دریاچه ارومیه؛ کابوسی که روزی رؤیا بود!

تا ساعتی دیگر به همراه محمّد خسروشاهی و سید جعفر سیّد اخلاقی عزیز به سوی حوضه‌ی آبخیز دریاچه‌ی ارومیه پرواز می‌کنم؛ حوضه‌ای که 5 برابر کشور لبنان وسعت دارد و به شیوه‌ای مستقیم زندگی هموطنان عزیزمان را در چهار استان آذربایجان غربی، شرقی، کردستان و اردبیل متأثر کرده و می‌کند. اما چند سالی است که به دلیل عدم رعایت ملاحظات محیط زیستی، بهره‌برداری بیش از حد از اندوخته‌های آبی زیرزمینی، عدم رعایت حق‌آبه‌های طبیعی پایاب در طرح‌های پرشمار سدسازی و روند شتابناک خشکسالی، روزگاری پرتنش و پژمان را تجربه کرده و به همین ترتیب، روزگار زیستمندان ساکن در سر گربه‌ی دوست‌داشتنی وطن را نیز متأثر و پرتنش ساخته است.
برای بررسی آخرین رخدادهای این پهنه‌ی ارزشمند ایران‌زمین و تعریف چند پروژه تحقیقاتی به منظور شناسایی و مهار فرآیندهای کاهنده‌ی کارایی سرزمین، چند روزی را مهمان مردمان مهمان‌نواز آن خطه‌ی دوست‌داشتنی وطن هستیم.
امید که هرگز رؤیای دوست‌داشتنی و خیس و آبی ارومیه، به کابوس مردمان سختکوش شمال باختری ایران بدل نشود.

30 فکر می‌کنند “دریاچه ارومیه؛ کابوسی که روزی رؤیا بود!

  1. دانش

    آقای درویش عزیز, گر چه برای برگرداندن دریاچه ی ارومیه به آن دوران خوش و روزهای رویایی, دیگر خیلی دیر شده, ولی امیدوارم با خبر های خوب برگردی. منتظر گزارش سازنده ات خواهم ماند.

  2. مجيد دريكوند

    سلام
    منم مثل دانش فكر ميكنم كه خيلي دير شده
    اما نبايد نا اميد بود
    اميدوارم اروميه و ايران به روزهاي خوبش برگرده !!

  3. عقیل

    امروز نگران طوفان شني هستند كه از جنوب مي آيد فردا بايد نگران طوفان هاي نمكي باشيم كه از درياچه رو به زوال اروميه تهديد كننده تمام امور زندگي مردم آنجاست باشيم نابودي باغات و زمينهاي كشاورزي كوچكترين عوارض بعدي اين ماجراي غم انگيز است
    اميد وارم به جاي بي توجهي به امر حياتي حفظ و حراست از در ياچه بيشتر به امر بينديشند.
    فكر نكنم بعيد است

  4. پیام احتسابیان

    موفق باشید و دست پر مثل همیشه با خبرهای جدید منتظرتان هستیم…
    راستی هنوز درمورد یک حرکت اعتراضی ارام در نمایشگاه محیط زیست آخر ماه تاکید دارم! ممنون.

  5. امير سررشته داري

    محمد جان شنيدي كه مي خواهند از درياي مازندران آب به درياچه اروميه ببرند؟ اختلاف ارتفاع 1300 متر! فاصله، نمي دانم ولي قطعا از 400 كيلومتر كمتر نخواهد بود.
    حدود سالهاي 74 و 75 هم مطالعه هيدرولوژي انتقال آب از خليج فارس به خزر را مركز تحقيقات آبخيزداري مرحوم انجام داد. نتيجه؟ عملي نيست. ولي ظاهرا اينگونه فكرها به عنوان آپشن اول مطرح مي شوند. نه؟

  6. محمد کماسی

    سلام
    برادر بزرگوار محمد درویش
    فکر میکنم ما فقط به فکر بهتر شدن شرایط هستیم ولی نمیخواهیم به صورت مستقیم آستین مان را بال بزنیم!!
    به نظر من فر صت های زیادی برای نجات تالاب های بزرگ کشور را از دست داده ایم..
    اما وقت آن رسیده که طرح و برنامه ارایه کنیم همه دوستان را به حرکت تشویق کنیم کسانی که مخالفت میکنند را قانع کنیم و به سمت توسعه همه جانبه پیش برویم..
    آیا کسی هست که به میدان بیاید؟

