کشف یک مصوبه‌ی طبیعت‌ستیزانه‌ی دیگر!

    هنوز از شوک شش شرط  حیرت انگیز و غم بار و شرم آور شورای عالی محیط زیست برای موافقت با حفاظت شده اعلام کردن 7 منطقه جدید کشور خارج نشده‌ام و نشده‌ایم که دیده‌بان سختکوش طبیعت بختیاری پرده از یک اصلاحیه‌ی طبیعت‌ستیزانه‌ی دیگر برمی‌دارد که دقیقاً در آخرین روزهای دولت نهم – 2 روز بعد از انتخابات 22 خرداد 1388 – بی سر و صدا به تصویب رسانده و به موجب آن، بندهایی از برنامه سوم و چهارم توسعه را مثل آب خوردن تغییر داده‌اند تا دیگر طبیعت‌ستیزان محترم لازم نباشد برای پروژه‌های راه‌سازی و سدسازی و انتقال لوله و کارخانه و … در مناطقی که عنوان «حفاظت شده» ندارند، پولی بابت هزینه‌های ارزیابی زیست‌محیطی بپردازند!
    طنز تلخ ماجرا این است که اصولاً در مناطق چهارگانه نباید توسعه‌ی طبیعت‌ستیزانه‌ای رخ دهد که بخواهد ارزیابی شود! توسعه باید در آن 93 درصد دیگر خاک وطن رخ دهد، آن هم با ارزیابی زیست‌محیطی.
    اما حالا … حالا … حالا …
    خودتان اصل ماجرا را در تارنمای هومان خاکپور بخوانید تادریابید چه اندازه بین آن حرف‌های قشنگ و این عملکردهای زشت فاصله وجود دارد! ندارد؟

     گاه با خود می اندیشم: نکند ناصر راست می گوید! و اصلن چه فایده ای دارد شعور یک کرم کدو؟!

راستی!

    کسی می داند چرا هیاهوی قناری ها – این روزها بیشتر از دیروزها – خواب جت ها را آشفته است؟!

روزگاری است که پرواز کبوترها
در فضا ممنوع است.
که چرا
به حریمِ حرمِ جت ها خصمانه تجاوز شده است!

روزگاری است که خوبی خفته ست
و بدی بیدار است.
و هیاهوی قناری ها،
خواب جت ها را آشفته است!

                                      فریدون مشیری

29 فکر می‌کنند “کشف یک مصوبه‌ی طبیعت‌ستیزانه‌ی دیگر!

  1. سارا

    1.هر دم ازین باغ بری می رسد
    تازه تر از تازه تری می رسد…
    2.فکر کنم این شعر مشیری این روز ها خیلی داغ ترست تا آن روز ها…

  2. امير سررشته داري

    اول گفتم الان كه اين پست را بخوانم بايد اشك بريزم ولي وقتي اين متن را با آنچه كه ناصرخان و در كنارش لطيف عزيز نوشته بودند تركيب كردم الان با آرامشي دو چندان به رختخواب خواهم رفت كه من فكر مي كنم كوروش كبير هم مي دانست براي اين كشور چه اتفاقي خواهد افتاد كه راحت خوابيد. ارادتمند

  3. محمد درویش نویسنده

    نوش گوشت باشد …
    چه رسم خوشایندی داری برای انتهای شب …
    چه موجود غریبی بود این هدایت …
    حیف که هنوز قدر حضورش را در ادبیات ایران زمین نمی دانیم. می دانیم؟

  4. امير سررشته داري

    براي سام عزيز و براي يكي پستهايش نوشتم كه “دقيقا درك مي كنم كه شاملو چه مي گويد و دركش از اطرافش چگونه بوده است. آنجايي كه مي گويد “دليلى‌ هم‌ ندارد که‌ خودکشى‌ کنم‌ ـ چرا که‌ تماشا مى‌کنم‌ ـ من‌ وظيفه‌اى‌ براى‌ خود در قبال‌ اين‌ مردم‌ نمى‌شناسم‌” دقيقا همان چيزي است كه صادق هدايت هم به آن رسيد ولي بند آخر نوشته شاملو را درك نكرده بود. هيچوقت يادم نمي رود كه بالاي سر مزار هدايت در پرلاشز به اين فكر مي كردم كه چرا او خودكشي كرد؟ به نتيجه رسيده بودم كه چرا، ولي شاملو بسيار زيبا آن را به صورت كلمات نوشتاري در آورده است. گاهي هم ما رويمان نمي شود كه اينگونه حتي بيانديشيم، چرا كه فوبياها ما را در خود غرق كرده اند و اجازه خودنمايي عقل رانمي دهند.” اين را در اينجا هم آوردم بد نيست نظر تو را هم بدام. البته نمي دانم قبلا آن را در وبلاگ سام خوانده بودي يا نه؟

