هفته گذشته، همزمان با آیین اهدای جوایز منتخبین هفتمین جشنواره بینالمللی فارابی، تارنمای شبکه مطالعات سیاستگذاری عمومی (شمس)، توسط حسن روحانی، رسماً افتتاح شد. رخدادی که تا آنجا که ذهن یاری میکند، کمتر سابقه داشته تا یک رییسجمهور در مراسم رونمایی از درگاهی اطلاعاتی شرکت کند که از قضا بخش مهمی از آن به تحلیل رویدادهای محیط زیستی ایران و جهان میپردازد؛ واقعیتی که آشکارا دلیل بر اهمیت این پایگاه تحلیلی در فضای مجازی میتواند باشد.
نوشتار پیش رو، به همین مناسبت تهیه شده و از آنجا که نگارنده، مدیر حوزه سیاست محیط زیستی در این تارنما است، فرصت را مغتنم دانسته و از تمامی نخبگان عرصهی محیط زیست، آب، منابع طبیعی و دیگر حوزههای مرتبط دعوت میکند تا یادداشتهای خود را بر اساس معیارها و موضوعات هفتگانهی این تارنما ارسال کنند (نشانی ایمیل: [email protected]) تا پس از بررسی، نسبت به انتشار آنها اقدام شود.
یک درگاه اطلاعاتی پا به عرصهی وجود نهاده که نظیرش تا این تاریخ دستکم در طول دوران برقراری دولت مدرن در ایران سابقه نداشته است؛ درگاهی که میکوشد با زبانی حرفهای، اما ساده و شفاف به مهمترین چالشهای پیش روی توسعه در ایران در ابعاد گوناگونش بپردازد و مهمتر آنکه با زبانی فاخر اما صریح، بارشی فکری برای درمان یا مهار بحرانهای فراروی ایران در دهههای پیش رو ارایه دهد.
نگارنده بر این باور است که این رخدادی یگانه و حایز بیشترین درجهی اهمیت برای نخبگان و اندیشه مردان و زنان ایرانی است تا بتوانند، یافتههای پژوهشی، آموزههای میدانی یا تجربهها و قضاوتهای تحلیلی خود را در کوتاهترین زمان ممکن و به مؤثرترین شیوه در معرض دید خوانندگان فرهیخته، سیاستمداران، کلاننگران، برنامهریزان، تصمیمسازان و تصمیمگیران ارشد حکومتی قرار دهند. این مزیت، از آنجا اهمیت بیشتری مییابد که بدانیم یک سازمان راهبردی نزدیک به عالیترین مقام جمهور کشور – یعنی: مرکز بررسیهای استراتژیک نهاد ریاستجمهوری – وظیفهی حمایت و تسهیلگری این درگاه مجازی را برعهده گرفته است. امتیازی که خواه ناخواه به هماندیشی، همافزایی و تعامل بیشتر خردورزان ایرانی بر گرد حلقهی شمس کمک خواهد کرد.
و البته خوشایندترین رخداد در ماجرای ظهور شمس، از منظر محمّد درویش به عنوان پژوهشگری که بیش از ربع قرن از زندگیش را درگیر مشکلات حوزه محیط زیست و منابع طبیعی کشور بوده، همانا وجود ممتاز و شاخص بخش محیط زیست به عنوان یکی از هفت حوزهی اصلی سیاستی این تارنمای وزین است؛ واقعیت پیشبرنده و امیدبخشی که آشکارا نشان میدهد: نگاه دولت یازدهم بیشتر از هر دولتی در قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی به موضوع محیط زیست جدی، ژرف و عینی است.
و این همان دلیلی است که سبب میشود تا همه از تابش شمس بر آسمان حوزهی اندیشه و پژوهش در ایران خرسند باشند و لبخند رضایت بر لب نهند.
