🔻تازه ترین یادداشتم در صفحه آخر روزنامه شرق🔻
🇮🇷: @darvishnameh
🔴چرا حالِ مردم در بریتانیا بدتر از حالِ مردم در ایران است؟!🔴
🖋گزارش پنج شنبه گذشته روزنامه #گاردین، حکایت از بحرانی بزرگ برای مردم #انگلستان و زنهاری تامل برانگیز برای ایرانیان دارد. بنا به هشدار #یونیسف بیش از ۴.۵ میلیون کودک در بریتانیا در مناطقی با آلودگی هوا در سطحی بسیار سمی بزرگ می شوند.
آزمایشاتی که چهار روز پیش منتشر شده اند، نشان می دهند که کودکانی که در مسیر خیابانهای شلوغ راه می روند، به دلیل کوتاهتر بودن قدشان به هنگام عبور از نزدیک اگزوز خودروها، سه برابر بیشتر از بزرگسالان در معرض هوای آلوده قرار دارند.
گزارش یونیسف کشف کرده که تقریبا یک سوم از آنها که زیر ۱۸ سال هستند در نقاطی با حد ناسالم ذرات معلق در هوا زندگی می کنند که شامل یک میلیون و ششصدهزار کودک زیر پنج سال و ۲۷۰ هزار نوزاد می شود. این ارزیابی براساس حد مجازی است که سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۰۵ تعیین کرده و ۶۰٪ پایینتر از حد قانونی در انگلستان و ولز است.
دولت بریتانیا سه بار در دادگاه عالی به دلیل کوتاهی در مبارزه با حد غیرقانونی دی اکسید نیتروژن در هوا محکوم شده و اکنون به بالاترین مرجع قانونی اروپا کشیده می شود. روز چهارشنبه، نمایندگان مجلس عوام از چهار گروه برگزیده در ارتباط با تعهد دولت برای کاهش تاثیر آلودگی هوا بر سلامتی عمومی ابراز نگرانی کردند. آخرین برنامه اقدام دولت کاهش شمار نیمی از مردم تا سال ۲۰۲۵ است که در مناطق متاثر از آلودگی هوا در سطحی بالاتر از حد مجاز سازمان بهداشت جهانی زندگی می کنند.
ایمی گیبز از یونیسف می گوید: «نتایج جدید ما را مجبور می کند تا با واقیتی تکان دهنده درمورد عواقب حاد بر سلامتی کودکان روبرو شویم. وحشتناک است که یک سوم از کودکان ما ریه هایشان را با هوایی سمی پر می کنند که می تواند آنها را در دراز مدت در خطر بیماریهای جدی قرار دهد. این غیرقابل قبول است که آسیب پذیرترین اعضای جامعه که کمترین مسئولیت در ایجاد آلودگی هوا را دارند، آنهایی هستند که از عواقب آن بیشترین رنج را متحمل می
شوند. دولت باید بپذیرد که این یک بحران سلامتی کودکان است و اقداماتی هدفمند و بودجه لازم برای کاهش قرار گرفتن در معرض خطر را ارائه دهد.»
آزمایشات در این زمینه در مورد میلیونها کودک که هر روز پیاده به مدرسه می روند صدق می کند و متخصصان توصیه می کنند آنجا که پدر و مادرها راههای کم رفت و آمدتر را انتخاب می کنند، می توانند در معرض خطر آلودگی قرار گرفتن را تا دوسوم کاهش دهند. دیگر پژوهشگران به پدر و مادرها استفاده از پوشش روی کالسکه کودکان را برای حفاظت از آلودگی هوا پبشنهاد می دهند. نیمی از کودکان پیاده به مدرسه می روند، اما رساندن آنها به مدرسه با خودرو درواقع می تواند به آلودگی بیشتری منجر شود و آنها را که داخل خودرو هستند در معرض خطر قرار دهد؛ همانطور که پژوهشهای پیشین این نکته را نشان داده اند.
پروفسور جاناتان گریگ، از دانشگاه کویین مری در لندن می گوید: “تحقیقات من نشان داده اند که ریه های کودکان کم سن و سال تری که در معرض آلودگی هوای بیشتری ناشی از ترافیک هستند، عواقب سنگینی را متحمل می شوند. اگرچه پدر و مادرها می توانند با پیاده روی در خیابانهایی با آلودگی کمتر این عواقب را کاهش دهند، اما دولت بریتانیا باید گامهای دیگری را در کاهش انتشار گازهای سمی در همه خیابانها بردارد.”
وزیر محیط زیست، مایکل گوو، گفته که آزمایشهای نامبرده از راههای مدرسه نشان دهنده مشکلات هستند؛ ما باید اقداماتی جدی در راه بهبودی کیفیت هوا برداریم. با گامهای ساده مانند گذاشتن خودرو در خانه و استفاده از دوچرخه برای رسیدن به مدرسه؛ ما می توانیم در همکاری با یکدیگر آلودگی هوا را کمتر و از سلامتی مان حمایت کنیم.
صنعت خودروسازی برای آلودگی در خیابانها مسئول است و اینکه دولت در برابر درخواست بودجه ای از این صنعت برای صندوق هوای پاک مقاومت نشان می دهد، غیرقابل درک است.”
این پژوهشها از جانب دولت و ١٨٠ سازمان پشتیبانی می شوند که از مردم می خواهند تا آنجا که امکان دارد، از خودروها استفاده نکنند. روزی که خیابانهای لندن به دلیل برگزاری دو ماراتون ٢٠١٨ برای ترافیک بسته شد، سطح آلودگی هوا ٨٩٪ کاهش پیدا کرد.
http://sharghdaily.ir/fa/Main/Detail/190138/چرا-حالِ-مردم-در-بریتانیا-بدتر-است؟!
🔻خواننده عزیز #روزنامه_شرق!
شما چه فکر می کنید؟ چگونه است که شمار کودکان قربانی #آلودگی_هوا در بریتانیا چندبرابر همتایان شان در ایران است؛ کشوری که بارِ آلودگی هوایش، چندبرابر بریتانیاست! آیا وقت آن نرسیده تا مسوولین وزارت بهداشت، سازمان حفاظت محیط زیست و شهرداری ها، آمارهای واقعی را شفاف به مردم ارایه دهند؟!