از هجمه‌ی پزشکی بر علیه مارها تا کوره‌های مارسوزی در مؤسسه رازی!

    یکبار دیگر هم دست کم به صورت مستقیم مجبور شدم تا در این تارنما از حقوق یکی از مفید‌ترین و مظلوم‌ترین جانداران روی زمین به نام “مار” دفاع کنم که لابد خوانندگان عزیز مهار بیابان‌زایی ماجرای بحث‌برانگیزش را به یاد دارند؟ ماجرایی که البته با کامنت عبداللطیف عبادی و حواشی آن بحث‌برانگیزتر هم شد! نشد؟
    امّا امروز از طریق جناب خسرو رجبی‌زاده، یکی از معدود متخصصان خزندگان در ایران که اختصاصاً دانشنامه‌ی کارشناسی ارشد خود را بر روی یکی از همین عزیزان، یعنی افعي دماوندي کار کرده است، آگاه شدم که متأسفانه در سکوت سنگین سازمان حفاظت محیط زیست کشور، سالهاست مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی – که افتخارش، پیشینه‌ی یکصدساله‌ی این نهاد است –  مارهایی را که برای استفاده از زهرشان توسط مارگیرها از جای جای وطن خریداری و جمع‌آوری می‌کنند، پس از استخراج زهر، در کوره ریخته و می‌سوزانند!
    باورتان می‌شود؟ یعنی ممکن است به دست خود چنین ضربه‌ای را به زنجیره‌ی غذایی بوم‌سازگان (اکوسیستم) زده و بالانس جمعیتی جوندگان را از تعادل خارج کنیم؟ تا آنجا که من می‌دانم، نظیر چنین کاری فقط در کشور برزیل انجام می‌شده که آن هم بیش از 40 سال است که متوقف شده است.
    واقعاً چگونه است که نه فقط سازمان حفاظت محیط زیست، بلکه انجمن حمایت از حیوانات و دیگر فعالان این حوزه نیز تاکنون در برابر این جنایت آشکار و حیرت‌انگیز سکوت کرده‌اند؟
    آقای رجبی‌زاده‌ی عزیز البته قول داده‌اند که به زودی نتایج برخی از یافته‌های ارزشمند پژوهشی خویش را در اختیار نگارنده قرار دهند تا در همین درگاه مجازی به اشتراک نهاده شود.
    اما تا آن زمان امیدوارم مسئولین ذیربط هر چه زودتر این روند را متوقف کرده و با بازگرداندن مارها به موطن اصلی‌شان  – و نه هر جایی – کمک کنند تا آنها بتوانند دوباره خود را ترمیم کرده و نقش مفیدشان را در محیط زیست ایفا کنند.

31 فکر می‌کنند “از هجمه‌ی پزشکی بر علیه مارها تا کوره‌های مارسوزی در مؤسسه رازی!

  1. روشنك

    فکر می کردم فقط کوره آدم سوزی در تاریخ وجود داشته !.. نمی دانستم کوره مار سوزی هم داریم .. اینها از نازی ها احتمالن الهام گرفته اند .. نگرفته اند ؟..

    پاسخ:

    درود بر روشنك هوشمند … هر چه بيشتر بخوانيم و بدانيم، شوربختانه بايد بيشتر اشك بريزيم و حرص بخوريم و آه بكشيم از دست اين جانور دو پا كه ظاهراً نامش اشرف مخلوقات است!

  2. عبداللطیف عبادی

    زهر مار یک محصول است . مثل شیر گاو . معمولا” وقتی شیر گاو را می دوشند دیگر گاو بیچاره را در کوره نمی اندازند. مار چندین سال عمر می کند و در تمام طول عمرش بطور روزانه قادر به تولید زهر است . من نمی دانم چرا در موئسسه رازی مار را به چشم یک جانور یک بار مصرف! نگاه می کنند؟ اصلا” چرا یک موئسسه سرم سازی باید مار مورد نیازش را از طبیعت جمع آوری کند؟ اینها با چهل پنجاه سال سابقه هنوز مرکز پرورش مار ندارند؟ من تصور می کنم این کوره های ار سوزی به دلیل این است که حتی مرکز نگهداری مار هم ندارند . شاید هم به دلیل خرافاتی بودن یکی از مسئولین ارشد آنجا باشد . موئسسه ای که یکی از مسئولین مهم و تصمیم گیرنده اش منزلش را در تهران به دلیل داشتن جن! و حلول ارواح در درختانش! رها کرده و به کرج رفته ، لابد از مار و نگهداری مار در مجموعهء زیر دستش نفرت دارد .

