هوش ایرانیان از متوسط جهانی هم کمتر است!

    این یادداشت آتشین سام خسروی فرد را که دیدم و خواندم، یاد نادرقلی افتادم! قصه‌اش را یادتان هست؟
    در بیست و دومین روز از اسفند ماه 1385 پای سخنرانی دکتر نادرقلی قورچیان نشسته بودم و به همراه آن چند ده نفر دیگری که حاضر بودند، گاه آه کشیدم و گاه حیرت کردم و گاه خندیدم و گاه گریستم و عرق شرم بر پیشانی‌ام نشست! نادرقلی برایمان گفت که وضعيت كنوني دانايي در جامعه‌ي امروز ما بسیار اسف‌بار است؛ به نحوی که ميانگين سواد ملّت ايران را می‌شود در سطح کلاس چهارم دبستان دانست. او صراحتاً اعلام كرد با چنين سطحي از دانش و معرفت، نمي‌توان به قله‌هاي مورد نظر در سند چشم‌انداز 20 ساله دست يافت. او حتا به این هم اکتفا نکرد و برای نخستین بار از صفت‌‌های دردناکی به نام «خیارهای گلخانه‌ای» و «مدیریت بوفالو» به عنوان دکترین غالب کشور هم نام برد!
    آن روز شاید بسیاری نادانی توصیفی نادرقلی را غلوآمیز می‌دانستند؛ امّا ماجرای وعده‌ی هفتاد هزار تومانی کروبی در انتخابات نهم و سهام‌های عدالت در انتخابات دهم، نشان داد که اصلاً غلوآمیز نیست! هست؟
    حالا هم که نویسنده‌ی عزیز آتش‌نوشت، تنوری‌ترین نان خود را بر زمین کوبیده و مردانه‌ترین اعتراف‌های خود را برزبان رانده و اعلام داشته: هنر نزد ایرانیان بود و دیگر نیست!
    و این همان بیابان‌زایی انسانی است که پیش‌تر هم از آن یاد کردم … و همان عقوبت مهار خیلی سفت شاید! نه؟

    مؤخره:
    یکی از بستگان نزدیکم، اخیراً برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا راهی کارولینای شمالی شد؛ در یک گفتگوی تلفنی برایم گفت: در طول دو هفته‌ی اخیر که از ورودش به آن ایالت در ینگه دنیا می گذرد 80 نفر از همکلاسی‌هایش را در مقطع لیسانس و فوق لیسانس شریف، آنجا پیدا کرده است! طنز تلخ ماجرا این است که همزمان دعوت‌نامه‌ای هم از دانشگاه شریف به دست والدینش رسیده که مژده مژده! فرزند شما می‌تواند بدون کنکور در مقطع دکترا ادامه‌ی تحصیل دهد و ماهی 400 هزار تومان هم بگیرد!
    افسوس که ما دیر می‌فهمیم که زودها دیر می‌شوند! نمی‌فهمیم؟

28 فکر می‌کنند “هوش ایرانیان از متوسط جهانی هم کمتر است!

  1. admin

    سلام
    مطالب خوبي داريد
    تبادل لينک ميکنيد؟

    اگر مايل به تبادل لينک هستيد ما رو با نام
    (آگهي و تبليغات رايگان)
    و آدرس http://www.7darajeh.com
    اضافه کنيد و از قسمت تماس با ما اطلاع دهيد تا ما هم شما رو لينک کنيم
    ضمنا براي شما دوست عزيز که با ما تبادل لينک مي کنيد شرايط ويژه تبليغ براي سايت،کالا و خدمات شما در نظر گرفته شده که به زودي به شما اعلام خواهد شد

    پاسخ:
    نه!
    نمی کنم!!

  2. حسن

    فکر میکنم فیلم های پرفروش در سینمای ایران، استقبال از کتابهای بی معنی چگونه در 3 روز پولدار شویم و …، استقبال از ضعیفترین انواع موسیقی، همه گیر شدن زبان لاتی حتی در رادیو و تلویزیون، نداشتن سواد ادبی، استقبال از سریالهای افتضاح، همه و همه میتوانند تائیدی باشند بر هوش کم و سطح دانش کم.

