میگویند: دانشمندان ژاپنی ثابت کردهاند پاهای نوعی پروانه ساکن در زیستگاهی که هزاران کیلومتر با ایران فاصله دارد، دارد بزرگ و بزرگتر میشود!
میگویم: مهم نیست که چقدر با ایران فاصله دارد، مهم این است که نه فقط مردم ژاپن، که همه مردم جهان – از جمله ایرانیان – باید نگران درازتر شدن پای این پروانه باشند!
در یادداشت پیش رو که امروز در صفحه 13 روزنامه اعتماد هم منتشر شده است، به چرایی این نگرانی پرداختهام:
برخي مردم جهان – به ويژه ما ايراني ها – ممكن است به تدريج ماجراي سونامي اسفندماه 1389 و بروز فاجعه در نيروگاه داييچي- Dai-ichi – واقع در فوكوشيماي ژاپن را فراموش كنند: اما بيشك ژاپنيها نه تنها هرگز فراموش نخواهند كرد، بلكه ممكن است با وجود گذشت بيش از 500 روز از آن رويداد دلخراش، همچنان بر ابعاد نگرانيهاشان افزوده شود. به عنوان مثال، اخيراً دانشمندان ژاپني با قطعيت بروز يك جهش ژنتيكي را در نوعي پروانه محلي موسوم به Zizeeria maha به اثبات رساندهاند: جهشي كه البته ميتوانست زياد نگرانكننده نباشد، اگر روي پروانهاي شكل ميگرفت كه زيستگاهش در اطراف فوكوشيما نبود! ولي اينك، جهش يادشده به شدت بر ابعاد نگرانيها افزوده است: زيرا متخصصان ژاپني ميگويند آلودگيهاي حاصل از بروز آن فاجعه اتمي و نشت رادیواکتیو، سبب پيدايش ژنهاي معيوب شده و در نتيجه پروانههاي اين منطقه، پا ها و شاخكهاي درازتري پيدا كردهاند و شكل بالهاشان نيز به طرز غيرعادي تغيير يافته است. تأملبرانگيزتر آن كه در نسل اول اين پروانهها فقط آثار تغيير و جهش در حد 12 درصد ظاهر شده بود، اما اينك از مرز 52 درصد گذشته و همچنان در حال گسترش است.
چنين است كه دانشمندان ژاپني، شايد با وجود ميل اغلب دولتمردان محافظه كارشان كه ترجيح مي دهند وانمود كنند همه چيز آرام و ابعاد آن اتفاق ناخوشايند در داييچي كاملاتحت كنترل است: چاره يي نداشتند تا به وظيفه خود عمل كرده و نسبت به افزايش جهشهاي ژنتيكي در پروانههاي جمعآوري شده در اطراف منطقه فوكوشيما هشدار دهند: هشداري كه نه فقط مردم ژاپن بايد آن را جدي بگيرند، كه همهی مردم ساكن در همهی قارههاي جهان بايد به ابعاد آن بيانديشند و آن را جدي بگيرند.
وقتي چند سال پيش جانورشناسان آمريكايي دريافتند كه علت ضعيف شدن جدار بيروني تخمهاي پنگوئنها در جنوبگان و احتمال نابودي نسل اين حيوانات زيبا، ناشي از مصرف ددت توسط بشر در نيم قرن پيش است: يا وقتي كه ميشنويم پلاستيكهايي كه آدم ها در طول 50 سال اخير وارد محيط زيست كرده اند، اكنون به از بين بردن یا در معرض انقراض قرار گرفتن نسل 247 آبزي در اقيانوس آرام منجر شده است: حق داريم و بايد كه به ابعاد كشف اخير دانشمندان ژاپني بيش از پيش توجه كرده و نگران شويم! حق نداريم؟ چرا که اگر آثار نشت رادیواکتیو در فوکوشیما، توانسته منجر به بروز جهش ژنتیکی در نوعی پروانه شود، چه بسا که قادر باشد، جهشهای دیگری را بر روی آن گروه از آبزیان دریا، پرندگان، گیاهان و دیگر موجوداتی بوجود آورد که ممکن است باواسطه یا بیواسطه در زنجیره غذایی به انسان برسند و آنگاه این دیگر فقط مردمان ساکن در سرزمین کوچک ژاپن نیستند که از ابعاد این جهش ژنتیکی آسیب خواهند دید! نه؟
به یاد بیاوریم، یکی از بندهای بیانیه پایانی جنبش غیرمتعهد در تهران را که تمامی اعضا خواستار خاورمیانهای عاری از سلاحهای هستهای شدند و بیاد بیاوریم که دولت آلمان در پاسخ به درخواست مردمش تصمیم گرفته تا 9 نيروگاه اتمي خود را تا سال 2022 از مدار خارج کند .