    پاسخ:

    غم انگيز تر آن كه اين مؤسسه قدمتي يكصدساله دارد و همان طور كه به درستي اشاره كردي، در همه جا با پرورش مار زهر مورد نياز چنين مؤسساتي تأمين مي شود. غم انگيزتر آن كه اين مؤسسه هم اكنون بيش از 4 هزار از گونه هاي مختلف مار را نگهداري مي كند؛ اما امكان بازديد از اين موزه كم نظير به احدي داده نمي شود! البته اخيراً تحركاتي صورت گرفته تا برخي مارها را نسوزانند و دوباره به محيط برگردانند، اما اين كار به صورت كاملاً اشتباه انجام مي شود، يعني مثلاً مارهاي دماوند را راهي ميانه مي كنند و برعكس! كه اين برهم زدن بوم شناختي، مي تواند تنشهاي فراواني ايجاد كرده و تبعاتي خطرناك و جبران ناپذير بيافريند.
    درود …

  3. شقایق

    و بار بعدی زهر گیری باز از طبیعت مار به تاراج می برند!!؟

  4. محمد درویش نویسنده

    درود بر شقايق عزيز … شايد خيلي ها ندانند كه زهر مار فقط براي توليد واكسن و نظاير آن كاربرد ندارد؛ بلكه در درمان بسياري از سرطان ها هم از آن استفاده مي شود. بنابراين، سوزاندن مار به مفهوم تاراج سرمايه هاي يك سرزمين تلقي مي شود.

  5. خوارزمی

    هر دم از این کویر بری می رسد!!!!!

    پاسخ:

    “دمي” كه اين روزها انگار زمانش كوتاه تر هم شده و دارد به ثانيه مي رسد! نه؟

  6. ژاله

    با سلام و احترام.. بسیار کار خوبی میکنید در سایت پر بازدید خود گاهی از حقوق حیوانات مطلب مینویسید لطفا”‌ اینکار را ادمه دهید مهندس درویش گرامی.
    درضمن آیا شما در سازمان محیط زیست آشنائی دارید سئوال کنید عاقبت حیوانات بدبختی که فرستاده بودند بابلسر چی شد؟ آیا انها را برگرداندند یا هنوز در سلولهای انفرادی بابلسر اسیرند.
    درضمن این دوست شما دکتر کهرم گویا دشمنی دیرینه ای با گربه ها دارد ؟؟!!!!!‌

  7. محمد درویش نویسنده

    درود بر ژاله عزيز
    سپاس از محبتتان.
    موضوع را پيگيري مي كنم.
    در مورد دكتر كهرم نمي دانم كه موضوع چيست؟
    مگر اتفاق ناخوشايندي افتاده است؟

  8. فرزان اسدی (ابوحنانه)

    سلام
    امیدوارم که خبر اشتباه باشه و صحت نداشته باشد چرا که اینگونه که ما در حال پیشروی هستیم در آینده ای بسیار نزدیک چیزی از محیط زیست و طبیعت و حیوانات آن باقی نمی گذاریم.
    اینگونه از بین بردن ها به مانند تخریب بستر رودخانه ها- از بین بردن جنگل ها- نابودی مارها و… جز وارد آمدن خسارت های هنگفت به بشر که به گونه های مختلف وارد می شود چیز دیگری در پی ندارد – امیدوارم که مسئولین در این خصوص توضیح دهند و انشااله که بشنویم فقط یک مورد اتفاق افتاده بوده و دیگر اتفاق نمی افتد!
    بدرود.

  9. محمد درویش نویسنده

    البته قطعاً خبر اشتباه نيست ابوحنانه عزيز! آقايان مي گويند: از آنجا كه برگشت مارها به طبيعت هزينه تمام شده توليد محصولاتشان را بالا مي برد، آنها را مي سوزانند!
    واي بر ما …

  10. نگار حسینی

    جناب درویش چرا نوشته اید مفیدترین؟ یک جانور حتما باید مفید و غیره باشد تا بشود به آن توجه کرد؟ لابد مثل آدم ها که لزوما باید خوب باشند!

  11. محمد درویش نویسنده

    آفرين بر نگار حسيني عزيز … خوشحالم كه به اين نكته ظريف اما درست توجه كرديد. منظور من از مفيدترين حيوان آن است كه از قضا “مار” در شمار جانداراني است كه دانش بشر در مورد آن بسيار بيشتر از ديگر حيوانات بوده و متاسفانه به رغم چنين دانشي، باز شاهد بي رحمي هاي فراوان در مورد اين جاندار هستيم. واي به حال، حيواناتي كه هنوز دانش بشر براي آشنايي با سازوكار زيستن آنها در پله هاي نخستين گير كرده است. از طرفي، مار نه فقط براي انسان ها كه براي تعادل چرخه حيات و زنجيره غذايي نقشي انكارناپذير داشته و ضريب نفوذ آب در خاك را نيز افزايش مي دهد.
    خوشحالم كه چنين خوانندگان هوشمندي مهار بيابان زايي را مي خوانند.
    درود …