  5. محمد درویش نویسنده

    من زندگی های هدایت را دوست دارم و فریادهای پرتوانش را به رسوم جاهلی حاکم بر جامعه ی سنتی دیروز … فریادهایی که هنوز هم پرتوان است …
    البته اگر جای هدایت بودم، آن گونه ماجرا را تمام نمی کردم! می دانی چرا امیر جان؟
    شاید به آن دلیل که اندازه او نمی دانستم!
    آخر این میوه درخت دانایی خیلی تلخ است پسر … خیییلی …
    یه موقع هایی آدم کم می آره … آدمه دیگه! سنگ که نیست! هست؟
    درود….

  6. قباد

    سلام آقای درویش عزیز!
    فرموده‌اید قانون.
    کدام قانون؟!
    قانون برای ما واژه‌ای است برای اشتغالزایی. یک عده‌ای با نام نمایندگی مجلس شورای اسلامی جمع می‌شوند و قانون می نویسند تا اشتغالزایی بشود و یک عده‌ای هم در نهادهای نظارتی حاشیه‌ای – البته پررنگتر از متن- هستند که دو قران برای زن و بچه‌اشان رزق ببرند. تا آنجاییکه ما دیده‌ایم فقط قانون را می نویسند اما هر اختیار داری در این سرزمین بر اساس قانون خودش زندگی می‌کند. اصلن مگر برای تخریب محیط زندگی‌امان قانون لازم است؟

  7. محمد درویش نویسنده

    درود بر قباد عزیز …
    چه تلخ اما درست نوشته ای: “هر اختیار داری در این سرزمین بر اساس قانون خودش زندگی می‌کند.”
    حرف حساب هم که جواب نداره برادر من! جواب داره؟
    زنده باشی و متاسفم بابت آن نماد ارزشمند روستا …

  8. اشکار

    اگر تیر از ترکش رستمی است
    نه بر مرده بر زنده باید گریست

  9. اشکار

    حرمت امامزاده به متولی آن است!
    به به
    این شاهزاده اسکندر نیرزای فیروز نوه عبدالحسین میرزای فرمانفرما عجب طاغوتی بوده که این همه زمین را برای 4 تا بز کنار گذاشت و جلوی شکار هوبره ولیعهد عربستان را می گرفت
    دو تا آهو از زنجان به امیر قطر هدیه دادند در نفس این کار بد نیست چون بسیاری از کشورها اینکار را می کنند و آن دو آهو هم در قطر مانند آدم! زندگی خواهند کرد بعد ناگهان گفتند که آهو ها تب برفکی فرستادند برای درمان فرستادیم بعد تکذیب کردند
    آخر آیکیو ها!!!! در خارک 1000 تا آهو مردند در خجیر و سیاه کوه ورامین هم قوچ و میش ها طاعون گوسفندی گرفتند آب از آب تکان نخورد حالا دلشان یکهو برای تب برفکی سوخت!!!!
    …خوبه یوز پلنگ های یزد تا بحال بواسیر نگرفتند!!!
    (که ایکاش می گرفتند و به جای دیگری می رفتند)

  10. دانش

    محمد عزیز‘ مگر کسی را یارای مقابله با این شوک ها هست؟ اگر هست‘ منتظریم ببینیم چه کسی و چگونه آنها را مهار خواهد کرد. اگر نیست‘ بهتر است خودمان را کنار بکشیم تا این شوک ها از کنارمان رد شوند و به ما آسیب نرسانند!!

