لابد شما هم آن هشدار امنيتي، تاريخي و طنازانهي مردمان دیار نصفهجهان را شنيدهايد كه ميگويند: پيش از آن كه منار را بدزدي، در انديشهي حفر چاهي باش كه بتواني منار را در آن مخفي كني!
حال، با شنيدن و مرور داستان غمانگيز رودخانهي قم و به ويژه سخنان اخير استاندار آن ديار، مبني بر ضرورت تغيير مسير رودخانه از داخل شهر به بيرون از آن، ناخودآگاه ياد آن مثل شيرين اصفهاني افتادم.
چگونه است كه آقايان و مديران مسئول قم، پس از بيش از يك دهه ساختمانسازي و احداث انواع سازههايي نظير بلوار، پاركينگ، فضاي سبز و مبلمان وابسته به آن و سرانجام طرح گسترش محوطهي حرم مطهر حضرت معصومه (ع)، حال به صرافت رمزگشايي از اين معماي ساده افتادهاند كه: خب؛ حالا كه اين همه موانع در مسير قمرود ايجاد كردهايم، اگر سيل آمد، بايد چه كار كنيم؟!
و وقتي كه سيل آمد و جان چندين هموطن را گرفت و اموالشان را با خود به یغما برد و خساراتي چشمگير به سازههاي شهري وارد ساخت و مناظر بودجود آمده از انباشت اتومبیلهای نوروزی بر روی کول یکدیگر حیرت و خندهی ناظران جهانی را سبب شد، تازه توانستيم اين معماي ساده را حل كرده و با قاطعيت در حضور نمايندگان رسانههاي گروهي اعلام كنيم: «بايد مسير رودخانه قمرود از داخل شهر تغيير كند و سازمان حوادث غيرمترقبه كشور نيز اعتبارات لازم در اين ارتباط را تأمين خواهد كرد!»
پرسش اصلي اين است كه چرا نبايد نخست اعتبارات خرج شده – بخوانيد حرام شده – در بستر رودخانه قم را خرج مطالعات ارزيابي تغيير مسير رودخانه میكردیم؟ آيا 100 ميليون تومان هزينه ارزيابي در برابر ميلياردها تومان هزينهي ساخت و ساز نابخردانه و غير علمي در بستر رودخانه و خسارتهاي به بار آمده از سيل 11 فروردين ماه 1388، رقم قابل توجهي بوده است كه نتوانستيم آن را تأمين كنيم؟! و آيا نبايد به اين شيوهي مديريت دورانديشانهي شهري قم عاليترين رتبهي آيندهپژوهي را اهدا كرد؟!
کافی است به یادآوریم که بدنهی کارشناسی موجود در قم، پیشتر چندین و چند بار نسبت به ساخت و سازهای نابخردانه در بستر قمرود هشدار داده بود. از جمله: در سال 1383 سازمان امور آب قم از شهرداری قم به علت تبدیل کردن رودخانه به پارکینگ شکایت کرد. بامزهتر آن که در تاریخ 27 مهر 1387 رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در جمع امدادگران هلال احمر قم طی سخنانی با انتقاد از ساخت و ساز و فعالیتهای عمرانی در بستر رودخانهی قم نسبت به عواقب آن هشدار داده بود! درصورتی که از چنین مقامی انتظار میرود که عمل کند نه این که صرفاً ابراز نگرانی نماید! شاید به دلیل همین انفعال بود که در فاصلهی 3 روز پس از این اظهارات، یعنی در تاریخ 30 مهر 1387 معاون عمرانی استاندار قم در گفتگو با خبرگزاری مهر عنوان کرد: فعالیتهای عمرانی در بستر رودخانه قم با مطالعه و مهندسی کامل است و هیچ خطری نخواهد داشت! (البته واقعاً هم هیچ خطری نداشت، منتها نه برای شهروندان بیگناه قمی و مسافران نوروزی آن، بلکه برای ساختمان استانداری این شهر!)
