زرتشت از اهورامزدا ميپرسد: «اي آفرينندهي جهان مينوي! چه كسي زمين را بيشتر خوشحال ميكند؟ اهورامزدا پاسخ ميدهد: كسي كه بيشترين مقدار كشت كند و بيشترين مقدار درخت بكارد، علوفه سبز توليد كند و زمين را سيراب نمايد.»
ونديداد
روايت كردهاند كه سالها پيش در دهكدهايي دوردست، درخت كهنسالي ميزيست كه اهالي ده آن را عزيز ميداشتند و مقدّس ميشمردند و آنقدر در اين تقدس ابرام و اصرار ورزيدند كه به تدريج ارزش و جايگاه ديگر مقدسات در نزد ايشان كمرنگ و كمرنگتر شد … تا اينكه آوازهي اين روستا و مردمان درختپرستش به گوش مردي – به ظاهر – پارسا و خداپرست رسيد و او تصميم گرفت تا خود را به آن روستاي كفرزده رسانده و با موعظه و نصيحت و روشنگري، به اين خرافهپرستي شرمآور پايان دهد! اما خيلي زود طاقتش به سرآمد و در شبي سرد و زمستاني كه اهل ده در خواب بودند، با تبري در دست به جان درخت بيگناه افتاد و آن را شبانه سرنگون كرد و از روستا گريخت … آنگاه كوشيد تا از اين كار پسنديده و همت بلندش! براي ديگران سخن بگويد و تحسين دوستان و بزرگان شهرهاي ديگر را براي خود به دست آورد. ولي هر چه انتظار كشيد و هر آن چه بيشتر موضوع را شكافت، كمتر پژواك مورد انتظارش را در بين مردم و دوستانش ديد. تا اينكه روزي با دلخوري از پيرمردي فرزانه پرسيد: مگر كار من بد بوده كه اينگونه با من برخورد ميشود؟ پيرمرد پاسخ داد: نبايد از دست دوستان و بزرگان شهر ناراحت شوي. تورفته بودي تا مردم آن روستاي دوردست را هدايت كني و به آنها بنمايي: آنچه كه مورد پرستش قرار ميدهند، فقط جلوهاي كوچك از زيباييهاي پروردگار بزرگ عالم است … چرا در برابر زيبايي بزرگتر كرنش نكرده و از او حاجت نطلبيد؟ اما يادت رفته بود كه تنها آناني ميتوانند نجواكنان خدا را صدا زده و بر روي آب حركت كنند كه پيش از آن، علي (ع) را شناخته باشند! (كنايه از قصه مشهور شمس و مولانا) … و تو بدون آن كه حقيقت علي را براي آنها بشناساني، او را ذبح كردي و درخت كهنسالشان را نابود ساختي. مرد بسيار ناراحت شد و تصميم گرفت پس از سالها دوباره به آن روستا برگردد … و تازه آنگاه بود كه پي به حماقت خود برد! چرا كه روستائيان، نهتنها هر يك بخشي از چوب درخت را به منزل خود برده بودند؛ بلكه بذر درخت را نيز بين خود تقسيم كرده و در حياط منزل و پرديسهاي خود كاشته بودند. همچنين، محل شهادت درخت! را حصار كشيده و مراسم آييني خود را در قتلگاه درخت برپا ميداشتند و بدينترتيب، خرافهپرستي را نهادينه كردند!
هموطن عزيز
و امروز، ناباورانه شاهديم كه بار ديگر اين افسانهي قديمي، در عصر انفجار اطلاعات و شكاف ديجيتال، از نو كليد ميخورد و نهتنها يكي از متوليان فرهنگي كشور ميكوشد تا تاريخ را در گيلان تكرار كند، بلكه وقتي خبرنگار روزنامه حيات نو از عاليترين مقام مسئول در سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور، ميپرسد كه موضع شما در برابر اين جنايت و نابخردي چيست؟ ايشان با اكراه پاسخ ميدهند: «ممکن است در ملک «شخصي» اين اتفاق رخ داده باشد که در اين شرايط نيز مجوز ارايه مىشود … شريفى مىگويد که براى قطع «سه درخت» در رضوانشهر گيلان به صاحبان يک ملک شخصى مجوز داده شده است. اما وقتى نام و نشان صاحبان اين ملک را مىپرسيم، مىگويد: اوقاف گيلان!».