  7. فرهنگی – تاریخی - صنعتی

    سلام،
    اینکه امید آخرین چیزی است که در انسان میمیرد، امری مسلم است. در مورد دریاچه ارومیه نیز بهمین گونه است. به سوگ نشستن و نگریستن و کاری نکردن و یا اگر کاری کردن، کاری با نتایج منفی کردن نیز وضعیت را دگرگون نمیکند و واقعیت را بکنار نمیزند.
    دریاچه آرال بسیار بزرگتر از دریاچه ارومیه بود و امروز از آن شبحی بیش نمانده.
    همه چیز در دست خود انسان است که به هدیه ها و نعمی که به او داده شده است احترام میگذارد و یا نه.
    اینکه آیا دیر شده است یا نه؟ بلی مسلما دیر شده و نه آنقدر دیر که قطع امید کرد.
    تا ریشه درآب است امید ثمری هست.
    با امید بهروزی.

  8. آرش

    من یه آرزو دارم، و اونم اینه که: زمین از حرصش این ایرانیا رو هر جای دنیا که هستن، مثل یه اسب سرکش به سیاهچاله ها، پرتاب کنه، بلکه مشکلات کل دنیا هم حل بشه! این همه نفهمی قابل تحمل نیست! کاری هم جز غصه خوردن نمی تونیم بکینم.

  9. نفیسه بابازاده

    سلام
    با تمام وجووووووووووووود آرزوی موفقیت می کنم.
    امیدوارم پژوهش هایتان بر روزگار خشکی دریاچه پایانی باشد و نتایج آن مورد توجه مسئولان قرار بگیرد. مرگ دریاچه نه غم انگیز که فاجعه خواهد بود.

  10. پورنگ پورحسینی

    به نظرم سفر پر کاری پیش رو دارید. برایتان آرزوی موفقیت می کنم. و اما، قصد پیش داوری ندارم اما از آنچه پیشتر از خود شما و دوستان فرهیخته دیگر آموختم و نیز بر اثر مشاهدات میدانی خود، نیک می دانم که ارومیه اکنون در اثر اشتباهات ما برای بقای خود در آستانه آخرین هشدارها قرار دارد. از شما تمنا می کنم همچون گذشته در بیان مشاهدات خود و اطلاع رسانی گسترده برای اجتناب از وقوع یک فاجعه تردید نکنید. نابودی دریاچه ارومیه قطعا هزاران بار ویرانگرتر از خشکی بزرگترین دریاچه آب شیرین ایران عزیز، پریشان ویران (و به قول برخی دوستان، پریشان شاد!!!) خواهد بود، پس لطفا هشدار، هشدار، هشدار…

  11. فرزان اسدی (ابوحنانه)

    قطع درختان قديمي با مجوز دادستان بوشهر
    13 درخت بابل با قدمت 120 تا 200 سال به بالا در محله روني بوشهر واقع در خيابان سبزآباد توسط يك فرد حقيقي قطع شد.
    اين اقدام از شب گذشته آغاز و صبح امروز با حضور رييس سازمان پاركها و فضاي سبز شهرداري بوشهر و نيروي انتظامي از ادامه قطع درختان كهنسال جلوگيري شد.
    فردي كه درختان را قطع كرده، اخيرا در مزايده ستاد اجرايي حضرت امام خميني (ره) برنده اين زمين 5/5 هكتاري در محله روني شده و ظاهرا با نرخ 1/5 ميليارد تومان آن را خريداري كرده است.
    در حالي كه براساس قوانين شهرسازي هرگونه قطع درخت در املاك بالاي 500 متر بايد با مجوز شهردار باشد و حتي در صورت اجازه قطع درخت بايد معادل آن در نقطه ديگري از شهر فضاي سبز ايجاد شود، مالك اين زمين اقدام به قطع اين درختان با اره برقي كرد. با اين حال تماس هاي مردمي و برخي انجمن هاي حامي محيط زيست بوشهر باعث شد تا مديرعامل پ1اركها و فضاي سبز در محل حضور يافته و با همكاري نيروي انتظامي از ادامه كار جلوگيري كند.
    رييس سازمان پاركها و فضاي سبز شهرداري بندر بوشهر كه در محل قطع اين درختان حضور يافته بود، تصريح كرد: پس از درخت بابل خيابان بهمني كه عمر بالاي 200 سال دارد، درختان محله روني قديمي ترين درختان بوشهر بودند كه با درخواست خريدار زمين و مجوز دادستان بوشهر قطع شدند.
    وي تصريح كرد: اين براي نخستين بار است كه 13 درخت بابل 200 ساله در بوشهر سر زده مي شود و قتل عام اين تعداد درخت با عمر بالا در بوشهر بي سابقه است.
    وي با بيان اينكه فعلا جلوي ادامه قطع درختان كهنسال گرفته شده؛ ابراز اميدواري كرد: دادستان بوشهر به ارزش معنوي اين درختان توجه كرده و مجوز قطع بقيه آنها را كه هويت و تاريخ اين شهر هستند ندهد، ضمن اينكه صاحب اين 5/5 هكتار نيز مكلف شود املاكش را طوري طراحي كند كه اين فضاي سبز ازبين نرود.
    ايرج مشايخي تصرح كرد: از مسئوليني كه در اين زمينه نقش دارند انتظار مي رود ابعاد معنوي اين درختان و اشك هايي كه از ديدگان مردم در برابر قطع آنها جاري مي شود ببينند.

