بحران برداشت شن و ماسه از تنکابن تا بهبهان!

    دوشنبه گذشته در همایش روز جهانی مقابله با سدسازی، آقای غلامرضا مشایخی، فرماندار تنکابن هم یکی از سخنرانان بود. او در فرازی از سخنانش به واقعیت تلخی اشاره کرد که اینک در جای جای وطن در حال تکرار است. مشایخی گفت: هم‌اکنون عمق برداشت شن و ماسه از بستر رودخانه چشمه کیله  – بزرگترین و پرآب‌ترین رودخانه تنکابن – به بیش از 25 متر رسیده است که این می‌تواند یک فاجعه‌ی تمام عیار برای منطقه و بخصوص کوه‌های زیبای سه‌هزار و رویشگاه‌ها و سکونتگاه‌های اطرافش باشد. هنوز رانش زمین در تابستان گذشته در این منطقه را فراموش نکرده‌ایم که منجر به قطع ارتباط 21 روستا و نابودی بیش از 200 اصله ممرز و جابجایی میلیون‌ها تن خاک حاصلخیز منطقه شد. این در حالی است که هنوز احداث سد در این منطقه در دست مطالعه بوده و جدی نشده است! زیرا با احداث سد و کاهش حمل رسوب به پایین دست، عملن توان زیست‌پالایی و ترمیم بستر رودخانه بیشتر هم کاهش خواهد یافت. مانند رخدادی که در پایین دست اغلب رودخانه‌های کشور که دارای سد هستند، افتاده و می‌افتد.

    یک شاهد دیگر این ماجرا که اخیراً رخ داده، افزایش فرسایش کنار رودخانه‌ای در مارون واقع در بهبهان است. تصاویری که در پایگاه خبری بشیرنذیر مشاهده می‌کنید، به خوبی گویای عمق بحران پیش‌آمده در منطقه است. ماجرای تلخی که به گفته‌ی نیره سعادتی، نفس بهبهان را به شماره انداخته است.

    حال تصورش را بکنید، وقتی در عرصه‌ی پهناوری که در اختیار داریم، کار را به این بی‌سامانی کشانده‌ایم، اگر جای مردم ژاپن، هلند، آلمان، بلژیک و … بودیم؛ برای تأمین مصالح ساختمانی پایه‌ی خود چه فاجعه‌ای را می‌آفریدیم؟!

12 فکر می‌کنند “بحران برداشت شن و ماسه از تنکابن تا بهبهان!

  1. عباس رسول زاده

    سر سال نو هرمز و فرودين
    بر آسوده از رنج تن دل ز كين

    به جمشيد بر گوهر افشاندند
    مر آن روز را روز نو خواندند

    بزرگان به شادي بياراستند
    مي رود و رامشگران خواستند

    چنين جشن فرخ از آن روزگار
    بمانده از آن خسروان يادگار
    ———————— فرارسیدن نوروز مبارک[گل]

    پاسخ:

    درود بر آن خسروان … درود بر فردوسی پاکنهاد و درود بر عباس عزیز.
    نوروزتان پیروز.

  2. سعادتی

    درود بر درویش عزیز
    آمدم خبر درج تصاویر راخدمتتان بگویم ،دیدم جنابعالی زودتر از من با خبر شدهاید.متشکرم از مطرح کردن بحث مارون.
    پرسیده بودید عمق مارون چقدر زیاد شده،بطور مستند متاسفانه اطلاعی ندارم اما موردی که هست:سد مارون تقریبا 15کیلومتری بالادست منطقه برداشت قرار دارد وجود سد موجب شده رسوبگذاری طبیعی کم و تغییر مسیر آب هم کمتر از قبلا پیش بیاید وبرداشت های شن و ماسه از بخشی از بستر است که در حال حاضر رود در آن جریان ندارد. درصورتی که اطلاعات بیشتری کسب کردم حتما خدمت شما ارائه می کنم
    سبز و برقرار باشید

  3. محمد درویش نویسنده

    وظیفه بود … مهار بیابان زایی هست برای همین اطلاع رسانی ها … خوشحال می شوم اگر در این باره اطلاعات بیشتری بدست آورید.
    سال خوشی را برایتان آرزو دارم خانم سعادتی عزیز.

  4. صادق آصفی

    آقای درویش عزیز از بابت قرار دادن تصاویر سژساسگزارم.باشد که دستی از ژرده برون آید و کاری بکند..
    که هدف ما صرفا نشان دادن مشتی بود نمونه ی خروار..
    تلاش های سرکار خانم سعادتی عزیز در راستای بیان مشکلات زیست محیطی بهبهان ستودنیست و امید آن را داریم با بیان گوشه ی کوچکی از تخریب محیط زیست در یکی از پر رفت و آمد ترین و پر رونق ترین تفرجگاه های بهبهان در تمامی فصول سال و خصوصا ایام عید نوروز بتوانیم از تخریب بیشتر آن جلوگیری به عمل آوریم.
    به واقع که به تصویر کشیدن عمق فاجعه در قاب دوربین کاریست بس دشوار که صرفا تلاش شد تا حد امکان این مهم صورت گیرد.
    ضمن آرزوی سالی سبز و خوش برای شما سال جدید را با امید به بهبود وضعیت شهرم بهبهان در همه ی ابعاد و خصوصا در بحث مرتبط با سلامت مردم خوبش آغاز می کنم.
    سال نو مبارک

  5. اشکار

    الان ساخت و ساز در کل منطقه معظلی شده است در جایی که صنعتی نیست کشاورزی نابود شده تنها خرید و بهتر بگوییم فروش زمین و ساختمان سازی پول را بصورت موقت به منطقه تزریق کرده همه کوچه ها پر شده از برجهای کج. جوب ها به کانال فاضلاب تبدیل شدهباغات تمامی در حال نابودی هستند همه پرادو و زانتیا خریده اند خیابان اصلی کشش این همه ماشین را ندارد.
    راست و دروغش به عهده بعضی ها ولی می گویند برخی افراد که از یک راه هایی پول درآورده اند پولشان را بکار ساختمان زده اند(پولشویی)
    شن دزدی یک کار عادی شده از رودخانه گذشته و حتی کنار جاده ها را برای شن می کنند

  6. اشکار

    تازگی ها یک باند توزیع مواد مخدر را گرفتندپول زیاد نتیجه اش چیست؟
    به شما گفته بودم در اینجا گردشگری معنی دیگری دارد

    پاسخ:

    می بینی اشکار جان! چه رخدادهای حیرت انگیز و غم باری در تنکابن در حال روی دادن است و تو کاملن تاکنون سکوت کرده ای! چرا؟
    چرا نه عکسی و نه گزارشی از این تخریبهای جانفرسا تهیه و ارسال نمی کنی برادر من؟ چرا سری به محل برداشت شن و ماسه نزده ای و از تخریب قریب الوقوع بالادست و تشدید فرسایش کنار رودخانه ای تصاویری تهیه نمی کنی؟
    آنجا دیگر خانه ی توست. بیشتر باید حساسیت به خرج دهی.

  7. هومان خاکپور

    متاسفانه مجوزهای برداشت شن و ماسه بدون بررسی و ارزیابی صادر می شوند و با توجه به اینکه دبیرخانه کمیسیون هم در دفتر فنی استانداری هاست منابع طبیعی و محیط زیست کمتر نقش دارند هر چند که این دستگاه ها نماینده ای هم در این کمیسیون دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.