پاسخ دكتر فرود شريفي – چنانچه صحت داشته باشد – درست مانند آن است كه پدر يا مادري بگويد: تصميم به قتل فرزندان نا اهلم گرفتهام و قانون هم بگويد: چون در داخل ملك شخصي خود اين جنايت را مرتكب شدهايد، اشكالي ندارد!!
برادر گرامي، جناب آقاي دكتر شريفي
ما ز ياران چشم دوستي داشتيم … وقتي اصليترين متولّي درخت و سرباغبان طبيعت ارزشمند وطن، اينگونه در برابر قطع ارزشمندترين پايههاي درختي خود – نه فقط در ايران، كه در جهان – اظهارنظر كند، ديگر چه انتظاري از حجتالاسلام اشكوري ميتوان داشت؟!
يادمان باشد كه ارزش يك درخت 50 ساله را تا 200 هزاردلار تعيين كردهاند؛ شما براي ما بگوييد يك درخت هزارسالهي ديرزيست چقدر ميارزد و چگونه بايد از اين نسخ خطي و يگانهي طبيعت وطن كه نسل امروز امانتدار آن هستند، حفاظت و حراست كرد؟!
فراموش نكنيم:
ما فرزندان آن پدران و مادراني هستيم كه افزون بر سه هزار سال پيش، همزمان با به دنيا آوردن هر فرزند، نهال سروي را غرس كرده و به نام فرزند تازه به دنيا آمدهاش خوانده و همچون او عزيزش ميداشتند؛
ما فرزندان آن نسل پاكنهادي هستيم كه در كتاب مقدسشان (زرتشت سپنتامن) چنين آمده است: «هر كسي درخت كهنسالي را قطع كند، ميميرد.»
و ما فرزندان نياكاني هستيم كه در زمان متوكل عباسي، حاضر شدند 50 هزار درهم بپردازند تا درخت سرو 1450 سالهي كاشمر را خليفه قطع نكند! و وقتي كه متوكل اين پيشنهاد را نپذيرفت و به طاهربن عبدالله حاکم خراسان نامه نوشت تا آن درخت را قطع کند و تنهی آن را برای پوشش طاق کاخی به بغداد ببرند. آن حاكم محلي ترسو نيز چنين كرد … ميگويند: هنگام افتادن درخت، زمین لرزید و کاریزها خلل یافت و دور تنهی آن به اندازه 28 تازیانه بود و به هنگام قطع آن، آسمان از پرواز پرندگانی که در آن خانه گرفته بودند، سیاه گشت. شاخههای این سرو بزرگ را بر هزار و سیصد شتر بار کردند و به بغداد بردند و هنگامی که به نزدیک بغداد رسیدند، خبر آمد كه متوکل عباسی کشته شده است!
و اين سرنوشت محتوم كساني است كه فرمان مرگ درختان كهنسال اين آب و خاك را صادر كردهاند.
بگذريم …
خوشبختانه و با غرور بايد اعلام كنم، اگر از عكسالعمل تأملبرانگيز چند مدير دولتي در تهران و گيلان صرفنظر كنيم، اغلب پژواكها – چه در بخش دولتي و چه در سطح سازمانهاي مردمنهاد و رسانههاي جمعي، ستودني، قاطعانه و اميدبخش بود. در حقيقت، از روز جمعهي گذشته كه نخستين يادداشت اعتراضگونهي نگارنده منتشر شده است، موج حمايت گستردهاي را شاهد بوده و علاوه بر اينكه در بسياري از روزنامهها به آن پرداخته شده، اغلب مديران پايگاههاي اطلاعرساني مجازي نيز با حيرت و تأسف و خشم آن را بازتاب دادهاند كه بدينوسيله از يكايك شخصيتهاي حقيقي يا حقوقي كه اين اقدام اداره اوقاف استان گيلان را محكوم كردهاند، قدرداني ميكنم. به ويژه از ابولقاسم بهرامي، رييس شوراي عالي جنگل، مرتع و آبخيزداري كه به شدت اين عمل را تقبيح كرده و هيأتي را براي رسيدگي به آن تعيين كرده است، سپاسگزارم. همچنين از سردبيران و خبرنگاران روزنامههاي همشهري، اعتماد، كارگزاران و حيات نو كه پوشش خبري گستردهاي براي اين موضوع آفريدند، متشكرم. افزون بر آن بايد از دبيركل محترم کانون عالی گسترش فضای سبز و حفظ محیط زیست ایران، رييس و انجمن اعضاي هيأت علمي مؤسسه تحقيقات جنگلها و مراتع، مهندس باقرزاده كريمي از سازمان حفاظت محيط زيست، جمعيت زنان مبارزه با آلودگي محيط زيست گيلان، خبرگزاريهاي آفتاب، جبهه ملي ايران و سبز، كميته بينالمللي نجات دشت پاسارگاد، پايگاه اطلاعرساني سرزمين جاويد، پايگاه اطلاعرساني محيط زيست ايران (زيستا)، پايگاه خبري پارسينه و سايت اطلاعرساني شهرداري تهران (شهر)، راديو زمانه، راديو فرهنگ، شبكه علمي كشاورزي و منابع طبيعي ايران، حزب اراده ملت ايران (حاما)، گويا نيوز، طبيعت ايران، ايران پرس، هفتان، آژانس خبري كوروش و صاحبان بسياري از وبلاگها و سايتهاي ديگر كه به اين موضوع پرداخته و با آن همراهي و همدلي كردند، به سهم خود سپاسگزاري ميكنم.