  11. عمو محسن

    دانش عزیز
    تصور من این است که :
    ” محیط زیست ” بستر زندگی هامان است ،
    اگر بستر زندگی هامان آسیب ببینند ،
    بر کدام بستر دیگری میباید زندگی را زیبا زیست ؟
    انتظار برای پردازش چگو نگی تلاش هوشمندانه است،

    اما برای ماندن و دیدن !!؟؟؟

  12. شقایق

    چی بگم ؛ وقتی قناری تو بهارم نمی خونه…

    پاسخ:

    باید بکوشیم تا این نخواندن موقتی باشد …

  13. دانش

    عمو محسن عزیز… شک نکنید که من به محیط زیست همانقدر علاقمندم که شما هستید, ولی من اقدامات انجام شده و در حال انجام‘ برای حفظ این محیط زیست را کافی نمیدانم.

    سازمانهای متولی این امر, به دلیل وجود قوانین و آیین نامه هائی که خود در جهت بهره برداریهای سیاسی و اقتصادی به نفع گروههای خاصی وضع کرده اند, بیشترین ضربه را به محیط زیست وارد نموده و همانطور که آقای درویش هم اذعان نموده اند, “آنها با تصویب اصلاحیه ای بی سر و صدا, بندهائی از برنامه ی سوم و چهارم توسعه را مثل آب خوردن به نفع طبیعت ستیزان تغییر داده اند” (نقل به مضمون) و می بینیم کسی را هم جلودارشان نیست.

    عمو محسن عزیز, من به تلاشهای عزیزانی مثل آقای خاکپور و درویش, در جهت پاسداری و حفاظت از محیط زیست, همانند خودشان ایمان دارم, ولی آیا فقط داشتن ایمان توانسته است در سی سال گذشته, طبیعت ستیزان را وادار به عقب نشینی نماید؟ آیا باید سی سال دیگر هم انتظار بکشیم تا ایمانمان به یقین تبدیل شود؟ آیا شما در این مدت, قوانین و یا آیین نامه, یا هر چیز دیگری مثل اصلاحیه و غیره را, به نفع مردم و محیط زیست دیده اید؟ آیا فقط انتظار – حتی با داشتن ایمان – میتواند به قول شما “بستر زندگی هامان” را از گزند آسیب ها و حوادث برهاند.

    به نظر من, با وجود این خودکامگان حاکم بر کشور, این انتظار, کاری کاملا” بیهوده است, و تنها گزینه را باید در مقاومت و ایستادگی عملی عموم مردم در برابر این یغماگران سرمایه های ملی دید. تنها در این صورت است که میشود این بستر را از وجود متجاوزین به طبیعت سبز میهن کاملا” پاکسازی کرد و آنوقت است که میتوانیم در این بستر آسوده بخوابیم.

  14. احد ستوده

    جناب آقای درویش عزیز سلام
    جهت اطلاع شما و دیگر دوستان عزیز علاقمند محیط زیست ضروری است تا نکاتی را در خصوص مصوبه هیئت وزیران وآیین نامه اجرایی ارزیابی اثرات زیست محیطی به اطلاع برسانم به نظر می رسد برداشت نادرستی از این آیین نامه و اصلاحات انجام شده در آن در خبری که جنابعالی و آقای هومان خاکپور نقل کرده اید وجود دارد
    1. تاریخ تصویب آیین نامه اجرایی ماده 105 قانون برنامه سوم که در قانون برنامه چهارم در ماده 71 تنفیذ شده است 20/1/1387 می باشد
    2. پروژه های مشمول انجام مطالعات ارزیابی زیست محیطی که توسط شورایعالی محیط زیست یا کمیسسیون امور زیربنایی هیئت دولت به تصویب رسید ه اند و فهرست آنها نیز اعلام شده است در تمامی مناطق کشور ملزم به انجام این مطالعات هستند و هیچ استثنایی وجود ندارد.
    3. در اصلاحیه مصوب 25 مرداد 1388 نیز در این خصوص هیچ مطلبی مبنی براینکه این گونه پروژه ها فقط باید در مناطق حفاظت شده مورد ارزیابی قرار گیرند ذکر نشده است.
    4. پروژه هایی که با یکی از مناطق حفاظت شده تلاقی دارند باید ابتدا از معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست موافقت دریافت کنند و پس از دریافت این موافقت باید ارزیابی اثرات زیست محیطی انجام دهند در هر صورت انجام پروژه های توسعه در مناطق حفاظت شده تابع ماده 7 قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست مصوب 28/3/1353 و اصلاح شده در 24/8/ 1371 می باشد.
    5. حتی در بخش تعاریف نیز تعریف مناطق ویژه زیستی حذف نشده است بلکه در تبصره مربوط به آن در بخشی که الزام به تهیه نقشه و معرفی این گونه مناطق شده به جای نقشه مناطق زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ملزم به تهیه و ارایه نقشه مناطق حفاظت شده گردیده است
    6. به نظر من ما طرفداران محیط زیست خودمان نباید بدون مطالعه دقیق همین قوانین نیم بند که پشتوانه حفاظت محیط زیست هستند را زیر سئوال ببریم بلکه بکوشیم تا موانعی را که در سر راه اجرای درست این قوانین وجود دارد را بشناسیم و با آگاهی رسانی در آن جهت , به اجرای صحیح قوانین کمک کنیم
    7.شاید اگر طرفداران محیط زیست پروژه هایی را که از سازمان حفاظت محیط زیست با شروط خاصی برای انجام برنامه های مدیریت محیط زیست مجوز دریافت می کنند را پایش کنند تا مشخص شود برنامه های مدیریت زیست محیطی را که به انجام آن تعهد دارند را اجرا می کنند یا نه کمک بسیار بزرگی در بالا بردن کارایی و اثربخشی قوانین ارزیابی داشته باشند

