آیا نگرانی در مورد سد گتوند علیا جدی است؟

    در مهرماه 1390 توانستم در معیت یک گروه کارشناسی از مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور از مناطق بالادست سد گُتوند علیا در شمال استان خوزستان بازدید کنم. در جریان این بازدید که رییس بخش منابع طبیعی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان هم، هیأت را همراهی می‌کرد، به منطقه‌ای از مخزن سد و همجوار با سازند گچساران رفتیم موسوم به پتوی رسی که قرار بود مانند یک عایق عمل کرده و اجازه انحلال گنبدهای نمکی گسترده موجود را در آب ذخیره شده کارون در پشت سد گتوند ندهد که البته این اجازه را داد! نداد؟

    تصاویر زیر نشان دهنده‌ی ابعاد ماجرایی است که پیش‌تر از سوی پرویز فتاح وزیر پیشین نیرو از آن با عنوان “بیم از بروز یک فاجعه بزرگ محیط زیستی” یاد شده بود و من شرحش را در 19 دی ماه 1390 داده بودم. هر چند حدود 5 ماه قبل از آن، یعنی در 22 مرداد 1390 هم نسبت به بروز یک فاجعه بزرگ در گتوند هشدار داده بودم و البته این تنها هشداری نبود که در مهار بیابان‌زایی انتشار یافت …

    در این باره بیشتر خواهم نوشت …

23 فکر می‌کنند “آیا نگرانی در مورد سد گتوند علیا جدی است؟

  1. سامان فرجی بیرگانی

    مهندس درویش انشب در مهمانسرای منابع طبیعی خوزستان چند بار گفتید ایمیلتان را بدهید یادم رفت، من و حیدری و مجتبا آمده بودیمهمیشه سر می زنم به مهار بیابانزایی چند روز پیش رفته بودم پشت سد درختهای کنار یکی یکی می رفتند زیر آب لانه گنجشکها راهم آب می گرفت خیلی برای گنجشکها متاثر شدم. مردم شعر ساخته بودند به زبان لری
    کنارا نه مونین به ضرب تیشه
    اومایک (اسم روستا)او گرید رهد سی همیشه بیچاره گنجشکهاالان ایملم را داشته باش بابت عکسها موفق باشید

  2. Maryam

    جناب درویش
    انحلال نمک به زمان زیادی لازم ندارد. آن پتوی حفاظتی اشان هم چنانچه خیلی خوب عمل می کرد با لغزش دامنه ای باز هم ترک بر می داشت، پس نهایتا بی معنی بود. مکان یابی از اول اشتباه بوده است. تنها راه حل تا دیر نشده تخلیه سد است و بس.

  3. محمد درویش نویسنده

    بله به نظر می رسد جانمایی سد کاملا اشتباه بوده است؛ آن هم یک سد برق آبی در آخرین بخش از کارون!

  4. علی

    باسلام
    سئوال
    آیا شما مقاله ترجمه شده را نیز در وبلاگ خود به چاپ می رسانید؟ با تشکر

  5. نیمانعیمی

    دردمارانیست درمان الغیاث
    هجرمارانیست پایان الغیاث

    (شوربختانه موضوع اینست که بعضیهابه کام دل رسیدند!)

  6. دانش

    آقای درویش عزیز, با این عکسهایی که شما نشان داده اید. به نظر منهم, تنها راه برون رفت از این بحران و افتضاحی که مدیران نا لایق و بیسواد و کوته بین این پروژه, و صدها پروژه ی دیگری که صدایشان را در نیاورده اند, همانا تخلیه ی سد است.

    من پیشنهاد! میکنم بعد از تخلیه ی مخزن سد, بهتر است خود سد را هم تخریب! کنند, چون لااقل میتوانند از فروش آرماتورهای بکار رفته در آن, قسمتی از ضرر های میلیاردی این پروژه را جبران کنند! در این صورت, آقای دکتر کردوانی هم میتوانند همانند پیشنهاد فروش نمکهای دریاچه ی ارومیه, ایده فروش نمکهای گنبدی شکل درون مخزن این سد را هم مطرح کنند. خدا رو چی دیدید, شاید قسمتی از ضرر های سد را هم از طریق فروش نمک جبران کنند!

  7. صادق

    آقای درویش اسم شما را در لیست سخنرانان همایش آنتی سد سازیسم دانشگاه شریف دیدم
    یه خواهش دارم . ما که دسترسی به این همایش نداریم پس اگر ممکنه یک ام پی تری پلیر با خود ببیرید و صدای کنفراس برای ما ضبط کنید.