همچنين چنانچه دوستان ديگري هم به اين موضوع پرداختهاند، لطفاً اطلاع دهند تا اين سياهه تكميل شود.
در همين باره:
– قطع درختان براى مبارزه با خرافهپرستي!
– اندوختههای ژنتیکی بر لبه تیغ
– درخت هایمان را قطع می کنند! ریشه هایمان را از خاک بیرون می کشند!
– چرا بايد از درختان كهنسال پاسداري كنيم؟
– ریشه خرافه در درخت نیست که با بر کندن آن از میان برود!
– اي درخت!
– درختان کهنسال ثروت ژنتیکی کشور هستند و قطع آنها برابر با به باد دادن این ثروت ارزشمند است.
– هيچ درخت كهنسالي نبايد قطع شود
– درخت مقدسنما در گیلان قطع شد !
– اعتراض به صدور دستور قطع درختان كهنسال
– قطع درختان به بهانه مبارزه با خرافات!
– کشف بزرگ کارشناسان گیلانی برای خرافاتزدايي!
– قتلعام درختان کهنسال به بهانه خرافهپرستی به همراه فايل صوتي
– درختان تاوان خرافات ما را مي دهند!
– شما خسته نشدهاید از این همه حماقتی که ما داریم؟!
– اعدام درختان کُهن سال و مقدس نما، به جـُرم ترويج خـرافـات!؟
– چرا بايد به درختان كهنسال ايران عشق بورزيم؟
– اسماعيلزاده، حقوقدان: قطع درختان کهنسال جرم محسوب ميشود!
– قطع درختان کهنسال گیلان به بهانهی مبارزه با خرافات
– نامه به رییس جمهور: محكوميت قطع درختان كهنسال به بهانهي مقابله با خرافهپرستي
– روایت ماجرا در تابناک
– درج حمایت گونه خبر در سایت رادیو قرآن: شناسايي و قطع درختان مقدس نما در گيلان!
– بحث آزاد رادیو BBC در باره قطع درختان كهنسال به بهانه مبارزه با خرافهپرستي
انشاالله دستشان بشکند این کوردلان
متشکرم از اینکه این مطلب راتهیه کردید
به خاظر خدا چه که نمیکنند این همه امام زاده مردم دخیل میبندند عیبی نبست اما دوتا درخت چند هزار سال عیب دارد ان امام زاه یا امام جه کار میکند انها که مرده و چودر شده اند این ریان بسته ها مه زنده هستند وای بما وای به خدای ما وای به دین وایین ما شرم بر ما
درخت یعنی زندگی!
آفتاب یا باران
فرقی نمی کرد برایم
وقتی تو سایه سارم بودی .
زیر شاخه های پر بر و بار تو بود
که اول بار
با زالزالکی دوست شدم
بر عکس پروانه ها
که همیشه از من فراری بودند !
یادت هست یک بار
با لبخندی مصنوعی
به پروانه ای نزدیک شده بودم ؟
تو داشتی از خنده ریسه می رفتی !
پروانه اما زرنگ تر از این بود که گول لبخند مرا بخورد …
با این حال
در یک لحظه
میان برگ های تو و دست های من
گرفتار شد
بیچاره خیلی ترسیده بود
زودی رهایش کردم
طرح بال هایش اما
روی دست هایم جا ماند …
گفتی پروانه ها باید رها باشند
گفتم از این به بعد
آن ها را از دور دوست خواهم داشت …
حلزون ، کرم خاکی
ملخ یا زنبور …
فرقی نمی کرد برایت
میزبان سخاوتمند باغچه بودی تو !