شمس میتواند و باید که گرانیگاه منحصربهفرد و متمایزی برای به اشتراک نهادن بیشترین تنوع دیدگاهی نخبگان خلاق درون و برون کشوری پیرامون یک عشق و هدف واحد به نام «سربلندی ایران عزیز» باشد. همهی اندیشمندان وطن باید شمس را از خودشان بدانند و برای تکامل و اعتلای بیشتر آن، بکوشند تا دقیقترین نقدها، علمیترین تحلیلها و صریحترین واسنجیهای پژوهشمحورانهی خویش را ارایه دهند؛ تلاش مقدسی که آرمانش ارزیابی چیدمان توسعه در کشور و امکان بازمهندسی واقعگرایانه، خردمندانه و مبتنی بر توانمندیهای بومشناختی و ویژگیهای پیکرشناختی ایران زمین است تا دیگر شاهد سقوط بیسابقهی پیراسنجه (پارامتر) های محیط زیستی، مرگ تالابها و دریاچهها، افزایش چشمههای تولید گرد و خاک و ریزگردها، کاهش زیگونگی (تنوع زیستی)، آلودگی تمامی 180 رودخانه دایمی کشور، خشکیدگی زاگرس، مخروبه شدن هیرکانی، خودسوزی خان میرزا و نشست زمین در سرزمین سبز سهند و سبلان نباشیم.
یادمان باشد:
شمس میتواند سندی گرانسنگ باشد که به آیندگان اثبات کند: در ایران، انسانهایی میزیستند که سالها پیش هشدار داده بودند: «بیابانزایی انسانی» میتواند «خشکسالی مدیریتی» به بار آورد و آن یکی، بیشک بر شتاب جریان کاهندهی کارایی سرزمین یا همان «بیابانزایی طبیعی» خواهد افزود؛ چرخهی مخرب و باطلی که بر یکدیگر اثرات متقابل و پیشبرنده مینهند.
باشد که رهبران امروز ایران، پیام هشدارها و زنهارهای نخبگانی که در شمس قلم میزنند را دریافته و نقشهی راهی پایدار برای دستیابی به رفاهی درخور در جهانی عاری از خشونت برای همهی زیستمندانش بیافرینند.
آمین …
توی کشورهای توسعه یافته جامعه مدنی وبسایت میزنه و فشار میاره. دولت عمل می کنه.
توی کشور ما دولت وبسایت می زنه و رئیس جمهور میاد افتتاح می کنه که معلوم بشه دولت چقدر برای محیط زیست اهمیت قائله.
قسمت تراژیک قضیه اینه که معلوم نیست اینجا کی باید عمل کنه؟
ما باید بخواهیم و مطالبه کنیم تا تحقق یابد رامین خان!
سلام.
ضمن عرض سلام و تبریک برای افتتاح این تارنما ، امید دارم که با کمک و مشارکت صاحبنظران و همکاری آنها با نهاد های اجرایی و آگاهی رسانی به مردم و یاری طلبیدن از آنها برای شرکت در طرح های سازنده، گامهایی مهم در جهت حفاظت محیط زیست کشورمان، برداریم.با آرزوی موفقیت برای شما و همکارانتان.
با سلام و درود به آقای مهندس درویش عزیز که علیرغم ربع قرن تلاش بی وقفه در عرصه حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست و شناخت دقیق و کامل از عمق فجایع زیست محیطی موجود در ایران و اطلاع از نقش مخرب آزمندان و سودجویان در سطوح مختلف، بازهم نا امید نشده و تلاش می کنند تا از هر کوره سویی و روزنه ای برای نجات محیط زیست ایران و انسان های دردمند آن، استفاده نماید.
احسنت به این همه پشتکار و تعهد
امیدوارم توصیه های علمی و تخصصی مطرح شده در این شبکه مطالعات سیاستگذاری عمومی (شمس) مثل سایر مطالعات و توصیه های علمی و فنی، در کتابخانه و آرشیو مسئولین محترم و دستگاه های متولی (قوای سه گانه) ، بایگانی نشده و در عمل به آنها پرداخته شود. به قول آقا رامین، امیدوارم افرادی قوی و متعهد و دلسوز در بدنه دولت باشند که بطوری جدی به این توصیه ها عمل کنند (توصیه های زیادی که تاکنون در زمینه های زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، اخلاقی و … مطرح شده اند ولی متاسفانه به آنها توجهی نشده است و بیشتر نقش سوپاپ اطمینان برای تخلیه بخشی از فشارهای درون سیستم را داشته است)
انشاء الله و به فضل الهی، حقیر به سهم خویش حاضرم در حد بضاعت، پا به پای جنابعالی، در این عرصه تلاش نموده و از محضر اساتید تلمذ نمایم.