    پاسخ:
    فروش خیره کننده فیلم مبتذلی چون اخراجی ها را هم باید اشاره کنیم! نه؟

  3. اشکار

    از ماست که بر ماست
    از دوره داریوش کبیر از عهد حجر عهد قجر و دوره حاظر روال این مملکت همین بوده وقتی داریوش می گوید که از دروغ متنفر است معلوم می شود که در آن عهد هم بازار ریا و دروغ سکه بوده است

    ..حالا دارم متوجه می شوم چرا دختران لاغر مردنی و پسران ریش بزی با دم خط نوک باریک(بیشترشان نوکیا دارند!یعنی هستند)چرا از سام خسروی فرد بدشان می آید
    من سام را نمی شناسم قلم تیزی دارد که برای ما (از جمله شخص خودم)مردمان ریاکور سالوس مورد پسند نیست
    در تاریخ ایران همواره سام ها را خاموش می کردند تا امثال بانوان سبز و سرخ و نارنجی محیط زیست ایران و پسرکان سهمیه ای بی سواد در افشانی کنند

    پاسخ:

    اینگونه نیست برادر من. سام فرد محبوبی در وبلاگستان سبز و در بین فعالان این حوزه است.

  4. ahmad

    اگر هوشمند بودیم که منابع طبیعی شکننده خود را مورد استفاده بیش از حد قرار نمی دادیم… جنگلهای محدودمان را تخریب نمی کردیم که در آن ویلا بسازیم و درخت تزیینی بکاریم؛ سد نمی ساختیم که دریاچه ارومیه و بختگان را خشک کنیم؛ در تالابها و دریاچه ها راه و پالایشگاه بسازیم و فکر کنیم توانایی مهندسی بالایی داریم. البته برای همه اینها دولت را نمی توان سرزنش کرد که اینها به دست مهندسان و بخشی از نخبه گان جامعه طراحی و اجرا می‌شود و تا حال مثلا سازمان نظام مهندسی اعتراضی به این قبیل کارها نکرده.  

  5. محمد درویش نویسنده

    درود بر احمد عزیز: به موارد خوبی اشاره کرده اید. نگاه کنید که چگونه درختان را در تهران و دنا ریشه کن می کنند و بعد می فهمند که اشتباهی بوده! نگاه کنید که چگونه در تالاب گندمان که دارای ذغال سنگ نارس است، می خواهند آتش را با همان ذغال سنگ نارس (تورب) خاموش کنند! نگاه کنید که کار ما به کجا رسیده که مجبوریم برای امام جمعه ارومیه توضیح دهیم که چرا نباید دریاچه ارومیه خشک شود؟! یا به رییس جمهور توضیح دهیم که چرا منابع طبیعی سد راه توسعه نیست؟ یا نباید دکترین ما حرکت به سمت خانه های بزرگ ویلایی در مملکتی باشد که 14 میلیون نفر از آنها زیر خط فقر به سر می برند و از نظر ناپایداری محیط زیستی در قهقرا هستیم … ماجرای مناظره ها را ببینید! هر کسی کمتر به خود پرداخت و بیشتر به رقیب یا دوستان رقیب فحش داد، بیشتر مورد توجه قرار گرفت!! انگار می دانست برای رای آوردن فقط کافی است که فحش دهد و …

  6. هومان خاکپور

    ثروت طبیعی و رخسار زرد جوامع شهری و روستائی مان گواه محکمی ست بر این ادعا…؛ راستی ضریب هوشی تنظیم کنندگان سند برنامه پنجم توسعه چقدر بوده ؟پائین تر! از میانگین بوده یا برابر؟

    پاسخ:
    ایران دارای بزرگترین منابع گاز و نفت جهان، دارای بیشترین پتانسیل در زمینه استحصال انرژی خورشیدی و بادی، در شمار 5 کشور نخست از منظر جاذبه های طبیعی و 10 کشور نخست از نظر جاذبه های فرهنگی و تاریخی است. در ایران همان تعداد گونه های اندمیک وجود دارد که در کل قاره اروپا و هر هکتار از خاک ایران 22 برابر هر هکتار از خاک جهان به طور متوسط می ارزد؛ اما ما در شمار 100 کشور نخست توسعه انسانی هم نیستیم و در بسیاری از جداول دیگر مثل شادی، ریسک سرمایه گذاری، مهاجرفرستی، ناپایداری محیط زیست، فرسایش آب و خاک و … وضعیت از این هم بدتر است! نیست؟