همیشه عصرها از شاخه هایت تاب می خوردم
پدربزرگ می گفت
شاخه های این درخت توان وزنت را ندارند !
حالا می فهمم چرا
میان لبخندت
گوشه ی چشمت می پرید …
اگر بزرگ نشده بودم
اگر از این خانه نرفته بودیم
باغچه امروز
از تو خالی نبود !
بی تو زالزالک ها
میهمان کدام باغچه شوند ؟
زنبورها
کندوهایشان را بر شانه ی کدام درخت بیاویزند ؟
گنجشک های خسته زیر کدام سایه بیارامند؟
کفشدوزک ها کجا عاشق شوند ؟
راست می گفت پدر بزرگ
درخت یعنی زندگی …
(شعري از يك دوست)
پاسخ:
ممنون از درج اين شعر بسيار زيبا و متناسب.
زنده و سرافراز باشيد.
اگر قراره با خرافات بحنگيم چرا با قرباني كردن و كشتن حيوانات بيگناه نميحنگيم….. اين همه نوعي خرافاته كه باري ماشين و خانه و غيره… حيوان زنده اي را سر ببريم و خونش را بريزيم.
پاسخ:
راست آن است كه اندك واقعيتهاي زندگي ما در خرافات گوناگون دست و پا مي زند …
با تماشای درختان کهن سال و خوانده خبرهای ناخوش اشک در چشمانم حلقه زد.
بابت این هم اطلاعات تاریخی و فرهنگی ِخواندنی هم سپاسگزارم.
پاسخ:
زنده باشيد خانم اسماعيل زاده. برايم مهم است همدلي و همراهي هموطنان فرزانه اي چون شما از دغدغه هايم.
پايدار باشيد.
خداریشه خودش رو قطع کنه.
آخه مرتیکه ابله درختِ زبون بسته چه گناهی کرده؟ به جای اینکه افتخار کنیم درختانی با این قدمت در این مملکت داریم و به حفاظت از اونها بپردازیم داریم قطع میکنیم؟! خدا ریشهات رو از زمین قطع کنه. احمقِ گوساله، حیوانی بیش نیستی. اون درخت چندصد ساله مردم باهاش اونس گرفتند از دیدنش لذت میبرند. بیشرف ترس به جونت افتاده از دین مبین اسلام روی برگردونند؟؟ بیهمه چیز گیریم که این اتفاق هم بیافته تورو سنَنَ. گاومیش مگه برای دعوت به دین باید کشت و قتل عام کرد؟ اگه هنر داشته باشی با اعمالت و اطلاع رسانی خرافات رو ریشه کن میکنی نه با کشتن درخت بی گناه. هیچ فرقی بین تویِ کثافت و یه قاتل نمیبینم.
خدا ریشهات رو قطع کنه.
“پاسخ دكتر فرود شريفي – چنانچه صحت داشته باشد – درست مانند آن است كه پدر يا مادري بگويد: تصميم به قتل فرزندان نا اهلم گرفتهام و قانون هم بگويد: چون در داخل ملك شخصي خود اين جنايت را مرتكب شدهايد، اشكالي ندارد!!”
خب ظاهراً خبر ندارید جناب درویش که در قانون اسلامی ما قضیه درست همینطوریه، البته فقط برای پدر. یه سرچی بفرمایید با کلمات پدر – فرزند – کشت
پاسخ:
با سپاس از شما آرش عزيز و ممنون از تذكرتان. گمان برم اثبات اين ادعا از سوي پدر ، مستلزم مباني قانوني و حقوقي پيچيده اي است كه عملا آن را بسيار دشوار كرده است. شاهد آنكه تاكنون بسياري از پدراني كه فرزند خود را به قتل رسانده اند، مجازات شده اند.
موفق باشيد.
آن مردم روستایی که به درخت احترام می گذاشتند بیشتر از کسانیکه …های مزور و ریاکارو بی خاصیت و بلکه مضر را می پرستند می فهمند
پاسخ:
هموطن عزيز گيلاني:
با سپاس از همراهي تان، بسيار خوشحال مي شوم اگر بتوانيد اطلاعات مستندي از عكس العمل مردم محلي برايم ارسال داريد و يا از محل قطع درختان عكسي برايم بفرستيد.
متشكرم.