  12. مهرداد

    سلامت باشيد انشاله در محضر شما شاگردي كنيم.البته اگه وقت شما ومن ودر نهايت ارباب رجوع و…..اجازه بده

    پاسخ:

    زنده باشی رفیق و همکار دیرین. خوشحالم که وبلاگنویسی را می آغازی …

  13. پژمان نوروزی

    خوب به نظر می اید واقعا هر دم از این باغ بری میرسد…متاسفانه بخش محیط زیست روز از نو احتمالا تا اطلاع ثانوی به محاق می رود وگرنه این را هم دستمایه ای میکردیم برای گوشزد…اما ممنون از مهندس درویش عزیز که ما را آگاه می کند….

    پاسخ:

    چرا پژمان جان؟ چه شده است؟!

  14. حسین عبیری گلپایگانی

    جناب درویش با سلام
    متاسفانه از این نوع حوادث در این مملکت زیاد اتفاق می افتد ولی گوش شنوای وجود ندارد تا جلوی این اتفاقات گرفته شود

  15. احسان

    با سلام
    خوب این واضح …. امیدوارم اونهای که باعث این کار هستند خودشون دچارش بشن .من خودم واقعا به مارها و عقربها علاقه زیادی دارم

  16. مهدی

    کاش مرده بودم و این خبر تاسف بار نمی شنیدم.من مجنون مار و زهرشم. البته به زهرش مجنون ترم.الاهی بترکن هی!!!!

  17. ربیعی

    بندهحدود 12 ساله که در بخش جانوران سمی موسسه رازی مشغول به کاربوده و از نزديك با موضوع مطروحه برخورد روزانه دارم و دراین مدت ندیدم که حتی یک مار زنده سوزانده بشه

    ضمن ابراز تعجب از همه دوستان که از نوع نظراتشون ابنگونه برمیاد که اطلاعات درست و کاملي از روال تولید پادزهر ندارن و احتمالا احساسی و بدون بررسی و فقط با خوندن مطالبی چون کوره- سوزاندن- از بین بردن- مارسوزی – خرافی بودن – جن داشتن و… براحتی نظراتشونو تو سایت گذاشتند مطالب زیر را بعرض میرسانم:

    در پاسخ به آقای عبداللطیف عبادی باید بگویم که شما لطف کنید 3 تا مرکز پرورش مار که در دنیا برای تولید پادزهر ازشون استفاده میشه رو نام ببرید تا ماهم بدونیم کجا هستن و ازشون استفاده کنیم!

    در مورد مطلب “هم اکنون بیش از ۴ هزار از گونه های مختلف مار را نگهداری می کند؛ اما امکان بازدید از این موزه کم نظیر به احدی داده نمی شود!” بعرض برسانم که وقتی احدی نمی تواند از آنجا بازدید کند آمار 4000 هزار گونه از کجا آمده است؟ (البته اگر نویسنده متوجه عددبسیار بزرگ 4000 گونه بوده باشد!)البته براي اثبات باز بودن موسسه بنده برای بازديدایشان از موسسه اعلام آمادگی میکنم.

    و اما در مورد مطلب “البته اخیراً تحرکاتی صورت گرفته تا برخی مارها را نسوزانند و دوباره به محیط برگردانند، اما این کار به صورت کاملاً اشتباه انجام می شود، یعنی مثلاً مارهای دماوند را راهی میانه می کنند و برعکس! که این برهم زدن بوم شناختی، می تواند تنشهای فراوانی ایجاد کرده و تبعاتی خطرناک و جبران ناپذیر بیافریند.” باید بگویم که بهم زدن هر اكوسيستمي توسط هر فرد و يا هر دستگاهي خطايي بزرگ و ظلمي نا بخشودني است لذا لطف فرموده دلیل- گواه- شاهد ویا هر مدرکی که درباره رهاسازی بخصوص به آن صورتی که آمده است در دست بوده و قابل ارائه می باشد ارائه فرمائید تا ماهم در جریان قرار گیرفته و شديدا با آن برخورد نماييم.

