با شدت و حدت بیشتری ادامه داردو قس علهذا.
    در مورد اب مصرفی شهر تهران لازم است بگویم یک از مسولان می گفت من عصر چهار شنبه از تهران به ویلایم می روم تا ابو هوای بهتری بخورم و اب مصرفی یک هفته را پشت ماشین می گذارم و شنبه صبح به تهران بر می گردم.

    پاسخ:

    متأسفانه بزرگترین مشکل شهر تهران تورم شتابان و مهاجرپذیری آن است که سبب شده سالی 500 هزار خودرو جدید هم بر آن افزوده شود. به قول خود آقای قالیباف: شهرداری تهران عمل کاری نمی تواند بکند جز جمع کردن زباله ها!!
    درود …

  10. همسایه

    سلام
    به ساده اندیشی مسوول محترم خنده ام گرفت. چون آب ذخیره به راحتی آلوده می شود حالا حساب کنید تقسیمات یک میکروب ضرب در زمان یک هفته .
    پیشنهاد می کنم اگر خیلی نگران سلامتی خود هستند مثل مردم شهرهایی که آب آلوده دارند دستگاه تصفیه آب (با طیف قیمت گسترده و مراحل تصفیه متعدد) تهیه فرمایند.

    باز هم جای شکرش باقی است که وزیر محترم مثل جریان آب اهواز با شجاعت تمام اظهار نکردند آب تهران آلودگی ندارد .

  11. نغمه پورپزشک

    با سلام و عرض ادب و احترام، خواهشمند است که طرح آقای دکتر با ذکر منبع و کتاب ذکر شده ارائه شود تا هر چه زودتر این طرح اجرایی گردد. این طرح باید توسط NGOها اجرا، پیگیری و تشویق شود و منتظر ماندن حمایت های دولتی حتی اگر شهرداری هم باشد نتیجه ای ندارد. امیدواریم هر چه زودتر جواب را داشته باشیم و پس خوراند فعالیتهایمان را گزارش نماییم.

  12. محمد درویش نویسنده

    با تشکر از شما خانم دکتر نغمه پورپزشک:
    بهتر است برای پیگیری این موضوع مستقیماً یا با خود آقای دکتر شایگان در دانشگاه صنعتی شریف تماس بگیرید و یا از طریق مرکز مطالعات شهرداری تهران – آقای مهندس مجابی – آمادگی خود را در این مهم اعلام دارید.
    سرفراز باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.