ارادتمند
سید ابوالفضل میرقاسمی
درود بر فیروزه و سید ابوالفضل میرقاسمی عزیز و خستگی ناپذیر …
آدم به امید زنده است دیگر! نه؟ به ویژه اگر آن آدم خود را یک فعال محیط زیستی هم بداند.
ارادت …
سلام
بانوشته آقای رامین موافقم و پاسخ آقای مهندس درویش هم.
از امروز رصد می کنیم ببینم کدام یک از مطالبات به حق عنوان شده در این سایت و نیز و راهکارهای پیشنهادی، عملی خواهد شد.
موفق باشید…
سلام
موافقم
کمک می کنم
ولی یک سیاست بالادستی که منابع و اطلاعات را یکی کند چون طرح ملی آمایش سرزمین به عنوان سند اصلی نیاز است.
خواهش می کنم آنرا پیگیری کنید که چند دهه است زمین مانده
اميدوارم آن شود كه بايد و اميد داريد.
شمس تاباني باشد،چون شمس آسمان :-)
دوصد گفته به از نیم کردار نیست
امیدوارم که نتیجه عملی آن را ببینیم
بهرحال باید امیدوار بود
تلاش خستگی ناپذیر آقای درویش ودوستدارآن منابع طبیعی ومحیط زیس سرزمین ایران عزیز پایدار.
بایدامیدوارباشیم
با سلام و آرزوی موفقیت
امید است طلوع شمس سرآغاز و منشا تغییرات جدی در عرصه سیاستگذاریهای زیست محیطی باشد. این روحیه پرتلاش محمد درویش را ارج می نهیم و بنده از طرف گروه مجازی “محیط زیست را دریابیم” اعلام آمادگی جهت همکاری و پیشبرد اهداف شمس می کنیم.
امید است نور شمس زندگی دوباره به محیط زیست کشورمان عطا کند.
درود بر آقاي سيد ابوالفضل ميرقاسمي كه با ارسالا خبار محيط زيستي، هشدارهاي مستند بحران آب و جنگل و برنامه هاي ملي براي كاهش اثرات بحران و اعلام ايجاد تارنماي اخير درمردم ساكن اين بوم ايجاد حساست و حركت مي نمايند. تازه فهميديم كجاييم و بحران چيست. مسلما به اندازه وسع خود در اين حركت مشاركت خواهيم نمود.
درود بر درويش بزرگ
با سپاس از زحمات فراوان شما و دوستان سختكوش و گرانقدرتان، اميدوارم به آرزوهاي والاي خود در حفظ محيط زيست كشور نايل شويد. اميدروارم ساير دوستداران محيط زيست نيز همانند شما واقع بين باشند و بدون تندروي و برخوردهاي قهرآميز، نظرات خود را بيان كنند.
شمس ایده جالب وتولد خوبی است. امیدواریم خوب رشد کند. لازمه آن دو نکته است:اول اینکه با شناخت وجامع وبه دور از احساس ومسئولانه نظر دهیم.
دوم- مسئولین ودستگاههای اجرایی سازو کار مشخصی برای استفاده از نظرات ارائه دهند.
سلام
تبریک به مهندس درویش بخاطر این همه پایمردی زیست محیطی. امید وارم در این تلاش جدید هم موفق باشند. آنچه مسلم هست این است که تنها در سایه ی حضور انسان های آزاده میتوان امید داشت که جامعه به سمت توسعه ی پایدار حرکت کند و شعار محیط زیست پایدار تحقق عملی پیدا کند. اینجانب هم با یک سوم قرن تجربه و علاقه به این مباحث خوشحال خواهم شد که در این حرکت فرهنگی مشارکت داشته باشم.