«تا اینکه آوازهی این روستا و مردمان درختپرستش به گوش مردی – به ظاهر – پارسا و خداپرست رسید و او تصمیم گرفت تا خود را به آن روستای کفرزده رسانده… پیرمرد پاسخ داد: نباید از دست دوستان و بزرگان شهر ناراحت شوی… یادت رفته بود که تنها آنانی میتوانند نجواکنان خدا را صدا زده و بر روی آب حرکت کنند که پیش از آن، علی (ع) را شناخته باشند! (کنایه از قصه مشهور شمس و مولانا) … و تو بدون آن که حقیقت علی را برای آنها بشناسانی، او را ذبح کردی و درخت کهنسالشان را نابود ساختی.»
با تشکر از نوشته ی شما. کاش برای دفاع از حفظ درختان، از روایات مذهبی استفاده نمیکردید. برای اسلام و حضرت علی و امام حسین به اندازه ی کافی تبلیغ میکنند.
شما شاید هواستون نباشه که وقتی مینوسید : «مردی – به ظاهر – پارسا و خداپرست »، یعنی اگه واقعن خداپرست بود، نمیرفت و درخت سرنگون نمیکرد! یعنی اشکال اصلی سر خداناپرستیه. حالا تکلیف کسانی که خداپرست نیستند و یا اصلن خدایی روُ قبول ندارن چیه؟
سلام دوست عزیز ..ممنون که به کلبه سبزم افتخار دادین . براتون در این تلاش مقدس برای حفظ محیط زیست آرزوی موفقیت دارم .یا حق .
پاک کردن صورت مسئله هیچ کمکی به حذف خرافه پرستی از باور مردم نخواهد کرد … از بین بردن میراث طبیعی بدترین راهکار برای مبارزه با این معضل فرهنگی و اجتماعی است …این کار باعث ترویج بی مهری با طبیعتی که خانه ی ماست خواهد بود … به جای این کار می توان مردم را به دوستی با طبیعت و تحسین عظمت و سخاوت آن دعوت نمود …
خوشحالم که افکار عمومی به این مساله حساس شده و امیدوارم قاطعانه جالوی این کار گرفته شود.
سلام
این مطلب هم با این موضوع تازه نوشته شده و دیدمش:
http://alaf-e-harzeh.blogfa.com/post-408.aspx
شاد باشید
درود بر شما آقای درویش. خیلی زیبا و جامع نوشته بودید. مثل همیشه. در ضمن من تنها اطلاعرسانی کردم و کاری انجام ندادم. هر روز هم این پیام و افلاین را برای همه دوستان ارسال می کنم تا بتوانیم امضا های بیشتری جمع کنیم.
راستی بعدش برنامه شما چیست ؟؟؟؟؟؟؟؟؟ این امضاها را به آقا محمود هم رسانید. آیا فکر میکنید این ادمها کاری می توانند انجام دهند ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
البته من هنوز امیدوارم. تا زمانی که ماندن در این ویران سرا را به رفتن به ممالک آزاد و مترقی ترجیح میدهم امیدوارم. وای از ان روز
پاسخ:
حسام الدين عزيز
ما فقط به فرستادن اين نامه اكتفا نكرده ايم و به اتفاق 11 نفر ديگر از اساتيد اين رشته، دادخواستي را بر عليه آقاي اشكوري تنظيم كرده و روز يكشنبه به دادگستري گيلان تحويل خواهيم داد.
باز هم سپاسگزار شما هستم.
مدير محترم سایت
با سلام،
احتراماً با توجه به اينكه سایت شما بر اساس کيفيت و تعداد مطالب تخصصي، جزو پايگاه هاي برتر اطلاع رساني حوزه محیط زیست ارزيابي شده، نامه ای براي توضيح نحوه همكاري بيشتر با شما تهیه شده است با توجه به اینکه در سایت ایمیل مشخصی برای ارتباط با شما وجود نداشت، مي توانيد متن نامه ها را در آدرس هاي:
1) http://parsdargah.team.googlepages.com/name-mohoetzist-87-8-30.gif
2) http://parsdargah.team.googlepages.com/moarefisite-87-8-30.gif
3) http://parsdargah.team.googlepages.com/moarefibanner-87-8-30.gif
مشاهده نماييد.
با احترام
همان هفته که شما در همشهری موضوع را نوشتید مطلبی نوشتم به نام”درختان مقدسند” که نمی دانم خوانده اید یا نه. از حضورتان در وبلاگ ممنون
احترام به درختان کهن بت پرستی نیست عکس سرو چند هزار ساله روستای ایراج را دیدم به خود میبالم که مردم ایراج از درخت سروشان محافظت و نگهداری میکنند