🔻درسآموختههایی از سیلِ نوروزی؛ از شرق گلستان تا قلب لرستان و از جنوب خوزستان تا غرب ویسکانسن!🔻
🇮🇷: @darvishnameh
۱⃣ اینجا ایران است؛ سرزمینی که مردمانش هرگز طاقت از کف نداده، کم نیاورده و خم نشدهاند؛ هرچند بارها مصیبتدیده، اشک ریخته و زخم خوردهاند … ما همیشه به زندگی شیشکی کشیده و حرصش را درآوردهایم، یه جورایی مثل این دو کودکِ سوسنگردی که در بحبوحهی سیلابی تاریخساز، بیمهابای فرداها اینگونه گلاندودشده با خندههای نمکیشان به دنیایی که ما را نظاره کرده، میگویند: زندگی، آبتنی کردن در حوضچه اکنون است …
۲⃣ همانطور که در عکس۲ میبینید، تالاب ۵۰۰هزارهکتاری هورالعظیم در طول ۶ماه اخیر به سرعت در حال آبگیری است و اینک در بهترین شرایط خود در طول دو دهه گذشته، به ویژه از سمت عراق در قلمرو ۳۷۰هزار هکتاریاش قرار دارد. این بهترین اتفاق ممکن برای خوزستان و بسیار ثمربخشتر از عملیات لجبازانه و مخرب #مالچپاشی در #غرب_کرخه – میشداغ – میتواند چشمههای تولید گردوخاک در منطقه را مهارکند.
۳⃣ به عکس سوم نگاه کنید؛ آن چهار منطقهای که با دایرههای صورتیرنگ مشخصشده در قلمرو تالاب هورالعظیم نیست، اما چنانچه بتوان مازاد آب کرخه و کارون را به سمتش هدایت کرد، بیشک به کاهش خسارتِ اراضی کشاورزی و تعدیل اقلیمی منطقه کمک کرده و مانند یک سپرحفاظتی از هورالعظیم حمایت میکند؛ درست مثل کارکرد جنگل ابر شاهرود به عنوان سپر حفاظتی شرق هیرکانی. این نکته از آنجا اهمیت دارد که در کلیپ چهارم میبینید هموطنانِ عربِ ما در جنوب کرخه با چه خون دلی میکوشند مازاد آب، وارد اراضی کشاورزیشان نشود. باید تمامقد در برابر این همه مقاومت و سختکوشی ایستاده و کلاه از سربرداریم.
۴⃣ عکس هفتم هماکنون در صفحه رییسجمهور موجود بوده و مربوط به بازدید هوایی هفته گذشته ایشان از هورالعظیم است. همانطور که میبینید با جادههایی آزمندانه تالاب را چند تکه کرده تا در میدان نفتی آزادگان بتوان به حفاریهای نفتی ادامه داد. محدوده سمت چپ که هنوز خشک است، همان حوضچه پنجم است که همچنان وزارت نفت برای ممانعت از آبگیریاش مقاومت میکند، هرچند که خوشبختانه اینک آب وارد این حوضچه هم شده، اما همچنان حدود پنجهزارهکتار از این عرصه خشک است و باید هرچه سریعتر با از میانبرداشتن این جادهها که مثل خطآهن آققلا یا پل شهیدکلانتری در دریاچه ارومیه عمل کرده، امکان آبگیری کامل تالاب فراهمشده و گسست بومشناختی آن پایان گیرد. یک شاهد انکارناپذیر از ضعف قدرت ساختاری سازمان حفاظت محیطزیست همین قطعهقطعهکردن و سلاخی ارزشمندترین تالاب منطقه است؛ حتی آنها جرات نکردهاند درخواست ثبت رسمی تالاب در کنوانسیون جهانی رامسر را مطرح کنند، درحالیکه عراق جنگزده این کار را کرده است! میدانید چرا؟ چون برنامه شرکت نفت، حذف تالاب و تبدیلش به یک عسلویه دیگر بود که اگر هجوم ریزگردها و امنیتیشدن استان در دوسال پیش رخ نمیداد، چه بسا که زیربار آبگیری نوددرصدی کنونی هم نمیرفتند. بنابراین، مطالبه جدی ما باید احیای کامل تالاب و برداشتن همه جادهها و دایکهای مرزی باشد؛ اگر میخواهیم برای همیشه چشمههای تولید گردوخاک مهارشده، اکوسیستم احیاشده و ماهیگیری، پرندهنگری و گردشگری از نو رونق گیرد.
۵⃣ عکس پنجم فقط خسارت ۲.۹میلیارددلاری سیل اخیر در چند ایالت آمریکا بدون محاسبه خسارتهای دیروز و امروز به زیرساختهای ویسکانسن، نبراسکا، داکوتای جنوبی و مینهسوتا را نشان میدهد که چندبرابر خسارتهای سیل نوروزی ایران است. قابل توجه دوگروه: نخست آنهایی که همچنان به بارندگیهای اخیر مشکوک بوده و دنبال ردپای دستکاریهای اقلیمی توسط آمریکا و اسراییل هستند و حاضر نیستند به این پرسش ساده پاسخ دهند چرا اسراییل و آمریکا همزمان دارند از خشکسالی و سیل و سرما و طوفان خسارتهای وحشتناک میخورند؟ گروه دوم: آنهایی که سدسازی را راه مهار سیل و جلوگیری از خسارتهای آن میدانند؛ راستی پس چرا هرسال در آمریکا، چین، اروپا و شرق دور با آن همه سد، خسارت سیل درحال افزایش است؟
۶⃣ آیا بهتر نیست هرکس چون #هوشنگ_زراعتپیما – عکس ششم – بابت قصورش رسماً از مردم ایران عذرخواهی کند؟ چگونه ۵۷پل فقط در لرستان تخریب شد که اغلب قدمتشان به ۲۰سال هم نمیرسید و در همان لرستان هنوز پلهای هزارساله وجود دارد؟ آیا جامعه مهندسی ما نباید شرم کند؟!
۷⃣ همه خستهایم مثل آن مامور راهداری در لرستان – عکس هشتم – که اینگونه کنار جاده پس از چند روز بیخوابی از هوش رفته است؛ اما کار تمام نشده، ارتفاع عجیب برف در الیگودرز – عکس نهم – و در کوهرنگ نوید یا هشدار سیلابهای بهاره به سمت خوزستان و زایندهرود را میدهد، لطفاً غافلگیر نشده و مثل عکس دهم هم رفتار نکنیم!
#نه_به_سدسازی_برای_مهار_سیل
http://yon.ir/OJuIe