پنجشنبهی گذشته – 25 دی 1393- گفتگوی مفصلم با حمیدرضا محمدی در صفحه 13 از ویژهنامه همشهری با عنوان: شش و هفت، منتشر شد. در این گفتگو، یادی کردم از پدربزرگ دوستداشتنیام که او را «باباگله» خطاب میکردم، مرد عزیزی که سبب شد به طبیعت سرزمینم دقت کرده و با یاخته یاختهی وجودم آن را لمس کنم. روزگار کارورزیهای داوطلبانه و مشتاقانهام در مزرعهی حسینآباد سلفچگان هرگز از خاطرم محو نخواهد؛ روزهایی که برای نخستین بار دریافتم: وقتی آن موتورپمپ بزرگ و پر سرو صدا در روستای حسینآباد به کار افتاد تا شیرهی زمین را در بالادست کاریز مزرعهی باباگله بمکد، آرام آرام قنات دوستداشتنی پدربزرگ خشک شد و آه از نهادم برآمد …
بگذریم … در این گفتگو کوشیدم تا ضمن اشاره به شرایطی که سبب شد به فعالیتهای محیط زیستی گرایش پیدا کنم، از مهمترین امیدها و آرمانهایم سخن گویم …
اینکه چرا به سراغ مدارس جامع محیط زیستی رفتم و سهم اروند در این میان چه بود؟!
اینکه چرا اگر بتوان حال مردم سرزمینم را خوب کرد، آنگاه حال مواهب طبیعی گیاهی و جانوریاش هم خوب خواهد شد!
اینکه چرا با منطق سرنیزه و چکمه در مواجهه با پدیدهی شکار مخالفم؟
اینکه ارزش آب در بحران آب چه نقشی دارد؟
اینکه چرا نمایندگانی در صحن بهارستان داریم که خواهان انحلال سازمان متولی طبیعت ایران هستند؟
اینکه چرا هم بیابانزدایی خطرناک است و هم بیابانزایی؟!
و اینکه چرا مردمی که نوشخند طبیعت را درک کردهاند؛ هرگز بر روی هم تیغ برنمیکشند.
درود بر مهندس عزیز،ازاینکه در عرصه دفاع از محیط زیست مظلوم وبی دفاع با شهامت وصلابت تمام قلم میزنید بسیار خوشحالم واین همه از اخلاص واعتقاد قلبی شما به مواهب الهی وعشق به طبیعت ایران سرچشمه میگیرد.برایتان عزت ،سربلندی وسلامتی را آرزومندم.
سلام ، متن کامل رو از کجا میتونیم بخونیم ؟
درود بر رییس خوشنویس ، سبزوزرد وسفید و ….. نگر، افزونگر ظرفیت ها و ……. با صداقت .
درود بر شما جناب درویش گرامی. متن کامل را کجا میتونیم بخونیم.
درود بر دوستان بزرگوارم. ظاهراً چارهای نیست جز آنکه بر روی تصاویر ارایه شده کلیک کرده و بعد از بزرگنمایی آن، متن مصاحبه را مطالعه فرمایید و یا نسخهای از روزنامه همشهری متعلق به 25 دی ماه را تهیه کنید. زیرا من که نتوانستم این متن را بر روی پرتال روزنامه همشهری بیابم! البته نشانی گفتگوی دیگرم در همین ویژهنامه موجود است:
http://6o7.hamshahrilinks.org/Print?itemid=21845
سلام ادب احترام اقا میزا عباس درویش از بزرگان ساوه بودندهمچنین اقا جواد درویش اقا رضا …………………. خدا همه گذاشتگان رابیامرزد وهم ازچنین خانواده روستایی از بزرگان ساوه بودند وهستند
صفحه اول مقالات >> معرفی كتاب «تاريخ آب و آبرسانی ساوه»
معرفي كتاب «تاريخ آب و آبرساني ساوه»
شناسنامه كتاب
نام كتاب: تاريخ آب و آبرساني ساوه
مولفين: مهندس محمد شرافت و مهندس داوود كاهه
ناشر: دارالهدي
نوبت چاپ: اول – پاييز 80
تيراژ: 1000 جلد
كتاب تاريخ آب و آبرساني ساوه كتابي 127 صفحهاي، جالب، كامل، جامع و خواندني است كه در آن به همه آثار تاريخي، باستاني، آداب و رسوم، موقعيت جغرافيايي و تاريخي ساوه اشاره شده است و ميتوان گفت كه يكي از كتب جامع شهر ساوه ميباشد.
اين كتاب پس از مقدمه و پيشگفتار و تاريخچه آب به هفت فصل تقسيم بندي ميشود كه اين هفت فصل نيز خود شامل قسمتهاي ديگري ميشود كه در ادامه مطالب به توضيح اين فصلها ميپردازيم:
فصل اول: آب از ديدگاه اسلام و ائمه
از قسمتهاي مهم اين فصل ميتوان به موضوعاتي چون: آب؛ اولين مايه خلق شده، آب مايه رفاه و آسايش بشر، آب باران و ثمرات آن و … اشاره كرد.
