9 سال پیش در چنین روزی، یعنی 29 اردیبهشت 1387 برای نخستینبار همایشی در تالار شهریاران جوان تهران برگزار شد با عنوان: «سدهای بزرگ؛ پیامدها و جایگزینها»؛ همایشی که در آن کسی قرار نبود بر خلاف رسم رایج تا آن زمان به ستایش سدسازی و سردارسازی در حوزه سازندگی به بهانهی ساخت این جرثومههای سیماناندود و پهنپیکر بپردازد. محتوای ارایه شده در آن همایش، سر و صدای فراوانی در محافل رسانهای مستقل به راه انداخت و نهتنها روز ملی حمایت از رودخانهها در برابر سدهای بزرگ را بنیان نهاد؛ که موجی را سبب شد تا در نهایت منجر به ارسال نامهای از سوی گروهی از اساتید دانشگاه صنعتی اصفهان در زمستان 1388 به مقام معظم رهبری شود که در آن از پیامدهای ویرانگر سدسازی در ایران به شدت ابراز نگرانی شده بود. مقام رهبری هم در پاسخ به درخواست نخبگان کشور، به رییس جمهور وقت دستور دادند تا با دقت نظر و به شایستگی به ابراز نگرانی اساتید پاسخ داده شود.
و امسال، نهمین سالی است که این روز ملی در ایران گرامی داشته میشود؛ روزی که البته در دنیا قدمتی بیشتر داشته و سابقه آن به 14 مارس 1998، یعنی حدود 18 سال پیش میرسد. این که چرا سازهای که به ادعای سازندگانش قرار بوده تا آب را مدیریت و تنظیم کند، خود به مهمترین عامل مرگ رودخانهها تبدیل شده، حکایت تلخی است که نشان میدهد: بشر مدرن امروز، بسیار کمتر از بشر سنتی دیروز از قوانین حاکم بر طبیعت سردرمیآورد و یا آن که در برابرش کرنش میکند. راستی چرا باید از رودخانهها در برابر سدهای بزرگ حمایت کرد؟ و چرا جهانیان، دو بار در سال، یکی در 14 ماه مارس (24 اسفند) و دیگری در آخرین یکشنبه سپتامبر، حرمت رودخانهها را در زمین گرامی داشته و میکوشند تا مردم و رهبران جهان را از وخامت شرایطی که بر این رگهای بی رنگ زمین حاکم است، آگاه سازند.
مخالفتها در برابر سدسازی به جایی در جهان رسیده که متأسفانه اگر هفتهای دو فعال محیط زیست توسط مافیای طبیعتستیز در جهان به قتل میرسد، سهم قابل توجهی از این قتلها، مانند قتل خانم برتا کاسرس در هندوراس، ریشه در قدرت افیونی آبسالاران سازه محور دارد.
حقیقت داستان آن است که حال رودخانهها تقریباً در هیچ نقطهای از کره زمین خوب نیست؛ اغلب آنها هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی با چالشها و تهدیدهای جدی مواجه شدهاند؛ دیگر کمتر رودخانهای را میتوان سراغ گرفت که آب گوارایش از سراب تا پایاب ادامه یافته و به دریا و اقیانوسها برسند. رودخانهها، یکی از مهمترین بسترها برای حفظ و پایداری از تنوع زیستی موجودات آبزی به شمار میروند. هنگامی که این رگهای راهبردی حیات در کره زمین، از وضعیت مطلوبی برخوردار نباشند، یعنی بخش بزرگی از زیگونگی حیات؛ از کتابچهی بیرقیب و یکتای آفرینش با تهدیدی مرگبار روبرو شده است. برای همین است که در طول نیم قرن گذشته نسل بین 30 تا 50 درصد از آبزیان آب شیرین برای همیشه منقرض شده است که یکی از مهمترین دلایلش، علاوه بر کاهش کیفیت آب و صید بیرویه، ساخت سدهای متعدد مخزنی در مسیر رودخانههاست که سبب گسست بومشناختی و ایجاد خلل در فرآیند تخم ریزی ماهیها را فراهم آورده است.
