روزنامه خراسان، اخیراً گزارش نسبتاً مفصلی را به همت محسن داوری، گزارشگر دفتر بجنورد – خراسان شمالی – آن روزنامه تدارک دیده که مطالعهی آن را به طرفداران و مخالفان سدسازی در کشور توصیه میکنم. البته مطابق معمول، برخی از فرازهای طرح شده در این گفتگوها – از جمله بخشی از نظرات نگارنده – واجد مصلحت انتشار! قرار نگرفت؛ امّا خوشبختانه خود جناب داوری مشروح آن را در تارنمای شخصیشان منتشر کردهاند. نکتهی جالب در این گزارش اتهام حیرتانگیزی است که از سوی محمد علایی، مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقهای خراسان شمالی متوجه مخالفان سدسازی بیرویه شده است! ایشان در پاسخ خبرنگاری که از وی میپرسند: «آیا قبول دارید كه سدسازی نوعی فعالیت بیابان زاست؟» به صراحت پاسخ میدهند: «این یك بحث روشنفكرانه است كه منشاء آن هم آمریكاست!»
البته نظیر چنین سخنانی را پیشتر از سوی وزیر برکنار شدهی کشور، عوضعلی کردان و نیز معاون اول رییس جمهور، وزیر پیشین راه و چندین مقام دولتی دیگر شنیدهایم؛ اما حیرت نگارنده وقتی بیشتر میشود که که خود جناب علایی اعتراف می کند که سدسازی به دلیل دستاندازیهایی که در نظام طبیعی به وجود میآورد، نمیتواند به طور مطلق خیر باشد!»
به هر حال، گزارش 23 دی ماه 1387 روزنامه خراسان – شماره 117176 – را با عنوان : «سدسازی از دیدگاه موافقان و مخالفان» میتوانید در این نشانی مطالعه کنید و یا اصل گزارش را با عنوان: «سد سازی؛ از افتخار تا تردید» در تارنمای شخصی خبرنگار سختکوش بجنوردی، جناب محسن داوری عزیز پیگیری فرمایید.
مؤخره:
بسیار مایلم بدانم که چگونه ممکن است در دولتی که حامی اصل 50 قانون اساسی است و دستکم دو نهاد قدرتمند آن برای پاسداری و حراست از این اصل مترقی موجودیت یافتهاند؛ گرایههای محیط زیستی و حساسیت نسبت به خطرات تخریب منابع طبیعی تا این حد از سوی برخی از مدیران میانی و ارشد دولتی به سخره گرفته شده و حتا طرفداران محیط زیست را مزدورانی بیگانهپرست بینگارند و بپندارند؟!
آیا کسی هست که مرا یاری دهد؟
مدیران ما ، هرجا که خودشان بخواهند آب خوردن را هم سیاسی می کنند . اما اگر یک منتقد محیط زیست ، اشاره ی کوچکی به ضعف آنان در اجرای مسوولیت هایشان بکند ، او را متهم به سیاسی کاری می کنند !
پاسخ: درست ميگوييد جناب محمدي عزيز. “سياسي كاري” فرصتهاي بسياري را در اين مملكت سوزانده و استعدادهاي فراوان تري را از خود رانده است.
وقتی نگاه دولتیان به همة مسایل نگاهی ایدوئولوژیک باشد، نتیجه ای جز این هم حاصل نمی آید. هنگام طرح یک پرسش علمی که پاسخی علمی نیز می طلبد، فوراً با انگ عبور از خطوط قرمز نواخته خواهید شد و هنوز این در مرحله پرسش و گفتار است. چنین است که در محضر وزارت نیرو، سدسازی هم جزو مقدسات شده و از حیطة چون و چرا بیرون است.
این عزیزان باید به این سوال پاسخ دهند که چرا کشورهای توسعه یافته از جنبه حجم سدسازی از ما عقب تر هستند؟ آیا هنوز سطح تکنولوژی آنها به ما نرسیده است؟ یا آنکه ملاحظات دیگری هم دارند که ما از آنها غافلیم؟
پاسخ:
جناب دكتر ناصري عزيز:
اين عزيزان اگر قرار بر پاسخگويي باشد، بايد پرسش هاي بيشتر ديگري را نيز جواب دهند! اينكه چرا بهره برداري كامل از يك سد، چنين به درازا مي كشد؟ اينكه چرا پيش از بهره برداري از سدهاي موجود، اعتبارات تخصيص يافته را به مصرف ساخت سدهاي جديد مي رسانيد؟ اينكه چرا قبل از تثبيت بالادست و مهار نرخ فرسايش، سد مي زنيد و اينكه چرا روند معكوس سدسازي را در اغلب نقاط جهان باور نمي داريد؟!
درود بر شما هموطن فرزانه.
باعث تاسف است که وقتی مخالفت های سیاسی با یک حاکمیت گسترش می یابد . مخالفان آن تلاش می کنند حتی اقدامات صحیح آن را هم وارونه جلوه دهند . به عنوان کارشناسی که سالهاست در بخش مطالعات منابع آبی کشور و توسعه و مهار و استفاده از این منابع اشتغال دارد . جز ابراز تاسف از این تبلیغات وارونه علیه سیاست های درست در مهار منابع آبی و توسعه آنها کاری نمی توان انجام داد . ایران جز در نوار باریک شمالی خود در سراسر کشور با کمبود آب و محدودیت منابع آبی روبروست . آیاهمگان خشکسالی سال گذشته را از یاد برده اند
دوست عزیز ….
جشن بهمنگان در روز بهمن از ماه بهمن در ایران باستان جشن حمایت و حفاظت از حیوانات بوده که در این روز ایرانیان از خوردن گوشت امتناع کرده و از غذای گیاهی استفاده میکردند. پیشاپیش به شما و تمامی دوستاران زمین سبز شادباش میگوییم.
بابت انتخاب چنین موضوعاتی ازتون تشکر می کنم.
عقایدهمه دوستان محترم من اعتقادراسخ دارم که مادرهرجای این سرزمین بااحداث سد میتوانیم از پیشرفت بیابانها وازبین رفتن زمینهای زیر کشت وکوچ جوانانمان ازروستاها به کلان شهرها جلوگیری کنیم وشاهدفوران چشمه سارهای جوشان قدیممان باشیم وباایجاداشتغال جوانهایمان را به دیاربکرسان بازگردانیم وشادابی را بااب فراوان به همه کشاورزان زحمتکش هدیه ویژه دهیم وبهای این کاریعنی سدسازی زیرابرفتن زمینهای پشت سدکه منطقی به نظرمیرسد