كاش سهراب اين كتاب را مي‌ديد!

جلد كتاب - ترجمه - كليك كنيد

dar-۵.jpg

     نام «صنوبر» هميشه برايم جاذبه داشته است، از اون نوع جاذبه‌هايي كه توصيفش سخته، ولي دركش آسون! درست مثل فاصله‌ي گل نيلوفر و قرن! كه بهتره پي آواز حقيقتش شناور باشيم تا اينكه درصدد مكاشفه‌ي موزائيك‌وار مسيرش برآييم.
    براي همينه كه وقتي شنيدم، همكار عزيز و دانشمندم، جناب آقاي دكتر منوچهر اماني، يكي از پژوهشگران و پيشكسوتان دانش جنگل، آخرين كتاب ژرارد سولرس (Gerard souleres) با عنوان: «محيط هاي كاشت صنوبر» (les milieux de la populiculture) را از زبان فرانسه به فارسي برگردانده‌اند، وظيفه‌ي خويش دانستم تا حاصل اين كار ارزشمند را براي مخاطبين فارسي‌زبان معرفي كنم. كتابي كه يافته‌هاي منتشرشده در آن، برآمده از پژوهش و پايشي ۱۷ ساله (۱۹۸۲ تا ۱۹۹۹) است.

      گفتني آن كه ضرورت حفظ جنگل‌ها بر اساس ملاحظات زيست محيطي از يكسو و روند شتابناك افزايش نيازهاي جوامع صنعتي توسعه‌يافته و در حال توسعه به چوب و فراورده‌هاي آن چاره‌اي باقي ننهاده، جز آنكه به كشت و پرورش گونه‌هاي سريع‌الرشد توجه بيشتر و دقيق‌تري شود. به نحوي كه امروزه در مناطق مختلف جهان عرصه‌هاي وسيعي به زراعت چوب با استفاده از گونه‌‌هاي مختلف سوزني‌برگ و پهن‌برگ اختصاص يافته است. از ميان گونه‌هاي سريع الرشد، ارقام مختلف صنوبر بيشترين توجه و مقبوليت را براي طرح‌هاي زراعت چوب به خود جلب كرده است.
    چنين است كه امروزه كشورهايي چون فرانسه، ايتاليا، اسپانيا، آلمان، چين و تركيه اقدام به كاشت صنوبرهاي پرمحصول، پربازده و زودبازده در سطح هزاران هكتار كرده و هر ساله ميليون‌ها متر مكعب چوب در اين عرصه‌ها توليد و روانه‌ي بازار مصرف داخلي و خارجي مي‌كنند.
همان طور كه علاقه‌مندان مي‌دانند، جنس صنوبر (.Populus L) به همراه جنس بيد (.Salix  L) به خانوادهSalicaceae  تعلق داشته و نه‌تنها قابليت توليد چوب‌هاي تجارتي و صنعتي را دارند، بلكه واجد ارزش‌ها و مزيت‌هاي اقتصادي پرشماري، حتا از منظر اقتصاد بوم‌شناختي هستند.
بايد دانست كه درختان صنوبر داراي ويژگي‌ها و خصوصيات ممتازي هستند؛ خصوصياتي كه سبب‌شده است تا جايگاه ممتازي در ميان درختان سريع‌الرشد بدست آورند، از جمله‌ي اين ويژگي‌ها مي‌توان به سرعت رشد زياد، سهولت تكثير و كاشت، تنوع گونه‌اي، قابليت كشت انبوه، قابليت بكارگيري در الگوها و روش‌هاي مختلف توليد چوب، دو پايه‌بودن اين درختان و ديگر ويژگي‌هاي ژنتيكي، امتيازات آناتوميكي، فيزيكي، مكانيكي و شيميايي، قدمت كاربرد، وجود اراضي مناسب و امكانات و قابليت‌هاي فراوان براي صنوبر‌كاري در كشور اشاره كرد.
     گفتني آن كه بررسي‌هاي انجام گرفته در مؤسسه تحقيقات جنگل‌ها و مراتع كشور، حاكي از وجود اراضي مناسب براي صنوبر كاري و زارعت چوب درجاي جاي كشور است. همچنين بهره‌مندي كشور از امكانات و قابليت‌هاي علمي فعال در اين زمينه در مراكز تحقيقاتي وابسته به مؤسسه‌ي متبوع، حضور نيروهاي اجرايي قابل و ماهر در عرصه فعاليت‌هاي مردمي و بدنه كارشناسي قوي كشور، جملگي شرايط و زمينه‌هاي لازم را براي سياست‌گذاري صحيح، تخصيص اعتبارات و امكانات مناسب و مديريت مطلوب و مستمر براي دستيابي به توليد مقادير فراوان چوب از عرصه‌هاي صنوبركاري مردمي را مهيا ساخته است؛ آرماني كه بي شك انتشار كتاب «محيط‌هاي كاشت صنوبر» (شناخت، كاشت، داشت، برداشت و مصارف) مي‌تواند تحقق آن را تعجيل بخشد.
     اين كتاب ارزشمند را كه به همت انتشارات راه سبحان و با ويراستاري علمي روزبه كمالي، مسعود شريفيان و دكتر حسن مداح عارفي در 280 صفحه منتشر شده است، به بهاي سه هزار تومان مي‌توانيد از مراكز خريد كتاب‌هاي علمي تهيه فرماييد، يا مستقيماً با شماره‌ تلفن‌هاي:  02177645628 و 09122108430 (آقاي مسعود سلامي مدير مسئول موسسه چاپ و تبليغات پاپيروس) تماس گرفته تا ترتيب ارسال آن به نشاني خريدار داده شود.