خواستم بگویم که کاش در بیانیه تهران یک گام فراتر رفته و خواستار جهانی بدون جنگافزار یا نیروگاه اتمی میشدیم و هزینههای گزاف در این حوزه را به سوی استحصال کارآمدتر و ارزانتر انرژی خورشیدی و بادی هدایت میکردیم که بیشک جهانی امنتر با محیط زیستی سالمتر برای همه به ارمغان میآورد و این البته به عدالت نزدیکتر است! نیست؟
جهاني امن تر ؛ جهاني عادلانه تر است …
در ضمن
عكس جديد مبارك :)
جناب درويش با اين بال كه ديگه اين پروانه نمي تون پرواز كنه . بالطبع نسل اين نگون بخت هم منقرض مي شه !
درود بر عباس و مسعود عزیز …
درسته، با چنین روندی، انقراض این پروانه، کمینه فاجعه ی پیش روست عباس خان.
.
ممنون از توجهت مسعود جان.
مردم ژاپن اینقدر فهیم هستند که بجای شعار انرژی هسته ای حق مسلم ماست می گن انرژی هسته ای نمی خوایم.. تفاوت از زمین تا اسمان است متاسفانه
پاسخ:
البته مردم ژاپن نمی گویند انرژی هسته ای نمی خواهند؛ زیرا کاربرد انرژی هسته ای در صنعت پزشکی، رادیو ایزوتوپ ها، کشاورزی، نانو و مواردی از این دست، همچنان می تواند مفید باشد.
آنچه که بر مخالفان آن افزوده می شود، آن گروه از کاربردهایی است که می تواند مستقیم یا غیر مستقیم جهان ما را ناامن تر سازد.
درود …
این سوابق تلخ تا ابد باعث ننگ انسان خواهد بود
انسانی که همیشه مدعی باشعورترین موجود روی کرۀ زمین بوده
و اکنون……همین برتری اش چون با بی درایتی توام بوده موجبات سرافکندگی را برایمان به ارمغان آورده
برای زمین متاسفم و از خودم شرمنده
خیلی فجیع تر از اونه که بنظر میاد و ما احساس میکنیم…پیشرفت علم پزشکی باعث میشد بچه های معلول کمتری به این دنیا پا بذارن ولی اینطور که داره پیش میره تعداد گونه های ناقص و جهش یافته هر روز بیشتر خواهد شد..چه در بشر چه بقیه موجودات زنده..بهانه بزرگ کشورها برای استفاده از انرژی اتمی مصارف پزشکی اونه ولی اینطور که پیش میره ضررش داره بیشتر از منفعتش میشه..
ممنون بابت این خبر جناب درویش عزیز..
یه هیولایی بود که گودزیلا باهاش می جنگید. شبیه پروانه بود اتفاقا. بزودی از اونا هم خواهیم داشت
آقای درویش عزیز, مطلب فوق العاده تفکر برانگیزی بود. با این حساب, وای به حال نسل های آینده که ما مسبب بدبختی شان بوده ایم.
درود بر دانش عزیز …
جایت در ایران، بس خالی است رفیق …
سلام.من یکی از کسانی هستم که همیشه با دقت برنامه های تلویزیونی و مطالب شما رو پیگیری میکنم.سوالی برام پیش اومده شاید شما جوابش رو بدونید:اسراییل در زمان صدام تاسیسات عراقی رو که احتمال میداد به تولید بمب اتمی مربوط بشه بوسیله نیروی هوایی خودش با خاک یکسان کرد حالا چند جا شنیدم که این گرد و غباری که از عراق میاد الودگی هسته ای داره؟ایا اگر تاسیسات عراقی شروع بکار کرده بودند و در واقع الوده بودند بعد از این همه سال که از بمباران میگذره نباید گزارشهای بسیاری از نقص عضو و اختلالات ژنتیکی در میان شهرهای نزدیک به اون مناطق گزارش بشه و سوال دیگه اینکه ایا امکان داره فلزات سنگین همراه با گرد و غبار امکان انتقال پیدا کنه یا چون وزن مخصوصش زیاده فقط با اب حمل میشه؟ ممنون
ماجرا زمانی نگران کننده تر می شود که تعداد نیروگاه های اتمی در کشورهایی افزایش یابد که ضریب حفاظتی و دانش شان در ساخت و نگهداری از این نیروگاه ها، فاصله زیادی با کشوری مثل ژاپن داشته باشد! و اگر تهدیدهای منطقه ای را هم به این کاستی ها اضافه کنیم داستان ترسناکتر خواهد شد.
درود بر درویش نازنین
تصویر مقایسه ای دوم بسیار دردناک است. و این نشان از اوج آسیبی است که انسان نسل امروز به محیط زیست وجهان پیرامون خود زده است . قطعا ابعاد این جهش های کروموزومی و پیامدهای ناشی از آنها در انسانها به مراتب نگران کننده و غیر فابل باور خواهد بود