  7. اشکار

    منظور من توهین به آقای سام نبود چون تا بحال ایشان را ندیده ام و فقط نوشته هایشان را خوانده ام و از آقای مهندس ضیایی شنیدم که ایشان در خارج از کشور ادامه تحصیل می دهند
    منظور من این بود که در ایران کسی از اشخاص رک گو خوشش نمی آید.کسانی را هم که در دانشگاه دیده بودم که از ایشان خرده های بی حساب می گرفتند از همان تیپ سهمیه ای ها و رزیتا ها بودند
    در کل با این شرایط حظور ایشان در محیط زیست بجز صدمه به اعصاب ایشان فایده ای ندارد

  8. محمد درویش نویسنده

    نه! آتش نوشتی که من می شناسم؛ مرد میدان است و از این نسیم های معطر هراسی به دل راه نمی دهد! می دهد؟

  9. شقایق

    گاهی فکر می کنم ؛ شاید اگر ما تاریخ نداشتیم یا یک تاریخ کوتاه ِ گاه ساخته شده 200 – 300 ساله داشتیم ؛وضعمان به از این بود!
    لااقل به استناد گذشته نیکو مان ؛حال و آینده را از دست نمی دادیم…

    پاسخ:

    نكته دردناك تر ماجرا اين است كه ما همين تاريخي را كه به آن مي نازيم، نخوانده ايم و از جزييات آن اغلب خبر نداريم.

  10. فرزان اسدي(ابوحنانه)

    سلام
    يك نمونه بگويم – دوستي از همكاران سابقم كه از جمله نيروهايي بود كه در اختيار كارگزيني گذاشته شده بود – ايشان در پست يك كارمند ساده با يك مدرك فوق ديپلم ادبيات بودند ، به ناگاه طي دو هفته با حمايت هايي گسترده به پست مديرعاملي يك شركت عظيم ، سپس يك پست سياسي در تهران و بعد از آن نيز در حال حاضر در يك پست مهم و تصميم گير مشغول به خدمت رساني است – روزي به نزدم آمدو گفت : من رفتم بالا تا به جرات بگم كه بالايي ها هم چيزي از من بيشتر ندارند ( خدا رو شكر آدم بسيار با انصاف و با وجداني بود در اين گفته) .
    اينرا گفتم كه تا باقي قضايا را خودتان تا آخر دنبال كنيد .
    حالا شده برنامه ريزي هاي چشم انداز و خاك انداز و از اين جور مسائل .
    وقتي براي مسائل بسيار مهمي از جمله محيط زيست اينگونه بايد افراد رو توجيه كرد( و توجيه هم نمي شوند) ديگر چه انتظاري مي توان داشت از…؟!
    بدرود.

  11. گاهنامه طبیعت ایران

    تا ۲۰ سال پیش همین متفکران غرب ادعا می کردند که مردم چین از ضریب هوشی پائینی برخوردارند و برای اثبات این ادعا دلایل « علمی ! » هم می آوردند. آنها معتقد بودند که چینی ها توانائی abstract thinking را ندارند . به همین دلیل عقب افتاده هستند و تولیدات علمی ٫ صنعتی کمی دارند. امروز که چین رشد اقتصادی بالایی دارد همان غربیها تغییر عقیده دادند و ادعا می کنند که چینی ها ضریب هوشی بالاتری از اقوام دیگر دارند. این گونه نظرات در مورد بسیاری از اقوام مختلف مطرح و بعضی وقتها آنقدر احمقانه است که بیشتر نشانه ضریب هوشی پائین مطرح کننده نظر است تا دیگران. هنوز متفکران (!) غربی وجود دارند که قبول نکرده اند که اهرام ثلاثه به دست اجداد مصریهای امروز ساخته شده است چرا که به نظر آنها مصریها ضریب هوشی پائینی دارند. همین اروپائیها ( که امروز همانند بت توسط بعضی از هموطنان ما که از خود کم بینی رنج می برند پرستش می شوند٫ و هرچه آنها می جوند و دفع می کنند بعضی از ما برمی داریم و بدون فکر می خوریم ) تا همین چند صد سال قبل در جهل و بدویت کامل زندگی می کردند. اگر بیمار می شدند زن بیوه ای را که در نزدیکی آنها بود زنده زنده در آتش می سوزاندند تا جادوی زن بیوه بی تأثیر شود. تولیدات علمی و صنعتی و یا کشاورزی نداشتند و گرسنگی ٫جنگ و فقر و بیماری امری عادی بود و برای رهایی از رنجهای بعد از مرگ از کلیسا و کشیش مسیحی زمین چند صد دلاری در بهشت می خریدند و سند مالکیت هم دریافت می کردند(!)