ايستگاه بلداجي بروجن

طرح پژوهشي «بررسي رشد و توليد ۱۰ كلن صنوبر از دورگ‌گيري طبيعي در استان چهارمحال و بختياري – ايستگاه تحقيقاتي بلداجي بروجن – شهريورماه ۱۳۸۶»

10 فکر می‌کنند “كاش سهراب اين كتاب را مي‌ديد!

  1. فرزندایران

    سلام بر شما سبز انديش گرامي
    با توجه به رشد وبلاگ‌ نويسي در زمينه‌ي محيط زيست، بر آن شده‌ام تا دست به پژوهشي گسترده در اين حوزه بزنم.در اين راه، نگاهم به ياري شماست تا با تعاملي سازنده و هم‌افزايي‌اي درخور، به فرزند ايران در انجام بايسته‌تر اين مهم ياري رسانند.
    منتظر نظرات ياري ارزشمند شما مي‌مانم

  2. صنوبر دوست

    خيلي سپاسگزار از اطلاع رساني و معرفي كتاب
    يكي از دوستان مي گفت كه كتاب صنوبر را در فروشگاه كتاب جهاد دانشگاهي دانشكده كشاورزي كرج ديده است.

  3. محمد درویش نویسنده

    درود بر شما …
    بنابرا اطلاعي كه از آقاي دكتر مدير رحمتي، رييس بخش تحقيقات صنوبر مؤسسه دريافت كردم، پاسخ شما مثبت است به شرط آن كه محدود شيب و آب وجود نداشته باشد. در ضمن از سال هاي بسيار دور، نوعي صنوبر به نام ترنولا (صنوبر لرزان) در ارتفاعات بالاي 2000 متر در آن منطقه كاشته شده و براي ارتفاعات بسيار مناسب است.

  4. مصطفي

    من در سايت شما اسم كتابي تحت عنوان محيط هاي كاشت صنوبر ترجمه دكتر منوچهر اماني رو ديدم ميخوام تهيه كنم اما متاسفانه تا الان پيدا نكردم.خيلي خيلي ممنون ميشم اگه كمكي به من كنيد.

    باتشكر فراوان

  5. محمدصادق

    با توجه به اینکه افتخا دانشجویی اقای دکتر را داشته ام قطعا کتاب جامعی خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.