زمین‌شناسی پزشکی، سرب، پیاز و نهر فیروزآباد تهران!

    دیروز، یکی دیگر از مباحث مطرح شده در شصت و یکمین نشست کمیته‌ی محیط زیست و توسعه‌ی پایدار کشاورزی، موضوع عزم جدی سازمان زمین‌شناسی کشور برای راه‌اندازی و فعالیت مؤثر واحد زمین‌شناسی پزشکی بود؛ واحدی که با همت نمایندگانی از مؤسسه تحقیقات خاک و آب وزارت جهاد کشاورزی، مؤسسه دامپزشکی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و نیز ناظرانی از وزارت نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست کشور اعلام موجودیت کرده و می‌کوشد تا نسبت بین شیوع برخی از بیماری‌های انسانی  را با آلودگی‌های روزافزون موجود در خاک کشف کند.
    جالب است که در همین جلسه، دکتر غلامرضا میرکی وضعیت آلودگی خاک را در کشور بسیار خطرناک دانست و گفت: دیگر نگرانی فقط آلودگی نهر فیروزآباد در جنوب تهران نیست! بلکه الآن خاک آلوده شده است. وی گفت: نتایج بررسی‌های دفترش نشان می‌دهد که میزان سرب موجود در پیاز‌های کاشته شده در کشتزارهای جنوب تهران به بیش از هیجده و نیم برابر حد مجاز رسیده است که وحشتناک است!
    از او پرسیدم که چند هکتار از اراضی جنوب تهران با فاضلاب خام آبیاری می‌شود؟
    میرکی پاسخ داد: رسماً فقط 400 هکتار؛ امّا غیر رسمی آن می‌رود بالای 3 هزار هکتار!
    او برای این که تهرانی‌ها البته زیاد ناراحت نشوند، این را هم اضافه کرد که وضعیت در اغلب استان‌ها و شهرهای دیگر کشور هم تقریباً همین گونه است و جای نگرانی اصلاً نیست! هست؟
    خُب خدا را شکر که عدالت کاملاً رعایت شده و ملالی نیست … (نیست که می‌گم، یعنی هست! نیست؟)

    مؤخره:
    یادم هست آن روزهایی که در دانشکده منابع طبیعی کرج دانشجو بودم، سال‌های میانی دهه‌ی شصت را می‌گویم، بحث آلودگی سبزی‌های جنوب تهران بسیار داغ شد، مهندس میرحسین موسوی، نمایندگانی را از سوی نهاد نخست‌وزیری تعیین کرد تا موضوع را به دقت بررسی کنند که یکی از این افراد، دکتر ابوالقاسم متین، خاک‌شناس نامی کشور و همکار عزیزم در مؤسسه متبوع بود. آن تحقیق سرانجام تأیید کرد که خطر در جنوب تهران جدی است؛ امّا همان زمان اساتیدی چون دکتر نعمت‌الله خراسانی با جدیت به مخالفت برخواسته و احتمال این موضوع را صفر دانستند!
    گاه خوب است که ما یادمان باشد چه می‌گوییم و چه مسئولیتی برعهده داریم! نداریم؟

    در باره واحد زمین‌شناسی پزشکی:

    – عناصر و کانی های سمی موجود در محیط زیست و تاثیر آن بر انسان و نقش زمين شناسي پزشكي

    – بزرگترین واحد زمین شناسی پزشکی خاورمیانه به منظور بررسی بیماری‌های شایع با منشاء محیطی و طبیعی در کشور ایران افتتاح شد.

13 فکر می‌کنند “زمین‌شناسی پزشکی، سرب، پیاز و نهر فیروزآباد تهران!

  1. شقایق

    چه بد!
    این که نوشتین از اواسط دهه شصت آلودگی خاک و کشت روی آن دیده می شده و هنوز اقدام جدی در این خصوص صورت نگرفته تا جایی که کار به این جا رسیده است ؛ جای فکر و تحلیل دارد که چرا!؟
    و هرچند سوالی است که دارای جواب مشترک بسیاری از چراهای ایران عزیزم است!!

    پاسخ:

    متاسفانه برخي از به اصطلاح كارشناسان و تصميم سازان ما، بيشتر محلل علمي مديران بالادست هستند!

  2. شقایق

    دقیقا!گاه خوب است که یادمان باشد چه می گوییم و یادمان باشد چه کسی چه کارهایی را خواست بکند و با ایجاد بحران نشد و چه کسی نخواست انجام دهد و بیشتر ویران کرد!

    پاسخ:

    و اين شايد مهم ترين فايده خواندن تاريخ باشد! نه؟

  3. آرش درویش

    مهندس تولد این درویش دور از دراویش هم 29 دی بود روزی که میدانم همه ساله آن روز را نکو میدارید البته نه به خاطر من بلکه به خاطر هوای پاک نه
    تولد شما هم مبارک

  4. محمد درویش نویسنده

    چه روز خوبي به دنيا آمدي آرش جان! مبارك باشد … مي بيني بهارهاي زندگي چه در آمدنشان شتاب گرفته اند؟

  5. آرش درویش

    سپاس
    سرعت بهار هاي زندگي را خيلي سال است احساس کرده ام
    در کلاس اول دبستان آرزويم رفتن به کلاس پنجم بودو حالا آرزويم بازگشتن به همان کلاس اول!

  6. محمد درویش نویسنده

    اين روزها چنين احساس هاي گزنده اي در بين جوانان وطن بسيار زياد تر شده است كه البته خيلي نگران كننده است. ما نبايد افسوس روزهاي رفته را بخوريم …
    درود.

  7. سروی

    چقدر وحشتناک!

    خوب خدا را شکر این پستتان را فهمیدم . پس علاوه بر سبزی هایی که آلوده بودند به انواع امراض که توی رشت مهمترینش بیماری فاستیولا است … حالا پیازهامان هم مشکل دارند.

    برنج ها مان هم به انواع آفات جدید مبتلا شدند و محصول امسال چیز خوبی از آب در نیامد . خدا را شکر مرغ ها هم که هورمونی هستند … فعلا هوامی خوریم تا بعد …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.