    بسیار سپاسگزارم

    پاسخ:

    با درود بر جناب ستوده عزیز …
    از آقای مهندس خاکپور می خواهم تا اگر پاسخ و توضیح تکمیلی دارند، ارایه فرمایند.
    درود …

  15. هومان خاکپور

    جناب آقای ستوده عزیز
    براساس آئین نامه مذکور مقرر شده بود پروژه های مشمول ارزیابی اثرات زیست محیطی (که فهرست آن ها در پیوست شماره1 اصلاحیه موضوعه آورده شده است) در مناطق ویژه زیستی(که فهرست آن مناطق هم می بایستی هر سال توسط محیط زیست تهیه و به تصویب کمیسیون امور زیر بنایی و صنعت و محیط زیست می رسید)مورد ارزیابی قرار گیرند که با حذف تبصره 1 بند (و) ماده 1 آئین نامه و اصلاح عبارت صورت گرفته در تبصره 2 این آئین نامه؛ الزامات مختص مناطق حفاظت شده گردیده نه سایر مناطق زیستی.
    ضمنن آئین نامه در تاریخ 25/7/83 پیشنهاد شده که پس از تصویب در جلسه 27/12/86 هیات وزیران در تاریخ 20/1/87 ابلاغ شده است.
    ممنون از توجه و مطلب تون که نوشته اید.

  16. محمد درویش نویسنده

    سپاسگزار توضیحات تکمیلی شما هستم دیده بان گرامی طبیعت بختیاری. گفتنی آن که در طول چند روز اخیر، برخی از مدیران سازمان حفاظت محیط زیست نیز نگرانی خود را از این اصلاحیه مستقیماً به نگارنده اعلام داشتند.
    درود …

  17. احد ستوده

    جناب درویش و خاکپور عزیز من پیشنهاد می کنم متن کامل مصوبه و همچنین اصلاحیه آن را مطالعه فرمایید اگر لطف کنید و email خود یا هر روش دیگری را اعلام فرمایید من در اسرع وقت آنرا برای شما ارسال خواهم کرد در هیچ کجای مصوبه به این موضوع که ارزیابی اثرات زیست محیطی باید فقط در مناطق ویژه زیستی انجام شود اشاره نشده است تا در اصلاحیه بخواهند انرا تغییر دهند اگر چه من شخصا انتقادات زیادی به ارزیابی اثرات زیست محیطی از قانون ان گرفته تا روش انجام مطالعه و بررسی و تصویب و بقیه مراحل دارم و معتقدم انجام مطالعه و تهیه گزارش ارزیابی تاکنون نتوانسته اثربخشی لازم را در کاهش اثرات منفی توسعه داشته باشد ولی درباره موضوعی که شما ذکر کرده اید فکر میکنم باید اطلاع رسانی صحیح صورت گیرد و اینکار با مطالعه این مصوبه و اصلاحیه آن به راحتی امکان پذیر است
    منتظر دریافت email شما هستم
    با سپاس فراوان

  18. محمد درویش نویسنده

    باز هم ممنون.
    ایمیل من در بخش درویش کده سایت موجود است برادر بزرگوار. منتظر می مانم تا متن کامل را بخوانم.
    ممنون از حساسیت سزاوارانه ای که مبذول می دارید.
    درود ….

