زمستان پربارشتر از پاییز اما ناکافی
محمد درویش فعال و پژوهشگر محیطزیست در گفتوگو با «فرهیختگان» با اشاره به بارندگیهای اخیر گفت:
🔻نگاهی که به آمار اعلامشده توسط شرکت منابع آب کردم (که تا ۱۶ دیماه بهروز شده) میگوید به نسبت میانگین ۵۴ ساله، میزان بارندگی تا ۱۶ دیماه میانگین ریزشها نسبت به درازمدت، ۲۴ درصد کمتر است و نسبت به سال پیش ۲۶ درصد کمتر است و تقریبا مشابه تا ۱۶ دیماه سال پیش است که اگر بارندگیهای این چند روز را حساب کنیم فکر میکنم میزان بارندگیها کمتر از ۲۰ درصد میانگین ۵۴ ساله است.
🔻واقعیت این است از ابتدای سال آبی کنونی هم اگر مدلهای سازمان هواشناسی جهانی را میدیدید پیشبینی کرده بودند که زمستان امسال نرمال است ولی پاییز خشک است. در پاییز تا ۳۶ درصد خشکسالی را تجربه کردیم ولی الان این رقم کم میشود و به حدود ۲۰ درصد رسیده و احتمال اینکه در پایان زمستان تقریبا میانگین بارندگی کشور نرمال باشد خیلی زیاد است.
🔻در خصوص مخازن سدها آمار ارائهشده نشان میدهد حجم مخازن در کل فقط ۳ درصد نسبت به سال گذشته کمتر است و خیلی اتفاق عجیبی که مردم را ترساندند که امسال خشکسالی است، نداریم. مساله ما این است که بلد نیستیم از آب استفاده کنیم.
🔻در کشوری که فقط ۸ درصد منابع آب آن نیازهای کل مردم را برای آب شرب و بهداشتی و خانگی تامین کند، نباید مردم هرگز از کابوسی به نام تشنگی بترسند، چون بدترین خشکسالی که در طول ۵۴ سال تا الان تجربه کردیم، ۶۰ درصد بود. یعنی میانگین ریزشهای آسمانی ۶۰ درصد میانگین درازمدت بود. این بدترین خشکسالی است که تجربه کردیم.
🔻قاعدتا برای تامین آن ۸ درصد نباید مشکلی داشته باشیم. مشکل از آنجا شروع میشود که بقیه آبی که باید صرف کشاورزی، صنعت و محیطزیست کنیم به تناسب مصرف نمیکنیم، یعنی بهجای اینکه دستکم ۴۰ درصد از منابع آبی حقابه طبیعت باشد تا بتواند تالابها و رودخانههای ما را جاری و تابآور نگه دارد، ما تا آنجایی که بتوانیم این آب را از سفرههای آب زیرزمینی برداشت میکنیم و روی هر درهای یک سد احداث میکنیم و در همان سال میخواهیم استفاده کنیم.
@FarhikhteganOnline