واقعاً تا کی قرار است در این کشور بر اساس مدیریت بحران حرکت کرده و به درمان بپردازیم؟ چرا نباید بر مبنای آموزههای مدیریت خطرپذیری (ریسک) حرکت کرده و به پیشگیری بپردازیم؟
باور كنيد صدها سال پيش هموطنان شريف و باهوش اصفهاني ما، نهيب زده بودند كه منارجمبان را ندزديد، وقتي هنوز چاهي براي مخفي كردن آن نيافتهايد! امّا نمیدانم آن زنهار را چرا در حوزهی مدیریت سرزمین کمتر جدی گرفته و میگیریم؟
و اما نكتهي مهم ديگر، سخنان احمد عفتان – مديركل منابع طبيعي استان قم – است كه آشكارا با مواضع قاطعانهي ناظمي اردكاني – استاندار قم – در تضاد قرار داشته و بر اين باور است كه گزينهي تغيير مسير رودخانه قم، نه نخستين راهكار كه آخرين آن است.
بايد توجه داشت كه مسير رودخانهي قمرود از ديرينهاي به قدمت – دست كم – دوران چهارم زمين شناسي برخوردار بوده و در حقیقت، شهر قم اصولاً به واسطهی حضور این رودخانه ایجاد شده و فلسفهی وجود و حفظ آن نیز به خاطر عبور همین هرزآبها و سیلابهاست.
واقعيتي كه نشان ميدهد، شيب عرصهي شهر كنوني قم در هر دو سوي رودخانه به سمت فمرود ميل داشته و بنابراین، اين بستر فراخ سيلابي، در حكم زهكش شهر و نيز يكي از عوامل كاهندهي آسيبپذيري اين سكونتگاه تاريخي و مقدس در برابر رخداد بارندگيهاي شديد و سیل بوده است. يعني: حتا اگر سيلي از بيرون هم وارد شهر نشود، آب جمع شده در عرصهي حدود 8200 هكتاري قم چگونه و با چه سازوكاري قرار است – بدون كمك از معبر طبيعي قم رود – به بيرون از شهر هدايت شود؟
اميد كه در ارزيابيها و مطالعات آينده، تمامي اين موارد به خوبي ديده شود تا خداي ناكرده شاهد حادثهاي غمانگيزتر از سيل 11 فروردين 88 نباشيم. چرا كه اگر مسير رودخانه را با صرف ميلياردها تومان هزينه تغيير داديم (و این بار مانند كانال توانا در خوزستان عمل نكرده و باتلاقي را نيافريديم!) آنگاه خداي ناكرده مجدداً شاهد خسارت از سيل در شهر قم شويم، فكر كنم عنوان احمقانهترين سيل جهان، ملايمترين عنوانی خواهد بود كه ميشود به آن سيل فرضي داد؛ عنوانی که تا همیشهی تاریخ – چون فرمان کتابسوزان اسکندریه – شناسهی اوج «حماقت در مدیریت»! لقب خواهد گرفت و ماندگار خواهد شد.
مؤخره 1:
در صفحه 3 روزنامه همشهری مورخ 24 اردیبهشت ماه 1377، سندی ماندگار به چشم میخورد. در آن سند از قول دکتر آهنگ کوثر آمده است: «به دلیل مکانیابی اشتباه و عدم ارزیابی زیستمحیطی، سد 15 خرداد بلااستفاده خواهد شد.» جالب اینجاست که در تاریخ 17 تیر 1377، جوابیه سازمان آب وزارت نیرو در صفحه 7 همان روزنامه و خطاب به دکتر کوثر منتشر شده است.
حال فقط کافی است که آن پیشبینی و جوابیه را دوباره مرور کنید، تادریابید که چه فرصتهایی را به دلیل عدم اعتنای جدی به تحلیلهای کارشناسی تاکنون سوزاندهایم. امید که در ماجرای مهار آسیبپذیری قم در برابر سیل از آن اشتباهات تاریخی پند بگیریم.
مؤخره 2:
ویژگیهای مختصری از آبخیز قمرود به همراه جدول و نقشهی مربوطه را میتواند در این نشانی مطالعه فرمایید.
مطالبتون مثل همیشه عالی و زیبا بود استاد.
با درود…
واقعا باید آفرین گفت به این استاندار که به این نتیجه رسیده است!
عجیب است این بشر هنوز یاد نگرفته است در تعامل با طبیعت باشد نه در تضاد!
رود ها در کشورهای دیگر اگر در کنار شهری باشند مظهر زندگی اند ولی در اینجا می خواهند او را بندازند بیرون و ازش راحت شوند!
تشکر. طلب بسیار دلسوزانه ای بود. بهترین تحلیلی بود که تا به حال درباره سیل قم خوانده بودم.