فصل دوم: كليات ساوه
اين فصل يكي از مهمترين فصلهاي اين كتاب ميباشد چون در اين فصل به «حدود جغرافيايي ساوه، تقسيمات كشوري، هواشناسي و اقليم، رودخانهها، كوهها، بادها، تاريخ، تاريخچه بند شاه عباس، يخچالها، حمامها، آسيابهاي قديمي و آثار قديمي ساوه» اشاره شده است.
فصل سوم: تاريخچه آبرساني ساوه
اين فصل همانطور كه از نامش پيداست به «تاريخچه آب ساوه، قناتها، آب نيم منه، و ساوه قبل و پس از ساخت شبكه آبرساني» اشاره دارد. در اين فصل عكسها، توضيحات و مداركي از چگونگي آبرساني در زمان قديم و نام مشتركين، و نمودارهايي از تعداد چاهها و مقدار آب استخراج شده در شهر ساوه وجود دارد.
فصل چهارم: تاريخ آب از زبان بزرگان و اساتيد شهر
در اين فصل تعدادي از افراد قديمي و متخصص به توضيح وضعيت آب در پنجاه سال پيش، تاريخچه آب ساوه، ماجراي روحي كه آب ميدزديد، تقسيم بندي املاك ساوه قديم پرداختهاند، كه «ماجراي روحي كه آب ميدزديد!» به نظر جالب ميرسد. قسمتي از اين ماجرا به طور خلاصه در زير آمده است:
در زمان قديم ميبايست آب مصرفي خانه از طريق مجاري اصلي به سوي خانهها هدايت ميشده است، حمامي قديمي در محله قلعه نو وجود داشته كه ميبايست آب آن از روبروي ژاندارمري كه در زمان قديم قبرستان شهر بود پر ميشد. مسئول حمام كه كوره سوزان نام داشته شبانه به محل قبرستان ميرود و آب را هموار ميكند تا به طرف حمام سرازير شود و ميرود ولي پس از مدتي ميراب ( مسئول اصلي تقسيم كردن آب) سر ميرسد و جلوي آب را ميبندد و وقتي كوره سوزان ميبيند كه آب قطع شده است دوباره ميآيد و آب را هموار ميكند و ميرود ولي دوباره ميراب ميآيد و جلوي آب را ميبندد.
اين بار وقتي كوره سوزان ميبيند آب بسته شده به محل ميرود و آب را باز ميكند و در تابوتي كه در آن نزديكي قرار داشت رفته و ميخوابد هنگامي كه ميراب ميآيد از تابوت بيرون آمده و ميراب را ترسانده كه ميراب از وحشت غش ميكند و كوره سوزان با خيال راحت آب را به سوي حمام هدايت ميكند!!
فصل پنجم: خشكيدن درياچه ساوه رويا يا حقيقت
اين بخش كه به وسيله دكتر ذكايي ساوجي تهيه شده است منبع كامل و جالبي از درياچه قديم ساوه ميباشد كه شايد كاملترين منبع در مورد اين درياچه ميباشد. در ادامه اين بخش توضيحاتي نيز از قلعه «قيز قلعه» ميباشد كه گويي در آن زمان در لبه درياچه ساوه قرار داشته است.
فصل ششم: كوزهگري در ساوه
در زمانهاي گذشته كوزهگري يكي از كارهاي مهم مردم ساوه بوده است چون كوزهگري مرتبط با آب بوده و ميبايست اين شغل نيز در كنار ديگر شغلهاي قديمي وجود داشته باشد. اين بخش به توضيح سفالگري در ساوه، ماده اوليه و فنون كوزه گري، نقش كوزه، انواع آن و سفالينههاي ديگر، فروش كوزه و كوزهگران و موقعيت اجتماعي آنان، كاربردهاي مختلف كوزه و نمايش انواع عكسهاي كوزه و كارگاههاي كوزهگري پرداخته است.
اين فصل منبع خوبي براي تهيه تحقيق و مقاله براي دانشآموزان و دانشجويان در رابطه با كوزه و سفال ميباشد.
و فصل هفتم: آب انبارها از ديد فني
اين بخش به بررسي تعدادي از آب انبارهاي مهم و قديمي ساوه از قبيل: آب انبار مسجد جامع – آب انبار ميدان – آب انبار حاج ميرزا حسين عاملي – آب انبار چهار سوق پرداخته است كه كليه عكسها و نقشههاي مربوط به آنها وجود دارد.
در پايان نيز عكسها و تصاويري از اماكن ديدني و تاريخي، آب انبارها، پل سرخده، قيز قلعه بند شاه عباس و… وجود دارد كه همانطور كه توضيح داده شد كتابي كامل و مرجع براي اهالي ساوه ميباشد.
در پايان لازم ميدانيم از نويسندگان اين كتاب كه زحمات فراواني را براي جمع آوري اين مطالب كردهاند تشكر به عمل آوريم.
عرض سلام و ارادت خدمت مهندس درويش عزيز.لطفا در مورد صحت و سقم ارائه پروانه شكار پلنگ و مجوز شكار هوبره براي عربها كه اخيرا خبرساز شده است و مدير كل بازرسي سازمان محيط زيست، آقاي احمد نبوي نيز اخبار مذكور را تاييد كرده است ،يك توضيح مختصري بفرماييد.سپاس و درود
عاشقتونم
ممنون مسعود جان. امید که لایقش باشم.