🔴 پیام بحران آب در اسراییل چیست؟ 🔴
https://t.me/darvishnameh/7892
✍ چندی پیش، نخستوزیر اسراییل در پیامی ویدئویی – در حال نوشیدن یک لیوان آب – ادعا کرد: ما میتوانیم بحران کمبود آب شیرین را حل کنیم! اینک اما از کشورِ #نتانیاهو خبر میرسد که او نهتنها نمیتواند نسخهای برای درمان بحران آب برای جهانیان و از جمله ایران بپیچد، بلکه کشور متبوعش اینک با بدترین بحران کمبود آب شیرین در طول یکقرن اخیر مواجه شده و علاوه بر ظهور پدیده نشست زمین و تشکیل فروچالهها، مهمترین دریاچه آب شیرینش که برای یهودیان مقدس هم هست، در آستانه خشکی کامل قرارگرفته، به نحوی که میخواهند با گرانترین شیوه ممکن، یعنی شیرینکردن آب دریای مدیترانه و انتقال آن به #دریاچه_طبریه، این پهنه آبی را از خطر خشکشدن کامل نجات دهند تا دچار مشکلات ایدئولوژیک و تشدید شک در بین یهودیان افراطی در اسراییل نشوند! درحقیقت، برنامهای که دولت اسراییل برای احیای دوباره دریاچه مقدس خود دارد، در جهان بیسابقه بوده و تاکنون هیچ کشوری برای احیای یک دریاچه خشکشده خود، اقدام به چنین پروژه گرانقیمتی نکرده است. زیرا فرآیند نمکزدایی و شیرینکردن آب دریا حدود ۲.۸ دلار در هر مترمکعب هزینه دارد و آنگاه رهاکردنِ چنین آب گرانقیمتی در پهنهای که حدود ۴هزارمیلیمتر تبخیر سالانه دارد، اوج نابخردی و هدررفت سرمایه و رفتاری کاملاً ضدمحیطزیستی محسوب میشود. جالب آنکه در یک بررسی پژوهشی (منتشر شده در سپتامبر گذشته) پژوهشگرانی از دانشگاه بنگوریون اعلام کردند که اُفت بیسابقه سطح آب در دریاچه طبریه- Sea of Galilee- به دلیل مصرف بیش از اندازه و نه خشکسالی ناشی از تغییر اقلیم است.
این پژوهشگران میگویند: دوعامل کشاورزی و انحراف جریان آب، دلایل اصلی برای کاهش مداوم منبع عمده آب شیرین اسرائیل است. پروفسور جاناتان لارون و دکتر مایکل واین در گزارش خود مینویسند: “عوامل اقلیمی را به تنهایی موجب کاهش بیسابقه سطح آب دریاچه دانستن، درست نیست. ما هیچ روند کاهشی در میزان دبی در منابع اصلی #رودخانه_اردن که در لبنان و شمال اسرائیل قرار دارند، نیافتهایم.” آنها اضافه میکنند که کاهش سطح آب در رودخانه اردن با دوره آبیاری گسترش یافته کشاورزی که نرخ آب پمپاژ شده را به دو برابر رسانده، مطابقت دارد.
پژوهشگران میگویند: درحالیکه افزایش دما موجب تبخیر و کاهش سطح آب میشود، تغییرات دمای ثبت شده در دریاچه طبریه تا آن اندازه چشمگیر نبوده که بتوان با آن کاهش سطح آب دریاچه را توجیه کرد. نویسندگان این گزارش تاکید میکنند که نتایج پژوهشهایشان نشان میدهد اسرائیل باید برای احیای دریاچه به پمپاژ آب شیرین از طبریه و جریانهای آب نزدیک به آن پایان دهد.
بنا به گزارش اداره آب اسرائیل، خشکسالی پنج سال جاری میزان انباشت آب زیرزمینی را به کمترین سطح آن در طول ۹۸ سال اخیر تقلیل داده است.
بدترین خشکسالی قرن در شمال اسرائیل، در مقایسه با سالهای معمولی، موجب کمبود ۲.۵ میلیارد مترمکعب آب در منابع زیرزمینی شد. این کمبود برابر با آب یک میلیون استخر به بزرگی استخر المپیک است. در ماه ژوئن بنیامین نتانیاهو یک موقعیت اضطراری برای اجرای برنامه احیای ۷ رودخانه در شمال اسرائیل که جریان آب نمکزدایی شده را به دریاچه طبریه تضمین میکنند، اعلام کرد. این برنامه با هزینه ۳۰ میلیون دلار درنظر دارد تا ۱۰۰ میلیون متر مکعب از آب شیرین شده را در طول ۴ سال به دریاچه پمپ کند. سطح آب این دریاچه در حال حاضر بیش از نیم متر پایینتر از محدوده خطر خط قرمز است و درست زیر خط سیاه. خط سیاه سطح پایین خطرناکی است که میتواند مشکلات غیرقابل برگشت اکولوژیکی بوجود بیاورد، از جمله افزایش شوری آب و رشد جلبکها که موجب آسیب دائمی به کیفیت آب، گیاهان و جانوران است. سال گذشته اداره آب ناچار به پمپاژ ۱۷هزار تن نمک از دریاچه طبریه شد تا سطح پایین آب باعث شور شدن بیش از اندازه آن نشود.
https://timesofisrael.com/overuse-not-climate-change-drying-up-sea-of-galilee-researchers/
🔻خواننده عزیز #روزنامه_شرق!
همانطور که مشاهده میکنید، حتی دولت اسراییل که ادعاهایش در حوزه فن استحصال و مدیریت آب، گوش فلک را کر کرده، آشکارا اسیر بحرانی کمسابقه در تامین آب شیرین شده و دانشمندان این کشور پیوسته توصیه میکنند باید طرحهای بلندپروازانه افزایش تولید کشاورزی را پایان داد، وگرنه شتاب بیابانزایی به مرزهایی غیرقابل جبران میرسد. به هرحال، جناب نتانیاهو بهتر است قبل از آنکه به ایرانیان درس مدیریت آب دهد، فکری به حال بحران آب، فرونشستها و خشکشدن تالابها و دریاچههای کشور کوچک خود کند.
🇮🇷: @darvishnameh
.