  8. روشنک

    سلام آقای درویش .. خوبید ؟..

    ماجرای این سد یه سالها قبل از این بر می گردد . وقتی که در سازمان آب و برق خوزستان مشغول به کار بودم یعنی سال 1384 این پروژه بحث و جدل فراوانی در گروه محیط زیست که من از کارشناسانش بودم ایجاد کرده بود . همه ما معترض بودیم به مکان یابی اما … !.. پرونده تمامی سدها و پیامدهای فاجعه بار ( پروژه های ارزیابی زیست محیطی ! ) آن در استان خوزستان از مدیریت زیست محیطی سازمان آب و برق خوزستان می گذرد بنابراین بهتر است پیش از هر چیز به تاریخچه موجود مراجعه کنید تا سابقه علمی و غیر علمی ( بر حسب نظرات و مصلحتهای شغلی آقایان مدیران ) پروژه را بیابید .

  9. زکریا میرزائی

    با سلام و درود
    میخواستم یه سری به پست جدیدم با نام فلامینگوی بخت بر گشته بزنید و مرا از فلسفه وجودیم در لحظات سخت اگاه کنید جداً به راهنماییهای شما بزرگواران در این شرایط وانفسا نیازمندم
    دیشب خوابم نبرد و همش تو فکر این فلامینگو و مهدیه بودم…

  10. z.mohammadi bidhandi

    سلام جناب مهندس دروش من دانشجوی مهندسی منابع طبیعی هستم و از شاگردان استاد آقای مهدی مجتهدی از شما تقاضای کمک در خصوص پایان نامه ام را دارم در زمان در همایش دوشنبه در دانشگاه شریف حضور داشتم و سخنرانی شما نهایت استفاده را بردم لطفا در صورت امکان مرا راهنمایی کنید باتشکر

  11. محمود منصورنژاد

    با سلام
    احتراماً اینجانب دانشجوی ارشد عمران خاک و پی هستم و در حال حاضر مشغول جمع آوری اطلاعات در باره کوه نمک سد گتوند جهت انجام یکسری تحقیقات علمی و تهیه مدل آزمایشگاهیر جهت بررسی این معضل به عنوان پایان نامه هستم خوشحالر می شوم مرا در انجام اینکار علمی کمک نمایید.
    محمود منصورنژاد

  12. نرگس

    سلام.خسته نباشید. شنیدم برای جلوگیری از شور شدن آب ، آب سد دز را رها کرده اند و حالا سطح آب پشت سد دز بسیار پایین آمده. گاهی که گذارم به دزفول و رودخانه ی دز می افتد با خودم فکر می کنم ،حالا که خشکی زاینده رود و کم رمقی ارومیه را به چشم می بینم نکند مرگ تو را هم ببینم.

  13. نرگس روحانی

    ایا میشه تاریخ را منکر شد؟ یادمه که در کشور همسایه افغانستان یک ابولعجبی بود که هر روز صبح ما با گفته های ان کلی متعجب میشدیم و تا عصر ده ها جوک ازش میساختیم تا روز بعد .. طالبان را میگم .یادتونه؟؟ مثلا می گفت از رفت و امد چهار پایانی که توسط صاحبانش ستر عورت نداشته باشند جلوگیری میکنند و جریمه اش 100 تازیانه است! به این جماعت سد ساز که نه به درخت نه به جانور نه به انسانها رحم نمی کنند و حتی به خودشان هم رحم نمی کنند باید فریاد زد تاریخ به شما خواهد خندید ! این سد باید تخریب شود

  14. [email protected]

    با سلام
    ما در نظر داریم یه سمینار با موضوع نواقص و علل نواقص سد گتوند داریم در دانشگاه دزفول
    لطفا اگر مقدور هست ما رو کمک کنید و یک پل ارتباطی بین ما و خوتان ارایه دهید
    ایمیل بنده:
    [email protected]
    با تشکر

  15. صدرا

    باسلام.بنده در حال تدوین مقاله ای جهت ارائه در خبرگزاریها هستم.ممنون می شوم اگر اطلاعاتی پیرامون فاجعه بزرگ سد گتوند داری ظرف امروز و فردا برام بفرستید باتشکر از شما استاد محترم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تائید دیدگاه فعال است. دیدگاه شما ممکن است کمی طول بکشد تا ظاهر شود.