دهم فروردين: يك روز سبز ديگر براي طرفداران محيط زيست در جهان

 

     امروز – دهم فروردين 87 –  مصادف است با 29 مارس 2008، روزي كه قرار است به پيشنهاد «earthhour»، جهانيان در هر كجاي اين كره‌ي خاك كه مي‌زيند، به نشانه‌ي اعتراض بر روند شتابان و نگران‌كننده‌ي گرم‌شدن زمين، به مدت يك ساعت و در اقدامي سمبليك، از ساعت 20 الي 21 تا آنجا كه مي‌توانند از روشن‌كردن لامپ‌هاي غير ضروري خودداري كرده و بدين‌ترتيب، عزم و همبستگي خود را براي كاهش روند انتشار گازهاي گلخانه‌اي و ديگر مؤلفه‌هاي دخيل در اين فرآيند شوم به نمايش نهند.

شهر سيدني استراليا قبل و بعد از زمان خاموشي در سال گذشته

    تاكنون 266821 شخصيت حقيقي و 19298 شخصيت حقوقي با ثبت‌نام در اين سايت، آمادگي خويش را براي حمايت از اين حركت سبز اعلام كرده‌اند. لطفاً شما نيز ثبت نام كرده و بر شمار ايرانياني كه از آموزه‌هاي زيست‌محيطي پشتيباني مي‌كنند، بيافزاييد.
     به همين بهانه، يادداشت زير را ارايه مي‌دهم:

آيا نتيجه انتخابات مجلس هشتم براي طرفداران محيط‌زيست در ايران اميد‌بخش است؟

    شايد هيچ زمان چون امروز، قابل باور و پذيرش نبود كه عقوبت «جهان‌گرمايي» همان بلايي را ممكن است بر سر كيفيت زندگي در كره‌ي خاك آورد كه بيابان‌زايي در طول يكصد‌سال اخير آورده است. چه، بر بنياد شواهد و تجربيات موجود در طول يكصد سال گذشته، اغلب صاحبنظران حوزه محيط‌زيست و جغرافياي طبيعي، همواره يكي از خطرات مهلك بيابان‌زايي را «تشديد ناامني منطقه‌اي و آفرينش تنش‌هاي اجتماعي» خوانده‌اند. بيابان‌زايي با كاهش كارايي سرزمين و تأثير ويرانگر بر توان حاصلخيزي خاك، سبب نقصان مواد غذايي، افزايش خسارت به كشاورزان، بي‌آبي، نشست زمين و سرانجام مهاجرت را فراهم مي‌آورد. رخدادي كه آثار ويرانگرش را به ويژه در نيمه قرن بيستم در منطقه ساحل آفريقا هنوز بياد داريم.

    اينك امّا دانشمندان آلماني و سوييسي در يك پژوهش مشترك تحت نظر برنامه محيط زيست سازمان ملل متحد، به اين نتيجه رسيده‌اند كه جهان‌گرمايي (global warming) نيز مي‌تواند همانند بيابان‌زايي (desertification) و حتا بيشتر از آن جنگ‌آفرين، خطرساز و فاجعه‌بار باشد.
     اين دانشمندان كه گزارش خود را اخيراً در جريان كنفرانس بالي اندونزي براي نخستين‌بار منتشر كردند، به رهبران جهان هشدار مي‌دهند: «در قرن 21، نظام حاكم بر بسياري از كشورها ممکن است زیر فشار جنگ بر سر زمین و منابع آبی از هم بپاشند و این وضعیت همچنین منجر به مهاجرت‌های گروه‌های بزرگی از مردم شود.» از همين رو، تمامي دولت‌سالاران جهاني را فراخوانده و زنهار مي‌دهند كه اگر هر چه سريع‌تر برنامه‌های خود را برای کاهش محسوس گازهای گلخانه‌ای اعلام نكرده و به اجرا درنياورند، ديگر زماني براي جبران اين فرصت‌سوزي نخواهند داشت.
    پژوهشگران سازمان ملل، همچنين كشورهاي ثروتمند شمال را مورد خطاب قرار داده و به آنها توصيه مي‌كنند كه اگر خواهان جهاني امن‌تر و آرام‌تر براي خود هستند، بايد هر چه زودتر بخشي از درآمدهاي كلان خود را براي بهبود پايدار وضعيت معشيتي كشورهاي فقير اختصاص دهند تا آنها بتوانند بدترین آسیب‌های ناشی از گرمایش زمین را تاب بیاورند.