  19. احد ستوده

    همچنین فکر میکنم لازم است تا در مورد مناطق ویژه زیستی مطالبی را بیان کنم در سال 1376 که الگوی ارزیابی اثرات زیست محیطی به تصویب شورایعالی محیط زیست رسید در یکی از بندهای آن ( ماده 4) مقرر شده بود که چنانچه پروژه های هفتگانه های که مشمول انجام مطالعات ارزیابی زیست محیطی قرار گرفته اند در فاصله تاثیر پذیر یا درون مناطق ویژه زیستی قرار گیرند فارغ از هر مقیاسی که داشته باشند مشمول انجام این مطالعات می شوند فرضا اگر نیرو گاهی با ظرفیت تولیدی کمتر از 100 مگاوات در درون یا فاصله تاثیر گذار مناطق ویژه زیستی قرار گیرد باید ارزیابی را انجام دهد ( در مناطق آزاد فقط نیروگاه های با تولید بیش از 100 مگاوات مشمول ارزیابی هستند) و در تبصره های آن سازمان حفاظت محیط زیست مکلف شده بود تا فهرست این مناطق ویژه زیستی و شعاع تاثیرپذیری آنها را اعلام کند که متاسفانه از سال 1376 تا کنون هیچ اقدامی صورت نگرفت و صرفا مناطق حفاظت شده به عنوان مناطق زیستی در نظر گرفته می شدند

    پاسخ:

    خُب ؛ آفتاب آمد دلیل آفتاب … همه حرف هومان خاکپور و من و دیگر علاقه مندان به محیط زیست این است که چرا باید “مناطق زیستی” برابر با “مناطق حفاظت شده” تلقی شود؟ و دلیل این بی تفاوتی و سکوت تلخ چیست؟

  20. کنگاور شهر تمدن و تدین

    درود

    از اينکه يکي از بينندگان وبلاگ زيبا و جالب شما هستم بسيار خوشحالم و اميدوارم هميشه موفق و پيروز باشيد.

    اين گل [گل] تقديم به شما و تمام بينندگان وبلاگ شما

    شاد شاد شاد باشيد

    به ما هم سر بزنيد ، منتظرم … … … … … Kangavar.Tk

    بدرود

    ×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××

    اگه مایل به تبادل لینک هستید وبلاگ «کنگاور شهر تمدن و تدین» را با همین نام لینک کنید و اطلاع بدید تا با کمال میل وبلاگ زیبای شما را لینک کنم

    ×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××

    راستي اگه مي خوايد در طي اين چند روز هزاران بيننده از وبلاگ شما ديدن کنند يه روش جالب و ساده و تضميني سراغ دارم ، جدي ميگم
    به آدرس http://kangavareiha.blogfa.com/page/61.aspx رفته و ببينيد با چه روش جالبي و به راحتي مي تونيد وبلاگ خود را به هزاران بيننده معرفي کنيد
    امتحان کن ، ضرر نمي کني ، منم اول فکر نمي کردم که جدي باشه ، بيا و نگاه آمار وبلاگم کن که در عرض چند هفته چه تعداد بیننده داشته و رنکینگش هم شده یک …

  21. احد ستوده

    من مصوبه و اصلاحیه را به ایمیل شما ارسال نمودم همچنین از مطلب شما این طور برداشت میکنم که طبق مصوبه جدید دولت پروژه های مشمول ارزیابی از تاریخ مصوبه به بعد فقط در صورتی باید مورد مطالعه قرار گیرد که مکان آن در درون مناطق حفاظت شده باشد و توضیحات من هم در این راستا بود که این مطلب صحیح نیست صحیح است؟

  22. محمد درویش نویسنده

    درود بر جناب ستوده عزیز …
    ایمیل تان را به همراه پیوستهای پرشمارش دریافت کردم. به زودی آن را مطالعه خواهم کرد. باز هم ممنون از دقت نظر و حساسیت سزاوارانه ای که نشان می دهید.
    زنده باشید.

  23. احد ستوده

    من هم از زحمات شما و دیگر دوستان در پیگیری و اطلاع رسانی مسایل محیط زیست کشور بسیار سپاسگزارم
    پاینده و سرفراز باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.