پاپ زن
معلم دانشگاه
جناب مهندس درویش عزیز
محیط ریست پایدار=
مشارکت مردم (سازمان مردم نهاد و….) + همکاری بین بخشی (همه ودستگاههای دولت ) و کشور های برون مرزی
مجابی خبر داد:
آغاز به کار کارگروه های شش گانه کمیته خاص محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام
در جلسه اخیر کمیته خاص محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام،کارگروههای شش گانه این کمیته شامل آب، هوا، مدیریت خاک وپسماند، تعاملات ملی، منطقه ای و بین المللی و وضعیت محیط زیست، فعالیت خود را آغاز کردند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست (پام)، سید محمد مجابی رئیس کمیته خاص محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: بر اساس مباحث جلسات گذشته شش کارگروه آب به ریاست رضا مکنون، کارگروه هوا به ریاست یوسف حجت، کارگروه مدیریت خاک و پسماند به ریاست جلال شایگان، کارگروه تنوع زیستی به ریاست نعمت اله خراسانی، کارگروه تعاملات ملی، منطقه ای و بین المللی به ریاست فرهاد دبیری، کارگروه وضعیت محیط زیست مجید مخدوم فعالیت خود را ذیل کمیته خاص محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام آغاز کردند.
وی افزود: در جلسه صبح امروز با دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، بنابر اهمیت دو موضوع، مقرر شد دو کارگروه جدید محیط زیست شهری و اقتصاد محیط زیست به مجموعه کارگروه های کمیته خاص محیط زیست افزوده شود.
مجابی اضافه کرد: ریاست کارگروه محیط زیست شهری بر عهده علیرضا جاوید شهردار منطقه 4 تهران و ریاست کارگروه اقتصاد محیط زیست بر عهده زهرا عابدی خواهد بود.
وی اضافه کرد: با توجه به اضافه شدن این دو کارگروه به کارگروه ها، مقرر شد شاخص های محیط زیست شهری نیز به شاخص های تدوین شده پیشین، اضافه شود.
رئیس کمیته خاص محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: با توجه به ابلاغ دبیر مجمع مبنی بر اینکه نظارت بر سیاست های کلی نظام در حوزه محیط زیست به اعضای کمیته سپرده شود، نیاز به فعالیت جدی و منسجم کارگروه ها بیش از پیش احساس می شود.
وی با اشاره به عمر کوتاه آغاز فعالیت کمیته، گفت: خوشبختانه تا کنون موفق به تدوین سیاست ها و طی مسیر طولانی تصویب شدیم و حتی در همین زمان کوتاه، بر اساس ابلاغ مقام رهبری به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب سیاست ها در دستور کار مجمع قرار گرفت و طی سه جلسه در کمیسیون های سه گانه و سپس در کمیسیون زیربنایی با حضور نمایندگان دولت همچون وزرای نیرو، جهاد کشاورزی، معاون وزیر نفت، بحث و بررسی های مختلفی انجام و نهایتا 16 ماده به تصویب نهایی رسید و در حال حاضر، آماده طرح در صحن علنی است.
مجابی اظهار کرد: البته در کنار این تلاش ها، برای نخستین بار پیشنهاد سیاست های کلی محیط زیست در برنامه ششم توسعه را ارائه کرده ایم.
رئیس کمیته خاص محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام ضمن یادآوری درخواست تدوین شاخص های سیاست های کلی محیط زیست نظام توسط کمیته خاص، گفت: پس از جلسات متعدد و مباحث طولانی، 26 شاخص به دبیرخانه ارسال و در نهایت به تایید دبیر مجمع رسید و ابلاغ شد.
وی ادامه داد: رویکرد کلان در حوزه سیاست گذاری محیط زیست، پایداری محیط زیست و رویکرد اجرایی، بهره برداری از منابع با رعایت الزامات است.
