همهی آنهایی که گذرشان به منجیل میافتد، میتوانند در برابر پاسگاه ویژه منابع طبیعی این شهرستان، شاهد یک منظرهی به شدّت نگرانکننده، امّا بیش از حد عادی! باشند. منظرهای که نگارنده هم در هیجدهمین روز از خرداد 1389 به همراه سعید نبی و روبرت صافاریان شاهدش بود … این که در چشمانداز زیبای حرکت توربینهای بادی، پسابهای آلودهی بخشی از شهر، به آرامی وارد دریاچهی سد سفیدرود میشوند؛ رخدادی که از شواهد ماجرا و بقایای رسوبات برجای مانده، آشکار است که قدمتی چندین ساله دارد!
آن سوتر هم، ماهیگیری از اهالی محل، بدون توجه به این آلودگی، مشغول صید ماهی خویش است تا لابد به عنوان ماهی تازه در بهترین و شیرینترین آب جهان به گردشگران و مسافران عبوری عرضه کند. ماهیهای بختبرگشتهای که اگر اینجا به دام نیافتند، این آلودگی سمی، به مرور جانشان را گرفته و یا وجود کمرمقشان در پاییندست سد و طی عملیات شگفتآور “شاس” به تصاحب صیادان پاییندست افتاده و یا در انبوه گل و لای خفه میشوند!
یادمان باشد که در حال حاضر سالانه افزون بر 116 میلیون مترمکعب فاضلاب صنعتی در گیلان تولید می شود که مهمترین آنها آلودگیهای نفتی، فلزات سنگین و شیرابههای زباله حاصل از فرآیند تولید کمپوست است.
به نظر شما کدام شگفتآورتر است؟
این که به همین راحتی سم را وارد مخزن دریاچهی سد سفیدرود میکنند؟
یا
این که چرا این مسأله برای همه اینقدر عادی و پیش پا افتاده شده است؟
من به گمانم، خطر دومی به مراتب جدیتر است! نیست؟
مواظب باش يك دفعه ديدي به علت درازي بيش از حد توربينهاي بادي مجبور به كوتاه كردن آ»ها يا برداشتنشان به اتهام مخل آرامش طبيعت باشيم.!!!
باشه! از این به بعد بیشتر مواظبت می کنم!!
درود …
….صیادها به دیدار نماینده ولی فقیه درگیلان رفتن و ایشون دستور دادن که ۱۵ روز دیگه -تا ۳۰ فروردین- به صید ماهیها ادامه بدن. کاری که از ۱۵فروردین برای حفظ نسل ماهی های ارزنده خزر باید ممنوع میشده. در سالهای نه چندان دور صیادها خودشون در زمان مناسب با روشهای سنتی برای بقای نسل ماهیها و افزایش تعدادشون برای سال بعد اونها رو به سمت تالابهای انزلی و امیرکلایه هدایت میکردن….
…آخی چقدر این طفلکی ها مستضعف هستند.یادم می آید که در یک مدرسه اشرافی فرانسه گفتند انشایی درباره فقر بنویسید.دانش اموزی نوشت:….ما از خانواده فقیری هستیم کالسکه چی ما فقیر است پیشخدمت ما بی چیز است حتی آشپز ما هم فقیر است…..
…درویش خان خوب شد دادستان نشدید وگرنه هرچه چوب دزد و شکارچی قاچاق و امثال ننه پورپور را آزاد می کردید و حکم به محکومیت منابع طبیعی و شکاربانان می دادید!!!!؟؟؟؟
..کجا رفت برادر مکتبی درویش دهه 60؟!(البته سرجایش است)
..داستان آن قاطع درختان شهر زنجان بکجا کشید؟
چرا دیگر درباره حقیقت ماجرا خبری ننوشتید؟
منظورتان را نفهمیدم!
اینها که نوشتید چه ربطی به محتوای این یادداشت دارد؟!
آیا براستی همه متخلفان تنها از روی فقر و ناآگاهی دست به تخریب و تطاول می زنند؟
شخص فقیر چه احتیاجی به گوشی همراه آخرین مدل دارد؟
ماهواره با چند دیش در خانه اش چه می کند؟
خرج موادش از کجا تامین می گردد؟
نه! به نظر من مشکل نخست نادانی است و نه فقر. اما فقر هم می تواند نادانی را تشدید کند.
هر چند نباید از عارضه وندالیسم هم غافل شد.
منهم با آقا امیر موافقم. برداشتن توربین های دراز!! به اتهام مخل آرامش طبیعت!!
پاسخ:
خوشم مي آد كه با هم پاسكاري هم داريد!
آقای درویش حالا این عملیات شگفت انگیز “شاس” چی هست؟
پاسخ:
اگر روي كلمه شاس كليك كنيد آن را مي بينيد!
مديران سد سفيد رود براي خلاص شدن از شر رسوبات پشت سد، به يكباره دريچه پاياني سد را باز كرده و سالانه 15 تا 20 ميليون قطعه ماهي را تلف مي كنند!
به همين راحتي.
چه بر سر خودمان می آوریم!؟
من دیگر حتا خجالت می کشم از این همه آهی که از این نابخردی می کشم!
اتفاقاً دليل تكرار اين صحنه ها آن است كه اغلب مردم نسبت به آن بي تفاوت هستند!
درود …
آقای درویش عکس عملیات شاس را دیده بودم ولی نمیدانستم باز کردن دریچه ها به چه منظوری هست. الآن کاملا” فهمیدم و کلی هم بابت ماهی ها تاْسف خوردم.
من ضرب المثل مربوط به ماهیگیری از آب گل آلود را هزاران بار شنیده بودم ولی تا به حال هیچ عکسی را در این رابطه ندیده بود. یعنی آنها واقعا” بدون وسیله ی ماهیگیری, میتوانند ماهی بگیرند؟
دقیقن همینطوره … ماهی ها گیج و نیمه مرده هستند و به سهولت به دام می افتند.
درود بر دانش عزیز.