    در آخر به اطلاع برسانم که این بخش در کنار تولید و انجام فعاليتهاي تحقيقي پذیرای دانشجویان زیادی در زمینه های جانورشناسی- سم شناسی- ایمنی شناسی- بهبود کیفیت پادزهر با استفاده از ادجوانت های نانو پارتیکل و… در رده های کارشناسی ارشد و phd مي باشد تا بتواند با همكاري دانشگاه قدمي در جهت ارائه خدمات بهتر بهداشتي-درماني به هموطنان عزيز بردارد. ولي متاسفانه برخي از افراد بااستفاده از اين فرصت وارد موسسه شده ولي مشاهد شده است كه به انجام برخي امور غير مرتبط به پايان نامه هاي خود مشغول هستند كه بعضآ با ممنوع شدن ادامه كار مواجه گشته اند. البته بعضا موسسه شاهد ادعاهاي غير واقعي و غير مستند اين افراد در جامعه هم بوده است.
    از اطاله كلام پيش آمده از تمامي دوستان عذر خواهي ميكنم

  18. محمد درویش نویسنده

    درود بر آقا یا خانم ربیعی:
    ممنون از درج توضیحات مفیدتان. اطلاعات مربوط به این یادداشت را آقای خسرو رجبی زاده در اختیار نگارنده قرار داده اند که در همین جا از ایشان درخواست می کنم تا پاسخ شبهات پیش آمده را بدهند.
    سرفراز باشید.

  19. ربیعی

    اینکه این توضیحات مفید واقع بشه ما هم خوشحالیم
    من شاید خیلی از دوستدار محیطزیست بودن سر در نیارم ولی همانطور که در مطلب قبلی عرض کردم خیلی خوبه که مطالبی روکه میخوایم ارائه کنیم مستند باشه. راجع به بیان نظراتمون هم کمی تحمل- تامل و بررسی داشته باشیم.

    ما خدمت جناب آقای مهندس خسرو رجبی زاده ارادت داریم و همانند شمامنتظر پاسخ جناب مهندس به مطالب قبلی (شبهات) بخصوص راهی نمودن مارهای دماوند به میانه و برعکس!هستیم
    با تشکر

  20. لادن

    ممنون از شما كه به اين موضوع خيلي جالب توجه كرديد. من دانشجوي زيست شناسي هستم كه 4 سال پيش دوره كارآموزي خود را در موسسه رازي بخش جانوران سمي گذراندم در دوره كاراموزي متوجه خدمات بهداشتي قابل توجهي كه ارائه مي دهند شدم.اين كه اونا واقعا مارها رو ميسوزونن ضربه بسيار زيادي به طبيعت ميزنند ولي درمدت 2 ماهه اي كه اونجا بودم چنين چيزي ديده يا شنيده نشد.البته اونا مارهائي رو كه ميمردند (با توجه به دستورالعمل هاي موجود در موسسه) لاشه شون رو جهت جلوگيري از انتشار آلودگي به قسمت لاشه سوزي ارسال ميكردند. البته شنيده ميشد كه برنامه هايي براي رهاسازي دارند و دارن مطالعات و برنامه ريزيهاشو انجام ميدن ايا اينكه الان پس از گذشت 4 سال رهاسازي انجام شده يا نه خبر ندارم ولي در برخورد با كارشناسان ان مركز كه به نظر من اطلاعات خوبي راجع به مارها/شرايط زندگيشون/نحوه سمگيري از انهاو… داشتند بعيد به نظر ميرسه كه در صورت انجام رهاسازي مارهاي يك منطقه را در منطقه ديگر رها كنند.اگر هم اين كار را مي كند خدا خيرشون نده جز جيگر بگيرن!!!!!

  21. محمد درویش نویسنده

    ممنون که شما هم تجربیات و مشاهدات خود را در اینجا به اشتراک نهادید.
    امروز به جناب رجبی زاده زنگ زدم، متاسفانه تلفن همراه شان خاموش بود!
    درود …

  22. محمد درویش نویسنده

    تلفن آقاي رجب زاده:
    09124131384
    .
    متاسفانه همچنان خاموش است! شايد در سفر خارج از كشور به سر مي برند.
    درود بر شما كه پيگيري مي كنيد.

  23. احتشام مصدق

    سلام
    دوستان من غار نوردی میکنم چندی پیش دوستان بنده در یکی از غارهای یزد به یک مار برخورد کردن از این مار در اعماق غار عکسهایی هم گرفته شده اما وجود این مار در این غار که عمقی حدود 150 متر دارد و 90 از این فرود به صورت معلق میباشد غجیب است
    به گفته دوستان این مار از اینها فرار نکرده و تا زمانی که از غار خارج شدند در دور و نزدیکی اینها بوده و حتی زمانی که در حال خارج شدن بودند مار بر روی سنگی بلند رفته و به شکلی عجیب بدن خود را سیخ مانند به بالا کشیده
    دوستان میگن این حیوان با این کارش از اینها درخواست کمک داشته
    ایا ممکنه یک مار از ارتفاع به این بلندی( 90 متر )پایین بیفته و زنده بمونه…..؟
    از گونه مار در بیرون دهانه غار و در منطقه دیده شده
    من به فکر نجات این مار هستم اگر ممکن هست راهنمایی کنین ممنون میشم این شماره من لطفآ تماس بگیریرید
    09183371484

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.