    این گونه نظرات از طرف غریبها در مورد بسیاری از اقوام مختلف مطرح شده و بعضی وقتها آنقدر احمقانه است که بیشتر نشانه ضریب هوشی پائین مطرح کننده نظر است تا اینکه بازگو کننده واقعیت باشد.

  12. محمد درویش نویسنده

    شما فکر می کنید چرا غربی ها به رغم آن تاریخ بدوی اینک بیش از 90 درصد علم جهان را تولید می کنند؟ و چرا مردم کشورهایی با مزیتهای نسبی کم نظیر، باید در فقر غوطه ور باشند؟

  13. فرناز

    من فکر می کنم نسبت دادن یک صفت کلی مثل باهوش بودن یا کم هوش بودن به 70 میلیون آدم کار اشتباهیه! در بین این آدم ها با هوش هم پیدا میشه آدم کم هوش هم هست. متوسط هم اکه بخواهیم بگیریم فکر نمی کنم برتری داشته باشیم به بقیه ملت ها! فکر هم نمی کنم که جا بمونیم از بقیه.
    ولی این فقط هوش نیست که تعیین کننده موفقیت هست. سخت کوشی هم عامل خیلی مهمی هست و فکر می کنم حتی اگر قبول کنیم ایرانیها خیلی باهوشن! وقتی به سخت کوشی که می رسه از همه دنیا جا می مونیم!

    راستی آقای درویش من هم 2 سالیه که در کارولینای شمالیم. این فامیلتون خوش شانس بوده با اون پیشنهاد دکترا و 400 هزار تومن! زمان ما از این خبرها نبود:(
    حتی همون دیر رو هم نفهمیدن!

  14. گاهنامه طبیعت ایران

    «شما فکر می کنید چرا غربی ها به رغم آن تاریخ بدوی اینک بیش از ۹۰ درصد علم جهان را تولید می کنند؟ و چرا مردم کشورهایی با مزیتهای نسبی کم نظیر، باید در فقر غوطه ور باشند؟»

    ببخشید که زودتر جواب ندادم ٫ دور از شهر بودم و به اینترنت دسترسی نداشتم.

    یک سوال خوب (مثل سوال بالا که شما مطرح کردی ) به مراتب ارزش بالاتری از یک جواب خوب دارد. سوال شما مثل موتوری محرک مغز را وادار به فکر کردن می کند .

    سوال شما سوالی کلی است و جوابی جامع وکامل لازم دارد که جواب دادن به آن از توانا یی بنده خارج است. به نظر من کشورهای مختلف در دوره های مختلف توانایی های متفاوت داشته اند و دارند.
    مثالهای من از تاریخ بعضی از کشورهای غربی با این هدف نبود که ثابت کنم آنها کم هوش و ما باهوش هستیم. انکار ضعفها ٫ فرار به تاریخ ٫مقصر دانستن و یا و کوچک شمردن دیگران برای اینکه کمبو دها را بپوشانیم به همان اندازه اشتباه است که دلیل عقب افتادگی ها را ضریب هوشی پائین خود بدانیم. اکثر انسانها و تمام ملتها از هوشی مساوی برخوردارند و دلایل رشد کم و عقب افتادگیها را باید در فرهنگ و روح حاکم در یک مقطع زمانی خاص و مشخص جستجو کرد. مسلمأ انگیزه رشد در یک ملت ٫ میزان ثروتهای طبیعی و منابع طبیعی و بسیاری از عوامل بیرونی و داخلی دیگر از جمله ساختار سیاسی و توانایی بهره بردن حد اکثری از داشته ها در میزان رشد و یا عقب افتادگی یک ملت نقش بازی می کنند. آنچه من می دانم این است که همه ما تا حد زیادی از توانایی و هوش کافی برای رشد برخورداریم.