گفتنی است، در ادامه جلسه اعضاء پیرامون نحوه ارائه 16 ماده سیاست های کلی نظام در حوزه محیط زیست در جلسه علنی مجمع تشخیص مصلحت نظام به بحث و تبادل اطلاعات و آرا پرداختند.
انتهای پیام/
تاسيسات فاضلاب منطقه 22 تهران اجرا مي شود
با سرمايه گذاري 2100 ميليارد ريال
نويسنده: محمد فرخي
دنياي اقتصاد- استان تهران- : تاسيسات فاضلاب منطقه 22 تهران با سرمايه گذاري2100 ميليارد ريالي شهرداري اين منطقه و توسط شرکت فاضلاب تهران اجرا مي شود.
مديرعامل شرکت فاضلاب تهران در اين باره اظهار کرد: طبق تفاهم نامه اي که براي تسريع در ايجاد زيرساخت هاي منطقه با شهرداري منطقه 22 به امضا رسيد، شهرداري اين منطقه با مشارکت و سرمايه گذاري در ساخت اين تاسيسات، از پساب حاصل از جمع آوري و تصفيه فاضلاب براي مصارف فضاي سبز و همچنين تامين بخشي از نياز مصرفي آب زيرمجموعه هاي خدماتي شهرداري استفاده خواهد کرد.
اصغر رياضتي افزود: بر همين اساس شهرداري منطقه ٢٢ متعهد شده است نسبت به تامين منابع مالي ايجاد و ساخت تاسيسات مربوط به جمع آوري و تصفيه فاضلاب با طول تقريبي ٧٥٠ کيلومتر شبکه و همچنين احداث، بهره برداري و نگهداري سه واحد تصفيه خانه با ظرفيت حدود 71٠ هزار نفر و مساحت تقريبي ١٨ هکتار و نيز واگذاري، نصب و برقراري 150 هزار انشعاب اقدام کند.
وي ادامه داد: در مطالعات امکان سنجي اين طرح، دو تصفيه خانه فاضلاب احداث مي شود که فاضلاب بخش غربي منطقه 22 به تصفيه خانه فاضلاب وردآورد و فاضلاب بخش شرقي پس از اتصال به خطوط جمع آوري فاضلاب مناطق 21 و 18 و 17 و… به تصفيه خانه فاضلاب فيروز بهرام منتقل و تصفيه مي شود.
رياضتي در ادامه به تعهدات شرکت فاضلاب در قبال اين سرمايه گذاري اشاره کرد و گفت: در اين ارتباط، اين شرکت نيز همکاري لازم را در خصوص دريافت تمام منابع مالي مربوط به هزينه هاي فروش و برقراري انشعاب هاي فاضلاب منطقه انجام داده است و مجوز تخصيص و استفاده پساب تصفيه خانه هاي فاضلاب احداث شده با ظرفيت متوسط يک مترمکعب در ثانيه معادل 5/31 ميليون مترمکعب درسال را به شهرداري ارائه خواهد داد.
وي اظهار اميدواري کرد که در سال جاري عمليات اجرايي طرح با تهيه نقشه هاي شبکه جمع آوري و خطوط انتقال فاضلاب بر اساس برنامه زمان بندي و متناسب با هر ناحيه آغاز شود. ؟؟؟؟؟
واقعا طلوع كاملا در مورد اشوراده، سد شفارود ،دالكي،هراز ،جاده در بختگان،.. مشخصه.معاون اولم كه حدودا هر هفته محيط زيست را سد راه توسعه مي دونه.
با سلام
امیدوارم که گزارش حضور نمایندگان سمن های محیط زیستی در اعتراض به امضای تفاهمنامه تغییر کاربری اشوراده روز 18 /11 مقابل سازمان محیط زیست در این وب سایت انعکاس یابد
گفته اید که باید بخواهیم تا خواسته هایمان تحقق یابد . کاری کنید که برج سازان و سد سازان بیکار شوند .بهتراست حداقل یکسال بروند جزایر قناری و استراحت کنند. خسارت کمتری به محیط زیست وارد می شود.
