در خبرها آمده است که لئوناردو دی کاپریو، هنرپیشه نامدار سینمای غرب، در حمایت از طرح حفاظت ببر در کشور نپال، مبلغ سه میلیون دلاربه صندوق جهانی حیات وحش (WWF) کمک کرد. یادداشت پیش رو، به همین بهانه کوشیده است تا از ظرفیتهای بالقوهای سخن بگوید که در ایران هم وجود دارد و هنوز نتوانستهایم آنها را به نفع حراست از زیستمندان منحصربه فرد ساکن در سرزمینمان، بالفعل سازیم …
روز گذشته – سوم آذر 1392 – در جمع دانشآموزان و آموزگاران و برخی از مدیران محلی شهرستان نوشهر حاضر بودم تا از اقدام ارزشمند دو ورزشکار ایرانی، خانم الهام اصغری، نخستین بانوی شناگر کشورهای اسلامی و دانیال توحیدی، ملی پوش قهرمان تیم قایقرانی کشور در حمایت از فک دریای کاسپین، قدردانی کنم. خانم اصغری با شنا کردن مسیر 10 کیلومتری تالاب میانکاله و سپردن مشعل صلح و محیط زیست در بندر ترکمن به دانیال توحیدی، وی را مهیای یک پاروزنی شگفتبرانگیز هزار کیلومتری از بندر ترکمن تا بندر باکو در کشور آذربایجان کرد. این دو در طول مسیر خود، به تناوب در شهرستانهای بین راه با حضور در جمع مردم، علاقهمندان به محیط زیست و گروههای دانشآموزی، میکوشند تا حساسیت ایشان را به موضوع حیات وحش دریای شمال، به ویژه گونه در حال انقراض فک خزری جلب کنند؛ مشعلی که در نهایت قرار است به مقر اروپایی سازمان ملل متحد در ژنو برسد. نکتهی شوقبرانگیز مراسم دیروز برای نگارنده آن بود که وقتی تصویری از یوزپلنگ آسیایی را به عنوان نماد طبیعت ایران برای دانشآموزان نوشهری نمایش دادم تا به ایشان یادآور شوم که کارکرد یوز در خشکیهای ایران به مانند کارکرد فک در آبهای مازندران است و آن را هم به عنوان نماد حیات وحش دریای کاسپین باید حفظ کنیم، ناگهان با ابراز واکنش شدید بچهها روبرو شدم که جملگی با اشتیاق میگفتند: یوزپلنگ قرار است سال آینده به برزیل برود و فوتبال بازی کند! در حقیقت در فاصلهی کمتر از سه ماه پس از انتشار نخستین یادداشتم در بارهی استفاده از فرصت حضور یوزپلنگ آسیایی در جام جهانی 2014 برزیل، اینک میدیدم که بازتابها و بازخوردهای آن پیشنهاد تا سواحل مازندران هم رسیده است. دستاوردی که محقق نمیشد اگر ارادهی آرش نورآقایی عزیز و تیم همراهش، هومن جوکار و کارگروهی که سامان داده، معصومه ابتکار، محمدعلی نجفی، فرهاد توحیدی، سپ بلاتر و بسیاری دیگر از عزیزان در حمایت از این حضور نمادین شکل نمیگرفت …
در این میان، چهار روز پیش، خبر رسید که هنرپیشه مشهور سینمای هالیوود و جهان، لئوناردو دی کاپریو که با بازی در فیلم پرفروش تایتانیک برای اغلب ایرانیها هم چهرهای نام آشنا محسوب میشود، در اقدامی نمادین،مبلغ سه میلیون دلار به پروژه حمایت از ببر در کشور نپال کمک کرده است. در این فکر بودم که اگر ما نیز بتوانیم با مدد گرفتن از شخصیتهای بینالمللی سینمای ملی خود چون عباس کیارستمی، اصغر فرهادی، بهرام بیضایی، امیر نادری، بهمن فرمان آرا، داریوش مهرجویی، سوسن تسلیمی و … در این حوزه دست به ظرفیتسازی زده و نامداران ثروتمند سینمای جهان را ترغیب به حمایت از پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در ایران و دیگر پروژههای مشابه کنیم، این اقدام تا چه اندازه میتواند به ماندگاری طبیعت ایران کمک کند؛ اقدامی که اینک با حرکت تحسینبرانگیز ظریف، هوشمندترین وزیرخارجه تاریخ حیات ایران در آفریدن نخستین ترکها بر سازمان تحریمهای فلهای بر علیه ایران، شاید بیش از هر زمان دیگری قابل حصولتر باشد! نه؟
سلام و خدا قوت
زمان خواندن این مطلب اشک شوق در چشمانم حلقه زد و یکبار دیگر حضور پیشینه استوار طبیعت دوستی ایرانیان را احساس نمودم. برایتان آرزوی سلامت ونشاط دارم
سلام. من ترجیح میدم از حمایت های معنوی و تبلیغاتی اشخاص بین المللی استفاده کنیم. نه پولشان. ایران بعنوان صادر کننده نفت وگاز در جهان شانسی برای این کمک ها ندارد. ولی نپال جزو کشورهای کم برخوردارتر است