    موفق و سلامت باشید

  15. محمد درویش نویسنده

    درود … با دانستگی شما همراه هستم … همه ما تا حد زیادی از توانایی و هوش کافی برای رشد برخورداریم … اما به نظر می رسه همون تا حد کم تفاوت موجود تونسته یه همچین جهان متفوتی بیافرینه! نه؟

  16. ahmd

    درود بر جامعه محیط زیستی های ایران که اینگونه آگاه و خردمند هستند و من حرفهایی را که پس از سالها حضور در جوامع علمی کشور از کسی نشنیده بودم را از شما شنیدم.
    محمدجان خواهش میکنم بیشتر بنویس البته شغل من با “مهار بیابان زایی” و محیط زیست ارتباطی ندارد اما شیوایی کلام تو باعث شد تا این موضوع دغدغه من هم بشود و منتظر مطالب بیشتری از تو هستم.

    موفق و سربلند باشی.

  17. محمد درویش نویسنده

    زنده باشید و ممنون از همراهی و همدلی سزاوارانه تان. خوشحالم که یک مسافر جدید و فرزانه به قطار سبز خود افزودم. درود بر شما.

  18. artvisi

    salam
    mibakhshid be fanglissi minevisam
    tarikhe iran bad bakhtie jamee iran asst chon az 250 sale pish ta be emroz va ba taghalobat khanvade pahalavie dar vaghaye tarikhi jamee iran bar in bavar asst ke iran az koreh zamin bozorgtar asst va chand nassl asst ke in negah sadeh lohane ghoror ejtmaeey khasi ra ijad karde ke amle adam talash va fahme dorst az padide hay ensani ejtmayi ra az nasl hay mokhtalef irani gerfte asst alabteh bayd bedanim ke moshkelat eghtesadi va eghlimi ra ham be an bayd ezafe kard motasefane baray man ke yek Georgie irani hastam moshkelat jamee iran feelan bedon chare asst chon zir banayi fahme ejtmayi iran sobat chandani nadard va kam savadi va adam koshesh ejtmayi dar iran amle besyar mohemi asst dar sade rahe pishraft hay ejtmayi

  19. محمد درویش نویسنده

    درود بر شما و ممنون از اینکه جهان بینی تان را با خوانندگان این سطور به اشتراک نهادید. نسل امروز نیاز به یک جراحی دردآور دارد. ما باید قبول کنیم که زندگی امروز و آینده فردای وطن را نمی توان در عمارتی از بادها و یادهای درگذشتگان اغلب مبهم بنا نهاد.

  20. نیسترن

    سلام تیتر جمله تون کا ملااشتباهه منظور شما سواد ایرانیانه که از متوسط دنیا کمتره نه هوششون چون همه م دونیم هوش ایرانی خیلی بالاست و بارها و بارها هم ثابت شده فقط متاسفانه امکانات نیست و شرایط مناسب این باید درست بشه

  21. احسان

    سلام
    من دانشجوی ارشد روانشناسیم
    میخوام یه موضوع هم به این اضافه کنی که 80 درصد خانم های ایرانی افسرده اند
    این مسئله خیلی مهم تر از هوش پایین ایرانیهاست

  22. مهدی

    مطابق امار های بین المللی ترکها جزو باسواد ترین مردم دنیا و باهوش تریم مردم منطقه هستند سطح باسوادی در اذربایجان ۹۹.۸%قزاقستان قیرقیزستان وترکمنستان ۹۹.۵% ترکیه ۹8.87%ازبکستان ۹۸%مغولستان ۹۷% (ایران ۸۵% افغانستان ۲۸%)متوسط ای کیوی مردم مغولستان ۱۰۱ قزاقستان ۹۴ترکیه و قیرقیزستان۹۰ اذربایجان ۸۸ ترکمستان وازبکستان ۸۷ (ایران و افغانستان ۸۴ کشورهای عرب ۸۶)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.