با سلام و آرزوی توفیق برای همه دلسوزان محیط زیست ایران و تشکر از تلاش خستگی ناپذیر آقای مهندس درویش عزیز.
البته سیاستگذاری مطلوب و مبتنی بر توان اکولوژیک سرزمین لازم و ضروری است اما مهم تر از آن ترجمه این سیاستها به اقدامات عملی و اجرایی است.خوشبختانه قوانین خوبی داریم اما در عمل با اقدامات غیر قانونی کمر به تخریب محیط زیست بسته ایم.اصل پنجاه قانون اساسی و آئین نامه های مرتبط با آن اوج توجه به محیط زیست کشور است اما دستاویز قرار دادن اولویت توسعه عمرانی کشور محیط زیست را به نابودی کشانده. در هر صورت بنده نیز این طلیعه مبارک را به فال نیک می گیرم و امیدوارم بتوانم سهم کوچکی در همراهی علاقمندان توسعه پایدار داشته باشم.
سلام آقای درویش
نفس خوزستان بریده
بیش از هر وقتی نیاز به همراهی شما داره
سلام و خسته نباشید بابت تلاشهای شما
چرا خبری از کامنتهای کوشان مهران نیست؟
بنده هم قبلتر که در دنیای مجازی در مخالفت با شکارچیان کامنتهای احساسی و غضب آلود میدادم با کامنتهای روشنگرانه ایشان مواجه میشدم که بعضا لحن ملایمی هم نداشت
اما باید بپذیریم که باید حرف مخالف رو هم شنید…
حامعه ای که نقد در اون نباشه پیشرفت نمیکنه
برخوردهای افراطی هیچوقت در هیچ عرصه ای جواب گو و راه گشا نبوده
حقیقت و سرنوشت طبیعت ناخوش مادر ورای مصاحبه ها و فعالیتهای اینترنتی و سخنرانی ها و به به و چه چه های اینترنتی و سمینار ها میگذره….
آقا درستکه در مجموعه شما اولویت اول با گربه سان است؟
مردم اهواز و ارومیه اولویت چندمند؟
شما همبشه با فرست کلاس سفر میکنید؟
انشالله بزودی خانه خیرین ایران دوستداران محیط زیست درایران تشکیل شود
خانه خیرین ایران
تاريخ : پنجشنبه سی ام بهمن 1393
چهارمین جلسه خانه خیرین ایران با حضور اقای خیرخواه مدیر کل مشارکت های مردمی بهزیستی کشور وهِیات مدیره خانه خیرین ایران درسه شنبه مورخ 1393/11/28 تشکیل شد
مصوبات جلسه
1- جلسه پایان سال 1394 درمورخ 1393/12/12 روزسه شنبه برگزار شود
2-تصویب برنامه اجرایی سال 1394 در جلسه 1393/12/12 انجام شود
3-انتخاب مدیر عامل درجلسه 1393/12/12 نهایی شود
4- بررسی ادامه اساسنامه درجلسه 1393/12/12 با حضور مشاور عالی حقوقی سازمان بهزیسی کشورانجام شود
5- بررسی محل اعتبارات خانه خیرین درجلسه 1393/12/12 انجام شود
6- تصویب وب سایت جمع اوری اطلاعات در 31 استان و460 شهرستان و3600 خانه خیرین سراسر کشورانجام شد
حاضرین در جلسه
1- اقای توکلی ازاستان تهران
2-اقای خیرخواه از بهزیستی کشور
3- اقای شمس از استان فارس
4- خانم حسن ابادی ازاستان کرمانشاه
5-اقای شرافت از استان مرکزی
6- اقای عشق ثانی مشاور خانه خیرین ایران
7-اقای میر ابوالقاسمی از استان یزد
8- اقای مرادی قائم مقام مدیر عامل
غائبین جلسه
1- اقای علیخانی از استان اصفهان
2- اقای دکتر محمود نزاد ار استان تهران
3- خانم دکتر بنی و اهب از استان کرمان
4- خانم الستی از استان خراسان رضوی
ارسال توسط محمد شرافت