در عین حال، نباید فراموش کنیم که سدسازی و طرحهای انتقال آب بین حوضهای، دلیل وخامت شرایط بومشناختی در ایران و بسیاری از نقاط جهان نیست! بلکه ابزاری در دست مبتلایان به نوعی سندرم خطرناک موسوم به «سندرم بتنیسم» یا همان طرفداران مدیریت سازهای و طراحان برنامهها و آرمانهای توسعه در کشورهایی است که آفرینندگانش، بویی از فهم اکولوژیک نبرده و بر این پندار غلط پای میفشارند که میتوانند با تکیه بر قدرت سختافزاری و فناورانهی بشری به جنگ قوانین طبیعت رفته و آن را به نفع نسل خود تغییر داد. شاهد مدعای فوق، بحران دریاچه پریشان یا زریوار یا دشت طوس یا … است که ربطی به سدسازی ندارد، بلکه قربانی انتخاب آرمان غلط، یعنی دستیابی به خودکفایی در کشاورزی به هر قیمتی شدند؛ آن هم نوعی از کشاورزی که ظاهرا کسی نمیخواهد یا نمیتواند برای ارتقای نرمافزاری و بهبود راندمانهای آن تلاش کند! چرا؟
حاصل این نگاه خطرناک، مصیبتهایی است که گریبان ما را در ارومیه، بختگان، گتوند و خوزستان، داریان، زاینده رود و گاوخونی، میناب، جازموریان و هامون گرفته است و متأسفانه بیم آن میرود تا با همان نشانیهای غلط، استانهایی چون چهارمحال و بختیاری، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد و لرستان هم، همان فرجام تلخ را تجربه کنند.
آیا نسل هوشمند امروز اجازه تکرار آن خطاهای نابخشودنی را میدهد؟
شاید پاسخ به این پرسش در آیینهای دهمین سالگرد روز ملی حفاظت از رودخانهها در برابر سدهای بزرگ در 29 اردیبهشت 1396، آسانتر باشد! نه؟
سلام ، آفرین برشما این سخن حق را چگونه باید فریاد زد تا به گوش نامدیران فرو رود :(
درود بر مهندس درویش گرامی
مقاله موجز و مفید شما بسیار تاثیرگذار است.
امید است همان گونه که بر فعالان محیط زیست تاثیرمی گذارد، حاکمان را نیز تکانی دهد.
این مقاله خوب، در رویه یکم سایت سرزمین جاوید انتشار یافت:
http://www.sarzaminjavid.com
با سلام، جناب آقای مهندس، برای شکستن سرعت باد در اطراف یک نیروگاه خورشیدی در منطقه شهرضای اصفهان، قصد کاشت گیاهانی بیابانی دارم که با شرایط فوق آبیاری کمی نیاز داشته باشد و مهمتر از همه خوراک دام نشود تا حفظ گردد. پیشنهاد شما چه گیاهی است آیا ارس مناسب است؟
باسلام خدمت دوستان با همت دوستان مستقر در روستای آقداش در تاریخ جمعه 1395/6/26 توسط :عزیزان جناب اکبری وجناب حاج ماشاا… حسینی از شورای روستای آقداش ودیگر دوستان دوستداران حافظین طبیعت NGO وهماهنگی واطلاع رسانی به موقعه این آتش سوزی منابع طبیعی در ارتفاعات شمال شرقی روستا مهار شد…چند وقتی هست که شاهد اینگونه ناملایمات به طبیعت هستیم امیدواریم که بیشتر قدر این منابع محدود را داشته باشیم.
امیدواریم مسوولین بیشتر به منطقه توجه داشته باشند
سخنرانیهای تد TED talks:
چگونه بر بیابانزایی غلبه و روند تغییرات اقلیمی را معکوس کنیم (۲۰۱۳)
#Informative, #Fascinating
برای دیدن سخنرانیهای بیشتر TED میتوانید به کانال زیر مراجعه کنید:
@TEDPersianSubtitle