    همان‌طور كه ملاحظه مي‌شود، عدم رعايت هنجارهاي زيست‌محيطي، فقط به قتل نبات و جانور يا نيستي چشم‌اندازي ناب از پيكر طبيعت خلاصه نمي‌شود. ملاحظات زيست‌محيطي را ديگر اجازه نداريم و نبايد آموزه‌هايي صرفاً لوكس و فانتزي دانست. وقايع تلخ اندك سال‌هاي گذشته از هزاره سوم، مرگ بيش از يك ميليون انسان بي‌گناه در آفريقا، آسيا و آمريكاي لاتين، وقوع سيلاب‌هاي پرشمار و ويرانگر، توفان‌هاي مهيب، تنش‌هاي بي‌سابقه‌ي اقليمي، طغيان بيماري‌هاي مرگ‌بار و به زيرآب‌رفتن بسياري از مناطق ساحلي و جزاير زيباي كره زمين – كه با خود موجي گسترده از مهاجرت را نيز به همراه داشته و دارند – همه و همه بر اين واقعيت صحه مي‌نهد كه زمان جدي گرفتن گرايه‌هاي زيست‌محيطي در ايران هم فرا رسيده و چه بهتر كه نشانه‌هاي آن را در شعارهاي انتخاباتي كانديداهاي داوطلب ورود به مجلس شوراي اسلامي هم مي‌ديديم!
     امّا افسوس كه به جز تعدادي انگشت‌شمار، كسي از برنامه‌هاي سبز خود سخني به ميان نياورد … و غم‌انگيزتر آن كه همان تعداد انگشت‌شمار هم هرگز به مجلس هشتم راه نيافتند؛ رخدادي كه مي‌تواند از هم‌اكنون شناسه‌اي نگران‌كننده براي طرفداران طبيعت ايران به شمار آيد؛ چرا كه نتيجه انتخابات 24 اسفندماه 86 نشان داد كه دست‌كم براي 4 سال ديگر نبايد از قانون‌گذاران خود در مجلس شوراي اسلامي انتظار تحولي مثبت در حوزه محيط زيست و منابع طبيعي را داشت.

 

    در همين باره:
Imagine if even half the people of the world turned off their lights for an extra hour
فيلمي در همين ارتباط و نام شهرهاي حامي در آمريكا، اروپا، آسيا و اقيانوسيه
وبلاگي در همين ارتباط و تصاويري از ميزان موفقيت اين حركت در سيدني در سال ۲۰۰۷

– آخرين خبرها را اينجا پيگيري كنيد.
– انعكاس‌هاي داخلي:
1- فراخوان ساعت زمين – محسن تيزهوشان
2- یک ساعت خاموشی در اعتراض به گرم شدن کره زمین – ژاله ف

8 فکر می‌کنند “دهم فروردين: يك روز سبز ديگر براي طرفداران محيط زيست در جهان

  1. امیر

    سلام
    سال نو مبارک جناب آقای محمد درویش. امیدوارم در کنار خانواده محترمتون سال خوبی داشته باشید.
    با دیدن پست جدیدتون و تلاش پیگیرتون همچون گذشته در مورد مسایل محیط زیست لازم دونستم که یک تشکر ویژه از این همه عشق و تلاش بی‌نظیر داشته باشم از بلاگری که حداقل در چند سالی که من پیگیر وبلاگتون هستم، داشتید.
    امیدوارم در سال جدید هم در زندگی شخصی و مجازی به اهداف مورد نظرتون برسید و شاهد وبلاگ پویا و ارزشمندتون باشیم.
    با عرض ارادت مجدد امیر.

  2. kia

    ایمیلی برای شما ارسال کردم اگر توی اینباکس نبود به بالک میل مراجعه نمایید با سپاس

  3. ملیکا

    مهندس درویش عزیز . از این همه آگاهی و لطف ممنونم. امیدوارم روز بروز تعداد طرفداران حفظ محیط زیست بیشتر بشه!اروند عزیرم رو از طرف من ببوسید.

  4. درویش

    سلام
    با برنامه ريزي و دور نگري شما ميتوانيد به مراتب بالاتر و ارائه برنامه هايتان دست يابيد.
    (بايد بيشتر مطرح شويد)

    با سپاس
    درويش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.