    اخبار مرتبط :

  12. آزاده نوازی

    پیام خصوصی
    بسمه تعالی

    جناب آقای مهندس درویش

    با سلام و احترام
    به استحضار مي رساند که مركز مطالعات و برنامه ريزي شهر تهران، بر اساس مصوبه شورای اسلامی شهر تهران، تهیه”گزارش مقدماتی وضعیت محیط زیست ¬¬شهرتهران دوره ده ساله 86-1377 ” را با همكاري دانشگاه شهيد بهشتي به اتمام رسانده است. گزارشات وضعیت محیط زیست (SoE) به گروهی از گزارشات زیست محیطی اطلاق می‌شود که با ارائه اطلاعات کمی قابل اعتماد درباره وضعیت محیط زیست و روند آن، وتعیین عوامل موثر در بروز مشکلات زیست محیطی به همراه اولویت‌های این‌گونه مشکلات، ابزار مناسبی را جهت ارائه راهکارها و سیاست‌های موثر در حوزه مدیریت محیط زیست در اختیار برنامه‌ریزان، سیاست‌گذاران و محققان این حوزه قرار مي دهد.
    به منظور ارائه گزارش نهایی طرح مذکور ، در روز چهارشنبه مورخ 15/02/1389 نشستی از ساعت 9 الی13 در سالن اصلی مرکز تحقیقات استراتژیک واقع در انتهای خیابان پاسداران ، مقابل پارک نیاوران ، مرکز تحقیقات استراتژیک ، برگزار می شود.
    بدینوسیله از جنابعالی ، دعوت می شود در این نشست شرکت فرموده و ما را از نظرات ارزشمند خود بهره مند نمایید.

    درصورت نياز به اطلاعات بيشتر با تلفن¬ 22291356( داخلی 1311 ) تماس حاصل فرمایید.

    سید محمد مجابی
    معاون علم وفناوری مرکز

  13. مهرداد

    سلام ما رفتیم خارتوران بارجمند وبرگشتیم انگار شما هنوز نرسیدی.پس از یه استراحت کوتاه یه چیزائی از افریقای ایران مینویسم

  14. آرش پور نعیمی

    کاش ما هم اونجا بودیم و ازتون مهمانداری میکردیم مهندس جان.منتظریم برگردین.

  15. فلورا

    منتظر خبرهاي تازه و خوب هستيم، كاش بتونيم چند تا معجزه به رسم امانت از خدا بگيريم.

  16. زینب یوسف زاده

    سلام
    خیلی ممنون می شم اگر آدرس ایمیلتون رو داشته باشم. امکانش هست در مورد. راه حلها چیزی بنوسید. من واقعاَ علاقه مند به راه اندازی کارهای گروهی مردمی و مشترک در جهت نجات دریاچه ارومیه هستم. پتانسیل تلاش در این زمینهرودارم ولی نمی دونم موثرترین و درسترین راه کدومه؟ ممکنهبرام ایمیل بزنید؟

  17. محمد درویش نویسنده

    به زینب یوسف زاده:
    ایمیل من در بخش درویش کده درج شده است. در این باره به زودی چند مطلب انتشار خواهم داد.
    .
    .
    به امیر:
    سپاسگزارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.